Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    U mnie znowu gorszy dzień, bo się dowiedziałam że dopiero jak mi się oficjalnie skończy okres próbny to mogę powiedzieć w pracy o ciąży, a wtedy już będę w 24 tygodniu… w dodatku wszyscy mówią o tych 2 chłopakach co odchodzą na ojcowskie, wtedy niby zostaniemy we 2+manager, a prawda jest taka że zostaną 1+manager. Czuję się jak oszust ukrywając tą moją ciążę 😞 no i martwię się czy będę w stanie ukrywać do tego czasu ciążę, póki co nic nie widać, ale na początku 6 miesiąca to już raczej ciężko będzie się ukrywać… poza tym strasznie nie lubię tej pracy, zmieniłam latem i miało być lepiej, a jest o wiele gorzej niż w poprzedniej 😞 mogłam siedzieć w starej i być spokojna z tą ciążą, tam bym już mogła dawno temu powiedzieć, ale zachciało mi się zmiany 😞
    Hej, zobaczyłam Twój post. Od kiedy jesteś zatrudniona? Może pomogę. Chyba, że nie pracujesz w PL, to wtedy przepisów nie znam. ☺️

age.png
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    U mnie znowu gorszy dzień, bo się dowiedziałam że dopiero jak mi się oficjalnie skończy okres próbny to mogę powiedzieć w pracy o ciąży, a wtedy już będę w 24 tygodniu… w dodatku wszyscy mówią o tych 2 chłopakach co odchodzą na ojcowskie, wtedy niby zostaniemy we 2+manager, a prawda jest taka że zostaną 1+manager. Czuję się jak oszust ukrywając tą moją ciążę 😞 no i martwię się czy będę w stanie ukrywać do tego czasu ciążę, póki co nic nie widać, ale na początku 6 miesiąca to już raczej ciężko będzie się ukrywać… poza tym strasznie nie lubię tej pracy, zmieniłam latem i miało być lepiej, a jest o wiele gorzej niż w poprzedniej 😞 mogłam siedzieć w starej i być spokojna z tą ciążą, tam bym już mogła dawno temu powiedzieć, ale zachciało mi się zmiany 😞
    Kurcze kiepska sprawa z tą pracą :( ja też raz miałam tak że zmieniłam z deszczu pod rynnę prace, ale no tego nigdy nie przewidzisz. A po za tym jak średnio ci się tam podoba to nie przejmuj się, że powiesz dopiero wtedy, nawet jak później by ci nie chcieli przedłużyć po macierzyńskim to najwyżej zmienisz wtedy pracę i już. :)

Kokosankaa, shikaka86 lubią tę wiadomość

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja, 14:23

• Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AEGO wrote:
    Hej, zobaczyłam Twój post. Od kiedy jesteś zatrudniona? Może pomogę. Chyba, że nie pracujesz w PL, to wtedy przepisów nie znam. ☺️

Niestety nie w Polsce, tylko w Luksemburgu. Za szybko w tą ciąże zaszłam, myśleliśmy że to dłużej potrwa 😂

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    Kokosanka może uda ci się na ten Ho przejść. Wtedy nie byłoby problemu.
    Jeśli nie masz dress code w pracy to ewentualnie bluzy, swetry oversize. Do końca lutego powinno dać radę.

Nie zamierzają nikogo zatrudnić za tych dwóch chłopaków? Choćby 1 osoby? Wiadomo że na tymczasowo ale nawet jako asystent do ogarnięcia prostszych spraw, pomocy, jeśli nie opłaca się szkolić na stanowisko.

Właśnie mówią że będą kogoś szukać, ale zabierają się do tego jak pies do jeża, myślą że to na spokojnie, mają czas, bo nie zdają sobie sprawy że nie zabraknie im 2, a 3 pracowników. I home office u nas nie ma, mamy 3 dni z biura 2 dni z domu i to jest jedyny model.

Katarzyna, też się staram tym pocieszać że i tak mi się nie podoba w tej pracy, więc powinnam mieć to wszystko w dupie, no ale jakoś nie potrafię 😞 no i właśnie wkurza mnie to że zamiast się cieszyć ciążą, to nie dość że się źle czuję, to jeszcze mam beznadziejną pracę w której nie mogę powiedzieć o ciąży i się muszę stresować dodatkowo. Ehhh

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2023, 19:56

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    Właśnie mówią że będą kogoś szukać, ale zabierają się do tego jak pies do jeża, myślą że to na spokojnie, mają czas, bo nie zdają sobie sprawy że nie zabraknie im 2, a 3 pracowników. I home office u nas nie ma, mamy 3 dni z biura 2 dni z domu i to jest jedyny model.

Katarzyna, też się staram tym pocieszać że i tak mi się nie podoba w tej pracy, więc powinnam mieć to wszystko w dupie, no ale jakoś nie potrafię 😞 no i właśnie wkurza mnie to że zamiast się cieszyć ciążą, to nie dość że się źle czuję, to jeszcze mam beznadziejną pracę w której nie mogę powiedzieć o ciąży i się muszę stresować dodatkowo. Ehhh

No rozumiem ciężki temat :( ja jak sobie pomyślę, że w tamtej mojej pracy gdzie nienawidzilam jej to miałabym być w ciąży to aż mi się słabo robi. Tam nawet na zwolnienia nie chodziliśmy bo jak ktoś był chory to z domu pracował i sprawa rozwiązana według mojego szefa… tak wiem, że to bezprawne, ale naprawdę w tamtej firmie to wszystko było postawione na głowie..

preg.png

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    Niestety nie w Polsce, tylko w Luksemburgu. Za szybko w tą ciąże zaszłam, myśleliśmy że to dłużej potrwa 😂

Kokosanka nigdy nie ma dobrego momentu na zmiany bo nigdy nie wiesz co się może wydarzyć. Moja koleżanka nie zmienia pracy bo ma na czas nieokreślony I tak już od trzech lat bo się starają o dziecko, i nie dość, że się męczy to wcale jej to pewnie psychicznie nie pomaga. No i nie wykluczone, że zmieniłaby prace i by zaszła w ciążę. Pamiętaj, że nie ma ludzi niezastąpionych i warto się patrzeć na to co dla Ciebie jest ważne. Jeszcze nie jedna praca przed Tobą, wiem, że się łatwo mowi ale pomyśl że już prawie styczeń, potem tylko miesiąc I już :)

Kokosankaa, Katarzyna439, Kaatii lubią tę wiadomość

age.png
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Kokosanka nigdy nie ma dobrego momentu na zmiany bo nigdy nie wiesz co się może wydarzyć. Moja koleżanka nie zmienia pracy bo ma na czas nieokreślony I tak już od trzech lat bo się starają o dziecko, i nie dość, że się męczy to wcale jej to pewnie psychicznie nie pomaga. No i nie wykluczone, że zmieniłaby prace i by zaszła w ciążę. Pamiętaj, że nie ma ludzi niezastąpionych i warto się patrzeć na to co dla Ciebie jest ważne. Jeszcze nie jedna praca przed Tobą, wiem, że się łatwo mowi ale pomyśl że już prawie styczeń, potem tylko miesiąc I już :)

To też prawda, my zaczęliśmy starania jak byłam w poprzedniej pracy, gdzie też byłam średnio zadowolona (chociaż teraz uważam że to była praca marzeń i bym tam chętnie wróciła), ale 2 miesiące nam się nie udawało i wtedy dostałam ofertę z mojej obecnej pracy, wydawało mi się że to będzie podobna praca za lepszą kasę, więc stwierdziłam że zmieniam. Ale się niestety przeliczyłam, wpadłam z deszczu pod rynnę i jeszcze w tej nowej pracy od razu za pierwszym razem zaszłam w ciążę 🙈

No nic, najwyraźniej tak miało być, przynajmniej kasę mam lepszą, a po to tu w sumie przyjechaliśmy.

Poza tym gadałam z mamą i mnie trochę pocieszyła, bo mówiła że ona jak była w ciąży ze mną, to powiedziała w pracy dopiero w 7 miesiącu i nikt się wcześniej nie skapnął, wszyscy myśleli po prostu że przytyła 😁 a że mam figurę po mamie, to jest szansa że u mnie też tak będzie

Kaktusowa, Katarzyna439 lubią tę wiadomość

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    To też prawda, my zaczęliśmy starania jak byłam w poprzedniej pracy, gdzie też byłam średnio zadowolona (chociaż teraz uważam że to była praca marzeń i bym tam chętnie wróciła), ale 2 miesiące nam się nie udawało i wtedy dostałam ofertę z mojej obecnej pracy, wydawało mi się że to będzie podobna praca za lepszą kasę, więc stwierdziłam że zmieniam. Ale się niestety przeliczyłam, wpadłam z deszczu pod rynnę i jeszcze w tej nowej pracy od razu za pierwszym razem zaszłam w ciążę 🙈

No nic, najwyraźniej tak miało być, przynajmniej kasę mam lepszą, a po to tu w sumie przyjechaliśmy.

Poza tym gadałam z mamą i mnie trochę pocieszyła, bo mówiła że ona jak była w ciąży ze mną, to powiedziała w pracy dopiero w 7 miesiącu i nikt się wcześniej nie skapnął, wszyscy myśleli po prostu że przytyła 😁 a że mam figurę po mamie, to jest szansa że u mnie też tak będzie

Mam taką znajomą, która miała stresujaca pracę i nie mogła zajść w ciążę i jak tylko zmieniła pracę to zaszła :) popracowała tam jakoś 6 miesięcy I poszła na l4. Znam też taką, która w dzień wręczenia szefowi wypowiedzenia dowiedziała się, że jest w ciazy i poszła do nowej pracy, po 3 msc powiedziała jaka jest sytuacja, a i tak jej przedłużyli na czas nieokreślony, a mogli przecież tylko do dnia porodu, wiec się jej fajnie udało. Ja uważam, że pracę znajdzie się zawsze, a w ciaze w obecnych czasach wcale nie jest łatwo zajsc, a jeszcze ciężej ja donosić, więc cieszmy się naszymi dzieciolkami, a reszta się sama ułoży :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2023, 22:42

Katarzyna439, Kokosankaa, agnieszkallo lubią tę wiadomość

age.png
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, ze od środy znów mam mdłości i w dodatku jakiś dziwny ból brzucha. Myślałam, ze to jelita, ale wczoraj wieczorem brzuch zaczął mnie bolec jak na miesiączkę. W nocy brałam nospe i pomogła. To normalne w drugim trymestrze? Dziecko mi zaczyna się ruszać albo mocno rośnie i stad takie uczucie? Tera leżę i znów mam wrażenie jakbym zaraz miała dostać okres.

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Powiem Wam, ze od środy znów mam mdłości i w dodatku jakiś dziwny ból brzucha. Myślałam, ze to jelita, ale wczoraj wieczorem brzuch zaczął mnie bolec jak na miesiączkę. W nocy brałam nospe i pomogła. To normalne w drugim trymestrze? Dziecko mi zaczyna się ruszać albo mocno rośnie i stad takie uczucie? Tera leżę i znów mam wrażenie jakbym zaraz miała dostać okres.
    Wiesz co ja też mam takie dni czasem, może nie aż tak żebym brała nospe ale zdarzają mi się takie bóle, ja czytałam że to normalne i raczej nie ma się martwić gdzieś to dziecko musi rosnąć i macica, a jak nie ma miejsca to też będzie trochę pobolewać. Mnie już od dwóch dni boli kręgosłup lędźwiowy też podejrzewam, że z tego właśnie powodu więc na razie się nie przejmuję tym.

Aaa no i właśnie mi mdłości też wróciły od jakiś dwóch dni wieczorami :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2023, 11:00

preg.png

• Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wieczorne mdłości są dalej codziennie 😕 a brzuch też mnie często pobolewa, ale to tak momentami i potem przechodzi, nie cały czas.

Wczoraj pisałam do koleżanki się zapytać kiedy u niej było widać ciążę, bo ona jest podobnego wzrostu i figury jak ja, nawet trochę wyższa, tez pierwsza ciąża, to mi wysłała jak wyglądała w 3 miesiącu i szok, bo już taki wyraźny ciążowy brzuszek miała, a ja 4 mies zaczęłam i ciągle płaska jestem 😁 wiadomo że to indywidualne i u każdego inaczej, ale ciekawe od czego to zależy

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png

Wysłany: 15 grudnia 2023, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosanka, kiedy minie Ci te 6 miesięcy? Rozumiem, ze musisz poczekać w obawie o nieprzedłużenie umowy? Ja bym się brzuszkiem nie martwiła, luźniejsze swetry, tuniki i jakoś dasz radę

• Kaatii Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym brzuchem to jest bardzo różnie, dzisiaj wybił mi 15 tydzień (15+0) i aplikacja ciążowa podpowiada, że macica sięga do połowy wysokości pod pępkiem, gdzie ja ewidentnie czuję, że kończy się już nad pępkiem ;) jestem niska i szczupła, więc bobo ma mało miejsca, rozpychając się na pewno widać to bardziej niż u wysokich kobiet z szerszą miednicą :)

Czy Wy też macie bardzo suchą skórę, szczególnie na nogach? Do tego przez tę suchość drapią mnie wszystkie metki, a nawet gumki w majtkach wydają mi się zbyt szorstkie 🙈 Używam po prysznicu oliwki na mokre ciało, ale nic się nie poprawa.

👧❤️ 19.06.24
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Kokosanka, kiedy minie Ci te 6 miesięcy? Rozumiem, ze musisz poczekać w obawie o nieprzedłużenie umowy? Ja bym się brzuszkiem nie martwiła, luźniejsze swetry, tuniki i jakoś dasz radę

16 lutego, będę wtedy 24+3 🙈

Ja nie mam aż takiej suchej skóry. A pijesz wystarczająco dużo? Ja się zmuszam żeby wypijać co najmniej 2L płynów dziennie i od tego czasu mam lepszą skórę i też się lepiej czuję, chociaż nienawidzę tyle pić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2023, 12:01

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam suchą, a dużo pije, ale faktycznie trzeba w ciąży więcej pić wody. Jakbym nie piła tyle co teraz to bym miała też dramat już. Ja zawsze lubiłam pić wodę, ale przez te mdłości przestała mi smakować m, teraz sobie wmuszam trochę :D

preg.png

• Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2023, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie do Was. Jak radzicie sobie na L4? Jestem już od listopada i jak miałam zorganizowany czas ( przeprowadzka, przyjazd narzeczonego z zagranicy) tak było ok. Teraz Święta i Nowy Rok więc też zleci. Boję się stycznia i dalszych miesięcy. Mam córkę 8 lat i jej zajęcia dodatkowe pochłaniają mój czas ( jestem kierowcą 🤪) ale też nie chce się na niej uwiesić i nagle stać się nadopiekuńczą mamą 😅

• shikaka86 Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2023, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:

Właśnie ja od wczoraj, po zaaplikowaniu przed snem wielkiego "czopka-antybiotyku" (jak rakieta) dopochwowo, poczułam jakby mi macica stwardniala zaraz po aplikacji, długo trzymało, uczucie jak na miesiączkę, bolesne wzdęcia się pojawiły. Myślałam, że zbyt głęboko włożyłam i że może nawet coś weszło w szyjkę macicy i tak zareagowała, wystraszyłam się nie na żarty. Dzisiaj też mi twardnieje macica, ewidentnie. Cały czas pobolewa jak na miesiączkę. Dziś mam 13+3 i zaczynam się tym martwić. O ile wcześniej starałam się odsuwać od siebie czarne myśli, tak teraz się boję. Kupię sobie no-spę, może pomoze. Poobserwuję się do pon i zadzwonię do lekarza, żeby się uspokoić.
    Tobie życzę, żeby to minęło, a przynajmniej przeszlo w na tyle łagodny stan, byś się nie martwiła. 🤗

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

Wysłany: 15 grudnia 2023, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam strasznie suche usta u włosy. Idę w pon do fryzjera i chyba poproszę o ścięcie jakieś 10cm.

Z brzuchem nie wiem o co chodzi. Niby nie boli, ale czuję ze jest napuchniety. Tłumaczę sobie, ze bobo rośnie ;)

‹‹ 126 127 128 129 130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ