Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam przeczucie od samego początku, ze będzie chłopiec. Wszyscy mi tez mówią, ze będzie chłopiec bo przecież ‚córka zabiera urodę mamie’ 🙃 a mnie tak wykończył pierwszy trymestr, albo może raczej dieta pierwszego trymestru, ze az wyladnialam 😂

Mam wybrane imiona dla obojga, ale ciuszki będą kolorowe, bo ja jestem fanka kolorów, wiec nie będzie typowo różowe albo niebieskie. Ale już jestem tak czy siak nastawiona na chłopca ;)

Jak miałam prenatalne 12+4 to lekarz mówił, ze za wczesnie na płeć. Potem u mojego wizyta była 13+1 i z pełnym przekonaniem powiedział, ze będzie chłopiec, bo nóżki prostuje ;) taka teoria. Kolejna wizyta 2.01 i wtedy już będzie wiadomo :)

Bardzo dziewczyny cieszę się, ze właściwie u każdej z nas coraz lepiej, a strach po mału zamienia się w wielką radość <3 teraz już musi być tylko lepiej!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2023, 15:25

Katarzyna439, Natka9106, Kokosankaa, Kaktusowa, Katt, Nowa_Ola lubią tę wiadomość

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Ja liczę na to, że w czwartek może coś lekarz już powie odnośnie płci, to będzie 15+0 :D czy jestem naiwna? 😆

Mi w 15 tyg potwierdzil córkę 😊 tylko moja na każdym usg rozkładała nogi jak żaba 🙈😂

Natka gratuluje udanej wizyty 😍

Natka9106, Nowa_Ola lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna439 wrote:
    Może być już coś widać :) ja liczę na potwierdzenie tego nifty bo bez tego to się trochę boję jeszcze kupować cokolwiek, nie żebym chciała wszystko różowe :D ale i tak się boję trochę. Ja też będę 15 tydzień więc ciekawa jestem czy coś będzie widać :D
    A nifty nie jest na 100%? Bo ja właśnie miałam też test genetyczny z krwi i liczę że ten wynik to już bedzie pewniak

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2023, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy was też często kłuje lewy lub prawy jajowód?

• Domi_95 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:

W 10 i 11 tygodniu to kłucie zdarzało się dość często, teraz widzę że coraz rzadziej (zaczęłam 13 tydzień).

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵

Wysłany: 11 grudnia 2023, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:

Teraz już praktycznie nie, ale tak to dość często przez cały pierwszy trymestr.

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    A nifty nie jest na 100%? Bo ja właśnie miałam też test genetyczny z krwi i liczę że ten wynik to już bedzie pewniak
    Wiesz co niby powinien być, ale czytałam już na forach o przypadkach gdzie jednak była inna płeć :) nifty daje 99,98% pewności zarówno co do wad jak i płci nie ma 100% pewności :D ale ja też zamierzam raczej kupować kolorowe ciuszki, a nie jakieś w określonym kolorze więc luzik dla mnie :D

Kokosankaa lubi tę wiadomość

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • Katt Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2023, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dziś zabiegany dzień w pracy, po pracy byłam na paznokciach więc trochę mi się zeszło żeby to nadrobić.
    Na wstępie gratulacje udanych wizyt i wyników.
    Co do wynagrodzenia to podstawę wyliczamy z 12 ostatnich miesięcy, chyba że ktoś zmieniał etat, nie pracuje tyle czasu ale to inne przypadki. Zaczynamy od wynagrodzenia z 12 miesięcy poprzedzających zwolnienie. Od każdego miesięcznego wynagrodzenia odejmujemy składki społeczne płacone przez pracownika czyli 13,71%. Następnie sumujemy te wartości i dzielimy przez ilość miesięcy np 12. Następnie całą tą kwotę dzielimy na 30 i wychodzi nam stawka dzienna. W przypadku zwolnienia z B jest to 100%, na macierzyńskim 81,5% tej stawki. Kolejnie mnożymy to przez ilość dni w miesiącu (uwaga, w lutym zazwyczaj jest 28 dni więc po 31 grudnia i 31 stycznia można się zdziwić) i wychodzi nam brutto na dany miesiąc. Jeśli jest to już zasiłek chorobowy lub macierzyński to tylko 12% podatku, jest jest to jeszcze wynagrodzenie chorobowe to dodatkowo jeszcze ubezpieczenie zdrowotne. Jeśli ktoś chce to najlepiej się tym bawić w Excelu albo poprosić w zakładzie pracy o wytłumaczenia. Co prawda z doswiadczenia wiem że najgorsze co można zrobić to zadzwonic z tekstem "bo ja sobie wyliczyłam i mi się nie zgadza" - proszę nie robcie tak, trzeba założyć że pracodawca wie co robi, ale swoich interesów pilnować jeśli macie wątpliwości. Oczywiście to jest taka podstawowa zasada bo są jeszcze składniki roczne i inne bajery ktore zmieniaja zasady.
    I jeszcze jedno - podstawy nie przelicza się jeśli w poprzednim miesiącu było zwolnienie. Więc to nie że biorę 12 miesięcy wstecz liczne od teraz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2023, 20:00

Kaatii, Katarzyna439, Domi_95 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2023, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja, 14:23

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2023, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja, 14:23

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

Wysłany: 11 grudnia 2023, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katt wrote:
    Miałam dziś zabiegany dzień w pracy, po pracy byłam na paznokciach więc trochę mi się zeszło żeby to nadrobić.
    Na wstępie gratulacje udanych wizyt i wyników.
    Co do wynagrodzenia to podstawę wyliczamy z 12 ostatnich miesięcy, chyba że ktoś zmieniał etat, nie pracuje tyle czasu ale to inne przypadki. Zaczynamy od wynagrodzenia z 12 miesięcy poprzedzających zwolnienie. Od każdego miesięcznego wynagrodzenia odejmujemy składki społeczne płacone przez pracownika czyli 13,71%. Następnie sumujemy te wartości i dzielimy przez ilość miesięcy np 12. Następnie całą tą kwotę dzielimy na 30 i wychodzi nam stawka dzienna. W przypadku zwolnienia z B jest to 100%, na macierzyńskim 81,5% tej stawki. Kolejnie mnożymy to przez ilość dni w miesiącu (uwaga, w lutym zazwyczaj jest 28 dni więc po 31 grudnia i 31 stycznia można się zdziwić) i wychodzi nam brutto na dany miesiąc. Jeśli jest to już zasiłek chorobowy lub macierzyński to tylko 12% podatku, jest jest to jeszcze wynagrodzenie chorobowe to dodatkowo jeszcze ubezpieczenie zdrowotne. Jeśli ktoś chce to najlepiej się tym bawić w Excelu albo poprosić w zakładzie pracy o wytłumaczenia. Co prawda z doswiadczenia wiem że najgorsze co można zrobić to zadzwonic z tekstem "bo ja sobie wyliczyłam i mi się nie zgadza" - proszę nie robcie tak, trzeba założyć że pracodawca wie co robi, ale swoich interesów pilnować jeśli macie wątpliwości. Oczywiście to jest taka podstawowa zasada bo są jeszcze składniki roczne i inne bajery ktore zmieniaja zasady.
    I jeszcze jedno - podstawy nie przelicza się jeśli w poprzednim miesiącu było zwolnienie. Więc to nie że biorę 12 miesięcy wstecz liczne od teraz.

No. Dzięki za klarowne wytłumaczenie. Mi dokładnie tak wychodziło z wyliczeń, co w efekcie dało kwotę trochę wyższa niż moje wypłaty netto, ale teraz już wiem, ze to kwestia weekendów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2023, 20:45

Katt lubi tę wiadomość

Wysłany: 11 grudnia 2023, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    U mnie tak sobie. Można było jeszcze zrobić prenatalne , to co lekarz wymierzył mówił że mieści się w normach/ w średniej.
    Ale krwiak jak to ujął jest zajebisty.
    Przypuszczam że choroba go pogorszyła i zamiast się wchłaniać to się nawet powiększył.
    Cały opis badań z wynikami krwi beda za kilka dni.

Przez następne 2 tyg mówił że nie powinnam nawet z łóżka wstać. Nie wiem jakim cudem miałabym to zrobić jak mi się młody teraz pochorował. ogolnie humor mam popsuty.

Kochana. Nawet nie wiem co Ci poradzić. Spróbuj wypoczywać jak najwiecej. Trzymam kciuki żeby dziad sobie poszedł jak najszybciej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2023, 20:59

• Kaatii Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katt, dziękuję za wytłumaczenie jak to wyliczyć:) jeśli miałam pół roku temu premię wypłaconą razem z wypłatą (ale wypłata była 3x wyższa niż normalnie) to też wliczam to standardowo do średniej?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2023, 22:01

👧❤️ 19.06.24
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    U mnie tak sobie. Można było jeszcze zrobić prenatalne , to co lekarz wymierzył mówił że mieści się w normach/ w średniej.
    Przypuszczam że choroba go pogorszyła i zamiast się wchłaniać to się nawet powiększył.

Przez następne 2 tyg mówił że nie powinnam nawet z łóżka wstać. Nie wiem jakim cudem miałabym to zrobić jak mi się młody teraz pochorował. ogolnie humor mam popsuty.

O rany współczuję :( i jak tu się nie ruszać i leżeć z dzieckiem malutkim i to jeszcze chorym :( może ktoś ci pomoże z rodziny ? Trzymam kciuki za Ciebie ❤️

preg.png

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:

Trzymam mocno kciuki, żeby wszystko było dobrze. Nie ma jakiś leków na tego krwiaka ? :/

age.png
  • Magdak-51 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2023, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:

Bardzo dobrze Cie rozumiem z tym lezeniem przy dziecku sie poprostu nie da, mozna jwdynie ograniczyc ruch😔 a jakie leki bierzesz? Bo mi od razu lekarz dal duphaston 3x dziennie i luteine 2xpo 200g , pozniej inna lekarka stwierdzila ze strasznie tego duzo no ale po tygodniu krwiak byl juz znikomy co na poczatku mial 2, 5x2,5x2,5 do twgo jedlam codziennie 2/3 pomarancze bo tak jak ktoras z dziewczyn pisala ze podobno pomaga wit C

Katarzyna439 lubi tę wiadomość

• Magdak-51 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2023, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dzisiaj mialam ciezki dzien ale to przez moja 2latke, nagle powiedziala ze kreci sie jej w glowie i nie mogla ustac na nogach, zrobila sie cala blada i nic nie mowila. Do tej pory z nerwow boli mnie zoladek, jutro mamy wizyte u neurologa a do tego mam badanie usg w luxmedzie

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdak-51 wrote:
    Ja tez dzisiaj mialam ciezki dzien ale to przez moja 2latke, nagle powiedziala ze kreci sie jej w glowie i nie mogla ustac na nogach, zrobila sie cala blada i nic nie mowila. Do tej pory z nerwow boli mnie zoladek, jutro mamy wizyte u neurologa a do tego mam badanie usg w luxmedzie
    O rany, mam nadzieję że z córeczka twoja wszystko ok, ja jako dziecko też miałam takie epizody, że nagle niedobrze mi się robiło i ciemno przed oczami, później mi to przeszło. Mam nadzieję, że to nic poważnego i wszystko się wyjaśni 🤞🏻

preg.png

• Katt Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2023, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaatii wrote:
    Kąty, dziękuję za wytłumaczenie jak to wyliczyć:) jeśli miałam pół roku temu premię wypłaconą razem z wypłatą (ale wypłata była 3x wyższa niż normalnie) to też wliczam to standardowo do średniej?
    To zależy co jest w regulaminie, czy jest pomniejszone o czas choroby, czy były odprowadzane składki itp. Każdy składnik działa inaczej i tu już warto pytać u siebie w firmie

Kaatii lubi tę wiadomość

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:

A nie może na ten czas mąż przejąć obowiazkow albo ktoś z rodziny pomoc? :( współczuje bardzo i trzymam kciuki żeby jednak udało się poleżeć i odpocząć ✊🏻

age.png

age.png
‹‹ 117 118 119 120 121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ