Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też jestem zapisana na bezpiecznego malucha. Bardzo dużo osób poleca. Biustonosz do karmienia (przy pierwszym nawale) kupowałam już po porodzie, bo żadne z tych które kupiłam nie były dobre. Z biegiem czasu cycki zmalały, te kupione w trakcie ciąży były dobre. Jakiś czas temu w esotiq była super promka, kupiłam za 15 zł spadochron do karmienia ( dosłownie, wygląda jak spadochron, ale wiem że będzie dobry albo nawet za mały ) i biustonosz bez fiszbin do chodzenia na teraz. Z tego bez fiszbin jestem mega zadowolona, nie czuje że mam go na sobie.
Obiecuję sobie że od jutra ruszam z wyprawką, w pierwszej kolejności rzeczy niezbędne w razie szpitala. Jakieś mam dziwne obawy i przeczucia 🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2021, 17:24
-
To ja chyba jestem jak zwykle na odwrót. Za diabła nie mogłam chodzić w tych miękkich bo miałam wrażenie, że miażdżą mi piersi 🙈🤷♀️ Jedynym ratunkiem były biustonosze z fiszbinami. Ale fakt, że musiałam mieć 2 rozmiary większe niż w czasie ciąży. A piersi wcale nie wyglądały ma pełne czy nawet większe 🤷♀️🙆♀️🙈Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Byłam wraz z mężem na bezpiecznym maluchu w pierwszej ciąży. Również polecam, zwłaszcza dla rodziców, którzy nie mają dzieci.
Fajną niespodzianką było rozlosowanie wśród uczestników kilku maskotek i butelekTyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Też zapisałam się na bezpiecznego malucha. Ogarnęłam nawet lalkę bo będzie mi potrzebna do szkoły rodzenia przy moim szpitalu. Niestety przez wzrost zachorowań nie prowadzą zajęć stacjonarnych 🥲 dokonałam zakupu piłki po czym siostra powiedziała że przecież mogła przynieść mi ze szkoły 🤦♀️
Zamówiłam też mleczko do prania z Lovela. Paczkomaty się grzeją 😆 -
Jesli chodzi o wadę wzroku, to potwierdzam, ze sam fakt dużej wady nie jest powodem do cc. Natomiast warto zbadac dno oka pod kątem ewentualnego ryzyka odklejenia się siatkówki. Ja mam - 4 więc zaliczam się do ślepaków, ale poza tym wszystko na badaniu było ok.
Staniki do kp z fiszbinami zamówiłam dopiero jak mi się w miarę ustabilizowała laktacja. W pierwszej ciazy podczas samej ciazy biust mi mało urósł, natomiast wyskoczył po porodzie... I powiem Wam ze wtedy odczulam jak niewygodnie musi byc dziewczynom ktore duze biusty maja na codzień...jeśli nie maja naprawde dobrze dopasowanego stanika. A w miękkim to samo chodzenie bylo bolesne bo cycki latały 🙈🙈🙈 nie wiem, ale przed ciąża czy juz jak rozmiar wrocil w miarę do normy nie mialam takich "problemow" 😅 tym razem w porządny stanik tez zaopatrzę się później. A na początek mam miękkie, ktoras z Was wrzucała link do identycznych jakie mam z italian fashion bodajże.
-
Wczoraj urodziła dziewczyna, z którą należę do jednej grupy na FB. To był dopiero 25tc. Na innej grupie też trafiłam na post, że dziewczyna miała termin na 18.06 a urodziła ostatniego lutego. Przejęłam się tym aż rozbolał mnie brzuch i brałam dodatkową nospe. Miałam dzisiaj robić miejsce w szafie i trochę posprzątać, ale się boję i będę leżeć cały dzień.
Który tydzień jest już taki bezpieczny, że nawet jakby doszło do porodu to z dzieckiem będzie wszystko w porządku?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2021, 07:00
👱♀️29lat
PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
👱♂️29lat
Morfologia 2%
1 IUI 07.2020 🍷
2 IUI 09.2020 🎉 -
O różnych przypadkach słyszałam. To zależy też od przebiegu ciąży i powodu wcześniejszego porodu. Marta nie bierz tego tak do siebie bo potem będziesz cierpieć, dzisiaj to leż i odpoczywaj. Ja też tak się przejęłam jak mojej znajomej maluszek zmarł w brzuchu w 20 tc, że przez kilka dni nie spałam w nocy. Nie mamy na to wpływu, więc trzeba swoje bezpiecznie donosić.
-
Dziewczyny szczerze mówiąc to nie ma czegoś takiego jak urodzenie zdrowego wczesniaka - maluszki urodzone przed 37tc zawsze są obciążone rozwojowo niektóre rozwijają się lepiej inne gorzej, czasami dysfunkcje stają się bardziej widoczne po paru miesiącach, latach! Dlatego tak ważne jest żeby jak tylko organizm poczuje właśnie twardnienie brzucha czy nawet skurcz, które są na naszym etapie już przygotowujące, żeby odpuścić obowiązki, położyć się i spróbować zrelaksować.
-
Nie wiem czy jest bezpieczny próg wcześniactwa. Jedna z moich kuzynek urodziła w 21 TC, przez bakterie w pochwie. Z dzieckiem było ciężko, gdy już wszystko wychodziło na prostą okazało się że genetycznie mają problem z watrobą, niestety chłopczyk nie doczekał się przeszczepu i zmarł. W zeszłym roku druga kuzynka urodziła bliźniaki w 29t i kilka dni. Były lepsze i gorsze dni. Wyszły do domu po niecałych dwóch miesiacach. Cudowne dziewczynki- wojowniczki, w ogóle nie widać że są wczesniekami, rozwijają się idealnie.
-
Raczej nie da się określić jako wczesny tc ciąży jest bezpieczny do urodzenia. Mam znajomą która urodziła w 24tygodniu. Mała ważyła zaledwie 600g, a dzisiaj nikt nienpowiedziałby że jest takim wcześniakiem. Tylko blizny po wkłuciach inoperacjach serduszka o tym świadczą. Moi bratankowie urodzili się w 34tc i z początku mieli problem ze ssaniem i przez miesiąc byli dokarmiani sondą i w międzyczasie uczono ich jak pić z butelki, bo o kp nie było mowy za bardzo się męczyli. Mati do teraz ma problemy z oczkami, a u Olusia jest wada serduszka która na szczęście nie wpływa na normalne życie.
Zresztą nawet moja starsza córa ma wpisane wcześniactwo (ur. 36tc) i jedyne co to okazało się, że jest alergikiem.Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Ja wiem tylko tyle, że odetchnęłam w 23 tygodniu kiedy okazało się że małą już by ratowali. 🤷🏻♀️
Ale to totalnie nic nie zmienia bo te dzieciaczki rodzą się niewykształcone i nawet jeśli odratują taką kruszynkę to nie wiadomo w jakim będzie stanie. 🤷🏻♀️
Co nie zmienia faktu, że takie dzieci też normalnie funkcjonują na świecie. 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2021, 09:12
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
To prawda, ulga, ze w ogole juz jest na naszym etapie jakakolwiek szansa i nadzieja w razie najgorszego... ale mam nadzieje, ze wszystkie maluszki posiedza u nas przynajmniej do 37tc w brzuszkach
Noelle lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Kiedyś słyszałam,że po 32 tc dzieciaczki sobie świetnie radzą. Może to mit, ale czekam na ten czas, chociaż już czuję się pewniej. Ale na żadnym etapie nikt nie da gwarancji,że będzie 100% ok. Ani,że wcześniej nie ma szans. Jak ze wszystkim w ciazy-reguly brak.