X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja siedziałam z mamą aż do podstawówki w domu, a jestem cholernie społeczną osobą teraz :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2022, 22:34

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, szkoda ze moja kadrowa nie jest tak dobrze zorientowana w temacie jak Wy 😅 i faktycznie w oświadczeniu było ze dwa urlopu 😅 hehe mówiłam ze mam kalafior wciąż 😅

• Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze zlobkowymi chorobami to już się liczę. Z tym że nie bedzie chodził a płacić trzeba też. Dopóki się nie dostanie do państwowego to co poradzić 🤷‍♀️ Moja szefowa Sama mówiła ze będzie co chwile chory. Jak będę chciała to mogę przejść na mniejszą część etatu. Szefowa nie ma problemu żebym pracowała w 100% zdalnie (od początku pandemii u mnie nikt nie wrócił do biura). Nie wyobrażam sobie 7 godz pracy z chorym roczniakiem w domu. Ale skoro moja szefowa godzi się na to (posiadając dzieci) to zdaje sobie sprawę, że nie będę tak wydajna jak wcześniej 🤷‍♀️
    Będę zarywać i tak zarwane noce, chodzić jak zombie i przeklinać na czym ziemia stoi a na pół etatu nie przejdę bo za bardzo wielbię własne pieniądze 🤷‍♀️ Chociaż pół etatu tutaj to i tak większe pieniądze niż moja pierwsza pensja w Warszawie na całym etacie 🤣🤣

• Chaos Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak wrote:
    My już dziewczyny nie jesteśmy na macierzyńskim tylko na rodzicielskim więc chyba z tym ładem możemy się łapać. Tego nie wiem ale wiem, że załapałam się na kawałek 13tki bo macierzyński skończył mi się 27 października.

Jestesmy na urlopie rodzicielskim, ale kasa którą dostajemy to w dalszym ciagu zasilek macierzyński, ktory do ulgi dla klasy sredniej sie nie wlicza 😊

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chaos wrote:
    Jestesmy na urlopie rodzicielskim, ale kasa którą dostajemy to w dalszym ciagu zasilek macierzyński, ktory do ulgi dla klasy sredniej sie nie wlicza 😊

Tak jak mówiłam tego nie wiem, dopiero dzisiaj się tym zainteresowałam jak zadzwonili z pracy, że za okres urlopu rodzicielskiego dostanę 13tkę. Nie spodziewałam się bo przecież w 2021 nie byłam nawet dnia w pracy. No ale nie pogardzę 😊

❤️Julian 10.06.2021 2845g i 50 cm szczęścia❤️
    15b891ccdb.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumireguska wrote:
    Ja siedziałam z mamą aż do podstawówki w domu, a jestem cholernie społeczną osobą teraz :D :D

No dlatego ja napisałam, że kompletnie nie wiem czy ma to wpływ jakikolwiek. 😄

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2022, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia dzisiaj sobie pchacza wymyśliła
    Pchała pudełko z zabawkami i szła z nim. A ja prawie zawału dostałam. 😔 Kiedyś Fifi jak zaczynał wstawać czy chodzić to na krawędź pojemnika poleciał szyją i cały czas mam to w głowie. Nie umiem przestać być nadopiekuńcza, tak strasznie boję się wszelkich wypadków, urazów, ran itd.
    (Co też jest straszne, jak Filip ma jakąś ranę to nie wolno go tam nawet dotknąć... więc nie pomaga to w oswojeniu mojch lęków 🙈 )

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 05:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wczoraj pisałam jaka to jestem szczęśliwa i spełniona mamuśka, a Ula postanowiła wstać o 4.30. Juz dawno tego nie było. Rzygam tęcza ze szczęścia 🤣😂🤣
    Ale Ula jak to Ula, jak nie śpi, to są nowe umiejętności. Wstała i nadaje bububu.
    Bababa. O 6.30 cieszylabym się bardziej.
    Ojj Bajka, odważna ta Twoja mała;) też bym zawału dostała. Ula próbuje na razie pchać tylko mnie, a tu może mieć odrobinę problem,żebym się ruszyła;D

• Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie rekord. 6 razy wstawałam. Jak dziś lub jutro nie siądzie to oszaleje.
    Gdzie jest to dziecko, które wstawało pierwszy raz ok 3? Jakim cudem wcześniej potrafił tyle spać na jednym tankowaniu a teraz max co z siebie daje to 2 godz

• Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś chyba jest na rzeczy 🙄Ola potrafila wstawać o 5 na🍼 a teraz znowu je o 1 i 5. Gdzie o 1 już nie wstawała bardzo dawno bo jej się przesunęło na 3 🙈🙈🙈 poza tym kręci się pierdyliard razy w nocy. Z prawego boku na lewy, w między czasie ryk bo smoczek wypadnie 🙈 na dodatek coś mi wlazło w kark 🙄

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Nikola Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka i mała syrenka może za jakiś czas rzeczywiście odważę się na 2 dzidzie. No nie wiem. Mąż do niedawna tez byl ze dwoje, dwoje, a teraz już tak z entuzjazmem do tego nie podchodzi.

Agrafka co do Ładu do ja tez dzwoniłam do idę i póki co mnie to nie dotyczy.

Zoe i Karolina zdaje sobie sprawę co czujecie i ze przekopalyscie już cały internet, ale to zrozumiałe. Wszystko będzie dobrze! Musi być. Lepiej sprawdzić i być pewnym na 100% ze wszystko jest ok.

My tez zlobek planujemy od września i liczę na pomoc teściowej, ze więcej będzie z nią jak w żłobku. I to tez będzie kolejny trudny rok, bo i zaczną się choroby i niwa rzeczywistość łączenia pracy, domu i przedewszystkim czasu dla dziecka.

Tez czekam jak na zbawienie na wiosnę!!!!!!

Mała syrenka u nas tez mały postanowił wstać o 4 i koniec. Teraz żniw zasnął… i cały rytm dnia się posypie.

• Batylda Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noc też okropna, cały czas jęczała. Chyba idzie jej dolna dwójka, czyli 3 zęby w 10 dni. Nie wiem jak ja wytrzymam nerwowo zanim cała szczęka jej się wypełni tylko po to, żeby potem te zęby wypadły i znowu rosły nowe, serio natura mogła jakoś lepiej to wymyśleć.
    Katar jej trochę świszczy, ale psiknac jej do nosa, a potem to odciągnąć to jest robota na 4 ręce.
    Jeny dziewczyny, Wasze maluchy już tyle rzeczy potrafią, a my daleko daleko. Idziemy dzisiaj do fizjo, bo trochę się martwię.

relgtv73ymxx11gn.png

• KasiaC Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe to nasz przypadek. Do ukończenia 4,5 miesiąca wstawała zawsze tylko dwa razy koło 12-1 i póżniej 4-5. A jak zaczęła się przewracać na brzuch to nagle 5-6 razy codziennie! Teraz oczywiście od stycznia belzebub się drze i wstajemy chyba 17 razy.
    Dzisiaj kolejna tragi noc. Spazmy, płacze, budzenie co chwila.
    Ja już nie wiem co jej jest. Może to nie zęby, ale np. ją boli brzuszek od mm. Może tak być ? Podaję jej tylko na noc i może jej jednak nie służy....

Brak smoczka też nie pomaga.

Ja dostałam nie wiem czemu za grudzień dużo więcej hajsu (a nie jest to żadna premia ani nic , bo taką dostajemy miesiąc wcześniej). Nie wiem o co chodzi i boje się pytać w kadrach, bo mi będą kazali oddać :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2022, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2022, 08:38

• Noelle Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara jeszcze kilka dni temu przesypiała całe noce a teraz też mamy tragedię więc obstawiam, że to po prostu taki okres. 😅 Znowu potrzebuje dwóch litrów kawy bo nie wyrobie. 🙈

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro takie bonusy były za grudzień i to u wielu z nas, a pracujemy w innych firmach, to chyba nie może być pomyłka i powinnyśmy się tylko cieszyć. Ja dostałam ok 500 zł więcej niż zwykle. Może to jakieś wyrównanie przy rozliczeniu rocznym. Z Iga miałam zbliżona kwotę. Nie wiem, z czego wynika ta różnica. Ale nie chciałabym tego oddawać.
    Batylda, a na jakim jesteście etapie,że się martwisz? Bo te, które czworakuja, czy wstają, to są po prostu szybkie dzieci i do takich się nie porównuj. Spokojnie wystarczy wysoki podpór i nie wiem, czy już koniecznie musi być pełzanie nawet. Iga takie rzeczy, co Ula robi teraz robiła w okolicy roczku. I to też była norma.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Ulga dla klasy sredniej ulga, ale temu jest wieksza wyplata bo sie zmienila kwota wolna od podatku i sa inne naliczenia.
    Ale to może działać tak jakby wstecz? Bo to wypłata za grudzień była. Owszem, rozliczona teraz, ale za miesiąc przed zmianami.
    Ja bym się nie obraziła, jakby tak co miesiąc 500 zł wpadało. Byle nie kazali oddawać;D przynajmniej po podwyżkach cen żywności wyszłoby na zero;D

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałam do pracy, jestem ciekawa. I muszę wiedzieć, czy przypadkiem nie odlicza mi tego w lutym. Byłoby słabo, jakbym już to wydała;D gorzej, jak to błąd i przez moją wiadomość do tego dojdą;D

• Lilak Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Batylda jak byliśmy u fizjo to mówiła, że wszystko jest super i jest czas jeszcze.
    Mały pełza do tyłu, robi piwoty czyli obraca się wokół własnej osi odpychając jedną ręką. Robi to naprzemiennie nie faworyzując jednej ze stron.
    Robi wysoki podpór i wstaje na kolankach kołysząc się do przodu i tyłu. Wczoraj zaczął z tej pozycji skakać do przodu i mówimy na niego Małysz.
    Nie siada sam i nie czworakuje jeszcze. Za to z każdym dniem coraz sprawniej się porusza i wszędzie go pełno.
    Fizjo mówiła, że to typ który zanim zacznie następną umiejętność bardzo długo ćwiczy to czego się już nauczył. Taki perfekcjonista nam się trafił. I że to dobrze dla jego rozwoju bo mózg nadąża za tym wszystkim.

15b891ccdb.png
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natomiast wiem, że się pewnie martwisz bo człowiek czuje presję. Znam to bo siostra Julka 6 tygodni starsza już chodzi i co się widzimy z teściami to idą takie porównania, że wypadałoby się pokłócić.

Czytałam gdzieś ostatnio, może nawet tu, nie pamiętam 😋 czy ktoś się pyta teraz Lewandowskiego ile miał miesięcy kiedy zaczął chodzić? Czy to serio jest takie ważne w dorosłym życiu? Pewnie nie. Jest to tylko kwestia presji społecznej.
    Taki duży a nie siedzi 🤦

Bajka111, Mama po przejściach, Batylda lubią tę wiadomość

15b891ccdb.png
‹‹ 1439 1440 1441 1442 1443 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ