Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Ehh Sumi.. No drugie zawsze jest inne. U nas też takie skrajności. Iga jak Twój Mikołaj, Ula jak Igor. No i miałam łatwiej w tym, bo jednak Iga była pierwsza i moglam z nią leżeć z cycem w buzi. To była masakra. Stary wracał z pracy, a ja mu w drzwiach dawałam ryczace dziecko. I tak kilka miesięcy.. A jak się Ula urodziła, to i tak Igusia była 100 razy bardziej wymagająca. Teraz już 50/50.
U Was tak nie będzie. Szybko się ogarnięcie. Tego Ci życzę.
A teraz póki co wspomagaj się dziadkami. Niech biorą raz jednego, raz drugiego, żebyś mogła z każdym spędzić trochę czasu. I wypoczywaj. Gotuj na kilka dni, olej bałagan. Zadbaj o swój komfort, bo jeśli olejesz siebie, to zaraz będziesz warczeć na wszystkich że zmęczenia i że stresu.
I uwierz, będzie lepiej. Teraz tylko musisz przetrwać. -
Nie dostałam się dziś do pediatry. Masakra. Byłam o 7 pod przychodnia a rejestracja od 7:30. Ide jutro prywatnie po południu. Już mam dość tego wszystkiego. Jestem wkur na maxa na tych mądrych ze świat. Dobrze ze ten tydzień będzie krótki.
Podnieśli mi stawkę żywieniowa w żłobku o 50% -
Zoe, ja Ci bardzo współczuję. Choroby to najgorsze, co może być.
Jak byłam po swietach z Ula na kontroli, to przyjmowało 3 pediatrow, a ludzi było mnóstwo. Nam się cudem udało dostać. A co jest Małemu tym razem? Biedny. On i Ty.
A gak z ciekawości, ile płacicie za żywienie?
U nas w żłobku 14.50, przedszkole 14. Też czekam na podwyżkę, bo widzę ile wszystko kosztuje, ale na razie nikt o tym nie mówi. -
W czwartek miał stany podgorączkowe. W piątek ponad 39. Byłam na odsłuchaniu, gardło uszy były ok. Do gorączki doszedł gil. Gorączka utrzymuje się cały czas, spada po padniu leków. Mija 6 godz i znowu to samo. Podaje mu ibuprom tak jak ostatnio mi zaleciła, jak znowu na uszy wlezie to mnie szlag trafi. Już wtedy straszyła szpitalem.
Teraz daje mu nawet syrop z cebuli od pana tabletki. Leci z nosa okropnie. Co chwile gile odciągam. Już mi w głowie burczy od tego. Mam wrażenie, że nasivin nic nie daje. Smaruje balsamem lekki oddech, masc majerankowa pod nosem. Cuda wianki.
Teraz stawka żywieniowa wynosi 22,69 zl. -
Zoe współczuję
oby tylko to nie żadna grypa czy RSV. U nas już na porządku dziennym robią testy dzieciom (tzn pediatrzy prywatni)
U nas stawka żywieniowa 16 zł. Narazie nic nie słychać o podwyżce.
Ale dziś trochę się we mnie zagotowało,zadzwoniłam do ZuS spytac jaki mają termin na wypłatę tego dodatku 400 zl do żłobka (wypłacili nam tylko za 1 miesiąc). Powiedzieli że żłobek powinien co miesiąc wykazywać czy dziecko chodzi do żłobka, czy nie. A Ignacy za listopad i grudzień nie jest wykazany.
O ile ze żłobka jestem zadowolona, tak organizacyjnie dyra sobie nie radzi.👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Dzięki Batylda za podpowiedz. Jutro kupie.
U mnie na NFZ nie robią testów. Jestem ciekawa co powie jutro prywatnie. Gorączkę ma już 4 dni. Boje się co powie.
A o ZUS nawet nie będę się wypowiadać bo mam ich dość. Nadal 400 zł nie wypłacili. Twierdzą ze wniosek przez żłobek źle złożony a żłobek twierdzi ze wniosek jest dobrze złożony. -
Zoe współczuje, gdybym miała dodać nam choroby to bym sie chyba zastrzeliła
Niedługo wiosna, będzie lepiej z tymi choróbskami..
Dziewczyny macie jakiś pomysł na prezent ślubny? Ale nic konkretnego typu zastawa pościel - nie chce wchodzić w takie rzeczy. Z drugiej strony bonu do sklepu tez nie chce kupować. Coś kreatywnego może?
Kupiłabym dobry alkohol ale oboje nie piją 🤷🏻♀️😏
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Sumi może lubią planszówki? ja czasem daje grę "Gierki małżeńskie" lub "Scrable"
ale też sama lubię w to grać
Albo jak nie karta do sklepu to może vocher na masaże/opera/teatr?zalezy jaką kwotę chce przeznaczyć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2023, 08:08
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Ten rok miał być inny, lepszy. No i co? Od razu choroby. Najpierw stary, teraz ja, a do weekendu rozlozy dzieci pewnie.
Jeszcze zdechł nam krolik. Dłużej o nim Iga marzyła niż go mieliśmy. Smutno mi bardzo. Szczał na kanapie i wszędzie sadzil bobki, ale jak usiadł na kolanach i polizał po rękach to się człowiekowi tak dobrze robiło.
Zatestowalam i biało. W sumie wiedziałam. Takie miałam myśli,że zaraz zostanę z Ulcia w domu. Że nie będziemy się tak meczyc z chorobami.
Nie zajdę karmiąc, u mnie to blokuje. A nie odstawie, bo Ula znowu ma nocki złożone z 15 min drzemek i tylko cyc ja uspokaja.
Ten rok mi się nie podoba. Oby chociaż dobrze się skończył, skoro ma taki słaby start.
-
A jak Ulka je w dzień? Bo pamiętam że kiedyś jadła bardzo mało. Używacie smoczka?
Nina pierwsza noc przespana od 2 tygodni, bo tak to albo się przesikala albo płacz albo po prostu imprezka i finalnie po godzinie tańców lądowała u nas w łóżku. Ale co z tego skoro obudziły mnie jakieś skurcze straszaki i trzymały jakieś 2 godziny. W ciąży z Niną pierwszy jedyne skurcze jakie miałam to te porodowe więc trochę stresu się najadłam teraz, ale tylko trochę, bo to wciąż nie był TEN ból.
-
Nowy rok, stare problemy 🙈
Syrenka już tyle razy pisałaś, że odstawisz Ulę. Weź się za to, dacie radę. Uspokaja się przy piersi, bo zna tylko takie rozwiązanie, na początku napewno będzie ciężko, ale w końcu kiedyś trzeba, a jak ma to pomóc w zajściu w upragnioną kolejną ciążę to moim zdaniem nie ma na co czekać. Jestem prawie pewna, że będzie lepiej jadła jak odstawisz pierś.
Sumi też mi się podoba pomysł z voucherem. Jak mój brat został ojcem poraz pierwszy sprezentowałam im parę razy bilety do kina, żeby mogli się trochę odprężyć bez dziecka, tak w trosce o nich. A teraz mają trójkę i widzę, że bez żadnych oporów wykorzystują jednych jak i drugich dziadków. Częściej są sami niż my z jednym 🙈😅 No ale skoro wszystkich mają blisko pod ręką to korzystają ile wlezie.
Lisa wraz z nowym rokiem ma przerobione łóżeczko, bez szczebelków, z ochronnym bokiem, ale narazie śpi w nim tylko pingwin 🤦♀️ Myśleliśmy że brak szczebelków ją zachęci, bo ewidentnie nie lubi mieć ogranicoznej wolności 🤣
A i drugi fotelik już zamówiony, do jazdy tyłem 😊
Czy macie jakieś opinie na temat wypożyczalni fotelików samochodowych? Zastanawiam się jakbym miała rozwiązać ten problem jakbym faktycznie w tym roku poleciała z Lisą samolotem do Polski. Od rodziny czy znajomych ciężko, same większe dzieci, a jeśli nawet tylko trochę starsze to tyłem nie jeżdżą. -
Syrenka ja też myślę, że musisz się spiąć i odstawić Ule, jeśli tego naprawdę chcesz.
Bo jak to ma być niezgodne z Twoimi przekonaniami to bezsensu 😁
Batylda ja w połowie tamtego tygodnia miałam przez kilka nocy takie skurcze, że serio myślałam że coś się święci 😅 to mnie zmotywowało do złożenia zamówienia na Gemini. Jeszcze dziś domowie koszule porodowa jedna, właśnie idę przebierać ciuszki po Ignasiu i chyba w przyszłym tyg spakuje torbę 😅 tak na wszelki wypadek 😅
Co do łóżeczka to my właśnie wczoraj zamówiliśmy Ignasiowi takie:
https://luletto.pl/pl/p/Lozko-Basic-Alto/627?gclid=CjwKCAiAwc-dBhA7EiwAxPRylG_zzrAAtnaQZ7k3573NvqBx7pL82kn5SL9ecl4CvaoVpGEQzxN2ExoCLNUQAvD_BwE
Wymiar 90*180
Do tego dokupie może taki a la baldachim i ozdobne poduszki,żeby ładnie wyglądało 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2023, 13:24
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Infekcja wirusowa. Na gorączkę przeciwgorączkowe. Na szczęście uszy czyste bo tego strasznie się bałam. Rano mam lecieć na krew, mocz i crp. W czwartek wieczorem kontrol. Kazała nas na sile upchnąć między pacjentów i koniec. Wiec z tym fajnie ze nie muszę się bujać i szukać wizyt.
Mam robić inhalacje z nebudose hiauronic i psiukac euforbin czy jakoś tak. Jeszcze tego nie mial