Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Bajka zdjęcie mega! Mój śpi jeszcze na środkowym poziomie bo o takich wygibasach nie ma mowy. Dopiero co opanował wysoki podpór
Bajka111 lubi tę wiadomość
Adaś ❤️ 20.06.2021
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
3️⃣09.2023 trzecia procedura IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌
4️⃣ Procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️ -
Odstawiamy się.
Bardzo to przeżywam ale jeżeli to nie pomoże przesypiać mu nocy to już nie wiem co zrobić. Od 5 miesięcy to dziecko śpi koszmarnie, pobudki co 30 minut, cyc i odlot.
Jeśli chodzi o nieakceptowanie kawałków to nam fizjo podpowiedziała, że to może być (ale nie musi) problem w buźce. Stąd wizyta u neurologopedy pod koniec stycznia. Mały ma odruch wymiotny i usuwa języczkiem kawałki z buzi. Akceptuje tylko papki. -
Sonia też śpi 80% na brzuchu i 20% na boku. Pleców na liczę, bo to tylko wtedy jak ją odłożę sama i po chwili i tak się przekręca.
W śpiworku już jesteśmy takim z babysteps 6 miesięcy - 2 lata bez nogawek. I wygląda jakby jej bardzo wygodnie było.
Lilak to trzymam kciuki. Ja z odsmoczkowaniem dałam radę, teraz Ty dasz z cycem
A co do smoczka właśnie to pierwszy raz wczoraj się odważyłam usypiać cały dzień bez żadnego zastępnika w postaci gryzaka czy cyca i miała 3 drzemki - każda bez problemu. Tyle, że na rękach, ale całe usypiania trwały kilka minut. Wygięła się może za każdym razem po dwa razy i zapłakała, ale od wzięcia na ręce do uśniecia może z 3-5 minut trwało z czego w sumie z 20 sekund płaczu.
Następny krok to lulanie bez rączek. Zawsze była bez rączek, zaczęłam ją brać jak tego smoczka odstawiłam. Zapisałam się zresztą 28 stycznia bodajże na webinar na zaufaj położnej odnośnie snu niemowląt. Jak się dowiem czegoś fajnego dam znaćLilak , Bajka111, Sumireguska lubią tę wiadomość
-
Nam też się w ogóle wysypka + ulewanie jednego dnia pojawiły. Może być po malinach alergia?
Wysypki nam schodzą po max. kilku dniach - ktoś pytał.
I czy macie dziewczyny jakieś termoopakowanie na butelki z mlekiem do polecenia? Stwierdziłam, że jak ładnie juz kilka razy mleko na noc wypiła to może będę też brała ciepłą wodę i mm np. na spacer, by jak coś nie wyciągać cyca. Tak samo np. wczoraj po fizjoterapii jechałyśmy do galerii, więc ją u fizjo chciałam nakarmić. A w takich miejscach ona się rozprasza (dzieci płaczą, ktoś się kręci) i kończy się to tak, że trochę ciągnie i się odrywa. Więc nakręci mleko a potem odwraca głowę i mleko tryska na wszystkie strony. Obie mokre wychodzimy z takich miejsc i nienajedzone. Więc już wolę mm wtedy podać, tylko żeby woda ciepło utrzymała. Jakieś polecajki ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2022, 08:33
-
Lilak my mamy problem w buźce (tez nas fizjo wysłała do neurologopedy, która to potwierdziła). Mamy obniżone napięcie mięśniowe, chociaż już nieznacznie. I od razu miałyśmy mówione, ze musimy niestety iść w łyżeczkę i papki, potem grudki. BLW odpada na jakiś czas, bo takie dzieci sobie nie radzą. Albo np. całą buzię zapychają jedzeniem a nic nie jedzą. Do tego łyżeczka też ma wtedy jakąś terapeutyczna funkcje
Byłyśmy potem u innego neurologopedy (neurochirurg nas skierował do swojego, wiec musiałyśmy iść) ale ta druga powiedziała dokładnie to samo. Więc chyba mają rację
Noelle, jak ja nie miałam mleka przy kryzysie laktacyjnym w 3 i niedawno w 6 miesiącu to serio nie było - nic się nie odciągało praktycznie laktatorem ;/ -
Bajka - instrukcja, bo ja kiedyś też nie ogarniałam
Na stronce zapodaj.net musisz kliknąć "na forum":
I jak już wybierzesz i zapodasz zdjęcia to wklejasz tu ostatni link i wtedy sie pojawiają miniatury jak te
Spróbuj z jakąś fotkę nową, bo nam nigdy za dużo fotek bobo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2022, 08:46
Bajka111 lubi tę wiadomość
-
Kasia miałyście jakieś ćwiczenia, zalecenia? U nas ten brak gaworzenia jest z tym na pewno powiązany.
Fizjo mówiła żeby karmiąc łyżeczką dociskać ją delikatnie na język, wtedy automatycznie buzia się zamyka i jedzenie jest ściągane górną wargą. Ładnie to wychodzi ale tylko przy papkach.
Reszta jest beee -
No to u nas Lilak jest tak samo przy kawałkach. Od razu odruch wymiotny i nie będzie jadł.
Kasia też jestem ciekawa czy jakieś ćwiczenia dostaliście?Adaś ❤️ 20.06.2021
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
3️⃣09.2023 trzecia procedura IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌
4️⃣ Procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️ -
Lilak w takim razie trzymam kciuki i dawaj znać jak postępy.
Kasia bardzo ładnie Wam poszło, brawo!
Po przebudzeniu Lisa też wariuje w śpiworku, ale jak ma spać to stęka i się kręci jakby nie potrafiła znaleźć dogodnej pozycji, dlatego się zastanawiałam czy jest jej wygodnie. Waszę się krecą, walą w szczebelki i dalej, a moja pierdółka jak tylko dotknie głową czegoś podczas pełzania (nie, że uderzy) np.nogi od stołu czy ściany to już jest ryk, no i w łóżeczku tak samo 🤦♀️
-
Osteopata mi mówił żeby przy nadwrażliwości buzi dawać mu jak najwiecej gryzaków, zabawek które można wkładać do buzi, masować mu dziąsla i pozwalać gryźć szczoteczkę do mycia ząbków i masażu dziąseł. Wkładać palec wskazujący tuż za podniebienie żeby sobie gryzł i ssał
W następnym tyg i ja zaczynam z mm w ciągu dnia. Na pierwszy ogień idzie pierwsza drzemka. Z butli zje dobrze, ale już nie zaśnie na łóżku. Będzie czołgał się po całym łóżku. Pewnie będzie musiał wjechać wózek na trochę. Na rękach nie umie usypiać. Pręży się, wygina, prostuje, ciągnie do siadu. -
O matko mi nawet przez myśl nie przeszło jeszcze odstawianie cyca a Wy już tak szalejecie. 😱
U nas kaszka znowu wjechała jak złoto a marudki to chyba kwestia dorosłej 💩… Od paru dni robi baaardzo po trochu przez tą konsystencję. 🙄Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Zoe - my nie mamy nadwrażliwości, ale i tak kazały dawać jak najwięcej gryzaków i pozwalać wkładać palce (byle nie ssało kciuka oczywiście).
Tak jak dziewczyny piszecie - na gaworzenie też to ma wpływ i u nas też póki co tego gaworzenia brak.
Dostałyśmy ćwiczenia przy pierwszej wizycie, ale ciężko je wyjaśnić (chociaż spróbuję)
1. Pobudzanie mięśni policzków
--> dłońmi uciskamy policzek na 7 sekund (nasadą dłoni nie palcami) i tak powtarzamy 3 razy
--> dłońmi przegłaskujemy policzki, ale trochę mocniej. Czyli łapię policzki między dłonie i szybkim ruchem ręce przesuwam w stronę ust - 7 szybkich ruchów. I taki cykl też 3 razy.
--> takie samo tylko jedną ręką. Czyli łapię oba policzki jedną dłonią (na jednym policzku wtedy jest nasada a na drugim palce) i też szybko 7 razy pociągam. I znowu cykl 3 razy
I wszystkie te 3 ćwiczenia 3 razy dziennie
2. Najpierw była zmiana smoczka, potem odsmoczkowanie --> niby też brak smoczka ma duże znaczenie
3. Ćwiczenia dziąsełek --> tutaj tylko wkładamy mały palec między dziąsła. Raz z jednego boku raz z drugiego. Chodzi o to, żeby dziecko złapało palec między dziąsła z jednej strony i sięgało tam językiem (wtedy język pracuje na boki) - i tak kilka razy i też 3 x w ciągu dnia
Poszliśmy po 3 miesiącach w grudniu na kontrolę i było już lepiej, ale nadal obniżone. I wtedy trafiłysmy też do drugiej neurologopedy. I wtedy zalecenia były takie, by kontynuować to co powyżej + koniecznie odsmoczkować. Plus ćwiczenia:
1. wkładam palec do buzi wskazujący i łapię policzek od środka a od zewnątrz trzymam ten sam policzek kciukiem. Czyli robię taki mini ucisk. Wtedy czuć między tymi palcami, że dziecko napina ten miesień. I razem po jednej stronie raz po drugiej po kilka razy. I też 3 x dziennie
2. Podnoszenie języka - wkładam palec do buzi i przy wędzidełku podnoszę język do góry - raz z jednej strony wędzidełka raz z drugiej - kilka razy i też 3 x dziennie
3. tu jest cały cykl ćwiczeń prostych, ale za cholerę nie opiszę. Uciskanie wokół ustek dziecka. Raz tylko mamy przycisnąć nad ustkami, raz robić kółeczka palcem, raz pocierać - wszystko to nad górną i pod dolną wargą, ale nie wytłumaczę niestety dokładnie. I te ćwiczenia 6 razy dziennie!
Powiem Wam, że nie ogarniam tych ćwiczeń, dlatego zapewne nie ma spektakularnych efektów. Milion ćwiczeń 3 razy dziennie + te ostatnie 6 razy. Jedne najlepiej przed jedzeniem (policzki) inne obojetnie. PRzy każdych bywają awantury i np. zrobie tylko jedno a a drugiego nie. Za pół godz robię kolejne. I tym samym cały dzień coś przy niej gmeram, ale na pewno nie udaje mi sie zrobic wszystkich ćwiczeń dziennie tyle co trzeba.
Niemniej przy ostatniej wizycie mówiły, że już duzo pomogło to co robię, wiec mam nadzieję, że niedługo minie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2022, 09:38
-
Lilak trzymam za Was kciuki ✊✊ oby poszło gładko
Kasia brawo Ty 😀 i brawo Sonia ☺️
U mnie odsmoczkowanie poszło gładko bo Jaś w zasadzie sam się odsmoczkowal i odkąd skończył chyba 4 miesiące to smoczka nie używamy. Za to podejrzewam ze odstawienie kp już nam tak gładko nie pójdzie ale nie myśle jeszcze o tym, chciałabym jeszcze trochę go karmić.
O tych problemach w buźce czytałam, często dzieci mają problem z grudkami ale czytałam tez ze nie zawsze jest to objaw problemów w samej buźce a czasami po prostu to ze za długo dziecko dostawało papki i kaszki i później nie akceptowało kawałków. No ale to już do oceny specjalisty. -
Cześć dziewczyny po długiej przerwie! Nasze maluszki są już takie duże... Z łezką w oku oglądałam zdjęcia ciążowe i stwierdziłam że muszę tutaj zajrzeć.
Olafek tak szybko się rozwija że nie nadążam za nim! Jest go wszędzie pełno. Siada już od dwóch miesiecy, czołga się, raczkuje, wstaje przy wszystkich meblach. Nie odstawiamy się od piersi bo oboje to kochamy. I będziemy się karmić dopóki będzie tego chciał. Jesteśmy w tyle z szczepieniami, co chwile byliśmy chorzy włącznie z ospą i bostonką🤨🤨
Mam nadzieję że u was wszystko w porządku a maluszki dodają wam mnóstwo radości w życiu 😀😀
Bajka111, NatkaZ, Cyprysek89, Bee, _agrafka_, Chaos lubią tę wiadomość
-
Ooo hej kamkam, normalnie myślami Cię przywołałam, bo wczoraj myślałam o Tobie (przez Sumi i Noelle, bo myślałam jak fajnie jakby miały znowu ten sam termin porodu 😁).
To robię próbę wstawienia fotki, od razu pokażę jak u nas wygląda to spanie:
Kasia udało się chyba! Dzięki!!! 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2022, 10:46
Noelle, Karolina90, Mama po przejściach, Cyprysek89, Santi_14, kamkam, _agrafka_, Sumireguska lubią tę wiadomość
-
Kamkam fajnie, że się odezwałaś
Olaf się pięknie się rozwija
współczuję chorób!
Lilak powodzenia! I dużo konsekwencji:) U nas z tym podejściem starego będzie podobnie. Nieraz jak biorę prysznic słyszę: Kochanie szybciej, bo on już szuka cycka u mnie 😂
I też otwiera tak uroczo dziobek 😂
Kasia C gratulacje dla Ciebie i Soni! Bardzo sprawnie wam poszlo 🙃
U nas niby pojedyncze słowa mama czy lala są, ale bardzo mało. Często natomiast Ignacy wywala język i tak jakby chciał coś powiedzieć ale nie wydaje dźwięków ( wiecie czasem jak się ktoś z kimś droczy to tak robi:p ) i nie wiem czy też nie skontrolować go u neurologopedy. Dziś podpytam ta nowa fizjoterapetę.
A co do kawałków to różnie, raz lepiej raz gorzej. Ale czytałam gdzies ostatnio, że dzieci po CC mają często obniżone napięcie właśnie w buzi.👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Hmmm u nas takich stricte kawałków chyba nie było, ewentualnie ryż, podrobiony makaron albo ostatnio rybka. Ale jak za daleko wejdzie ten kawałek to wtedy ma odruch wymiotny ale to może ze 3 razy się zdarzyło. Ogólnie ciamta jak stary. Ostatnio dostala bananka w kawałku to nie umiała sobie poradzić no i tatuś w panice bo jak chciała już ugryźć to porządnie a on jej pozwalał tylko tak ząbkiem smyrnac 🙈 czasem mam ochotę go zabić 🤣 Ale się nie odzywam nic 🙄 Dzisiaj spróbuję z marchewką.
Czy u kogoś po ziemniaku byly twarde kupki? Kurde u nas nie marchewką a chyba wlasnie ziemniak. Dzisiaj takie 2 małe bobki tylko 🙄 a wczoraj był krem z białych warzyw. Już kiedyś miałam takie przypuszczenia. Wjedzie śliweczka po drzemce. Bo biorąc pod uwagę jakie 💩 robi normalnie to to wszystko w niej siedzi 🙈 -
Bajka, aaa, no ale patrzac na twoja aparatke, to i bezpieczniej chyba juz taki poziom...
My poziomow mamy 5, a jestesmy dopiero na drugim🤣Bajka111 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700