Czerwcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie nachodzi na smaki z dzieciństwa - ryba złowiona przez ojca, truskawkowy kompot babci, jabłkowy dziadka, krupnik mamy…. No i dzwonię po rodzinie i pytam kto co ma albo może mi skombinować 😂
Katarzyna439, Kaktusowa, meggie94, Katt, Magdak-51 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, mam pytanie o formalności odnośnie L4 ciążowego. Czy można podczas zwolnienia wyjeżdżać poza miejsce zamieszkania? Na pewno będę chciała pojechać sobie na tydzień do rodziców na wieś, do tego myślimy o malych wakacjach w górach i teraz nie wiem jak to ogarnąć formalnie. Czy po prostu być cicho i liczyć, że nikt nie doniesie do zusu? 🙈👧❤️ 19.06.24
-
nick nieaktualny
-
Powiem od strony HR, miałyśmy dziewczynę, która była na l4 (nie ciążowym, wrzucała zdjęcia z wakacji na fb i nic jej nie było), ZUS powiedział, że może skontrolować l4 dopiero jeśli ktoś na nim przebywa ponad 2 tygodnie, samo wszczęcie procedury trwa dosyć długo. Wydaje mi się, że mało prawdopodobne zeby ktoś Cie skontrolował, szczegolnie jeśli pracowałaś długo w firmie przed l4, szczególnie jak masz l4 chodzące 😊 poza tym raz skontrolowali dziewczynę (l4 nie ciazowe) u nas w firmie i cofnęli jej tylko 5 dni l4, a resztę uznali za zasadną.
-
Kaatii wrote:Dziewczyny, mam pytanie o formalności odnośnie L4 ciążowego. Czy można podczas zwolnienia wyjeżdżać poza miejsce zamieszkania? Na pewno będę chciała pojechać sobie na tydzień do rodziców na wieś, do tego myślimy o malych wakacjach w górach i teraz nie wiem jak to ogarnąć formalnie. Czy po prostu być cicho i liczyć, że nikt nie doniesie do zusu? 🙈
Problem pojawia się kiedy ktoś przyjdzie z kontrola i nie będzie Cię w domu.. A podobno takie kontrole się zdarzają i wtedy mogą cofnąć Ci świadczenia. Na chwilowe wyjście możesz mieć potwierdzenie np. że byłaś u lekarza, czy paragon, że o tej porze byłaś w aptece, bo nie miał kto Ci zrobić zakupów. Ale jak wrócisz po tygodniu urlopu i się okaże, że w skrzynce czeka zawiadomienie, że ktoś był na kontroli, a Ciebie nie było i proszą o pilny kontakt, no to po tygodniu już mogą w żadne wytłumaczenia nie uwierzyć. Osobiście nie znam nikogo kto taką kontrolę by miał, ale na forum się zdarzało, że dziewczyny pisały, że ją miały. -
nick nieaktualny
-
Coffeebreak wrote:No ja kojarzę że w innej firmie kadrowa sama wysyłala donosy do ZUS na podstawie właśnie zdjęć. Cichy przykaz dyrekcji. Nie wiem jak się te sprawy kończyły.
Z mojego miasteczka nie kojarzę żadnej osoby która miałaby kontrolę ale u nas nie ma oddziału ZUS , może to też być powód.
W necie faktycznie dość często pisze się o tych kontrolach 🤷🏻♀️ nie wiem jak to rzeczywiście jest.
Ja miałam na zlecenie kierowniczki wysłać kontrolę z ZUS, ale nie była to dziewczyna w ciąży tylko bardzo roszczeniowa kombinatorka, ale ZUS mi wprost powiedział, że musiałaby być nieprzerwalnie 2 tygodnie na l4 i okres l4 musiałby być jeszcze dłuższy zeby w ogóle mogli wszcząć kontrolę. Co do l4 ciażowych to nigdy nie robiliśmy. Poza tym ja osobiście jestem przeciwna takim kontrolom i raczej próbowałam od nich odwodzić managerów, którzy najchętniej każdego by kontrolowali 😅 zmieniłam firmę i w tej w której jestem na szczęście jest normalne podejście do chorowania. Musiałabyś mieć wielkiego pecha zeby Cie skontrolowali akurat jak Cie nie ma w domu bo to nie jest tak, że kadrowa wyśle zdjęcie tylko jest cały formularz do wypełnienia, a kontrolę nie wszczynają od razu bo muszą wniosek przeprocesować itd, więc pewnie zdazylabys dawno wrócić z wakacji 😅 -
Kaatii wrote:Dziewczyny, mam pytanie o formalności odnośnie L4 ciążowego. Czy można podczas zwolnienia wyjeżdżać poza miejsce zamieszkania? Na pewno będę chciała pojechać sobie na tydzień do rodziców na wieś, do tego myślimy o malych wakacjach w górach i teraz nie wiem jak to ogarnąć formalnie. Czy po prostu być cicho i liczyć, że nikt nie doniesie do zusu? 🙈
Jakbyś miała mieć kontrole to zatrzymają zasiłek niestety. Rzadko zdarzają się kontrole ciężarnych, ale się zdarzają -
Coffeebreak wrote:Formalnie nie wolno. Masz być w domu i wykonywać czynności niezbędne do życia. Zakupy, lekarza, przedszkole/szkoła że starszym itp.
Teoretycznie baseny i pilatesy o których pisałyśmy tu jakiś czas temu to też nie sa czynności niezbędne ani takie które powinna wykonywać osoba niezdolna do pracy.
Uważałabym też na wigilie firmowe jeśli ktoras dostała zaproszenie - nie powinno tam być nikogo na chorobowym. Wystarczy jedna nieżyczliwa osoba i zdjęcie 🤷🏻♀️
Wizyta u rodziny może jeszcze przejdzie w razie kontroli. Wakacje nie 🤷🏻♀️
Za granicę bym nie jechała bo to jawny dowód że jesteś na wakacjach.
Jak w Polsce to zresztą też dyskretnie. Żadnych zdjęć na portalach.
Taaak, jak ja chodziłam na zajęcia dla kobiet w ciąży i prosiłam lekarza o zaświadczenie, że nie na przeciwwskazań to od razu powiedział, żeby się na fejsbukach i instagramach z tym nie obnosić, bo jestem na L4 -
nick nieaktualny
-
Dzięki dziewczyny za odzew!
To tylko firma może poprosić o kontrolę? Bo jeśli o to chodzi to na pewno jestem spokojna, ogromna korporacja i wszyscy mają to gdzieś Raczej nie planuję wyjazdów za granicę, na fejsbuka też żadnych zdjęć nie wrzucam, raczej musiałby to być przypadek, że ktoś trafiłby jak akurat mnie nie ma. No i zakładam, że w weekendy to można robić co się chce? 🙈😅👧❤️ 19.06.24 -
Kaatii wrote:Dzięki dziewczyny za odzew!
To tylko firma może poprosić o kontrolę? Bo jeśli o to chodzi to na pewno jestem spokojna, ogromna korporacja i wszyscy mają to gdzieś Raczej nie planuję wyjazdów za granicę, na fejsbuka też żadnych zdjęć nie wrzucam, raczej musiałby to być przypadek, że ktoś trafiłby jak akurat mnie nie ma. No i zakładam, że w weekendy to można robić co się chce? 🙈😅
Z tymi weekendami to nie do końca bo jak masz l4 na miesiąc to jakby nie było o weekend zahacza, ale raczej wątpię żeby ktoś z zusu chodził na kontrolę w weekend bo pracują od pn do piątku. Zus moze przeprowadzic kontrolę również bez zgłoszenia, ale czy mają jakieś specjalne kryteria czy wyrywkowo to nie wiem. "Kontrola prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy może mieć charakter „wyjazdowy” czyli osobiste przeprowadzenie wizyty przez upoważnionych pracowników Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, jak również kontroli „z dokumentów”, czyli danych pozyskanych z innych źródeł. Informacje pozyskiwane z innych źródeł to wiadomości od pracodawców, czy innych osób postronnych. Mogą to być zawiadomienia np. o tym, że pracownik w mediach społecznościowych zamieścił zdjęcia, jak stoi pod palmą w tropikach, a powinien według wskazania lekarza leżeć w domu lub gdy pracownik wykonuje inną pracę (obsługa imprez okolicznościowych, remont domu). Samo zdjęcie nie jest podstawą do odmowy prawa do zasiłku. Pracownicy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych po otrzymaniu powiadomienia o niewłaściwym wykorzystywaniu zwolnień lekarskich prowadzą postępowanie w sprawie zasadności przyznania prawa do zasiłku takiemu pracownikowi".Kaatii, Katarzyna439 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny a jak to dokładnie jest z tą wypłatą chorobowego w czasie ciąży. Jest 100% średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy. Ale jest to faktycznie 100%, czy np odejmowana jest składka zdrowotna (gdzieś tak wyczytałam).
Wszyscy mi mówią że powinnam dostawać więcej na chorobowym niż teraz pensji, ale jak liczę w tych wszystkich kalkulatorach to mi wychodzi że będę mieć prawie 1000 zł mniej.👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
Domi_95 wrote:Dziewczyny a jak to dokładnie jest z tą wypłatą chorobowego w czasie ciąży. Jest 100% średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy. Ale jest to faktycznie 100%, czy np odejmowana jest składka zdrowotna (gdzieś tak wyczytałam).
Wszyscy mi mówią że powinnam dostawać więcej na chorobowym niż teraz pensji, ale jak liczę w tych wszystkich kalkulatorach to mi wychodzi że będę mieć prawie 1000 zł mniej.
Potrącana jest tylko zaliczka na podatek I zasiłek chorobowy jest wypłacany 100% i liczy się to jako średnia z ostatnich 12 miesięcy i w to się wliczają też na przykład nadgodziny itp więc często dostaje się więcej niż wynagrodzenia zasadniczego 😊 plus nie ma potrąceń właśnie na składki emerytalno rentoweWiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2023, 07:58
Domi_95 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Coffeebreak wrote:I to jest właśnie słabe powinni to potrącać a tak to czas na L4 "nie liczy się" do stażu pracy/emerytury
To był jeden z powodów dla którego chciałam jednak wytrzymać i pracować trochę dłużej
O 1000 zł mniej nie powinno ci wyjść. Może patrzysz od razu na zasiłek macierzyński ?
Do stazu pracy sie liczy, nie licza sie środki do emerytury bo ich po prostu nie ma.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2023, 09:19
-
Domi_95 wrote:Dziewczyny a jak to dokładnie jest z tą wypłatą chorobowego w czasie ciąży. Jest 100% średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy. Ale jest to faktycznie 100%, czy np odejmowana jest składka zdrowotna (gdzieś tak wyczytałam).
Wszyscy mi mówią że powinnam dostawać więcej na chorobowym niż teraz pensji, ale jak liczę w tych wszystkich kalkulatorach to mi wychodzi że będę mieć prawie 1000 zł mniej.
Nie patrz na te kalkulatory bo one pokazują głupoty. Wyplata być taka sama albo większa jak normalnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2023, 09:52
Domi_95 lubi tę wiadomość
-
Kfiatuszek666 wrote:Do stazu pracy sie liczy, nie licza sie środki do emerytury bo ich po prostu nie ma.
Czyli np jest jakaś dana kwota x brutto to od tej kwoty odliczamy to 13,71% i już pozostała kwota to jest netto do wypłaty, ponieważ żadne inne składki nie są już odliczane?
Dobrze to rozumiem?👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵