X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też właśnie pediatra mówiła apropo nietolerancji laktozy, że to bez różnicy, bo w mleku i tak jest.

Ja już się nie mogę doczekać wizyty u fizjo, a dopiero we wrześniu mam. Takie terminy. 🙈 Wiem, że mam do roboty mięśnie dna miednicy, bo to po pierwszym porodzie już było i po tym obniżyła mi się macica. Ciekawe kiedy jakieś ćwiczenia będę mogła uskuteczniać.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż wczoraj został na cały wieczór sam z małym i mówił, że było super. Mały spał i jadł ładnie z butelki. W porze kiedy zawsze ma kolki czyli między 18-20 spał smacznie i nie pisknął. Ja wróciłam o 21 przystawiłam do piersi bo mi już pękały i zaczął się wrzask na całe osiedle. Ręce mi opadły. Doszliśmy do wniosku, że ten raz dziennie kiedy odstawia cyrki przy piersi będę odciągać mleko i podawać z butli bo ewidentnie coś mu wtedy nie pasuje. Ewentualnie będę codziennie wieczorem znikać z cyckami skoro z mężem mu wtedy lepiej 😋

Dani lubi tę wiadomość

❤️Julian 10.06.2021 2845g i 50 cm szczęścia❤️
    15b891ccdb.png
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po cc kiedy zaczynacie pierwsze ćwiczenia? Ja muszę zgubić jeszcze 7kg bo moja waga stanęła w miejscu i nie do końca potrafię się z tym pogodzić.

15b891ccdb.png
  • Karolina90 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak ja po wizycie u fizjo narazie mam się skupić na mobilizacji blizny, za 2 tyg mamy się skupić na pracy mięśni dna miednicy, a dopiero potem jakieś ewentualne ćwiczenia. Warto sprawdzić jak wygląda Kresa, żeby sobie krzywdy nie zrobic.
    A ponadto słyszałam, że przy kp to w ogóle czasem ciężko zgubić dodatkowe kg :/

👶 1.03.2023 synek 💓
    VIII - FET 4.2.1
    💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
    27 dpt ❤️

👶 30.05.2021 synek 💓
    IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
    💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
    22dpt ❤️
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina90 wrote:
    Lilak ja po wizycie u fizjo narazie mam się skupić na mobilizacji blizny, za 2 tyg mamy się skupić na pracy mięśni dna miednicy, a dopiero potem jakieś ewentualne ćwiczenia. Warto sprawdzić jak wygląda Kresa, żeby sobie krzywdy nie zrobic.
    A ponadto słyszałam, że przy kp to w ogóle czasem ciężko zgubić dodatkowe kg :/

Kiedyś się mówiło, że na kp się chudnie ale chudło się chyba dlatego, że kobiety stosowały diety matek karmiących. Sama pamiętam z pierwszym synem jak leciały kilogramy, tyle, że jadłam jak na diecie pooperacyjnej bo ciągle się słyszało, że pieczonego i smażonego nie, słodyczy nie i generalnie cały czas tylko gotowane mięsko i lekkostrawne produkty. Teraz jemy wszystko.

15b891ccdb.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem wszystko jak leci a obiad w większej porcji niż kiedyś. Czasem jak on dużo potrzebuje jedzenia to i ja jestem nienajedzona. każda podróż do lidla kończy się słodką bułką 🙈 a taką mam ochotę na ciasto 🤤 dzisiaj jedziemy na przyjęcie urodzinowe liczę na grilla i tort 😁 dzisiaj tez po raz pierwszy spotka się z drugą babcią
    Mi zostały 2 kg. Pewnie to ta resztka brzucha i mleczaki. Jak wrócę po wakacjach u mamy to rozpocznę pierwsze cwiczenia. W aplikacji Lewandowskiej chyba jest coś na połóg to od tego zacznę

• Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe ja też jadłam wszystko ale lekarka mi powiedziała, że jeśli dziecku nic nie dolega to tak można ale jak już coś się dzieje to trzeba reagować a że ona nie jest zwolennikiem mocniejszych leków dla dzieci to w pierwszej zmiany dotyczą mamy 😊

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie mój wnerwia jak dotyka cyckow, więc wie, że nie może :P mleka sama nie próbowałam, a co dopiero jemu dawać :P

ja mam wrażenie, że mm traktuje się jak lek na wszystko. no nic dziwnego, że po mm dzieci lepiej niby śpią, skoro bardziej syte jest. jak ja się najem, to też z chęcią drzemke bym sobie ucieła 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 10:56

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyprysek, kwestia tego, co dolega dziecku. Bo jeśli to kolka, to nie musi być od tego,co zjadła mama. A jak już się pojawią krew w kupce, zahamowanie przyrostu, wysypka, to już coś się dzieje. A mi się wydaje,że lekarze od razu na ból brzuszka każą odstawić nabiał. Może dlatego,że matki chcą coś robić, a nie czekać. Mimo,że bardzo często to czas jest najlepszym lekarstwem.
    O dobrodziejstwie mm już nie mogę słuchać. Owszem, mleko, dziecko najedzone i nie jest to trucizna, ale mleko mamy ma immunoglobuliny, którego żadne mm nie ma. A jak jeszcze lekarze mówią 'pani od piersi odstawi i da odpocząć jelitkom i poda mm', to zabrałabym takiemu prawo do wykonywania zawodu. Jak mama chce karmić, to ja trzeba wspierać, a nie wkręcać bzdury na łeb. Już nie będę więcej o tym pisać, bo wyjdę na laktoterrorystke;D
    Mm też jest super 🙃🙃

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie kp odchudzilo po pierwszej ciąży. A może to był stres, bo rok w krzyku. Nie wiem. Teraz nie chudne. Jadłam bardzo dużo, ostatnio się ograniczyłam i wprowadziłam rolki. Chce jeszcze basen. Oczywiście wszystko rekreacyjne, bez większego wysiłku. Ale podpytam fizjo, czy mogę takie rzeczy.
    Bo wyszłam z założenia,że skoro pcham wózek 30 kg całymi dniami, to spokojna jazda na rolkach krzywdy mi nie zrobi

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozniej was nadrobie porzadnie, ale widze ze temat kp na tapecie...
    Glownie jak zrobic wiecej mleka... a jak zrobic mniej? A przynajmniej mniejsze cisnienie?
    Odciaganie przed przystawieniem nic nie daje bo u mnie najwieksze cisnienie i najwiecwj strumieni (wczoraj lalo sie 6 strumieniami na raz) jest dopiero jak maly juz troche spije i dojdzie do mleka drugiej fazy... wtedy piersi sie tak rozkrecaja, ze w nocy co robil sobie przerwe w ssanou, to mleko malo mi sie po brzuchu...
    Od wczoraj wieczora tez na nowo taka afera, ze hej, no ale jak po godzinie karmienia i odciagania, co maly sie oderwal od piersi mleko ciurkiem nadal lecialo, zmoczylam cala tetre w nia wyciskajac, godzine po tym jak zaczelam karmic malego na zmiane z tym wyciskaniem, nadal lalo mi sie po nacisnieciu z 6 strumieni na taka odleglosc, ze maz na drugim koncu naroznika oberwal...
    Serio powoli zaczynam myslec, ze sie poddam z kp bo juz mi sil brak...
    Skonczylam pic miete jak bylo wzglednie, zeby w druga strone nie przesadzic, to po dwoch dniach od nowa takie cyrki, ze naciskajac piersi pol chaty moglabym zalac... poszlam wczoraj po zamoczeniu calej twtry nad wanne, to cale kafelki opryskalam tym mlekiem

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa na to raczej nie ma rady. Są wypływy i tyle. :/ Ja tak miałam i z synem i teraz. Są one też z miliona różnych powodów w ciągu dnia. Wiem, że są, bo je czuję. Nie udało mi się nigdy tego zwalczyć, a chciałabym bo one są często wręcz bolesne. Nawet jak już skończy się ten pierwszy wystrzał lać to jak Mała raz na ruski rok chce sobie dłużej pociumkać to w trakcie jednego karmienia jest ich parę. Dlatego ja nigdy nie odciagam, bo to bez sensu. Daję w tetrę i czekam. 🤷‍♀️ Tylko dziecko trzeba zagadywać. Ale zabieram tylko jak się denerwuje. Mała ma się nauczyć pić takie pod ciśnieniem. Czasami jej wychodzi nawet. A no i miałam je nawet podczaa kryzysu, gdy mleka było malutko, więc nie zawsze jest to związane z ilością mleka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 12:41

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka, ja tez wczoraj dawalam w tetre, problem tylko taki, ze ja daje w tetre, maly sie drze w nieboglosy, a pomaga to na doslownie kilka jego lykow i znow moge kilka minut w tetre dawac i tak bez konca🙄 karmilam 2h wczoraj i bylam totalnie wykonczona takim karmieniem z darciem sie dwojki, bo jak maly sie drze, to Mia krzyczy/spiewa tak zeby byc glosniej od niego...
    Zabierac nie musze, on sam wypluwa i sie drze jakbym go przypalala conajmniej... a po kilku takich przystawieniach i oderwaniach on jest w takim amoku, ze w ogole nie chce juz lapac piersi i drze sie jakbym go mordowala... wiec pozniej szukanie sposobu, zeby go jakkolwiek troche uspokoic i wyciszyc, zeby w ogole sprobowac znow przystawic nim sie rozjuszy na nowo na calego... a to nielatwe zadanie jak jest wilczoglodny... no i nie zawsze sie uda, bo jak takie karmienie trwa u nas juz kolo godziny, a ja czesciej daje w tetre niz on je z tej godziny, to jest juz tak wsciekly, ze nawet jak uda sie uspokoic, to na sam widok, ze chce go orzystawic, zaczyna sie drzec...
    Serio wolalabym miec chyba za malo mleka, niz takie cisnienie

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie ma hektolitrów mleka a też potrafi płynąc pod ciśnieniem. Zobaczyłam dopiero jak dużo częściej karmie bez nakładki. Pojawia to się jak mam długą przerwę w karmieniu. Wczoraj oberwał w oko 🙃 czasem się oderwie, przełknie i dalej szuka. Zanim go przytkam to czasem i on zalany i ja.

Cierpliwa, może powinnaś zapytać CDL? Poradzić się też innej osoby, nie tylko położnej.
    Jak byłam na usg piersi to pożaliłam się babce ze mały wstaje razem ze słońcem. Kazała mi całkowicie okno zasłaniać na noc. Mam grube zasłony, nawet w dzień potrafią zrobić ciemność. Niby to wiedziałam ale zawsze zostawiałam sobie kawałek odsłonięty żeby trochę światła wpadało żeby widzieć czy mały śpi, czy iść do łazienki nie po omacku. Minęło dwa dni odkąd całkowicie zasłaniam i odpukać na razie luksus. Co prawda wstanie ok 5 ale troszkę zje i idziemy spać dalej. Warto rozmawiać.

Dani lubi tę wiadomość

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe, moja polozna jest cdl i ma przychodnir poloznicza jeszcze w dwiema innymi, ostatnio wlasnie wszystkie trzy debatowaly nad moim problemem i nawet to ich rozwiazanie cos dawalo ale na krotki czas jak widac, albo musialabym to blokujace kp i picie miety wprowadzic na stale...

To u mnie do spania odkad mam dzieci mrocznia totalna... rolety zewnetrzne spuszczone od momentu polozenia dzieci spac do momentu pobudki od zawsze właściwie...
    Odczulismy bedac w pl ile nam to daje, jak Mia nagle zamiast koko 9, zaczela wstawac o 6😅 a do tego miala problem zebg w ogole zasnac, o drzemkach nie wspomne

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa ech znam to. Niestety moja też dużo drze japki przy piersi. Też teraz to jest z nią często gęsto walka o karmienie. Wykańczające to jest. Syn nigdy nie miał z tym ciśnieniem większego problemu. Świetnie sobie radzil. Biedna z tym jesteś. Doskonale Cię rozumiem, bo ja też już wiele razy chciałam się poddać z kp, bo karmienie to jakiś horror tym razem. Tylko sobie założyłam, że 4 miesiące muszę wytrzymać, inaczej już dawno bym to rzuciła w pierony. Do tego dochodzi jeszcze wydawanie milionów na wkładki. Ech... Jeśli faktycznie masz dość i nic nie pomaga (a ja Ci totalnie w to wierzę, sama nie znalazłam rozwiązania) to zamiast się zajeżdżać lepiej przejść na mm. Ale dziwne, że z Mią tak nie miałaś aż. Ech, trzymaj się.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja wam powiem, że za cholerę nie widzę tej dobroczynności mm. Mikołaj za diabła nie zaśnie po jedzeniu, no chyba że w nocy, a tak to robi się wesolutki - śmieje się z otwartą gapką jak tylko ktoś się do niego odezwie albo się rozgl@ąda. Czasami się żali albo zaczyna się ryk bo np nawalił w trakcie pieluchę. 🙈🤷‍♀️ Ale napewno nie w głowie mu spanie 🤪

Zoe coś z tą ciemnością rzeczywiście jest na rzeczy bo odkąd mamy zaciemniające rolety to jedno i drugie potrafi spać do 9 lub 10.

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem ale u mnie rolety opuszczone, ciemno jak w grobie a starsza śpi 21:30-7.00 🤷🏼‍♀️ Młodsza ostatnio kładzie się koło 22:30 więc u nas ewidentnie to nie działa 😁

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa gdzieś czytałam żeby karmić jedną piersią przez ileś godzin a potem drugą przez tyle samo i tak do momentu aż produkcja się nie zmniejszy… 😕 Nie wiem czy to działa ale to jeden ze sposobów na hiperlaktację. 🤷🏻‍♀️

Edit: o tu o tym czytałam: https://lekarskimokiem.pl/hiperlaktacja/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2021, 16:46

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas mały ma od kilku dni problem z zaśnięciem. Wczoraj walczył od 19 i zasnął dopiero około 23, spał do 3 i obudził się zadowolony 🙂

Dzisiaj tez jakiś marudny 😣 płacze i widać ze chciałby spać a nie może zasnąć. Aż boje się nocy, w dodatku ja po drugiej dawcę szczepienia tez nie za dobrze się czuje…

‹‹ 1027 1028 1029 1030 1031 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ