Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Bee bardzo Wam zazdroszczę, że sobie możecie spokojnie czytać. Lisa nie spocznie jak nie dorwie książeczki do ręki i nie zacznie gryźć, więc u nas z tym kiepsko 🙈
Ogólnie gryzie wszystko co napotka na swój drodze. Zaczynając od zabawek a kończąc na futrynach i meblach. Teraz zamiast bawić się na macie to obgryza jej krawędzie 🙈 oszaleję. -
Aaa i jeszcze a propo książeczek to zamówiłam Ignasiowi "Bubu uczy się mówić. Wydaje się mega fajna👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Karolina90 wrote:Aaa i jeszcze a propo książeczek to zamówiłam Ignasiowi "Bubu uczy się mówić. Wydaje się mega fajna
Też ją czytamy. Julek lubi jeszcze wiersze Juliana Tuwima i Jana Brzechwy, zwłaszcza gdy czytam je intonując. -
Dziewczyny najgorzej.
Nie było mnie 5 h w domu, tatuś na warcie z dziećmi.
Wracam a mały rzuca mi się na szyję, szarpie bluzkę, płacze z bezsilności, że mu nie daję, jęczy, patrzy na mnie błagalnie i tak rozpaczliwie chce się dostać do cycka. To nie na moje nerwy, spłakałam się tylko i mu dałam. A on wtulił się i tylko mruczał, nie chciał mnie puścić.
Skoro teraz tak jest to ciekawe jak przyjdzie mi odstawić gdy będzie starszy i jeszcze bardziej kumaty.
No siedzę i ryczę 😭😭😭 -
W domu sobię radzę podgrzewaczem - tak jest opcja lekkiego podgrzania i utrzymywania temparatury. Więc kiedy bym nie wzięła to woda jest taka w sam raz na mleko.
A na wyjście póki co też zostaje mi termos + kubek z mlekiem + butla. Tylko własnie chciałam ograniczyć ilość rzeczy. Tym bardziej, że sala lubię też termos z kawą to już 2 termosy się robią. Wolałabym mieć butelkę z ciepłą wodą, ale właśnie nie wiem czy jakiekolwiek opakowania termiczne trzymają tą temperaturę.
Bee właśnie pluję sobie w brodę, że za mało ćwiczymy. Neurologopeda mówi, że takie rzeczy są 100% do wypracowania tylko kwestia czasu. Wolałabym więcej ćwiczyć i szybciej zamknąć etap otwartej buzi. Ale ciężko własnie to ogarnąć szczególnie przy ząbkowaniu.
Lilak karmiłaś 7 miesięcy mając po drodze tyle kłopotów. Szacunek Ci się należy. Nie jedna by zrezygnowała. A ty cały okres przed rd karmiłaś piersią i pociągnęłaś aż do teraz. Gratulacje a nie wyrzuty sumienia! -
Teraz doczytałam jak się rzucił Julek. Jezu jednak ciężkie tak odciąć dziecko.... ale może to kwestia właśnie faktu, że tyle Cie nie było. Jak będziesz w zasięgu ręki może łatwiej Wam pójdzie. Macie smoczek? Nie pomaga np. smoczuć i tulenie?
Z książeczek dajcie znać jak to bubu. My mamy z tego typu książeczek "pucio i zabawy gestem i dźwiękiem", "pucio uczy się mówić", "buba i jego świat" i "bibek i lotek" od may ginekolog. Wszystkie podobne, więc nie chcę powielać z bubu, ale dajcie znać jeśli będzie super.
U nas też wiersze tuwima czy brzechwy robią robotę. Ptasie radio znam na pamięć i kocha najbardziej -
Lilak właśnie też mam obawy, że im starsze tym gorzej odstawic. Czasem jak leżę obok niego w staniku do on sam doczworakuje i prawie na siedząco sobie ciągnie.
Wyrzutów sumienia nie masz co mieć7 miesięcy to kawał czasu karmienia. Może po prostu jakoś stopniowo ograniczaj? 🤔 Sama nie wiem co Ci poradzić...
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Kasia my mamy i Pucia. Jeszcze ciężko mi to porównać, jedynie ja kupiłam tego Bubu z polecenia koleżanek, które mówią, że jest wlasnie lepszy niż Pucio.
A i wzięłam mu jedna Jano i Wito. Zobaczymy czy będzie zainteresowanie.👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Lilak to takie trudne…ja tez chciałabym już zacząć odstawiać. Na początku w ciągu dnia, a potem w ciągu nocy, ale nie chce mm:/
Co do książeczek to mogę polecic https://aktywneczytanie.pl/03-02-pierwsze-ksiazki-seria-a-kuku-a-gugu-gadu-gadu-recenzja/ -
Kasia a jaki masz podgrzewacz? My mamy Avent (ta najnowsza wersja) ale nie podgrzewa wody do tych 37 stopni jak sprawdzałam termometrem, a jak dorzucę mm to już przecież w ogóle chłodne jest. Nie wiem czy ja coś źle robię, bo w sumie nie przeczytałam instrukcji 😄🙈 no ale chyba tam nie można nic robić źle... To teraz nastawiam na więcej ml niż mam w butelce, żeby było cieplejsze.
Lilak a jaki miałaś plan z odstawiniem? Tak z dnia na dzień kompletnie, czy już wcześniej zastępowałaś jakieś karmienia mm? Chyba najlepiej nie tak gwałtownie. Mam wrażenie, że Mojej to wszystko jedno, najważniejsze dla niej jest to by miała pełny brzuszek 😄 Czy Wasze dzieci butelkowe też robią takie cyrki czasem w trakcie jedzenia? Gruzie ten smoczek, parska, ale dalej je, nie że już nie chce. Nie wiem czy to normalne, czy mam np. zmienić przepływ? -
Mama pp my od dawna karmimy się różnie. Mm podajemy zawsze jak gdzieś wychodzę, ogólnie minimum dwie butle dziennie bo dajemy to AR na ulewanie. Często mąż robi w nocy żeby lepiej pospał.
Ja też myślałam, że mu wszystko jedno byle brzuszek był pełny, niestety dzisiaj przekonałam się jakie to dla niego ważne. -
Mama pp my mamy takie szarpanie jak nie jest do końca głodna, wtedy się bawi, gryzie, ciągnie a bokiem jej się wylewa 🙄 jak ma głód albo w nocy to się nawet nie oderwie i 150ml na raz.
Ale to musi być ciężkie psychicznie takie odstawienie. Tule mocno ❤ u nas to jednak stopniowo schodziło i jednak dużo wcześniej przyszło to tak naturalnie. Ale czasem tęsknię, zwłaszcza jak czytam Wasze opisy.
Ja wodę do mleka robie na oko 🤣 mam termos z wrzątkiem i dzbanek z zimną wodą i tak mieszam na czuja 🙈😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2022, 19:17
-
Ojj Kasia, książeczek też może być za dużo, jak i wszystkiego.
Ja naprawdę kupowałam wszystkie możliwe rzeczy dla starszej,żeby się zajęła chociaż chwilę. Mam mnóstwo książeczek. A ona i tak ma 2-3 ulubione od zawsze. Ostatnio zrobiłam porządki i 90% wszystkiego wyniosłam do garażu. Iga nawet nie zauważyła. będę musiała to rozdać.
Jakbym mogła cofnąć się w czasie, kupiłabym 2 książeczki i zabawek wcale.
Lilak, ja Ci się nie dziwię. Ige odstawialam kilka razy i za każdym razem pękało mi serce,że robię jej krzywdę.
Dużo wytrwałości Ci życzę! -
Dzięki dziewczyny za te wszystkie słowa 🥰 tutaj każda z nas ma jakąś swoją historię i Wy rozumiecie te dylematy.
Najgorsze jest otoczenie. Cały czas słyszę odstaw go to zacznie spać, daj sobie spokój, wreszcie odetchniesz a nie tylko cyc i cyc. A jak zaczęłam odstawiać to zaraz się znalazły osoby z tekstami, że przecież siedzisz rok w domu nic nie robisz to co go będziesz odstawiać, jeszcze mały jest.
Specjaliści od moich osobistych cycków się znaleźli.
Chciałabym żeby to wszystko przyszło naturalnie tak jak pisze Cyprysek.Mama po przejściach lubi tę wiadomość
-
Lilak jak dziecko tak bardzo chcę to aż serce krwawi na samą myśl o tym. 😔 Ja mam nadzieję, że młoda sama się kiedyś odstawi bo nawet sobie tego nie chce wyobrażać. 🙈
Karolina u nas od momentu kiedy Klara zaczęła raczkować z karmieniem też cyrki. 😅 Leże sobie obok niej na kanapie a ten mały czort przypełza, bezceremonialnie łapie mnie za cyca i zaczyna ciumkać - najlepiej na czworaka, na siedząco albo na stojąco. 🙈 Ten kto widział jak moje dziecko je ten się w cyrku nie śmieje. 🤷🏻♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2022, 19:52
Sumireguska, Karolina90 lubią tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Nadrobiłam
Bajka mega fota!!
Lilak to mi serce pękało jak czytałam twoj post, nawet sobie nie wyobrażam co ty musiałaś czućja dzis w nocy probowałam dac mleko z butli odciagniete to ciokał odrywał sie i szukał cyca. On ogolnie jest niebutelkowy i bezsmokowy a na mm sie krzywi wiec u nas odstawienie odpada bo bym tego nie przezyła. Najgorsze jak pomyslalam sobie ze gdybym za 9 mscy musiała pojechac do szpitala rodzić to co by było, obleciał mnie strach
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10