Czerwcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Domi_95 wrote:Czyli np jest jakaś dana kwota x brutto to od tej kwoty odliczamy to 13,71% i już pozostała kwota to jest netto do wypłaty, ponieważ żadne inne składki nie są już odliczane?
Dobrze to rozumiem?
Kwota brutto z ostatnich 12 mies (lub tylu ile pracujesz u obecnego pracodawcy), podzielić przez 12 (lub tyle ile pracujesz u obecnego pracodawcy) minus 13,71% minus mi się wydaje jeszcze podatek na przykład 12%. Może jest jakaś księgowa na grupie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2023, 11:09
-
Może księgowa nie jestem, ale pracuje w hr i w przypadku l4 ciążowego odliczasz tylko zaliczkę na podatek, bez składek emerytalno rentowych więc przykładowo z kwoty ok. 5800 brutto dostaniesz na rękę ok 5350 netto bo nie odprowadzasz składek, tylko zaliczkę na podatek, która w tym wypadku wyniosła 450 zł.
Domi_95 lubi tę wiadomość
-
Kaktusowa wrote:Może księgowa nie jestem, ale pracuje w hr i w przypadku l4 ciążowego odliczasz tylko zaliczkę na podatek, bez składek emerytalno rentowych więc przykładowo z kwoty ok. 5800 brutto dostaniesz na rękę ok 5350 netto bo nie odprowadzasz składek, tylko zaliczkę na podatek, która w tym wypadku wyniosła 450 zł.
Ok, to w takim razie faktycznie wychodzi na to że korzystniej będzie siedzieć na zwolnieniu. Troszkę źle to liczyłam i te kalkulatory też wprowadzają w błąd.
A w przypadku macierzyńskiego jest podobnie? Z tym że zamiast 100% jest 81,5%? Czy jednak są potrącane jakieś jeszcze inne składki?👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
Kaktusowa wrote:Może księgowa nie jestem, ale pracuje w hr i w przypadku l4 ciążowego odliczasz tylko zaliczkę na podatek, bez składek emerytalno rentowych więc przykładowo z kwoty ok. 5800 brutto dostaniesz na rękę ok 5350 netto bo nie odprowadzasz składek, tylko zaliczkę na podatek, która w tym wypadku wyniosła 450 zł.
Ale to w takim wypadku te 5800 jest po potraceniu 13,71% na ubezp społeczne, które przecież jest obligatoryjne (i finansowane przez pracownika) niezależnie od rodzaju l4.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2023, 11:39
-
Kfiatuszek666 wrote:Ale to w takim wypadku te 5800 jest po potraceniu 13,71% na ubezp społeczne, które przecież jest obligatoryjne (i finansowane przez pracownika) niezależnie od rodzaju l4.
Musiałabym spytać naszej księgowej, ja mam podgląd tylko do kwoty juz wyliczonej z 12 msc bo akurat mamy jedna dziewczynę na l4 ciążowym. No i widzę, że nie ma potrąconych żadnych składek, oprócz zaliczki na podatek. Ok mam update: w pierwszym msc masz potrącona składkę zdrowotna i zaliczkę na podatek, a po 30 dniach wypłatę zasilku przejmuje zus i masz potrącana tylko zaliczkę na podatek . 5800 to masz kwotę brutto średnia z ostatnich 12 msc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2023, 11:51
-
Domi_95 wrote:Ok, to w takim razie faktycznie wychodzi na to że korzystniej będzie siedzieć na zwolnieniu. Troszkę źle to liczyłam i te kalkulatory też wprowadzają w błąd.
A w przypadku macierzyńskiego jest podobnie? Z tym że zamiast 100% jest 81,5%? Czy jednak są potrącane jakieś jeszcze inne składki?
Zależy jaka opcje wybierzesz czy macierzyński 100% a rodzicielski 60% płatne czy macierzyński z rodzicielskim płatne 81.5% -
Kaktusowa wrote:Musiałabym spytać naszej księgowej, ja mam podgląd tylko do kwoty juz wyliczonej z 12 msc bo akurat mamy jedna dziewczynę na l4 ciążowym. No i widzę, że nie ma potrąconych żadnych składek, oprócz zaliczki na podatek. Ok mam update: w pierwszym msc masz potrącona składkę zdrowotna i zaliczkę na podatek, a po 30 dniach wypłatę zasilku przejmuje zus i masz potrącana tylko zaliczkę na podatek . 5800 to masz kwotę brutto średnia z ostatnich 12 msc.
Ja może po prostu poczekam na pełna wypłatę z ZUS, bo za ostatni miesiąc widzę na pasku, że część mam od pracodawcy a część z ZUS i za cholerę nie mogę się doliczyć o co tu chodziWiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2023, 11:54
Kaktusowa lubi tę wiadomość
-
Kfiatuszek666 wrote:Ja może po prostu poczekam na pełna wypłatę z ZUS, bo za ostatni miesiąc widzę na pasku, że część mam od pracodawcy a część z ZUS i za cholerę nie mogę się doliczyć o co tu chodzi
Może przedzwoń do działu płac w firmie i niech Ci wytłumaczą właśnie księgowa mowila, że jak przechodzisz w trakcie miesiąca na l4 to tez inaczej jest liczone niż jak od pierwszego dnia. Niestety nie znam się na płacach, tylko tyle co mogę sobie podgląd zrobić na wypłaty i zobaczyć jakie składki kto ma ściąganeKfiatuszek666 lubi tę wiadomość
-
Kfiatuszek666 wrote:Ja może po prostu poczekam na pełna wypłatę z ZUS, bo za ostatni miesiąc widzę na pasku, że część mam od pracodawcy a część z ZUS i za cholerę nie mogę się doliczyć o co tu chodzi
Też miałam tak samo, część wypłaty do tego 30 dnia dostałam od pracodawcy, a resztę z zusu i mniej więcej mi się zgadza z tego co liczyłam, ja akurat mnie więcej dostałam tyle wypłaty co co miesiąc dostaje, ale to pewnie też przez to że jeszcze 10 dni obejmowała mnie wypłata od pracodawcy i tam było więcej składek potraconych. Zobaczę jak teraz będzie i ile w styczniu dostanę teoretycznie powinno być troszkę więcej z tego co mówicie bez tych składek.Kaktusowa lubi tę wiadomość
-
Melduje się po wizycie. Stres zszedł ze mnie totalnie. Wszystko dobrze. Serce bije w normie, dziecko wygląda już jak mały człowieczek. Co prawda jeszcze za mały na usg prenatalne, na to jestem umówiona za 3 tygodnie. Ale już było widać i kośc nosową i lekarz mówił że przezierność karkowa też wszystko dobrze, więc o zespół Downa nie mam się martwić. Rączki i nóżki są na miejscu więc na tą chwilę wszystko w jak najlepszym porządku. Pan Doktor pochwalił mnie za idealne wyniki krwi.
Jeśli chodzi o moją beżowa wydzielinę i spadek progesteronu to nie mam się o nic martwić wszystko jest dobrze.
Także na dzień dzisiejszy jestem szczęśliwa i myślę że już nie będę schizować aż tak. 🥰🥰🥰🥰🥰Kfiatuszek666, Kokosankaa, Domi_95, Kaktusowa, Riptide, IssGreen, Nowa_Ola, shikaka86, Katarzyna439, Saimi, meggie94, Katt, Anekk lubią tę wiadomość
-
https://zapodaj.net/plik-xuzBNaJ5VI
Myślicie że chłopiec? Lekarz jakby chciał coś powiedzieć ale jednak ugryzł się w język i powiedział że jeszcze za wcześnie na płeć, ale się uśmiechnął pod nosem. Od samego początku mam przeczucie że chłopak. 😅😅😅 -
Natka9106 wrote:https://zapodaj.net/plik-xuzBNaJ5VI
Myślicie że chłopiec? Lekarz jakby chciał coś powiedzieć ale jednak ugryzł się w język i powiedział że jeszcze za wcześnie na płeć, ale się uśmiechnął pod nosem. Od samego początku mam przeczucie że chłopak. 😅😅😅
Kurcze ciężko powiedzieć może przeczucie się spełni 😁 ja też mam przeczucie na chłopaka, ale zobaczymy 😅 -
Natka9106 wrote:https://zapodaj.net/plik-xuzBNaJ5VI
Myślicie że chłopiec? Lekarz jakby chciał coś powiedzieć ale jednak ugryzł się w język i powiedział że jeszcze za wcześnie na płeć, ale się uśmiechnął pod nosem. Od samego początku mam przeczucie że chłopak. 😅😅😅
A który to tydzień? Mi się wydaje że nic tam nie widać i ogólnie na tych wczesnych etapach jest wyrostek płciowy, który u obu płci wygląda tak samo, tylko u chłopców odchyla się w górę, a u dziewczynek jest równoległy do kręgosłupa, więc nawet jak costam sterczało, to by trzeba się przyjrzeć pod jakim kątem itd, a to też dalej nie jest nic pewnego. Poczytaj sobie o tym, w necie jest fajnie opisane i jest dużo zdjęć, po ang to jest nub theory. Ja już strasznie czekam żeby poznać płeć na 100%, w nast środę 20.12. będę wiedzieć. Lekarz mówił że chłopiec, ale z tym wczesnym określaniem płci różnie bywa 😜Kaktusowa, Katarzyna439 lubią tę wiadomość
-
Kokosankaa wrote:A który to tydzień? Mi się wydaje że nic tam nie widać i ogólnie na tych wczesnych etapach jest wyrostek płciowy, który u obu płci wygląda tak samo, tylko u chłopców odchyla się w górę, a u dziewczynek jest równoległy do kręgosłupa, więc nawet jak costam sterczało, to by trzeba się przyjrzeć pod jakim kątem itd, a to też dalej nie jest nic pewnego. Poczytaj sobie o tym, w necie jest fajnie opisane i jest dużo zdjęć, po ang to jest nub theory. Ja już strasznie czekam żeby poznać płeć na 100%, w nast środę 20.12. będę wiedzieć. Lekarz mówił że chłopiec, ale z tym wczesnym określaniem płci różnie bywa 😜
O też mam wizytę 20.12 ☺️ na prenatalnych dr mówiła że właśnie według tego wyrostka płciowego wygląda na dziewczynkę, ale zobaczymy czy teraz będzie już coś więcej widać. Różnica będzie 2 tygodni w sumie. Prenatalne miałam w 12, a wizytę będę mieć w 14 tygodniu.Kokosankaa lubi tę wiadomość
👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
Kokosankaa wrote:A który to tydzień? Mi się wydaje że nic tam nie widać i ogólnie na tych wczesnych etapach jest wyrostek płciowy, który u obu płci wygląda tak samo, tylko u chłopców odchyla się w górę, a u dziewczynek jest równoległy do kręgosłupa, więc nawet jak costam sterczało, to by trzeba się przyjrzeć pod jakim kątem itd, a to też dalej nie jest nic pewnego. Poczytaj sobie o tym, w necie jest fajnie opisane i jest dużo zdjęć, po ang to jest nub theory. Ja już strasznie czekam żeby poznać płeć na 100%, w nast środę 20.12. będę wiedzieć. Lekarz mówił że chłopiec, ale z tym wczesnym określaniem płci różnie bywa 😜
Moja kumpela dopiero w 16 tygodniu się dowiedziała bo się tak mały skubaniec chował na usg 😅Kokosankaa lubi tę wiadomość
-
Jutro zaczynam 12 tydzień. Oczywiście na nic broń boże się nie nastawiam, ale jakoś tak mi intuicja podpowiada, jeszcze to zdjęcie dało do myślenia. Chociaż marzy mi się dziewczynka. Ale obojętnie co będzie ważne żeby było zdrowe i szczęśliwie przyszło na świat.Katarzyna439, Kokosankaa lubią tę wiadomość
-
Nowa_Ola wrote:Ja liczę na to, że w czwartek może coś lekarz już powie odnośnie płci, to będzie 15+0 czy jestem naiwna? 😆
Kaktusowa, Nowa_Ola lubią tę wiadomość