Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2024, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka9106 wrote:
    Czy wasze brzuszki też jednego dnia są mniejsze, kolejnego już normalnego rozmiaru? Ja teraz mam tyle wolnego czasu że się sobie intensywnie przyglądam i zaczęłam się doszukiwać różnych rzeczy🙈🙈

Taaak, ja mam rano mniejszy brzuszek, a wieczorem ogromny 😁

• Madzia35 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do dziewczyn z niedoczynnością tarczycy, czy macie zalecona suplementację jodu ?

age.png

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia35 wrote:
    Do dziewczyn z niedoczynnością tarczycy, czy macie zalecona suplementację jodu ?

Ja zażywam pregnę plus i tam jest jod, ale lekarz sam z siebie nic nie wspominał o dodatkowej suplementacji jodu.

age.png
  • Magda603 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2024, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, jestem z wątku wrześniowego 2023. Sprzedam ubranka na rozmiar 56 różnych firm typu h&M, c&a, next, Pepco, pinokio itd. Gdyby któraś była zainteresowana poprzesyłam zdjęcia. Ubranka są po chłopcu, zadbane, w neutralnych kolorach. Najchętniej sprzedam całość za ok 250 zł.

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia35 wrote:

Ja w Puerii mam 200 mg, ale lekarz sam z siebie nie zalecał dodatkowo. Z jodem przy tarczycy trzeba uważać, ciężko jest zbadać jego stężenie w organizmie, a nadmiar jodu jest szkodliwy. 200 mg to nie jest dawka, która może zaszkodzić, ale też nie zda się na zbyt wiele.

A czy jest wśród nas ktoś, kto bierze dodatkowe żelazo? Nie takie w witaminach ciążowych, tylko na receptę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2024, 01:11

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Anekk Koleżanka

Wysłany: 7 stycznia 2024, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Ja w Puerii mam 200 mg, ale lekarz sam z siebie nie zalecał dodatkowo. Z jodem przy tarczycy trzeba uważać, ciężko jest zbadać jego stężenie w organizmie, a nadmiar jodu jest szkodliwy. 200 mg to nie jest dawka, która może zaszkodzić, ale też nie zda się na zbyt wiele.

A czy jest wśród nas ktoś, kto bierze dodatkowe żelazo? Nie takie w witaminach ciążowych, tylko na receptę

Ja od wczoraj biore Feroplex :)
    W dzieciństwie razem z siostra czesto walczyłam z anemia a problem byl taki ze miałyśmy biegunki po zelazie. Przed ciaza mialam bardzo wysoki poziom a teraz jest bez szału.
    Moja siostra w ciąży (urodziła 2 miesiące temu)po mimo wcześniejszych dobrych wyników tez miała mega problem nic nie przyswajała albo wymioty albo biegunki . Skończyło się na szpitalu i kroplówkach.
    Wiec jak lekarz to usłyszał kazał zacząć brac to tym bardziej że nie wiadomo jak z przyswajaniem tego będzie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2024, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2024, 15:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2024, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2024, 15:25

• Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka9106 wrote:
    Czy wasze brzuszki też jednego dnia są mniejsze, kolejnego już normalnego rozmiaru? Ja teraz mam tyle wolnego czasu że się sobie intensywnie przyglądam i zaczęłam się doszukiwać różnych rzeczy🙈🙈

Tak, ja ze 4 dni temu rano miałam jeszcze płaski, nawet się zapięłam w jeansy sprzed ciąży, następnego dnia rano dalej płaski, a jak wróciłam z pracy to nagle ogromny! Następnego dnia rano znowu duży, ale mniejszy niż dzień wcześniej, a teraz znowu płaski 😂 przy czym płaski dla mnie to tak ze tylko na samym dole lekko zaokrąglony, łatwy do ukrycia

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:

Ja nie biorę żelaza, lekarz mi kazał badać krew co miesiąc i dopiero jak będę mieć zanizone wyniki to ewentualnie wtedy. Powiedział, że żelazo z tabletek ciężko się przyswaja i może powodować biegunki czy może mi być mdło i najlepiej jeść produkty bogate w żelazo. Ja biorę pregnę beż żelaza i dodatkowo DHA

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2024, 10:48

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anekk, i jak się po nim czujesz? Ja biorę Tardyferon 80mg o przedłużonym uwalnianiu i bardzo odczuwam zaparcia i mdłości po nim, ale to dopiero trzeci dzień stosowania :/

Kaktusowa, u mnie hemoglobina leciała z badań na badania coraz niżej, a żelazo wyszło mi 43 przy normie od 30 do 130, więc musiałam zacząć. :/ niestety przy takich wartościach już trzeba było końską dawkę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2024, 11:48

Kaktusowa lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Anekk, i jak się po nim czujesz? Ja biorę Tardyferon 8mg o przedłużonym uwalnianiu i bardzo odczuwam zaparcia i mdłości po nim, ale to dopiero trzeci dzień stosowania :/

Kaktusowa, u mnie hemoglobina leciała z badań na badania coraz niżej, a żelazo wyszło mi 43 przy normie od 30 do 130, więc musiałam zacząć. :/ niestety przy takich wartościach już trzeba było końską dawkę

Ola dobrze, że to skontrolowałaś, przy takim spadku to niestety sama dieta nie pomoże i dobrze, że dostałaś żelazo w tabletkach. Ja idę jutro na morfologię to sprawdzę przy okazji jaki mam stan żelaza :)

age.png
  • Anekk Koleżanka

Wysłany: 7 stycznia 2024, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Anekk, i jak się po nim czujesz? Ja biorę Tardyferon 80mg o przedłużonym uwalnianiu i bardzo odczuwam zaparcia i mdłości po nim, ale to dopiero trzeci dzień stosowania :/

No właśnie mam wrażenie że srednio :(
    A mam dawkę 40mg tylko.
    Po wczorajszej dawce chyba po godzinie do wc biegiem -a nigdy o tej porze nie chodzę ;)
    Wieczorem do rana kłucia w brzuchu.
    Zaraz przymierzam się do kolejnej dawki i zobaczymy.

Siostrę oświeciło ze jej na końcówce ciąży ktoś polecił floradix - on jest chyba pochodzenia roślinnego i tak nie obciąża organizmu. A dobrze się przyswajał i uchroniło ją to przed toczeniem kolejnych kroplówek w szpitalu.
    Wiec raczej się na niego przerzucę :)

• Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2024, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę żelazo. Zawsze miałam mniejszą hemoglobinę a w ciąży mam 11,1 ferrytyny nie pamiętam. Biorę Sorbitel D dwie tapbletki dziennie. Ale godzinę po braniu nie piję herbaty i kawy bo po nich się nie wchłania żelazo. Nie łączę też z nabiałem. Lekarz powiedział że po msc brania wzrasta mi i hemoglobina i ferrytyna. Teraz byłam w szpitalu i moja doktorka badała mi ferrytyne bo mówi że skoro tu jestem to może mnie pod kroplówkę dać z żelazem ale na szczęście nie było takiej potrzeby.

Co do brzucha też mam różnie. Zależy też kiedy się wypróżnię bo z tym mam problemy.

• Anekk Koleżanka

Wysłany: 7 stycznia 2024, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:

Co do suplementacji żelaza jeszcze oglądam wlasnie webinar. Warto włączyć szczep probiotyczny Lactiplantibacillus plantarum 299V który pomaga wchłaniać żelazo i niweluje skutki uboczne podazy żelaza. Zelazo niestety robi spustoszenie jesli chodzi o mikrobiote jelitowa. Najlepiej w połączeniu z laktoferyna bydlęca 😉
    Wlasnie robię zakupy na necie :)

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

• Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badałam żelazo na początku grudnia - polozna zaleciła, bo przecież 2 miesiace jadłam tyle co nic. Ale wynik wyszedł dobry, 90 w normie 33-193.

Ja wczoraj podczas zakładania skarpetek zorientowałam się, ze nie mogę się schylić aby je założyć 😂 muszę zakładać nogę na nogę i dopiero bo inaczej brzuch mi przeszkadza. Natomiast jak poszliśmy na obiad na miasto, to okazało się, ze po posiłku zrobiło mi się tak ciasno w płaszczu, ze aż niewygodnie :) także bobo chyba zdrowo rośnie. Dziś 19 tydzień i na wadze plus 3kg, w porywach 3,5 ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2024, 14:04

• Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam ładnych parę lat temu bardzo niskie żelazo, to zaczęłam pić codziennie sok z buraka + jakieś inne magiczne koktajle mi mama robiła i pomogło. Teraz piję co najmniej raz w tygodniu napój z natki pietruszki z thermomixa, jeżeli ktoś ma to bardzo polecam, bo po pierwsze to jest bardzo smaczne, a po drugie pietruszka ma bardzo dużo żelaza

shikaka86 lubi tę wiadomość

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady ❤️

Też piję taki koktajl z pietruszką z termomixa, ale u mnie jak widać ciężko :/

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    Ja miałam ładnych parę lat temu bardzo niskie żelazo, to zaczęłam pić codziennie sok z buraka + jakieś inne magiczne koktajle mi mama robiła i pomogło. Teraz piję co najmniej raz w tygodniu napój z natki pietruszki z thermomixa, jeżeli ktoś ma to bardzo polecam, bo po pierwsze to jest bardzo smaczne, a po drugie pietruszka ma bardzo dużo żelaza

Kocham ten napój! Był najczęściej stosowanym przepisem w 2023 😁 ja biorę Euthyrox, jod tylko w Puerii, nic dodatkowo.

Kokosankaa lubi tę wiadomość

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2024, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia35 wrote:

Ja mam jod w Prenatal duo, dodatkowego nie mam

age.png

age.png
‹‹ 156 157 158 159 160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ