X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie jesteście tutaj za fluoryzacją?

Cierpliwa jakby to tylko o zawożenie na te tańce chodziło to spoko, ale to trzeba brać czynny udział z dzieckiem. Nie potrafię sobie wyobrazić mojego męża pląsającego w kółeczku i dodatkowo machającego jakąś chustką do rytmu 😅😅😅🙈 Początkowo był plan żebyśmy się zmieniali co drugi tydzień, ale ja marudziałam, że bez sensu będę musiała lecieć z nią odrazu po pracy, w godzinach szczytu, żeby zdążyć. To on się już zorientował, że jest karnet żeby sobie jeździli tylko co dwa tygodnie, wykluczuli mnie z tej rozrywki 😅🤷‍♀️

Sumi koniecznie pisz jak dalej sytuacja z "Panią" . Słyszałam, że dzieci mogą mieć wymyślonych przyjaciół, ale żeby Pani... Ja bym już go samego w tym pokoju na noc nie zostawiła 😅🙈

OrT4p2.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp powiem ze swojej perspektywy
    Pierwsza wizyta u polecanej stomatolog dla dzieci z super podejściem trwa godzinę i trzeba przyjść w składzie dwóch dorosłych plus dziecko. Najpierw zabawia dziecko, sprawdza zęby. Dziecko wychodzi i zostaje jeden z rodziców. Przez godzinę tłumaczyła mi jak mam mu myć zęby, mówi jak zachęcić dziecko do mycia, co zrobić kiedy ukruszy ząb, wyłamie, jak rozwali dziąsło itp.
    Jeżeli ktoś, komu jeszcze sie chce, daje aż tak szczegółowe wytyczne (dostałam rozpiskę całą stronę a4) co robić, to jak mówi ze robimy fluoryzacje to znaczy że ją robimy 🙂
    Oczywiście na koniec dostaje się długie wąskie balony z których kręci coś a na parapecie stoi masa zabawek.

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe u nas wizyta trwała 10 min wiec troche byłam zawiedziona. Wg dentystki po to zeby nie zniechecic dziecka bo był sppkojny. Zajrzała do paszczy i mówi że ładnie ale moim zdaniem nic tam nie zobaczyła. O fluoryzacje pytałam to mówi ze po 3 roku życia. Zastanowie sie nad innym lekarzem ale ta dentystka ma naprawde rewelacyjne opinie. Zreszta moja pediatra też mi już powiedziała aby zaczac myslec o lakowaniu/fluoryzacji ale najlepiej aby dentysta podjal decyzje.

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)

Wysłany: 14 listopada 2023, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem czy kiedykolwiek pozwolę na fluoryzację zębów Lisy. Napewno nie jak jest taka mała. Wszechobecny fluor w naszym jedzeniu i piciu sprawia, że nie kontrolujemy, jaka naprawdę ilość tego pierwiastka dostaje się do naszego organizmu a nadmiar jest toksyczny. Kiedyś interesowałam się sporo tym tematem, nie wiem czy są jakieś nowsze badania co by mnie przekonały.

OrT4p2.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My niedawno byliśmy ze wszystkimi u dentysty i Szymkowi też tylko przejrzała w 2 minuty wszystkie. zresztą wszystkim po prostu taki przegląd zrobiła, bo nic się nie dzieje. więcej nie wymagam jeśli zęby zdrowe 🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2023, 22:15

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • espoir Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to nie w Niemczech się daje dzieciom wit D z fluorem?

Mama po przejściach lubi tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziewczyny już miały fluoryzację. Ja się na tym nie znam, więc jak każą, to robię. Ula wszystkie zęby ma już chyba z pół roku.

Wysłany: 14 listopada 2023, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    a to nie w Niemczech się daje dzieciom wit D z fluorem?

Chciałam zacytować a polubiłam 🙈 3 lata na forum to widocznie jeszcze za mało by ogarniać 😅

Dają, ale jest też wit. D bez fluoru.

OrT4p2.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zawsze mnie zastanawiało po co właśnie...

jak Bartek był mały to była szkoła, że dzieciom póki nie potrafią wypluć pasty, myć zęby pasta bez fluoru. potem się to zmieniło i tym najmłodszym też już mówili, żeby myć taka z fluorem.

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧

Wysłany: 14 listopada 2023, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sama myję pastą bez fluoru i mam się dobrze. Lisa ma dziecięca bez. Może jak ( odpukać ) będzie miała dziura na dziurze to zmienię zdanie, póki co nie ma żadnych problemów.

Poprostu nie we wszystkie zalecenia wierzę.
    Ostatnio widziałam, że tutejszy instytut żywienia zaleca "Gelbwurst" małym dzieciom. Hmmm czy ja wiem czy to takie zdowe. Swojemu dziecku nie kupuję.

OrT4p2.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszula mi się popsula. Ale co za wiedźma z niej się zrobiła. Dzisiaj biła Ige. 2latka terroryzuje 4latke. I to tak, ze musimy ratować. Ojciec wziął ją na kolana i trzyma. Mówi,że jak przestanie tłuc to pusci. A ona na to 'no to ja Cię osikam' i w tym momencie staremu zrobiło się ciepło. Wyobraźcie sobie jaka agentka? Chciałabym zaznaczyć,że w domu nikt na nikogo nie sika, więc nie wiem co jej wpadło do głowy. boje się tego, co będzie jutro. A teraz strach ja na ręce wziąć.

Wysłany: 15 listopada 2023, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syrenka, dobrze że dopisałaś, że u Was nikt na nikogo nie sika, uśmiałam się 🤣
    Ma dziewczyna charakterek. Na młodszego się nie rzuca?

OrT4p2.png
  • Ann11 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2023, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syrenka niby nie śmieszne ale czego to Ula nie wymyśli 😜 może to Iga takie teksty przynosi w przedszkola a ona to wprowadza w czyn? Bo nie mam pomysłu skąd by to wzięła. Heh moja też jeszcze czasem startuje z biciem ale już rzadziej. Widzę że sobie radzi ze złością np krzycząc czy rzucając czymś i ja już wolę takie reakcje. Ciekawie tam macie, czeka mnie to za jakieś 2 lata 😂

Espoir jak ty wychodzisz ze wszystkimi dziećmi jak ich odprowadzasz? Bo ja z dwojką nie ogarniam, raz jedno się drze, raz drugie a na końcu ja się drę 😑

• espoir Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    upocona 😅
    jak muszę ich odebrać to tam luz, bo szykuje tylko dwójkę, ja jestem od rana pomalowana itp, a Franek mi zasypia na drzemke po drodze, więc idę spacerkiem.
    rano gorzej. wstaje o 5 chociaż mają na 9 😅 no, ale ja rano łeb myje i się maluję, Franek potrafi mieć 3 pobudki podczas tego czasu, więc muszę mieć zapas... ich budzę o 7, to mają pół godziny, żeby zjeść, o 7.30 myje wszystkim zęby taśmowo (nie wierzę, że umyliby sobie sami dokładnie, więc ja im szoruje zawsze) i po tym mają mundurki zacząć ubierać, a ja ubieram Szymka i Franka (no i poprawiam Starszych co się sami ubierają). o 8 są ubrani, wtedy szykuje wózek, picie do wózka, ubieram siebie i przed samym wyjściem tylko im gile katarkiem odciągam (jakoś tak mam, że co rano im wyciągam, żeby mi potem w szkole czyści chodzili) i kurtki i wyjście. ale lecimy rano szybko, bo Franek w połowie drogi zaczyna tracić cierpliwość i na syrenie trochę idę...
    nie wiem jak inni to robią, że zawsze spacerkiem i te dzieci małe im w wózku siedzą po cichu, moi jak nie śpią to się drą po 10 minutach 🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2023, 12:24

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • espoir Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2023, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no, ale rano Stary mi przed pracą szykuje dla nich mundurki jak wieczorem nie zdążymy i śniadanie. więc takie rzeczy mam już ogarnięte.

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Batylda Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2023, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir dobrze że masz chłopaków to przynajmniej czesanie odpada 😁

espoir lubi tę wiadomość

relgtv73ymxx11gn.png

Wysłany: 16 listopada 2023, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Batylda wrote:
    Espoir dobrze że masz chłopaków to przynajmniej czesanie odpada 😁

O tym samym pomyślałam 😄
    No i przy mundurkach odpada rozkmina co ubrać, nie mogą wybrzydzać bo wiadomo co trzeba i już.
    Możesz wrzucić zdjęcie jak wyglądają Wasze mundurki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2023, 18:00

OrT4p2.png
  • Ann11 Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2023, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I oni wszyscy tak poprostu, bez afer jedzą śniadanie, ubierają się, myją zęby? Jak to zrobić? Mojej śniadanie trzeba wciskać, wymyśla. Mycie zębów nieraz na siłę i z rykiem. O ubieraniu się nie wspomnę, bo wiecznie nie chce zakładać bluzki, najchętniej w piżamie chodziłaby cały dzień. Jak jej zakładam buty to sadzam ja na pufie i zanim ją ubiorę to ona 10x wejdzie, zejdzie, spadnie... Jasiek obok drze się wniebogłosy więc nie mam czasu na pertraktacje.

• espoir Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2023, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    f9b5b915ae7d7.jpg
    nic nadzwyczajnego, białe polo, sweter niebieski, czarne buty i spodnie. od przedszkola już tak noszą. każdy przez to jest równy. nawet jeśli mają jakiś non-uniform day z 2 razy w roku, bo święta czy coś, to ja już mam tak wpojoną skromność, że do szkoły bym ich w butach Nike na przykład nie puściła chociaż po dworze właśnie w takich chodzą.

na śniadanie dzień wcześniej mówią co chcą zjeść. wiedzą, że muszą iść do szkoły, więc nawet jęcząc się ubierają. mi para bucha z uszu ze 100 razy - nie jestem wyjątkiem 🤪

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2023, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj miałam kolejny straszny dzień. Ula właśnie skończyła się drżeć. Trwało to godzinę i zdążyła nasikać w kilku miejscach po złości. Bo jak my czegos nie zrobimy jak ona chce, to ona zaraz 'no to Ula zrobi'. Ostatnio siku wszędzie, ale też Ula wyleje, Ula zepsuje itd.. Mam dość. Iga tez mi dzisiaj aferke ukręciła w autobusie miejskim,że miałam chęć wysiąść bez niej. Już nie wiem, co robić, jak do nich przemawiać. Jak tak dalej będzie, to będą miały zgorzkniała, rozdarta matke, bo psycha mi siada. Albo nie będą miały żadnej, bo się spakuje i wyjadę w świat w pizdu.
    Jakbym miała szykować do wyjscia piątkę takich, jak one, to bym chyba zdechła. Iga jeczy rano i się nie ubiera. Nie da się jej wcale zachęcić. Ula ja naśladuje że wszystkim. Niemożliwe by było jakbyśmy musiały same wyjść na jakąś określoną godzinę przed południem. Musimy dużo pozmieniać zasad w domu, bo wydaje mi się,że dziewczyny są rozbestwione, bo mają zbyt dużo luzu. Się człowiek naczytał o tym,że dziecko ma mieć swoje zdanie, że za dużo mają pozwolone. Ciężki czas przed nami, bo jak nagle zaczną znikać przywileje, to będzie dużo krzyku.

‹‹ 2271 2272 2273 2274 2275 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ