Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Batylda a to w sumie podobnie bardzo
dzieli nas 2 dni.
Co do żłobka to ja ogólnie nie planuje przerwy, chyba że będzie jakiś totalny wysyp "czegos". I tak go nie uchronie przed wirusami, ale będziemy decydować raczej na bieżąco👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Batylda 3 miesiace przerwy od zlobka wiec jakos w marcu wroci. Ale jak jeszcze beda choroby to od kwietnia. Szczerze mowiac dobrze mi z tym ze sezon na maksa choobowy a my w pełni zdrowia
na wiosne mam nadzieje juz tych choróbsk nie bedzie
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Oliwer tez był w żłobku ze 4,5 tyg tyle że łącznie od września i to nie wiem czy nie przerachowlam 😂🤪
Mały przyniósł dla dziadków prezenty ze żłobka. Odrysowana ręka, wycięta, połączona wstążka i w środku napis Kocham cie. Mama obchodzi dzis urodziny wiec kupiliśmy dodatkowo kwiaty.
Dziewczyny. Mama coś mowila ze urlop przedłużyli? Jak to teraz jest z tym macierzyńskim? -
U nas laurka ze żłobka i tyle. Jednym dziadkom dostarczy moja siostra, a drugim mąż wyśle fotkę 😅👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
My się szarpnelismy dla dziadków na takie zestawy prezentowe z naturalnymi produktami, jakieś syropy, cytryny w syropie, konfitury. Moi rodzice będą zadowoleni, u teściów bardziej praktyczna byłaby jakąś popielniczka czy karton fajek niestety. Ostatnio widziałam, że dalej stoi u nich zestaw miodkow smakowych, które dostali rok temu.
-
Z tego co wiem, to macierzyński ma być wydłużony chyba do 41 tyg, ale nie może go ciągiem wykorzystać jeden rodzic. Ma to na celu żeby zaangażować tatusiów do opieki 🤔
Ale nie wiem czy na 100% to dobrze zrozumiałam :p
A RKO to chyba dodatek na drugie dziecko tylko 🤔👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Rodzinny kapitał opiekuńczy przysługuje na kazde drugie i kolejne dziecko niezależnie od dochodów, pracy itd. Z tym macierzyńskim to myślę,że za dużo to nie zmieni. Chyba,że właśnie jakiś tata chce się wybrać na urlop, to będzie miał możliwość.
Niedługo można składać wnioski o 500 plus na kolejny rok, lepiej pamiętać
My daliśmy dziadkom paczuszkę że słodyczami. I laurkę. -
Męczyłam Was ostatnio tym, że Lisa ma jakoś dziwnie podwyższoną temperaturę i masakrycznie zatkany nos. Obstawialiśmy infekcję a lekarka zęby. Po temperaturze ani śladu i nos czysty, żadnego kataru. Ostatnie noce ciągle się budziła, chrapała, nie potrafiła oddychać. Psikałam i próbowałam odciągać, ale nic nie leciało, spodziewałam się że w końcu zacznie się mega gil a nic, przeszło. Dziwne...
-
O macierzyńskim czytałam dokładnie to o czym Karolina pisze - jest dłuższy ale ten dodatkowy miesiąc czy dwa moze wykorzystać tylko drugi rodzic.
Ja cały tydzień spędziłam u mojej siostry nie miałam czasu tu nawet zajrzeć porządnie.
Bardzo mną wstrząsnęła historia tej dziewczyny z depresja poporodowa. Sama ja podejrzewałam u siebie - czułam sie okropnie nie chciałam dziecka , żadna wizja życia mnie nie pocieszała. A koniec końców psychiatria mówił ze to żadna depresja. Wiec co musi czuć człowiek z prawdziwa depresja … ale po tej mojej historii bardziej rozumiem takie osoby.
Sumi ja tylko liczę ze to minie w najbliższych tygodniach. Mi tez mąż mowi ze różne sa dzieci i trzeba brać pod uwagę ze soe trafi na trudne i wymagające. Ale chyba i tak nie da sie przygotować na turbo permanentne zmęczenie. Mam nadzieje ze to kwestia tygodni u Was i sie zmieni -
I tez myśle nie raz ze po drugim dziecku zrobię cycki
po ciąży mi zmalały i oklapły. Uwielbiałam je naprawdę a teraz nie znoszę. Czuje ze przyjdzie moment ze sie za to wezmę. Jedyne co mnie blokuje to narkoza i sam fakt ze to poważna operacja. Zawsze sie obawiam ze coś sie stanie i będę sobie płuc w twarz ze coś mi jest bo chciałam cycki
ale takie przypadki to pewnie jedne na milion.
Kobietki wrzucajcie fotki przebierańców z balów karnawałowych. Nas bez zlobka omijają takie atrakcje -
Pozwole sobie wtrącić - dodatkowy urlop rodzicielski w wymiarze 9 tygodni przysługujący drugiemu rodzicowi nie wszedl i nie obowiązuje poki co. Dopiero jest w sejmie, potem musi byc w senacie, znow w sejmie, dopiero podpis prezydenta + vacatio legis. To potrwa i biorąc pod uwagę, ze przepisy miały obowiązywać od sierpnia zeszłego roku, nie sądzę, aby wyrobili sie z tym w tydzien.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Dziewczyny gdzie się podziewacie? 🙃
Tak sobie myślę, że skoro zaczęłam pracę to wypadałoby pomyśleć o urlopie 😅
Dużo tutaj piszecie o podróżach samolotem z maluchami. Bierzecie ze sobą fotelik samochodowy, czy dziecko w samolocie i podczas transferu z lotniska siedzi Wam na kolanach? Napiszę Wam szczerze, że zastanawia mnie to, bo kładziemy tutaj nacisk ( i bardzo dobrze) na bezpieczne podróżowanie samochodem, a w samolocie dziecko ma siedzieć na kolanach rodzica, albo samo na siedzeniu obok bez fotelika? Czytałam, że to mało bezpieczne. Wiem, że to całkiem inny środek transportu, ale jednak też wszystko może się zdazyc. Jak na to patrzycie? -
Jak zobaczyłam jak traktują wózki to ten fotelik nie nadawałby się później do jazdy 🙃 rzucają, jeden ciągnął wózek do góry nogami szorując skórzaną rączką i siedziskiem po podłożu betonowym. Rzucają jeden na drugi. Tak, rzucają nie kładą.
W all dziecko do 2 r.ż nie ma swojego miejsca w samolocie. Siedzi u rodzica na kolanach przypięty pasem do rodzica. My bierzemy spacerówkę do samolotu. Oddajemy ją na pokład dopiero jak sami wchodzimy do samolotu i odbieramy jak wychodzimy z niego. Wtedy mały podczas odprawy mógł siedzieć w spacerowce, to samo przy czekaniu na odbior bagażu.
-
Mama pp w samolocie chyba nawet z zasady fotelik niepotrzebny. Tam nie ma zagrożeń jak na drodze czyli uderzeń bezpośrednich czy gwałtownych zatrzymań pojazdu. Grunt by było w pasach tak jak dorośli. Chociaż to chyba przy mocnych turbulencjach sie przydaje bo przy katastrofach to chyba nic nie ratuje
Ale juz transfery z lotniska to inna sprawa. Ja właśnie tym byłam zawsze przerażona. Jednak jedziesz na drodze a dziecko w samopas. Jak Sonia miała 4,5 miesiąca to położyłam gondole na fotelach a w niej Sonie. Jakos to pozapinalismy pasami, otoczylismy i trzymaliśmy. ale z bezpieczeństwem nie miało to wiele wspólnego, wyleciałaby pewnie aż miło … Jak miała rok to juz była na kolanach. Ale każdy transfer spędzał nam sen z powiek i wybieraliśmy lokalizacje obok lotniska.