X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2022, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uah pamietam pamietam, albo jak u zoe, spanr na cycku.
    Jejku mam wrazenie jakby to było tak niedawno a minęło już poltora roku. A my nadal na tym forum jak prawdziwe weteranki xD

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • Karolina90 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2022, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumi ja znow mało pamiętam z czasów noworodkowych.

Aż dziś cofnęłam się na forum do czerwca 2021 :P wyszło, że Ignacy w dzień prawie nie spał, tylko ciągle jadł lub spał na cycku. Także ciekawe jaki egzemplarz mnie teraz czeka :D

Myślę, że i Wy lada moment sobie wszystko poukładacie :)

Espoir duzo siły dla Ciebie! :) i tak jestes mega dzielna, że dajesz rade z czwórką starszaków i maluchem! :)

Ja się cieszę, że juz po swiętach i jesteśmy w domu. Spokój, cisza :)
    Ignacy dziś dostał zgodę na wagary od złobka, bo wstał o 10:20 ale jutro już wracamy do normalnego trybu :) Mąż cały styczeń zostaje w domu :D chyba nie musze pisać jak się ciesze :D :D

👶 1.03.2023 synek 💓
    VIII - FET 4.2.1
    💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
    27 dpt ❤️

👶 30.05.2021 synek 💓
    IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
    💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
    22dpt ❤️
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2022, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina u Was żłobek już normalnie działa? Lisa ma wolne aż do 8.01. Ciekawe jak będzie po takie długiej przerwie. A i ciągle mam w głowie, że miała dopiero w grudniu zaczynać adaptację 🙈

OrT4p2.png
  • Karolina90 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2022, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach wrote:
    Karolina u Was żłobek już normalnie działa? Lisa ma wolne aż do 8.01. Ciekawe jak będzie po takie długiej przerwie. A i ciągle mam w głowie, że miała dopiero w grudniu zaczynać adaptację 🙈

Chyba normalnie. Nie mamy info nawet o łączonych grupach. Według mnie takie długie przerwy to mogą być jedynie w państwowych żłobkach, a tutaj jednak płacimy. Jedynie w wakacje jest 2 tyg przerwy odgórnie :)

👶 1.03.2023 synek 💓
    VIII - FET 4.2.1
    27 dpt ❤️

👶 30.05.2021 synek 💓
    22dpt ❤️

Wysłany: 27 grudnia 2022, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ano tak, macie prywatny żłobek.

OrT4p2.png
  • Nikola Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2022, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espiro dużo siły! Mam nadzieje, ze wszystko szybko się zmieni. Powinnaś odpocząć, przespać się. Możesz liczyć na czyjaś pomoc?

Co do niejedzących dzieci. To jestem z Wami jak zobaczyłam ile je koleżanki dziecko, to już wiem ze mój Franek je tyle co dziecko przy rozszerzanej diecie serio. Nie wiem dlaczego tak to wyglada i je tak małe porcje. Często nawet nic nie chce…🤷‍♀️

Wysłany: 27 grudnia 2022, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa je i nawet sporo, ale tylko to co lubi. Właśnie przygotowuję sporą porcję owsianki, ostatnio ma taką fazę, że nawet dodatków nie potrzbuje by się zajadać 😅

OrT4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2022, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina90 wrote:
    Chyba normalnie. Nie mamy info nawet o łączonych grupach. Według mnie takie długie przerwy to mogą być jedynie w państwowych żłobkach, a tutaj jednak płacimy. Jedynie w wakacje jest 2 tyg przerwy odgórnie :)

U nas miał być nieczynny i kierowniczka mówiła że tak jest co roku. Zrobiłam aferę, że to są normalne dni robocze i co co roku mam brać wolne między świętami? Kto mi tak da? Rodzice też inni powiedzieli że są chętni na czynny żłobek ale oczywiście ja się tylko odezwałam i usłyszałam że ja mam tylko problem (jak widać nie) dziś w żłobku na 16 dzieci było 10.
    Więc nie jest tak że tylko ja mam problem. w wakacje też mamy nieczynny 2 tygodnie.

Ps. Też żłobek prywatny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2022, 19:31

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2022, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie obie placówki prywatne. obie teraz nieczynne. nam to nie przeszkadza, bo akurat w tym okresie też lubimy mieć wolne. za to w wakacje przedszkole nieczynne 3 tygodnie, żłobek 2. nie do końca się zazębia, wiec mamy 4 tygodnie,kiedy musimy wziąć urlop, albo załatwić nianie. panie też muszą mieć czas na urlop, rozumiem. podpisywałam umowę, w której było info o przerwie wakacyjnej. ale nie wiem jak to ugryźć, jeśli nie będę w ciąży. bo mi szkoda brać urlop w wakacje. my lubimy jezdzic za granicę, a w sezonie za ciepło, za drogo, za tłoczno. do tego w życiu oboje nie weźmiemy 4 tygodni. możemy wziąć po 2, więc razem urlopu mieć nie będziemy. no i mąż współpracuje z mężem dyrektorki naszego przedszkola. zastępują sie, więc nie mogą wziąć wolnego oboje. i taka bardzo problematyczna sytuacja wyszła. ja po prostu w razie czego pójdę na zwolnienie na kręgosłup czy coś na 4 tygodnie, bo uczciwie nie da się tego rozwiązać. niania to bardzo duży koszt i to znaleźć kogoś z doskoku... trochę strach na chwilę, za małe dzieci, jeszcze nie powiedzą, jakby im się krzywda dziala. tyle czasu placówki zamknięte, koszt czesnego wysoki i nic nie odliczają. nie podoba mi się to, ale podpisałam umowę, wiedzialam,że tak bedzie.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2022, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mojej kuzynki syn jest w przedszkolu państwowym. teraz jest czynne. można przyprowadzić dzieci, ale tylko jeśli rodzice pracują. dla rodziców niepracujących jest taka opcja, ale ekstra płatne. to samo w wakacje.
    ona płaci 200zl, ja prawie 800, warunki te same, a ja jeszcze muszę kombinowac.

Wysłany: 27 grudnia 2022, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dali rozpiskę już jakiś czas temu na cały przyszły rok i teraz rodzice sobie kombinujcie🙈 Według prawa mogą mieć zamknięte (oprócz weekendów i dni świątecznych) jeszcze dodatkowo 30 dni i każda placówka sobie planuje. Nawet na ostatki mają przedłużony weekend 😅🙈
    U nas sporo firm też ma wolne kiedy dzieci mają ferie i wakacje, ale jak ktoś pracuje np.w szpitalu, czy w sklepie, to wiadomo już się robi problem.

OrT4p2.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2022, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumi teraz tego błędu już bym nie popelnila 😆

U mnie żłobek państwowy będzie zamknięty 2 tyg chyba w lipcu i kilka pojedynczych dni. Wezmę z tydzień wolnego i przyjedziemy do rodziców albo będę cały czas pracować po godzinach. Zobaczymy. A za 136 dni jadę na wakacje 🌴☀️ Dzisiaj rozmawialiśmy, że W sierpniu lub wrześniu wyskoczymy jeszcze nad morze.

Nadal jestem u rodziców. Lubię tu być. Czuje się tutaj jak bezdzietna lambadziara na studiach. Ugotowane, posprzątane, rachunki opłacone i to nie ja to zrobiłam 😅 w moim pokoju znikają wszystkie troski świata.

• Veruka Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2022, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir niezmiennie trzymam kciuki za szybki odwrót baby bluesa! Dziewczyny dobrze piszą, to wszystko minie❤️
    Jesteś wielka, dałaś rade garnąć całą tą gromadką! Ja przy swojej dwójce dalej mam jeden wielki życiowy rozpierdziel 🙈 nie bądź dla siebie zbyt surowa…

Sumi za Ciebie też kciuki! Pamietam swoje początki z noworodziem i 3 latką - dramat mimo, że starsza to już wiadomo mniej absorbująca była niż taki 1,5-roczniak.
    U nas, jak już wielokrotnie pisałam, takim krzykaczem było pierwsze dziecko. Serio jak słyszałam teksty o tym, że noworodki wystarczy tylko karmić i przewijać to miałam ochotę mordować. Jak Sara miała pare miesięcy to spotkałam się z koleżanką, która miała nieco starsze bliźniaczki. Jak zobaczyła Sarę w akcji to stwierdziła, że ona ze swoją dwójką nie jest tak urobiona. No ale szczęście w nieszczęściu, że Sara jest moim pierwszym dzieckiem. Dopiero Laura mi nieco odczarowuje to macierzyństwo. Ale w ciąży jak sobie przypominałam te początki z niemowlakiem to chciało mi się wyć.
    I tak jak Syrenka pisze, do dziś mam poczucie, że ktoś zawsze jest pokrzywdzony bo jedna chce to, druga tamto a ja się nie rozdwoję. To ciężkie…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2022, 20:31

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2022, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas panstwowe przedszkole normalnie czynne między swietami i przed i po Nowym Roku, a prywatny zlobek co rusz jakies dlugie weekendy. 23.12 było zamknięte i 30
    2 tez bedzie.

W wakacje w panstwowym przedszkolu mamy miesiąc zamkniety, w przyszłym roku wypada na sierpien. Zlobek musze sprawdzic, w tym roku ten tydzien z 15 sierpnia byl nieczynny więc może tak tez bedzie teraz. Weźmiemy wiec 2 tygi urlopu, pojedziemy do Wloch. A pozostale 2 na home office, ze starszakiem sobie poradze. Ogranicza to jednak dość sporo i narzuca plany urlopowe. Ale musimy to przełknąć. Na nianie nas nie stac.

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2022, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I mi ciężko z tym uczuciem braku możliwości rozdwojenia sie. Jak Pola byla mlodsza, to jeszcze dawalo sie nadrobic czas ze starszakiem, jak ona lezala na macie i wystarczylo jej sie gapic to na prawo to na lewo. Teraz jak tylko jestem to obydwoje mnie potrzebują na juz. A wspolnie bawic sie jeszcze nie potrafimy, zawsze to sie konczy czyims placzem. Jak jest w domu stary i nie mamy zadnej misji to sie "dzielimy" tak żeby każde mialo rodzica tylko dla siebie. Gorzej jak jestem sama z dwojka. To najczęściej teraz poszkodowany jest starszak. W kryzysowych sutuacjach (czyli dosc czesto) puszczam mu bajkę, czuje sie wtedy jak wyrodna matka sięgająca po najprostsze rozwiazania.. Ale ciężko o inne dzialajace sposoby.

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • Karolina90 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2022, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokaldnie tak jak Syrenka pisze. Każdy podpisuje umowę z jakimiś tam warunkami.
    U nas jest tylko info o tej przerwie wakacyjnej. Ja szczerze nie wyobrażam sobie, żeby teraz osoba pracująca musiała załatwiać opiekę nad dzieckiem na czas między świąteczny przy prywatnej placówce 🙄
    U nas była jedna kryzysowa sytuacja, kiedy naraz rozchorowały się wszystkie żłobkowe ciocie. Ale wtedy nawet dyrektorka była jako opiekunka. Więc pod tym względem naprawdę są w porządku.
    W innym żłobku (do którego pierwotnie miał iść Ignacy) nawet pracowali w Sylwestra i Wigilię jakby ktoś nie miał opieki.

👶 1.03.2023 synek 💓
    VIII - FET 4.2.1
    27 dpt ❤️

👶 30.05.2021 synek 💓
    22dpt ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2022, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina90 wrote:
    Dokaldnie tak jak Syrenka pisze. Każdy podpisuje umowę z jakimiś tam warunkami.
    U nas jest tylko info o tej przerwie wakacyjnej. Ja szczerze nie wyobrażam sobie, żeby teraz osoba pracująca musiała załatwiać opiekę nad dzieckiem na czas między świąteczny przy prywatnej placówce 🙄
    U nas była jedna kryzysowa sytuacja, kiedy naraz rozchorowały się wszystkie żłobkowe ciocie. Ale wtedy nawet dyrektorka była jako opiekunka. Więc pod tym względem naprawdę są w porządku.
    W innym żłobku (do którego pierwotnie miał iść Ignacy) nawet pracowali w Sylwestra i Wigilię jakby ktoś nie miał opieki.

U nas w umowie też była info tylko o wakacjach a tu święta. No ale działa na szczęście. A jej wytłumaczenie ona musi dać urlop ciociom. No naraz wszystkim musi dać 🤪🤪

• KasiaC Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir ja miałam dokładnie tak samo. „Deprecha” mi sie zaczynała dopiero ok. 14-15. Jak mąż przychodził z pracy i go przytulałam to wyłam. A jak nadchodziła noc to byłam przerażona. Pisałam koleżankom właśnie ze panicznie boje sie nocy. Nie wiadomo czemu - Sonia wstawała pierwszy miesiąc co 2-3 h ale jadła i szła spać. Niemniej noc mnie przerażała. I to u mnie trwało prawie 5 tygodni, bardzo długo :( pamietam ze siedziałam mężowi na kolanach i wyłam na dziecko.
    Naprawdę kto tego nie przeżył nie wie jak okropne to jest uczucie. Cały czas miałam w głowie co mi nie pasowało czemu zrobiliśmy dziecko przecież mogliśmy żyć we dwójkę i byłoby cudownie.
    Jednak głowa ma wielka sile. Najważniejsze ze to mija. Trzymam kciuki żeby jak najszybciej bo wiem jakie to okropne

• _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas żłobek państwowy i pracują cały czas, raz tez, tylko zbierały deklaracje które dziecko będzie chodziło. W wakacje maja nieczynny cały miesiąc ale jest możliwość posłania dziecka do drugiej placówki w kryzysowych sytuacjach.

Jak rozglądałam się za żłobkiem prywatnym to w jednym już w umowie był harmonogram dni wolnych i tam serio wszystkie długie weekendy mieli wolne, miesiąc wakacji a przerwa świąteczna zaczynała się chyba 20 grudnia i kończyła 8 stycznia. Kto ma tyle urlopu ? 🙈🙈🙈 no a rodzic oczywiście płaci z góry za cały miesiąc bez przerwy 😅😅

• _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2022, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy która z Was ma wiedzę dlaczego petit drill jest niedostępny w aptekach ?

‹‹ 2035 2036 2037 2038 2039 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ