Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2023, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja, 14:23

Kokosankaa, Katarzyna439, Domi_95, Madzia35 lubią tę wiadomość

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    To też zależy od samego ułożenia macicy. Te tyłozgiete później są widoczne w postaci brzucha ciążowego no bo są początkowo bardziej " w środku" 😅 dużo jest czynników.
    Ja w tamtej ciąży robiłam zdjęcia prawie co tydzień i tak od 16 tyg był już kształt ciążowy ale jeszcze łatwy do ukrycia. Od 20 już ewidentnie była piłeczka.

Tasak też mam suchą skórę już nie wiem czym się smarować. Na stopy kupiłam sobie skarpetki regenerujące bo mam aż białe z suchości 🙈

Odebrałam wyniki prenatalnych.
    Ryzyka wad są niskie, za to ryzyko zahamowania wzrostu chyba dość wysokie. Nie mogę nigdzie znaleźć widełek ale na logikę ten wynik już jest niepokojący.
    Pewnie przez krwiaka - głównie.
    Nic mi z tym gin nie zrobi (poza częstszymi usg w przyszłosci) więc nie będę przyspieszała wizyty i spokojnie poczekam do wizyty. I tak już niedługo jest zaplanowana.

Jeszcze tylko dodam że dobrze że robiłam papę (tzn nie miałam.watpliwisci ale wiem że niektórzy podważają sens tego badania) bo gdybym dostała tylko podstawowe ryzyka to bym już osiwiała. Podstawowe są bardzo wysokie, a po korekcji z krwi bardzo niskie.
    Super, że wyszły niskie :) co do tego zachamowania wzrostu to może poczekaj, aż właśnie co ci ginekolog powie, czasem tak wylicza te ryzyka, ale trzeba głównie obserwować bo w sumie nie wiadomo czy padnie na ciebie właśnie, mam nadzieję że tak nie będzie ❤️🤞🏻ja tam też nie żałuję, że zrobiłam pappe.

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiem czy już pisałyście tutaj, ale z jakiej firmy polecacie rajstopy ciążowe ? Ja bardzo nie lubię jak mnie coś uciska w brzuchu i przed ciążą nosiłam takie rajstopy z gatty z takim jakby pasem co pod spodem miał silikon i chciałabym coś podobnego. Macie do polecenia jakąś firmę konkretną ?

preg.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2023, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja, 14:23

Katarzyna439 lubi tę wiadomość

• Kaatii Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna439 wrote:
    Dziewczyny nie wiem czy już pisałyście tutaj, ale z jakiej firmy polecacie rajstopy ciążowe ? Ja bardzo nie lubię jak mnie coś uciska w brzuchu i przed ciążą nosiłam takie rajstopy z gatty z takim jakby pasem co pod spodem miał silikon i chciałabym coś podobnego. Macie do polecenia jakąś firmę konkretną ?
    Ja mam jak na razie jedne, właśnie z gatty i są bardzo wygodne. Delikatnie zakończone, nie wbijają się w brzuch, ale też nie zjeżdżają mimo stosunkowo małego brzucha jeszcze.

Katarzyna439 lubi tę wiadomość

👧❤️ 19.06.24
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    To też zależy od samego ułożenia macicy. Te tyłozgiete później są widoczne w postaci brzucha ciążowego no bo są początkowo bardziej " w środku" 😅 dużo jest czynników.
    Ja w tamtej ciąży robiłam zdjęcia prawie co tydzień i tak od 16 tyg był już kształt ciążowy ale jeszcze łatwy do ukrycia. Od 20 już ewidentnie była piłeczka.

Tasak też mam suchą skórę już nie wiem czym się smarować. Na stopy kupiłam sobie skarpetki regenerujące bo mam aż białe z suchości 🙈

Odebrałam wyniki prenatalnych.
    Ryzyka wad są niskie, za to ryzyko zahamowania wzrostu chyba dość wysokie. Nie mogę nigdzie znaleźć widełek ale na logikę ten wynik już jest niepokojący.
    Pewnie przez krwiaka - głównie.
    Nic mi z tym gin nie zrobi (poza częstszymi usg w przyszłosci) więc nie będę przyspieszała wizyty i spokojnie poczekam do wizyty. I tak już niedługo jest zaplanowana.

Jeszcze tylko dodam że dobrze że robiłam papę (tzn nie miałam.watpliwisci ale wiem że niektórzy podważają sens tego badania) bo gdybym dostała tylko podstawowe ryzyka to bym już osiwiała. Podstawowe są bardzo wysokie, a po korekcji z krwi bardzo niskie.
    U mnie lekarz mówił, że przy tym porodzie przedwczesnym ryzyko 1:150 to już niskie. Będzie dobrze :)

👧❤️ 19.06.24
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co do bólu przy rozciąganiu się macicy i ogólnie podbrzusza to ja łykam magne b6 forte, lekarz kazał 3x1 tabletkę, bo dopiero wtedy to da efekt konkretny. Wcześniej łykałam jedną, gdy mnie coś bolało, bo nie chciałam za dużo.

Macie zgagę? 🥵 mi się zaczęło

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

Ona: niedoczynność tarczycy, io
    On: ZZSK

age.png
  • Natka9106 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa współczuję sytuacji w pracy. Ja jestem obecnie 11+4 i już marzę żeby iść na zwolnienie. Czekam tylko aż podpisze podwyżkę mam nadzieję że będzie to w 1 tygodniu stycznia i spadam na chorobowe. Mam odpowiedzialna pracę, realizację wysyłek i nadzór nad pracownikami i już nie mam ani siły ani głowy żeby rozwiązywać te wszystkie dramy. Także odliczam dni. 😅😅😅

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Dziewczyny, co do bólu przy rozciąganiu się macicy i ogólnie podbrzusza to ja łykam magne b6 forte, lekarz kazał 3x1 tabletkę, bo dopiero wtedy to da efekt konkretny. Wcześniej łykałam jedną, gdy mnie coś bolało, bo nie chciałam za dużo.

Macie zgagę? 🥵 mi się zaczęło
    Też biorę magnez na razie 2 tabletki :)

No niestety ja już od dwóch tygodni miałam zgagę tak ze 3 razy. Mi lekarz polecił taki lek gaviscon on jest bezpieczny w ciąży. Ale na razie nie brałam, jak wypiłam więcej wody to przechodziło.

preg.png

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka9106 wrote:
    Kokosankaa współczuję sytuacji w pracy. Ja jestem obecnie 11+4 i już marzę żeby iść na zwolnienie. Czekam tylko aż podpisze podwyżkę mam nadzieję że będzie to w 1 tygodniu stycznia i spadam na chorobowe. Mam odpowiedzialna pracę, realizację wysyłek i nadzór nad pracownikami i już nie mam ani siły ani głowy żeby rozwiązywać te wszystkie dramy. Także odliczam dni. 😅😅😅

Podwyżka spoko, ale jak pójdziesz od razu na l4 to będzie Ci się liczyć l4 z ostatnich 12 miesięcy, więc de facto podwyżka nic nie da. Tak samo podwyżka otrzymana na zwolnieniu lekarskim, w sytuacji, kiedy pracownica od razu po L4 przejdzie na zasiłek macierzyński nie wpłynie na jego wysokość.

Kasia1988 lubi tę wiadomość

age.png
  • Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2023, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Podwyżka spoko, ale jak pójdziesz od razu na l4 to będzie Ci się liczyć l4 z ostatnich 12 miesięcy, więc de facto podwyżka nic nie da. Tak samo podwyżka otrzymana na zwolnieniu lekarskim, w sytuacji, kiedy pracownica od razu po L4 przejdzie na zasiłek macierzyński nie wpłynie na jego wysokość.

Dokładnie masz rację. U mnie w pracy też były podwyżki ale co z tego 😅 tyle że ciążowe masz 100% płatne a nie tak jak chorobowe 80

• Katt Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2023, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Da tyle że po powrocie do pracy po macierzyńskim wynagrodzenie nie będzie aż tak odstawać od reszty pracowników. A niestety nie wszyscy pracodawcy od razu dają podwyżki wracającym z macierzyńskiego.

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katt wrote:
    Da tyle że po powrocie do pracy po macierzyńskim wynagrodzenie nie będzie aż tak odstawać od reszty pracowników. A niestety nie wszyscy pracodawcy od razu dają podwyżki wracającym z macierzyńskiego.

No tak, pod tym względem to się opłaca ;) ja też czekam na podwyżkę, ale chcę jeszcze trochę popracować, póki się będę dobrze czuć. Poza tym muszę kogoś zrekrutować na moje miejsce i przeszkolić, to mi chyba największy sen spędza z powiek 🙄

age.png
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaviscon faktycznie pomaga na problemy żołądkowe w ciąży, potwierdzam.

• agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2023, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki testu Pappa. Ryzyko chorób niskie.
    Za to mam wysokie ryzyko preeklamsji oraz zahamowania wzrostu płodu. W zaleceniach kwas acetylosalicylowy włączony przed 16tc. Umówiłam się na poniedziałek do lekarza, bo kolejna wizyta wypada już w 17 tc.

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2023, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnieszkallo wrote:
    Odebrałam wyniki testu Pappa. Ryzyko chorób niskie.
    Za to mam wysokie ryzyko preeklamsji oraz zahamowania wzrostu płodu. W zaleceniach kwas acetylosalicylowy włączony przed 16tc. Umówiłam się na poniedziałek do lekarza, bo kolejna wizyta wypada już w 17 tc.

Dobrze, że ryzyka niskie, ale co do reszty to koniecznie skonsultuj to z lekarzem, nie ma co czekać :) Daj znać co Ci powie w ten poniedziałek.

Zaktualizowałam listę :) Mam nadzieję, że wszystko dobrze wpisałam :)

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

Ona: niedoczynność tarczycy, io
    On: ZZSK

age.png
  • agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2023, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Dobrze, że ryzyka niskie, ale co do reszty to koniecznie skonsultuj to z lekarzem, nie ma co czekać :) Daj znać co Ci powie w ten poniedziałek.

Zaktualizowałam listę :) Mam nadzieję, że wszystko dobrze wpisałam :)

Moim lekarzem prowadzącym jest ten sam lekarz co wykonywał USG oraz opisywał wyniki. Z mojego prostego rozumowania mam słaby przepływ w jednej z tętnic macicy. Zalecony lek jest na rozrzedzenie krwii w celu zapobiegnięcia zatoru oraz dla poprawy przepływu krwii.

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2023, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do brzuszka ciążowego to choć wydaje mi się, ze praktycznie go nie ma to wczoraj przymierzylam spodnie sprzed ciąży, które nosiłam jeszcze w 11-12 tygodniu. Wczoraj nawet suwaka nie mogłam zasunąć ;) na wadze plus 1kg. Ja moje poranne mdłości wchodzimy w ten 16 tydzień ;p

• Natka9106 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2023, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:

Tak wiem że w tej chwili podwyżka nic mi nie da, ale pozwoli mi zmniejszyć stratę wynagrodzenia po powrocie. Bo w mojej firmie panują jakieś dziwne zasady, niby wyrównują ale i tak jest się stratnym. Dzięki temu będę tylko trochę do tyłu za 1 rok.

Kaktusowa, Katarzyna439 lubią tę wiadomość

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2023, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka9106 wrote:
    Tak wiem że w tej chwili podwyżka nic mi nie da, ale pozwoli mi zmniejszyć stratę wynagrodzenia po powrocie. Bo w mojej firmie panują jakieś dziwne zasady, niby wyrównują ale i tak jest się stratnym. Dzięki temu będę tylko trochę do tyłu za 1 rok.

Wolałam uprzedzić bo czasem kobiety o tym zapominają i są rozczarowane ;) u mnie w firmie do tej pory nie wyrownywali, ale jak zaczęłam pracować to walczyłam o to żeby po powrocie podnieść dziewczynie po macierzyńskim stawkę i się udało. Jak ja będę wracać to będę musiała sobie pewnie sama wynegocjować, ale nie będę się tym teraz stresować 🙃

age.png
‹‹ 127 128 129 130 131 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ