X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • KasiaC Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez gustujemy w biszkopcikach i budyniach. Musze jeszcze ten kisiel wypróbować :)

• Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może i ja na kolacje zrobię budyń 🤔 wychodzi mi taki super do mas do ciast ze mogłabym go wyjeść zanim ciasto zrobię 😅 te szybkie budynie ze sklepu nawet się nie umywają według mnie do tego co samemu się zrobi

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja musze z ta prawdziwa wanilią wyprobowac, moze być zarabiste :D

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale narobiłyście smaka na budyń! 🙈

Syrenka, zazdro urlopu. Tez juz mi sie marze wygrzac dupke, moze cos sie uda na maj/czerwiec... Wysylaj foty 🌞

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaC wrote:
    Dziewczyny a czym jest w sumie podyktowane zalecenie by dawac kaszkę z owocami na noc ? Myślałam ze owoców sie na noc nie daje ze względu na cukier :) i mi sie kojarzy ze dorośli powinni jeść w pierwszej części dnia owoce i przyjęłam ze z dziećmi jest tak samo. A tu widzę ze na odwrót 🧐

Sama nie wiem, tak słyszałam/czytałam to chciałam podać 😄 Dopiero później doczytałam, że najlepiej wieczorem owoce leśne albo jabłko. Ale to też pewnie zależy od dziecka. Dla pewności chyba w ogóle nie będę podawać owoców wieczorem zamiast się zastanawiać które mają zbyt dużo cukru.

Lilak nie mogę uwierzyć w to co czytam, ale mega poprawa u Was, dajesz nadzieję 😊

A ja niby narzekam, że ciągle to samo, że siedzimy w domu, ale jak pomyślę o jakimś wyjeździe to bym się chyba tylko stresowała, że jak z drzemkami, jak z jedzeniem Małej itd. 🙈

OrT4p2.png
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp żeby nie było zbyt pięknie to byliśmy dzisiaj u pediatry i nie ma się z czego cieszyć.
    Julek nie przybiera na wadze. Przez 3 tygodnie dosłownie nic. Jestem zdziwiona bo naprawdę bardzo dużo zjada, nigdy nie odmawia posiłków, no generalnie nie narzekam na tę sferę.
    Dodatkowo wszystko wskazuję na AZS.
    Pediatra podejrzewa, że jedno i drugie to przez mleko i mamy zmienić na apteczne.
    Mleko to jedyna rzecz, która się zmieniła w ostatnim czasie gdy skończyłam kp i od tej pory nasiliły się czerwone placki na ciałku.
    Wychwaliła go natomiast za kontaktówość, dobry humor i fajną interakcję z obcymi. Stwierdziła, że nie widać po nim absolutnie żadnej choroby, wyniki morfologii ma dobre więc ta waga taka trochę dla mnie zagadkowa.

❤️Julian 10.06.2021 2845g i 50 cm szczęścia❤️
    15b891ccdb.png

Wysłany: 9 marca 2022, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak no tak, nie może być zbyt pięknie 🙈
    Ale faktycznie dziwne z tą wagą skoro ładnie je. A wcześniej był ważony na tej samej wadze, u tej samej lekarki? Może mieli coś popsute 😉

Ja też mam zagadkę, bo dzisiaj na kolację była kaszka z migdałami, żadnych owoców, a też zasypiała bardzo długo, może moje dziecko nie powinno jeść kolacji 🤣 Ciągle napisna u rozluźnia mięśnie, ćwiczy Bóg wie co 🙈 Nie wiem co to za faza, ale oby nie trwała długo.

OrT4p2.png

Wysłany: 9 marca 2022, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze chciałam zapytać, bo zawsze zapominam 🙈 Czy któreś dziecko też ma na policzkach popękane naczynka? Raz więcej,raz mniej, potem to znika i tak w kółko. Zawsze przed spacerem smaruję kremem na niepogodę. Mój lekarz na pewno to zignoruje, więc pytam tutaj😉 Wiecie co mogę z tym zrobić? Ogolnie jak się wkurza albo wysila to ma zaraz czerwone policzki.

OrT4p2.png
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w sumie nie ma kolacji bo obiadek je ok 15 potem zawsze wrzucę jakiś owoc i ok 17 domaga się mleczka i o 18 jest już w łóżeczku znowu z mleczkiem 😁😂 nie ma czasu na kolację

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak wiesz... W 3 tygodnie dzieci powinny przybrać ok 300 gram. To wystarczy ze 3 tyg temu np był po obiadku 200gram i nie zrobił kupki a teraz moze mniej zjadł i zrobił.. I juz wyglada jakby nic nie przybrał.
    Powtórz może, masz mozliwosc sie do noej przejac na samo wazenie np za tydzien? :)

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas dziś jakby bez cyca w dzien, tzn cos złapie ale mi sie wydaje ze cioka a nie pije. Z butli wydudnił dwa razy po 50ml wiec nic.. stałe zjadł za to ładnie. Cos czuje, tfu tfu, ze odstawienie od cyca w dzień pojdzie łatwo bo kompletnie go cyc nie interesuje jak sie bawi - nie ma emocjonalnego przywiazania. Ale nocka to bedzie hardkor na kółkach, juz wyczuwam histerie...

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W nocy ja bardzo lubie go karmić, to jest w ogole mega przyjemne bo sie wtedy przytula, zje i zasypia taki wtulony. No mega. Ciezko bedzie z tego zrezygnowac. Ale szczerze mowiac w dzien kp mnie troche meczyc zaczelo :( nawet jak mamy zaledwie 4-5 karmien :( smutno mi to pisac bo chciałam kp długo i sama sie zaskoczyłam..

• Lilak Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumireguska wrote:
    Lilak wiesz... W 3 tygodnie dzieci powinny przybrać ok 300 gram. To wystarczy ze 3 tyg temu np był po obiadku 200gram i nie zrobił kupki a teraz moze mniej zjadł i zrobił.. I juz wyglada jakby nic nie przybrał.
    Powtórz może, masz mozliwosc sie do noej przejac na samo wazenie np za tydzien? :)

Od 27 stycznia przybrał tylko 300 gram, a od ostatniego szczepienia w lutym już nic. Nie martwię się tym aż tak bo skoro morfologia ok, usg brzuszka ok i najada się jak szalony to luzik. Nooo ale moja pediatra już taka zluzowana nie jest i chce drążyć 🙈
    Mamy przyjść za 2 tygodnie zważyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2022, 22:08

❤️Julian 10.06.2021 2845g i 50 cm szczęścia❤️
    15b891ccdb.png
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff w końcu nadrobiłam.

Lilak ja byłam na bilansie w tłusty czwartek i niby od 19 grudnia ( wtedy mieliśmy szczepienie) synek przybrał tylko 100 gram a tez ładnie je stałe, tylko cyca odrzuca w dzień. Mi się wydaje ze lekarka coś zle go zważyła. Muszę kupić wagę i sama będę kontrolować.

Dzisiaj pobierałam mu krew na badania które zlecił neurolog. Zrobiłam dodatkowo witaminę d i ferrytyne, nie mam jeszcze wszystkich wyników ale widziałam ze ferrytyna właśnie była niska, tego się właśnie obawiałam. Jutro powinny być wszystkie wyniki to może całość da jakiś pogląd.

Ja ostatnio tez w wiecznym niedoczasie, mały wspina się i włazi wszędzie. Nie mogę go na sekundę samego zostawić a jestem z nim całymi dniami sama. Śpi tylko na spacerach i nawet nie mam kiedy na forum zajrzeć. Do tego chyba wychodzą mu te górne dwójki bo jest marudny.

Sumi chyba Ty pisałaś o tym przytulaniu w dzień, mój się ostatnio właśnie bardzo przytula. Do mnie i do męża a jak mąż wraca z pracy to nawet nie może rąk umyć bo mały chce już do niego na ręce i się przytula. Niesamowite to jest.

Co do wkładek do wózka to tez planuje kupić, myślałam o makaszce ale w sumie może coś tańszego poszukam.

Aha a jeśli chodzi o kolacje to tez staram się nie dawać owoców na wieczor ale to ze względu na refluks bo podobno lepiej nie dawać. U nas często na kolacje są jakieś placki bądź racuchy albo kanapka z pasta orzechową.

• _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i tak mi się przypomniało, mój synek wstaje tylko z lewej nogi ale to ze względu na asymetrię. Pracujemy nad tym żeby wstawał naprzemiennie raz z lewej raz z prawej ale nie chce załapać. Jak naprowadzam go żeby wstał z prawej to wstaje z dwóch na raz.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulka przez 3 miesiące przybrała 600g. i jeśli się nie mylę, to ta wagę miała już 1.5 miesiąca temu, jak bylysmy u lekarza przy poprzednim przeziebieniu. Ciekawe co powiedza na kolejnym szczepieniu. Ale ja uważam,że to jest ok. Bo akurat od 6mz zaczęła się przemieszczac. Je niewiele więcej, a czy dzień raczkuje, wstaje, chodzi. Wydatek kaloryczny większy o wiele, więc skąd ma się brać masa. Iga w pewnym momencie stanęła z wagą na ponad rok, a okaz zdrowia.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noc mialam ohydna. Miałam ochotę rzucić dzieckiem, a to przecież chore tak w ogóle myśleć. Najpierw do 21 miałam 3 interwencje, potem wstawała co godzinę, o 1 była wyspana, o 3 nie chciała dać się ululac ponad godzinę i przed 6 kot skoczył na łóżko i koniec. Jestem dziś cieniem samej siebie. Mam nadzieję,że to przez żelazo, faszeruje ja wszystkim, ciecierzycą, natka pietruszki, quinoa, mięsem, burakami, sezamem i liczę na szybko poprawe. Już mam w nosie poprawne rd, byle się wyniki poprawily i na przekąskę daje mięso w łapkę.
    Daje też actiferol. Jakie żelazo sulpementujecie? Telewizyte mam dopiero pod koniec marca, a może daje za słabe..

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które mają przynajmniej 2 dzieci, czy u Was też jest permanentny krzyk i jek? Wiedziałam,że przy dzieciach nie ma ciszy i jej nie oczekuje, ale odnoszę wrażenie,że moje dzieci jedno przez drugie wyją i się dra. Jak jest jedno w domu, to jest względnie, ale jak są obie, to płaczą na zmiane. Wszystkie tak mają czy tylko ja takie nieszczęśliwe dzieci rodzę?
    Już nie wiem czym i jak im dogadzać i jeśli wszystkie dzieci takie są to nie wiem dlaczego nasz gatunek nie wyginął. Dzisiaj z mężem ponarzekalismy z rana,że mamy już tego dość. Kiedy dzieci wyrastają z tego jęczenia? W ogóle wyrastają?

• Santi_14 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ostatnio były lepsze dni. Adaś też wszędzie się wspina, wstaje, wszędzie wchodzi i muszę mieć oczy dookoła głowy.

Ostatnio nie mam czasu na internety chociaż sama nie wiem czemu. Mam dużo zaległości w domu, nie mam czasu ostatnio na dużo rzeczy. Czuje się zmęczona już tymi monotonnymi obowiązkami domowymi, tym gotowaniem i wybrzydzaniem Adasia, stałym sprzątaniem. Nie mam czasu zdjąć prania z suszarki a jak już zdejmę bo muszę powiesić następne to nie mam czasu go złożyć. Pościel w sypialni wymieniam już tydzień I zabrać się nie mogę.

Chodzę spać o 20 bo i tak zasypiam na kanapie mimo że ostatnie nocki były na prawdę bardzo dobre 🤷🏻‍♀️

Czułe ogólną totalną niemoc i jakieś dziwne przegnębienie właściwie x niewyjaśnionych przyczyn. Adaś ostatnio jest taki kochany. Taki prawdziwy niemowlak z reklam. Taki jakiego oczekiwałam ❤️

Ale dziś już jego dobrostan ulega znacznemu pogorszeniu i niestety znowu winowajcą w 99% są zęby 🤦🏻‍♀️ znowu marudzi, płacze, wszystko ze złością pcha do buzi, ostro wszystko gryzie i przy tym płacze. I znowu zaczął mocniej ssać pierś ocierając zębami i mnie raniący przez to. To na bank zęby.

obudził się już na dzień o 5:00 o zgrozo. Teraz już od 7:40 ma drzemkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2022, 08:14

Adaś 20.06.2021 ❤️

1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
    25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌

2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
    29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 13dpt 220I/U, 20dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅

START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
    3️⃣09.2023 procedura IVF Invimed Wrocław
    Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
    02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
    04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
    27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
    29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌

4️⃣ 05.2025 procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️
    Zarodki:❄️❄️❄️ 4AB, 2x 3AA
    06.25 ET 8A 🍀 -> 8dpt 37I/U, 10dpt 108I/U, 14dpt 349mIU/mL, 17 dpt 919I/U, 20dpt 1937 I/U
    04.07 - 24dpt USG -> pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🍀
    18.07 - 38dpt USG - jest ❤️
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z żelaza podaje Innofer baby. Pediatra podała nam dawkę suplementacji (nie leczniczą przy niedoborze) odpowiednią do wagi. Wynosiło wtedy 1,4 ml chyba miał 7-7,5 kg. Kazała żeby zjadł dwie buteleczki i później już pilnować żeby przyjmował z pożywieniem. Jeszcze na trochę butla nam starczy a później w maju pójdę na krew bo hematolog kazał iść na kontrole za 3m.
    Innofer jest bez recepty. Do tego mam podawać jedną krople witaminy B.

U mnie noc super. Szlam spać o 22 to dostał jeść. Obudził się o 1:30 i musiałam wstać ululac bo sam się nie wyciszył. Trwało to 4 min. Później obudził się o 6 😳🥰 odbyło się bez jedzenia ok 3 💪

‹‹ 1574 1575 1576 1577 1578 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ