X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 20 października 2020, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już po konsultacji z genetykiem, bardzo mnie uspokoił, jeśli macie ochotę poczytać to opisuję info które dostałam :)
    Powiedział że mutacja PAI, ta którą mam nie ma sama w sobie wpływu na tworzenie zakrzepów. Że te mutacje ma 40% populacji.
    Że często ginekolodzy przepisują heparyne i acard profilaktycznie.
    I że na pewno poronienie w 7 tygodniu nie mogło być spowodowane tymi mutacjami ze względu na to że w tak wczesnym stadium zgodnie z postulatem Towarzystwa Ginekologicznego układ krzepnięcia nie ma żadnego wpływu na zarodek. Że może mieć wpływ w późniejszy etapie ale na pewno nie tak wcześnie.

Mam pogadać z rodziną czy były historie zakrzepicy. Jeśli nie, to on nie widzi potrzeby przyjmowania jakichkolwiek leków, ale jeśli ginekolog stwierdzi że profilaktycznie mam brać to to jest też ok bo te leki nie mają wpływu na płód wiec nic mi nie szkodzi :P

Ekta, Paulina93, RudaMaruda lubią tę wiadomość

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 20 października 2020, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumireguska to super wiadomość! Może unikniesz zastrzyków, to na pewno nic przyjemnego.

Co do „wieku ciąży” to tak jak dziewczyny pisały, owulacja mogła być w późniejszym terminie - w końcu to nie matematyka ;-) pewnie dlatego też przyjmuje się, że dziecko urodzone jest w terminie 38-42 tc - a w zasadzie to miesiąc różnicy 🤔
    Nie ma co się stresować, większość rzeczy jest niezależna od nas, musimy być dobrej myśli 🙂

Ekta, Sumireguska lubią tę wiadomość

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Marta9191 Autorytet

Wysłany: 20 października 2020, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak Wasze brzuszki? Ja już mam większy, tak nisko, zazwyczaj przed okresem mi się też powiększał, ale nie aż tak.

m3sxdqk3jmq0atgf.png

👱‍♀️29lat
    PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
    👱‍♂️29lat
    Morfologia 2%
    1 IUI 07.2020 🍷
    2 IUI 09.2020 🎉
  • kamkam Autorytet

Wysłany: 20 października 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, a w szczególności Ruda Maruda. Głowa do góry, wszystko będzie w porządku. Wg OM termin mam na 24.05, wg USG 09.06. chyba jestem tu rekordzistką, 2 tyg i 3 dni różnicy. Pozytywny test ciążowy wyszedł mi w 5 tyg 5 dni wg OM, a wg USG uwaga- 3 tyg 2 dni. Gdybym poszła do lekarza wczesniej nic nie byłoby widać, i narażona bym była na mega stres. Byłam dokładnie w 8tc 1 dzień wg OM. Lekarz mówi że tutaj dopiero zaczęło bić serduszko, tętno 100, crl w stosunku do tętna jest ok więc po prostu ciąża młodsza. Nie dostałam jeszcze karty ciąży, serduszko ma nabrać tempa, lekarz jest ostrożny biorąc pod uwagę datę kiedy wyszedł pozytywny test.
    W pierwszej ciąży robiłam betę i zyłam tylko od bety do bety. Wtedy też ciąża była młodsza w stosunku do OM a lekarz wróżył poronienie.
    Teraz nie badam bety, progesteronu. Czekam spokojnie na wizytę. Co mi to daje? Jestem zdrowsza psychicznie, da się ze mną dogadać, cieszę się każdym dniem, myślę pozytywnie, mogę normalnie funkcjonować.

Przecież musi być dobrze! U każdej z nas!

Diara84, RudaMaruda, Ekta, Sumireguska, Paulina93, Bajka111 lubią tę wiadomość

gg64j48a867cxnry.png
    1usasg18efbg4zod.png
  • RudaMaruda Ekspertka

Wysłany: 20 października 2020, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamkam, też mi się wydaje, że za wcześnie poszłam do lekarza na pierwszą wizytę.
    Miałam ją umówioną na zapas jako kontrolną po poronieniu.

Twoje dwa tygodnie różnicy dodają mi otuchy.
    Dziękuję, naprawdę dziękuję.

I masz rację, musi być dobrze! :D

kamkam lubi tę wiadomość

preg.png
    07/2020 - 9tc [*]
    06/2021 - Córeczka

9/11 - dwie kreski
    8/12 - mamy serduszko 😍
    9/01 - będzie chłopak!
    6/02 - następna wizyta
  • Rubi27 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta9191 wrote:
    A jak Wasze brzuszki? Ja już mam większy, tak nisko, zazwyczaj przed okresem mi się też powiększał, ale nie aż tak.
    Ja mam brzuch taki jaki był czyli i tak nie mały :D ciekawa jestem kiedy wyskoczy, w pierwszej ciąży zaczął pokazywać się jakoś po 15 tygodniu.

oar83e3ker59blqv.png
    3jvzp07wx4745wqo.png
    Starania od 2015r
    Słabe nasienie
    Novum od 09.2017
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamkam masz rację, mnie też już męczy to robienie bety, testów, mierzenie tempki, szukanie objawów itp..

Temperaturę już zupełnie odpuściłam, poprzednio mierzyłam codziennie i stresowałam sie codziennie jaki będzie wynik, testy też robiłam codziennie i stresowałam się jak jakiś wychodził jaśniejszy. Od dzisiaj rzuciłam to wszystko i zrobiło mi się lepiej

Co ma być to i tak będzie, o co się tak psychicznie niszczyć.. :)
    Gin poprosiła o zrobienie jeszcze jednej bety - tak strasznie nie mam na to ochoty...

Brzuszek na razie jest taki sam, dzisiaj doszedł ból persi i niechęć do jedzenia :)

Ekta lubi tę wiadomość

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w pierwszej ciazy w 12tc juz mialam wyraznie ciazowy brzuszek, nie dalo sie tegi z niczym innym pomylic, a mowia, ze w drugiej szybciej wybija... az sie boje... moj odstaje, ale to raczej tluszczyk poki co🤣

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • RudaMaruda Ekspertka

Wysłany: 21 października 2020, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam koleżankę, z którą starałyśmy się w tym samym czasie, z tym, że jej udało się już po 3 cs. Ona w ogóle nie robiła bety, zrobiła tylko 2 testy ciążowe i po dwóch tygodniach poszła do lekarza. Jest straszną panikarą i dzięki temu oszczędziła sobie nerwów.

Ja w tej ciąży robiłam tylko badania zlecone przez lekarzy. Stąd miałam dwie bety w odstępie tygodniowym itp.

Ale dzisiaj miałam USG w pracowni i nasz Mały Człowiek ma 3,5 mm i serduszko z tętnem 109! :D
    Co prawda lekarz nazwał go zalążkiem zarodka, ale mówił, że na ten moment wszystko wygląda dobrze :D

Trzymam kciuki za nasze wszystkie Dzieciątka!
    Wierzę, że będzie dobrze! <3

I chyba nabrałam jednak odwagi na suwaczek, dzisiaj go zrobię!

Ladyo, Rubi27, Batylda, Mamaxa, kamkam, artemida27, Veruka, Paulina93, Diara84, Ekta, Bajka111 lubią tę wiadomość

preg.png
    07/2020 - 9tc [*]
    06/2021 - Córeczka

9/11 - dwie kreski
    8/12 - mamy serduszko 😍
    9/01 - będzie chłopak!
    6/02 - następna wizyta
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa, swiete slowa... Ja z Olkiem - ciaza ksiazkowa, wyniki swietne. Pojechalam na KTG - luz, nic sie nie dzieje, prosze wrocic za tydzien. Za tydzien od rana pieklam ciasto, robilam wypasiony obiad, ot tak o, bo mialam sily i ochote. Na KTG pojechalam sama autem na 14 biorac jedynie mala torebke. I juz nie wrocilam do domu ;) Podlaczyli mnie jakos 14:20 a chwile po 15 Olek byl juz poza brzuchem. wyszly mega spadki tetna, decyzja - od razu na stol. Znieczulenie ogolne, na szczescie z Mlodym ok. Lekarz mowil, ze cos nade mna czuwa, bo gdybym nie miala tego dnia badania albo przyjechalabym godzine pozniej, to roznie by bylo. Jak bylam na wizycie po pologu, to wszyscy mnie pamietali.. ;) A najlepsze jest to, ze meza nikt nie poinformowal, ja po ogolnym zajechana jak kon po westernie, nawet nie wiedzialam, gdzie mam torebke. Sam mnie zaczal szukac i zadzwonil do szpitala.. Stres max. I teraz wiem, ze to wspomnienie, to bedzie moj prywatny demon.. Nie mam oczywiscie na mysli, zeby Was nastraszyc tylko utwierdzic w tym, ze ciaza to zagadka tak naprawde. I Chaos ma racje. Dobry termin jest wtedy kiedy sie to czuje.

Semireguska, super info! Moja niechcec do jedzenia dzis po raz pierwszy zamienila sie w przytulenie porcelany 🤞

RudaMaruda jeeeee, ekstra!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2020, 09:30

RudaMaruda, Chaos, Paulina93 lubią tę wiadomość

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • Blanka991 Przyjaciółka

Wysłany: 21 października 2020, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RudaMaruda no widzisz !!!! :) :) :) Wszystko będzie dobrze, pozytywne myślenie i oby do czerwca wytrzymać :***

RudaMaruda lubi tę wiadomość

qdkk4z17oh9nq7g7.png

oar89jcgln4uu5ll.png

• unify Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta9191 wrote:
    U mnie nic nie widac , ale ja jestem dosc szczupła. Mam lekki tluszczyk na brzuchu tylko 🤪

A czy ktoras z Was omijaja narazie wymioty? Ja póki co ani razu nie wylądowałam nad kibelkiem, mdli mnie jedynie czasami. I sie troche martwię, wymioty to dobry znak😛

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2020, 09:45

atdc2n0a92hantdh.png
  • RudaMaruda Ekspertka

Wysłany: 21 października 2020, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    unify wrote:
    U mnie nic nie widac , ale ja jestem dosc szczupła. Mam lekki tluszczyk na brzuchu tylko 🤪

A czy ktoras z Was omijaja narazie wymioty? Ja póki co ani razu nie wylądowałam nad kibelkiem, mdli mnie jedynie czasami. I sie troche martwię, wymioty to dobry znak😛

Mnie też tylko mdli raz na jakiś czas, ale jeszcze ani razu nie zwymiotowałam.
    Niby te wymioty to dobry znak, ale rozmawiałam z teściową, która urodziła 3 zdrowych dzieci i w żadnej ciąży ani razu nie zwymiotowała. Podobno nie ma na to reguły.
    Ale też czekam na pierwszego bełta :P Chyba mam skłonności masochistyczne :P

preg.png
    07/2020 - 9tc [*]
    06/2021 - Córeczka

9/11 - dwie kreski
    8/12 - mamy serduszko 😍
    9/01 - będzie chłopak!
    6/02 - następna wizyta
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki :) ja nie wymiotuje wcale, może raz mnie zemdliło i tyle. Ale w poprzedniej ciazy tez tak miałam a córa urodziła się zdrowa. U mnie brzuszek już zaczyna być widać, narazie można to zwalić na to ze niby trochę przytyłam, ale myśle ze za 2 tygodnie już ciazy nie ukryje :) Ruda bardzo się cieszę ze jest serduszko! Wiedziałam ze będzie wszystko dobrze :) super wiadomość! Emilia o matko, to niezła przygodę miałaś z porodem, mąż pewnie od zmysłów odchodził! Ale jest co wspominać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2020, 09:57

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Marta9191 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też na razie tylko mdli i najchętniej jadłabym tylko zupy. I robi mi się słabo. Zawsze byłam zmarzluchem, mąż na krótki rękaw i w spodenkach a ja w swetrze, a teraz odwrotnie ciągle mi goraco.

m3sxdqk3jmq0atgf.png

👱‍♀️29lat
    PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
    👱‍♂️29lat
    Morfologia 2%
    1 IUI 07.2020 🍷
    2 IUI 09.2020 🎉
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie wymioty, mdłości póki co omijają i nie doświadczyłam ich też w pierwszej ciąży. Myślę, ze to raczej powód do radości, a nie do zmartwień... Na pewno ich brak nie jest złym znakiem 😊

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • Rubi27 Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie w pierwszej ciąży tylko troche mdliło, teraz póki co z objawów to tylko źle sypiam i czasami boli mnie brzuch jak na okres.

oar83e3ker59blqv.png
    3jvzp07wx4745wqo.png
    Starania od 2015r
    Słabe nasienie
    Novum od 09.2017
  • Blanka991 Przyjaciółka

Wysłany: 21 października 2020, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży nie miałam wg mdłości i teraz jest podobnie ale odrzuciło mnie od mięsa a szczególnie takiego tłustego, schabowy i te sprawy no i od kawy oczywiście, zawsze piłam takie mocne czarne kawy a teraz delikatna rozpuszczalna z mlekiem:) Ale w tej ciąży już mam czasami zgagę co przy pierwszym dziecku miałam tylko dwa razy pod koniec ciąży a i teraz mnie strasznie zesypało na twarzy ;/ a miewa któraś z Was juz jakieś " zachcianki" jedzeniowe ?? ;)

qdkk4z17oh9nq7g7.png

oar89jcgln4uu5ll.png

• unify Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mnie uspokoilyscie 😊 tydzien temu tez jadlam jedynie zupy, teraz apetyt powoli wraca. Ale bardzo male ilości jedzenia mi wystarczają, szybko sie opycham. Zachcianek narazie brak ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2020, 10:18

Marta9191 lubi tę wiadomość

atdc2n0a92hantdh.png
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 21 października 2020, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta9191 ja tez team zupa 😁

Marta9191 lubi tę wiadomość

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
‹‹ 15 16 17 18 19 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ