X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Igus byl zupelnie inny, jego moglam polozyc gdziekolwiek i kimał.
    Ten sie wygina jak na egzorcyzmach jakiś.
    Strasznie nam juz ze Starym głowy parują

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh Sumi.. No drugie zawsze jest inne. U nas też takie skrajności. Iga jak Twój Mikołaj, Ula jak Igor. No i miałam łatwiej w tym, bo jednak Iga była pierwsza i moglam z nią leżeć z cycem w buzi. To była masakra. Stary wracał z pracy, a ja mu w drzwiach dawałam ryczace dziecko. I tak kilka miesięcy.. A jak się Ula urodziła, to i tak Igusia była 100 razy bardziej wymagająca. Teraz już 50/50.
    U Was tak nie będzie. Szybko się ogarnięcie. Tego Ci życzę.
    A teraz póki co wspomagaj się dziadkami. Niech biorą raz jednego, raz drugiego, żebyś mogła z każdym spędzić trochę czasu. I wypoczywaj. Gotuj na kilka dni, olej bałagan. Zadbaj o swój komfort, bo jeśli olejesz siebie, to zaraz będziesz warczeć na wszystkich że zmęczenia i że stresu.
    I uwierz, będzie lepiej. Teraz tylko musisz przetrwać.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak się w ogóle czujesz?

• Nikola Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2023, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój F budził się już raz na mleko teraz budzi się 2, 3 razy. Dziś do pracy, a on postanowił wstać o 3🤯

Sumi Mikołaj jest jeszcze malusi, pewnie duzoooo potrzebuje tego cyca, ale super, ze starszak już taki zuch chłopak🤗

• Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2023, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dostałam się dziś do pediatry. Masakra. Byłam o 7 pod przychodnia a rejestracja od 7:30. Ide jutro prywatnie po południu. Już mam dość tego wszystkiego. Jestem wkur na maxa na tych mądrych ze świat. Dobrze ze ten tydzień będzie krótki.

Podnieśli mi stawkę żywieniowa w żłobku o 50%

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe, ja Ci bardzo współczuję. Choroby to najgorsze, co może być.
    Jak byłam po swietach z Ula na kontroli, to przyjmowało 3 pediatrow, a ludzi było mnóstwo. Nam się cudem udało dostać. A co jest Małemu tym razem? Biedny. On i Ty.
    A gak z ciekawości, ile płacicie za żywienie?
    U nas w żłobku 14.50, przedszkole 14. Też czekam na podwyżkę, bo widzę ile wszystko kosztuje, ale na razie nikt o tym nie mówi.

Wysłany: 2 stycznia 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czwartek miał stany podgorączkowe. W piątek ponad 39. Byłam na odsłuchaniu, gardło uszy były ok. Do gorączki doszedł gil. Gorączka utrzymuje się cały czas, spada po padniu leków. Mija 6 godz i znowu to samo. Podaje mu ibuprom tak jak ostatnio mi zaleciła, jak znowu na uszy wlezie to mnie szlag trafi. Już wtedy straszyła szpitalem.
    Teraz daje mu nawet syrop z cebuli od pana tabletki. Leci z nosa okropnie. Co chwile gile odciągam. Już mi w głowie burczy od tego. Mam wrażenie, że nasivin nic nie daje. Smaruje balsamem lekki oddech, masc majerankowa pod nosem. Cuda wianki.

Teraz stawka żywieniowa wynosi 22,69 zl.

Wysłany: 2 stycznia 2023, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i doszedł po drzemce kaszel suchy. Pod nosem już czerwono od wycierania. Ech

• Batylda Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2023, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe współczuję, wymeczycie się oboje z tymi chorobami. Posmaruj mu pod nosem wazeliną albo lanoliną żeby nie szczypało.

relgtv73ymxx11gn.png

• Karolina90 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2023, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe współczuję :/ oby tylko to nie żadna grypa czy RSV. U nas już na porządku dziennym robią testy dzieciom (tzn pediatrzy prywatni)

U nas stawka żywieniowa 16 zł. Narazie nic nie słychać o podwyżce.
    Ale dziś trochę się we mnie zagotowało,zadzwoniłam do ZuS spytac jaki mają termin na wypłatę tego dodatku 400 zl do żłobka (wypłacili nam tylko za 1 miesiąc). Powiedzieli że żłobek powinien co miesiąc wykazywać czy dziecko chodzi do żłobka, czy nie. A Ignacy za listopad i grudzień nie jest wykazany.
    O ile ze żłobka jestem zadowolona, tak organizacyjnie dyra sobie nie radzi.

👶 1.03.2023 synek 💓
    VIII - FET 4.2.1
    💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
    27 dpt ❤️

👶 30.05.2021 synek 💓
    IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
    💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
    22dpt ❤️

Wysłany: 2 stycznia 2023, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Batylda za podpowiedz. Jutro kupie.

U mnie na NFZ nie robią testów. Jestem ciekawa co powie jutro prywatnie. Gorączkę ma już 4 dni. Boje się co powie.
    A o ZUS nawet nie będę się wypowiadać bo mam ich dość. Nadal 400 zł nie wypłacili. Twierdzą ze wniosek przez żłobek źle złożony a żłobek twierdzi ze wniosek jest dobrze złożony.

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe współczuje, gdybym miała dodać nam choroby to bym sie chyba zastrzeliła :(
    Niedługo wiosna, będzie lepiej z tymi choróbskami..

Dziewczyny macie jakiś pomysł na prezent ślubny? Ale nic konkretnego typu zastawa pościel - nie chce wchodzić w takie rzeczy. Z drugiej strony bonu do sklepu tez nie chce kupować. Coś kreatywnego może?
    Kupiłabym dobry alkohol ale oboje nie piją 🤷🏻‍♀️😏

• Karolina90 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumi może lubią planszówki? ja czasem daje grę "Gierki małżeńskie" lub "Scrable" :)
    ale też sama lubię w to grać :P

Albo jak nie karta do sklepu to może vocher na masaże/opera/teatr? :) zalezy jaką kwotę chce przeznaczyć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2023, 08:08

👶 1.03.2023 synek 💓
    VIII - FET 4.2.1
    27 dpt ❤️

👶 30.05.2021 synek 💓
    22dpt ❤️
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo voucher do teatru to byłby spoko pomysł dzieki :)
    I gry małżeńskie moze tez kupie :D

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten rok miał być inny, lepszy. No i co? Od razu choroby. Najpierw stary, teraz ja, a do weekendu rozlozy dzieci pewnie.
    Jeszcze zdechł nam krolik. Dłużej o nim Iga marzyła niż go mieliśmy. Smutno mi bardzo. Szczał na kanapie i wszędzie sadzil bobki, ale jak usiadł na kolanach i polizał po rękach to się człowiekowi tak dobrze robiło.
    Zatestowalam i biało. W sumie wiedziałam. Takie miałam myśli,że zaraz zostanę z Ulcia w domu. Że nie będziemy się tak meczyc z chorobami.
    Nie zajdę karmiąc, u mnie to blokuje. A nie odstawie, bo Ula znowu ma nocki złożone z 15 min drzemek i tylko cyc ja uspokaja.
    Ten rok mi się nie podoba. Oby chociaż dobrze się skończył, skoro ma taki słaby start.

• Batylda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak Ulka je w dzień? Bo pamiętam że kiedyś jadła bardzo mało. Używacie smoczka?

Nina pierwsza noc przespana od 2 tygodni, bo tak to albo się przesikala albo płacz albo po prostu imprezka i finalnie po godzinie tańców lądowała u nas w łóżku. Ale co z tego skoro obudziły mnie jakieś skurcze straszaki i trzymały jakieś 2 godziny. W ciąży z Niną pierwszy jedyne skurcze jakie miałam to te porodowe więc trochę stresu się najadłam teraz, ale tylko trochę, bo to wciąż nie był TEN ból.

relgtv73ymxx11gn.png

• Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowy rok, stare problemy 🙈

Syrenka już tyle razy pisałaś, że odstawisz Ulę. Weź się za to, dacie radę. Uspokaja się przy piersi, bo zna tylko takie rozwiązanie, na początku napewno będzie ciężko, ale w końcu kiedyś trzeba, a jak ma to pomóc w zajściu w upragnioną kolejną ciążę to moim zdaniem nie ma na co czekać. Jestem prawie pewna, że będzie lepiej jadła jak odstawisz pierś.

Sumi też mi się podoba pomysł z voucherem. Jak mój brat został ojcem poraz pierwszy sprezentowałam im parę razy bilety do kina, żeby mogli się trochę odprężyć bez dziecka, tak w trosce o nich. A teraz mają trójkę i widzę, że bez żadnych oporów wykorzystują jednych jak i drugich dziadków. Częściej są sami niż my z jednym 🙈😅 No ale skoro wszystkich mają blisko pod ręką to korzystają ile wlezie.

Lisa wraz z nowym rokiem ma przerobione łóżeczko, bez szczebelków, z ochronnym bokiem, ale narazie śpi w nim tylko pingwin 🤦‍♀️ Myśleliśmy że brak szczebelków ją zachęci, bo ewidentnie nie lubi mieć ogranicoznej wolności 🤣
    A i drugi fotelik już zamówiony, do jazdy tyłem 😊
    Czy macie jakieś opinie na temat wypożyczalni fotelików samochodowych? Zastanawiam się jakbym miała rozwiązać ten problem jakbym faktycznie w tym roku poleciała z Lisą samolotem do Polski. Od rodziny czy znajomych ciężko, same większe dzieci, a jeśli nawet tylko trochę starsze to tyłem nie jeżdżą.

OrT4p2.png
  • Karolina90 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syrenka ja też myślę, że musisz się spiąć i odstawić Ule, jeśli tego naprawdę chcesz.
    Bo jak to ma być niezgodne z Twoimi przekonaniami to bezsensu 😁

Batylda ja w połowie tamtego tygodnia miałam przez kilka nocy takie skurcze, że serio myślałam że coś się święci 😅 to mnie zmotywowało do złożenia zamówienia na Gemini. Jeszcze dziś domowie koszule porodowa jedna, właśnie idę przebierać ciuszki po Ignasiu i chyba w przyszłym tyg spakuje torbę 😅 tak na wszelki wypadek 😅

Co do łóżeczka to my właśnie wczoraj zamówiliśmy Ignasiowi takie:

https://luletto.pl/pl/p/Lozko-Basic-Alto/627?gclid=CjwKCAiAwc-dBhA7EiwAxPRylG_zzrAAtnaQZ7k3573NvqBx7pL82kn5SL9ecl4CvaoVpGEQzxN2ExoCLNUQAvD_BwE

Wymiar 90*180 :)
    Do tego dokupie może taki a la baldachim i ozdobne poduszki,żeby ładnie wyglądało 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2023, 13:24

👶 1.03.2023 synek 💓
    VIII - FET 4.2.1
    27 dpt ❤️

👶 30.05.2021 synek 💓
    22dpt ❤️
  • Karolina90 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2023, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe co Wam powiedział pediatra?

👶 1.03.2023 synek 💓
    VIII - FET 4.2.1
    27 dpt ❤️

👶 30.05.2021 synek 💓
    22dpt ❤️

Wysłany: 3 stycznia 2023, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Infekcja wirusowa. Na gorączkę przeciwgorączkowe. Na szczęście uszy czyste bo tego strasznie się bałam. Rano mam lecieć na krew, mocz i crp. W czwartek wieczorem kontrol. Kazała nas na sile upchnąć między pacjentów i koniec. Wiec z tym fajnie ze nie muszę się bujać i szukać wizyt.
    Mam robić inhalacje z nebudose hiauronic i psiukac euforbin czy jakoś tak. Jeszcze tego nie mial

‹‹ 2042 2043 2044 2045 2046 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ