Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak chodzi mi o Tagesmutter 😊
Płaciliście za całe 7 godzin.?
U nas musi już o 8 być i nie ma opcji, że później przyprowadzimy żeby nie zaburzać ich porządku. W miejscowości obok jest też zmiana popołudniowa w żłobku i tak by nam najlepiej pasowało, ale tam nie ma szans się dostać, bo z innej miejscowości a wiadomo miejsc mało. U nas są trzy żłobki a w żadnym elastycznych godzin.
A dlaczego skreślasz Tagesmutter? Może jest coś czego nie wzięliśmy pod uwagę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2022, 19:33
-
Mama po przejściach wrote:Cierpliwa chyba też zacznę próbować dosypiać. Naczytałam się, że skoro dziecko się nie drze to juz się wyspało, ale ona często po krótkim czasie już jest maruda, więc jednak potrzbuje więcej snu... Dzisiaj dolulałam po południu i uwaga spała kolejne 30 min.nic dłużej 😄🤦♀️
Moze ona sie budzi po jednym cyklu snu i nie potrafi sama pfzeksc do kolejnego cyklu, stad te pobudki po dokladnie pol godzinie
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Bardzo Wam współczuje chorób i alergii
Mama pp ja bym brała żłobek. Mówisz że na potwierdzenie trzeba czekać aż do kwietnia. To sobie wyobraź, że tutaj dowiem się czy mały się dostał na państwowe na dwa tyg przed pierwszymi urodzinami a w pracy trzeba zadeklarować się 21 dni wcześniej 🙃 dodam, że tutaj rok szkolny trwa od września czyli pewnie mikro szanse że dostanie się od czerwca. jak dzwonie do prywatnego to słyszę ciagle „brak miejsc, proszę się dowiadywać” 🤪 oczywiście są jakieś tam miejsca w Warszawie ale np na drugim końcu miasta 🤯 -
Współczuję problemów ze żłobkiem. U mnie miejsc ful. W różnych żłobkach. No, ale...
Wracam do pracy do biura. Muszę przepracować pół roku zanim dostanę możliwość ho.
Dojazd zajmie mi godzinę w jedną stronę. Muszę odprowadzić jedno dziecko, bo stary nie ogarnie dwójki. Czyli zacznę pracę po 8.00. Odliczając godzinę dla karmiącej, skoncze po 15, zanim pociąg itd, to w domu będę przed 17. Jak o tym pomyślę,to chce mi się wyc. Całe 1.5 Godz dla dzieci po ciężkim dniu. Kiedy ugotować, kiedy posprzątać, kiedy poćwiczyć, kiedy wszystko? Jakaś zła noc się trafi i nie wiem, jak to będzie. Chyba powinnam pójść na wychowawczy jeszcze. Ehh. Jeszcze kilka miesięcy, nie ma sensu się martwić. -
Mama pp, ja nie tyle, ze skreslilam tagesmutter, ale majac wybor wolalam przedszkole (u nas nasze alurat boerze od 2 roku zycia, ale mamy tez tutaj jedno, ktore ma grupke dzieci od 4 miesiaca)
Pierwsza rzecz byla taka, ze jednak tagesmutter to mniej atrakcji, mniej dzieci, w przedszkolu wlasny ogrodek i plac zabaw... dodatkowo z racji tego, ze to nie byla Krippe a kita, to na plus bylo to, ze do tagesmutter caly czas chodzic nie bedzie, wkoncu trzeba bedzie zmienic na przedszkole i znow adaptacja, nowe panie, nowe dzieci itp, a tutaj jak poszla majac niecale 2 lata, tak bedzie chodzic juz az do czasu pojacia do szkoly...
No i co jeszcze na plus bylo, to zero stresu pozniej, czy sie w kolejnym roku dostanie, nie dostanie itp...
Co do godzin, placimy za calosc, w sensie za 7h, jesli o elastycznosc chodzi, moze przyjsc najwczesniej o godzinie, od ktorej jest zapisana, a najpozniej do 9, zeby dziecko jeszcze zjadlo itp i od 9:30 zaczynaja z planem dnia... no procz poniedzialku, kiedy ida na sale gimnastyczna, wtedy pierwsza grupa idzie o 9 ale to te dzieci, ktore duzo wczeaniej jak 9 przyszly, a pozniej idzie deuga grupa, chyba ze dzieci malo to ida wszyscy 9:30
A odbierac moge od 12 do czasu do ktorej jest zapisana, jak chodzila pierwszy-drugi miesiac to nawet 11:45 moglam odebrac...
Dlatego mogla byc spokojnie 9 jak poszla na ostatnia mozliwa godzine i do 12 jak ja w pierwsza mozliwa odebralam...
U mnie trzeba skladac wniosek o przyjecie do polowy listopada, a odpowiedz jest kolo polowy marca, czy sie dziecko dostalo, rok przedszkolny zaczyna sie 1 sierpnia...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
U nas tez problem ze zlobkami, na publiczny nie ma co liczyc, maks to taki z dofinansowaniem ale tez raczej dopiero od wrzesnia, a wcześniej trzeba bedzie oplacic miejsce prywatne i 1800 miesięcznie zabulic. Jak się dostanie na dofinansowane to 1300. Teraz tyle płacimy za prywatne pkole synka ale licze ze od września dostanie się do publicznego pod domem i wtedy bedziemy płacić nawet nie wiem ale cos ok. 500 zl.
Poje@#ne to wszystko. Ale ja do pracy wrocic musze wiec nie ma zmiluj.
U nas tez jest instytucja opiekuna dziennego ktory ma właśnie ok 5tki dzieci. To calkiem spoko rozwiązanie ale u nas jakos tak mniej transparentne niz zlobek. Ciezko znaleźć informacje o konlretnych punktach, zasadach rekrutacji. Wydaje mi sie ze tam jest bardziej "domowo" ale to niekoniecznie musi byc dom jaki chcemy dla maluchow (to tylko moje wyobrazenie, bo nie wiem jak jest faktycznie)
-
Wpasowalam sie w temat - dzis mialam rozmowe w pracy z ustaleniem dokladnej daty powrotu. Wracam od polowy lipca na pol etatu a od sierpnia na 100%. Strasznie mnie to zestresowalo i caly dzien chodze smutna
Mama pp - ja bym brala zlobek, bo jednak jak jest pare opiekunek to jedna patrzy na druga i szefostwo tez obserwuje - standart opieki jest bardziej transparentny wedlug mnie. A jak jest jedna opiekunka co ma wlasny biznes, to szczerze ja bym nie miala zaufania jak ona sie odnosi do dzieci jak z nimi jest sama i jakie ma metody wychowawcze jak nikt jej na rece nie patrzy. Inna tez sprawa jakby sie nagle cos stalo z jakims dzieckiem to w zlobku jeszcze ktos jest kto przypilnuje reszte dzieciakow z grupy, a u takiej opiekunki nie.
Ja na razie wymiekam i nie bede trenowac mlodego ze spaniem, bo boje sie ze sie popsuje, a jest w miare znosnie - 3 pobudki w nocy (ok 10-11h spania ciagiem) tylko na jedzenie w jego wieku to jest bardzo ok wedlug mnie. Zasypia w dostawce a w nocy jak sie zaczyna wiercic to go przenosze do nas do lozka. Mysle ze na wiosne potrenuje z nim brak przenoszenia do nas do lozka i mam nadzieje ze sie ulituje nad matka i sam zrezygnuje z jednego nocnego karmienia
-
Tez widziałam tych opiekunów dziennych ale jakoś z rezerwa do nich podchodzę. Nie wiem czemu 🤷♀️
Mnie jeszcze wkurzyło to, że dużo żłobków prywatnych jest dofinansowanych przez miasto w związku z czym mają status prywatnego ale działają na zasadach państwowych. Teoretycznie wyglada to tak, że gdzie nie zadzwonię do prywatnego to nie mogę wniosku złożyć bo miasto dofinansowało. wniosek można złożyć do 3 placówek państwowych (w tym prywatnych z dofinansowanymi miejscami). Wydawałoby się, że w ten sposób tworzy się więcej miejsc z mniejszymi opłatami ale jakoś w praktyce nie widzę tego. Z mojego dotychczasowego doświadczenia wynika, że ja mająca zdrową, niepatologiczną rodzinę mam trudność z dostaniem się do żłobka publicznego i prywatnego. Wcale się nie zdziwię, że postawiona na ostrzu noża będę wozić rocznego dzieciaka do żłobka godzinę w jedną stronę bo nie mam nikogo kto mógłby się nim zająć. Niania to za bogaty interes w tym mieście. -
Wlasnie, to tez bylo na nie, ze w razie jak cos z ktoryms dzieckiem, czy opiekunka sie rozlozy, to w przedszkolu jest ich wiecej (u nas w grupie corki 5 na grupe 20 dzieci plus teraz jeszczemaja praktykantkr na kilka tygodni), a tu jedna i lipa...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Ja też byłabym za żłobkiem. Palma dobrze napisała według mnie.
U nas jest tak samo ciężko ze żłobkami i przedszkolami. Syn oczywiście w prywatnym, ale w sumie po dłuższej chwili w nim cieszy mnie fakt, że to takie małe przedszkole. Filip jest bardzo specyficzny i dzięki temu jakoś się odnalazł. No i jeszcze nie mieliśmy żadnej kwarantanny, co w większych przedszkolach zdarza się często, co jest zrozumiałe.
W żłobku znaleźliśmy się naprawdę fartem, bo znajoma odstąpiła mi swoje miejsce i tym sposobem ominęliśmy kolejkę. Do końca życia będę jej wdzięczna za to, bo mogła odstąpić komuś innemu. Teraz mamy pierwszeństwo jako "stali klienci" i powinniśmy się dostać maks we wrześniu, chociaż my zgłaszamy chęć od maja.
Najgorszy był czas początku pandemii jak oboje pracowaliśmy i mieliśmy Filipa w domu, bo z oczywistych względów babcia, która zajmowała się Filipem dostała nakaz siedzenia w domu i izolowania się. Po czasie to było absurdalne, no ale wtedy nikt nie wiedział jaki ten covid do końca jest. Nasze małżeństwo to przetrwało to wszystko przetrwa. 😅 -
Dostaliśmy dopiero wyniki. Negatyw.
Nie mam pojęcia skąd ta gorączka 🙄🙄👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Sumi myśle, ze to bardzo możliwe, bo ponoć często tak to właśnie na maluszki działa.
U nas ze żłobkami tez kiepsko i mam dreszcze co my zrobimy. Mmja zlobka się boje ze względu na choroby:/
Lilak ja dziś dzwonie do pediatry. Mały wybudza się co ok. 30 min z jeczacym płaczem. Widać ze chce spać, ale coś ku spać nie daje. Tak mi go szkoda. 4 ząb już się przebił, wiec to nie jego wina. Maluchy potrzebują snu jak lekarstwa, nie tylko do wypoczynku, ale i rozwoju. To moja 11 taka noc i brak mi już sił do dziennej egzystencji. Boli mnie głowa, oczy, życie. Muszę zbadać to żelazo:(
Karolina super ze to nie covid, a pediatra coś zasugerował? -
Nikola współczuję tych nocy! U nas też idealnie nie jest ale dziś i wczoraj jakby troszkę lepiej i wybudzał się troszkę mniej. I ale też zastanawiam się nad wizytą u pediatry po skierowanie na badania krwi. No i chyba muszę iść znowu do neurologopoedy bo mały ma ciągle otwartą buźkę.
Karolina to może to jedna trzydniówka! Dobrze, że nie Covid 💪🏻Adaś 20.06.2021 ❤️
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
3️⃣09.2023 trzecia procedura IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌
4️⃣ Procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️ -
Za mną dobra noc. Akurat zaczął się ruszać o 21:45 to myślę sobie, że nakarmię go tak jak ta babka mówiła. Odłożyłam do łóżeczka i po pół godz znowu pobudka. Tylko rzucał się na boki, bez jęczenia. Zaglądam, noga wystaje za łóżeczko. Położyłam go na środek i poszłam. Nie minęło 5 min i śpi. Obudził się po północy, nie wstałam. Kotłował się, raz zapłakał i po chwili znowu spał. Kolejna pobudka ok 2:45. Ale coś długo się kręcił i zaczął pojękiwać. Po 3 okazało się, że noga aż po udo wystaje z łóżeczka i się zaklinował. To już nie czekałam do 4 i nakarmiłam. Szybko zasnął. Pobudka dopiero o 6:30 ale cały zasikany. Jak nigdy aż po pachy. Pewnie od tego kotłowania 🙃 może coś będzie z tego systemu 🤔
Bajka111 lubi tę wiadomość
-
Zoe super! Na prawdę. Ja aż z ekscytacja czytam o Twoich postępach że spaniem małego i się cieszę każdym kolejnym sukcesem 👍🏻💪🏻✊🏻
Ja jeszcze nie jestem gotowa na takie zmiany. Tak, tak.. Ja nie jestem 🤪 bo co Adaś na to to nie mam pojęcia.Po prostu Zoe lubi tę wiadomość
Adaś 20.06.2021 ❤️
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
3️⃣09.2023 trzecia procedura IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌
4️⃣ Procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️ -
Nasz raport covidowy wygląda tak:
Ja i mąż negatywni, możemy łazić
Starszy syn jako, że się nie chciał zaszczepić i najmłodszy bo nie mógł, kwarantanna do 12 lutego (sic!)
Średni pozytywny, izolacja do 5 lutego.
Ferie mamy z głowy i nie wiem jak Julek wytrzyma tyle dni bez spacerów i w domu, to będzie horror.
Możemy im skrócić kwarantannę i w 11 dobie zrobić test. -
Lilak a to nie jest tak, że jak ktoś z domowników ma izolacje to wszyscy na kwarantannie? Kurde ja się tego mega obawiałam, bo mój mąż choćby się waliło paliło obecnie zaczyna duża inwestycje w Wawie i ta kwarantanna to byłaby jak kara
ale no na szczęście jest okej.
A jak Twój średni syn znosi Covida ogólnie?
Co do Ignasia to nie wiem co mu jest. Niby coś tam w nosie siedzi. Zrobię mu dziś inhalacje. Ale wysypki jak narazie brak.👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Osoby zaszczepione mogą zrobić sobie test na drugi dzień po pozytywnym domownika. Negatyw zwalnia z kwarantanny, pozytyw-izolacja. Że skróceniem kwarantanny trzeba uważać, bo jak wyjdzie pozytywny, to pozostali domownicy muszą się testować od nowa, niezaszczepionym wydłuża się kwarantanna. Wszystko zależy jak sanepid to odbierze, bo przepisy nie są doprecyzowane i może być taka never ending story i wieczna kwarantanna. Mam nadzieję,że nie będzie nic dzieciom i Wam. Dużo zdrówka!