X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy w ogóle czujecie się w ciąży? Ja to momentami zapominam o tym 😅 w zasadzie nie mam żadnych objawow, brzuch mi trochę urósł i czasem mnie piersi bolą. Nie czuję jeszcze ruchów dziecka i mam łożysko z przodu więc lekarz powiedział, że jeszcze później poczuję ruchy. Niby wiem, że mam dzidziola w brzuchu, ale to takie abstrakcyjne 🤣

Riptide, shikaka86 lubią tę wiadomość

age.png
  • Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2024, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję się ok, fakt przez tą przepuklinę muszę więcej uważać ale nie jest źle. Tyle że stop nie mogę sobie zrobić i zastanawiam się czy iść do kosmetyczki na pedicure. Korzystajcie z usług kosmetycznych? Pedi, mani, zabiegi na twarz?

Ja w środę jadę do innego miasta do uroginekologa . Opierniczała mnie przez telefon dlaczego nie ćwiczę 😂 w środę dam Wam znać jak było.

IssGreen lubi tę wiadomość

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1988 wrote:
    Ja czuję się ok, fakt przez tą przepuklinę muszę więcej uważać ale nie jest źle. Tyle że stop nie mogę sobie zrobić i zastanawiam się czy iść do kosmetyczki na pedicure. Korzystajcie z usług kosmetycznych? Pedi, mani, zabiegi na twarz?

Ja w środę jadę do innego miasta do uroginekologa . Opierniczała mnie przez telefon dlaczego nie ćwiczę 😂 w środę dam Wam znać jak było.

Ja mam przerwę od hybryd, ale ja to mam takie zrywy, że pół roku robię, a potem nie. Muszę iść do fryzjera bo wypłukał mi się kolor i mam za jasne końce. Co do ćwiczeń to podobno dobrze jest ćwiczyć mięśnie kegla, jak pojde na l4 od lutego to znajde sobie w ogóle jakoś zajęcia dla kobiet w ciazy.

age.png
  • IssGreen Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1988 wrote:

Robię hybrydy i farbuję włosy (sama). Z zabiegów na twarz nie korzystam.

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1988 wrote:

Robię regularnie hybrydę na dłoniach i byłam u fryzjerki na malowaniu włosów 😊

age.png

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję się o wiele gorzej niż w I trymestrze, wtedy właśnie w ogóle nie czułam, że jestem w ciąży. Teraz jest mi niedobrze, boli mnie podbrzusze jak za dużo się ruszam, mam zaparcia od żelaza, boli mnie głowa, piersi, ale przeżyję dla tego Malucha co tylko trzeba. Ruchów nadal nie czuję, czasem coś mi się wydaje, ale najczęściej swędzi mnie skóra na brzuchu po prostu :D Lekarz powiedział, że mogę poczuć ruchy dopiero około 21 tc, bo nadal mam nadwagę, łożysko jest z tyłu.

Paznokcie robiłam normalnie i robiłabym cały czas, ale przez moją przygodę z zerwanym kciukiem chyba zdejmę. Po prostu planowałam do porodu skrócić, w moim szpitalu absolutnie nikt się o paznokcie nie czepia. Nie wiem jak dam radę po tylu latach bez paznokci, ani trochę mi się to nie podoba. Jeszcze się zastanowię. Muszę iść też do fryzjera, bo mam już taki odrost, a farbuję się na blond, rozjaśniam włosy. Do tej pory nie byłam, bo po prostu nie wysiedziałabym na fotelu 3 godzin, ale jakoś przed urodzinami na pewno pójdę. Pamiętajcie, że w ciąży można normalnie farbować włosy, robić hybrydę itp. niektóre zabiegi na twarz nie są wskazane, ale jeśli powiecie o ciązy to osoba, która będzie zabieg wykonywać na pewno dostosuje odpowiednie preparaty :)

Kaktusowa lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1988 wrote:

Ja dłonie, stopy i fryzjera robię regularnie od wieeelu lat, teraz tez. Zabiegi na twarz także, ale od momentu jak jestem w ciąży to zrezygnowałam.

Wysłany: 8 stycznia 2024, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie miałam kiedy zapomnieć o ciąży 😂 i jak mi ktoś powie, ze ciąża jest super i to stan błogosławiony to chyba zabiję własnym butem. Pierwszy trymestr mnie przeorał na maksa, ale wszyscy mówili, ze minie po 3 miesiącach wiec czekałam. Minęło, ale dopiero w 17 tygodniu. I nie na długo, bo spokój był jakiś tydzień. Biust bolał nadal, ale poza tym nic i przeszły mi mdłości. A teraz znów regularnie pobolewa mnie brzuch, waga w górę, znów śpię po 12-14h, nie mam apetytu, ale jem z rozsądku i ogólnie nie mam nastroju. Szybko się męczę, ciężko mi się stoi. Może to depresja ;) miało być pięknie, wcale nie jest. Jeszcze brzuch zaczyna mi przeszkadzać. Także właściwie to czekam na rozwiązanie i jestem prawie pewna, ze wtedy będzie pięknie 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2024, 12:54

• Riptide Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Dziewczyny czy Wy w ogóle czujecie się w ciąży? Ja to momentami zapominam o tym 😅 w zasadzie nie mam żadnych objawow, brzuch mi trochę urósł i czasem mnie piersi bolą. Nie czuję jeszcze ruchów dziecka i mam łożysko z przodu więc lekarz powiedział, że jeszcze później poczuję ruchy. Niby wiem, że mam dzidziola w brzuchu, ale to takie abstrakcyjne 🤣

Czuję się identycznie :) Gdyby nie brzuch, zapominałabym, że jestem w ciąży. Czuję się totalnie normalnie. Czasem zachce mi się spać, coraz częściej boli mnie tak pod żebrami (to od przesuwających się organów), ale generalnie jest bardzo dobrze. Nawet nie kiedy się zastanawiam, czy nadal z dziudziutem jest wszystko ok, ale tak chyba będzie już u mnie do porodu ;) A i po porodzie przecież stresu o malucha nie zabraknie. Ostatnio mi się śniło, że znajoma poroniła w 18 tygodniu (a zbliżam się do tego czasu) i zapętlona myśl w głowie, czy to nie proroczy sen u mnie.. Ogólnie jestem już spokojniejsza, ale podświadomie chyba ten strach nadal gdzieś mocno siedzi.

Hybrydy robię normalnie, włosów nie farbuję, ale z paznokci nie zrezygnuję :) Wszystko u mojej pani kosmetyczki jest sterylne i czyste.

• Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2024, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie robię hybrydy tylko normalne mani ale sama tylko do stóp już nie mogę się schylić. 😅

Włosów nie farbuję w ogóle.

Ja wczoraj miałam zjazd psychiczny ale na wieczór było już ok. Może taki okres też nie bardzo.

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:
    Czuję się identycznie :) Gdyby nie brzuch, zapominałabym, że jestem w ciąży. Czuję się totalnie normalnie. Czasem zachce mi się spać, coraz częściej boli mnie tak pod żebrami (to od przesuwających się organów), ale generalnie jest bardzo dobrze. Nawet nie kiedy się zastanawiam, czy nadal z dziudziutem jest wszystko ok, ale tak chyba będzie już u mnie do porodu ;) A i po porodzie przecież stresu o malucha nie zabraknie. Ostatnio mi się śniło, że znajoma poroniła w 18 tygodniu (a zbliżam się do tego czasu) i zapętlona myśl w głowie, czy to nie proroczy sen u mnie.. Ogólnie jestem już spokojniejsza, ale podświadomie chyba ten strach nadal gdzieś mocno siedzi.

Hybrydy robię normalnie, włosów nie farbuję, ale z paznokci nie zrezygnuję :) Wszystko u mojej pani kosmetyczki jest sterylne i czyste.

Właśnie ja też staram się nie schizować i uspokajać, że na bank jest ok. Chciałabym mieć takie okienko do brzucha zeby sobie w każdej chwili podejrzeć dzidziola 🤣🤣

Riptide lubi tę wiadomość

age.png
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku bardzo czuję że jestem w ciąży 😜 dopiero od jakiegoś tygodnia mogę w miarę normalnie jeść, ale za to teraz często mnie bardzo boli głowa, ciągle chce mi się spać i często pobolewa mnie brzuch, coraz częściej czuję też już ruchy i nie powiem żeby to było fajne uczucie 🙈 do tego libido poniżej zera.

Dziewczyny, a jak u was z wagą teraz i w poprzednich ciążach? Ja mam na tym punkcie lekką obsesje, chyba przez tą głupią lekarkę do której trafiłam na początku 😕 póki co ciągle waga mi stoi w miejscu, a juz ponad połowa 18 tc no i strasznie boję się momentu aż zacznie rosnąć 😞 wiem że to normalne że w ciąży się tyje, że potem po porodzie i przy dziecku się szybko traci te dodatkowe kilogramy, ale i tak strasznie się tego boję, zwłaszcza po tym jak 2 koleżanki mi powiedziały że też miały długo mdłości tak jak ja i też na początku schudły, a potem zaczął się u nich wilczy głód i jedna przytyła 22kg a druga 25kg i że ten wilczy głód się zaczął ok 20 tc 😭

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    Ja od początku bardzo czuję że jestem w ciąży 😜 dopiero od jakiegoś tygodnia mogę w miarę normalnie jeść, ale za to teraz często mnie bardzo boli głowa, ciągle chce mi się spać i często pobolewa mnie brzuch, coraz częściej czuję też już ruchy i nie powiem żeby to było fajne uczucie 🙈 do tego libido poniżej zera.

Dziewczyny, a jak u was z wagą teraz i w poprzednich ciążach? Ja mam na tym punkcie lekką obsesje, chyba przez tą głupią lekarkę do której trafiłam na początku 😕 póki co ciągle waga mi stoi w miejscu, a juz ponad połowa 18 tc no i strasznie boję się momentu aż zacznie rosnąć 😞 wiem że to normalne że w ciąży się tyje, że potem po porodzie i przy dziecku się szybko traci te dodatkowe kilogramy, ale i tak strasznie się tego boję, zwłaszcza po tym jak 2 koleżanki mi powiedziały że też miały długo mdłości tak jak ja i też na początku schudły, a potem zaczął się u nich wilczy głód i jedna przytyła 22kg a druga 25kg i że ten wilczy głód się zaczął ok 20 tc 😭

Kurczę, u mnie libido większe niż kiedykolwiek miałam :D :D

A z wagą to naprawdę się nie przejmuj, to bardzo indywidualna kwestia. Mi lekarz powiedział, że skoro zaczęłam z nadwagą to 8-10 kg powinnam przytyć w całej ciąży. Na pewno takie nerwy o wagę nie są Ci teraz potrzebne, bo nawet jeśli przytyjesz, to tego tak nie zatrzymasz, przecież nie możemy w ciąży się odchudzać. Wiadomo, że człowiek stara się jeść w miarę zdrowo, pilnuje się, ale jeśli nie masz kompletnie apetytu i jedyne co Ci chodzi to niezbyt zdrowy obiad, to lepiej chyba to zjeść niż nie jeść nic, tak myślę. Na spokojnie z wagą kochana, będziesz się martwić jeśli faktycznie zacznie rosnać jakos mega mocno, a na ten moment ciesz się, że trzymasz wagę i wraca Ci apetyt :)

Kokosankaa lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵

Wysłany: 8 stycznia 2024, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:

Kochana, ale ja nie wiem czy na to coś da się poradzić. Jak jesteś głodna to jesz, bo to znaczy w sumie, ze i bobas głodny. Ja jak napisałam wyżej, jadłam tyle co nic do 17 tygodnia i w efekcie przez ostatnie 3 tygodnie przybyło mi jakieś 3kg :) wiec od wczoraj po prostu staram się panować. Jem w regularnych odstępach czasu, dbam żeby było dużo warzyw, trochę owoców, żeby podaż węgli i białka tez się zgadzała. Wiec jak jestem głodna (a jestem równo co 2h) to po prostu nie łapię byle czego tylko tak, żeby dziennie moja dieta była zbilansowana.
    Ja ogólnie już przed ciążą miałam nadwagę jakieś 8kg, wiec tez chciałabym w ciąży przytyć maks 12 kg (licząc na to, ze bobas 3,5, wody ze 2, łożysko 1, biust 1, macica ze 2, wiec żeby tak miesiąc po porodzie było od razu minus 10 z tych 12 ;))
    O libido to w ogóle nie wspomnę!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2024, 14:11

• Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Kochana, ale ja nie wiem czy na to coś da się poradzić. Jak jesteś głodna to jesz, bo to znaczy w sumie, ze i bobas głodny. Ja jak napisałam wyżej, jadłam tyle co nic do 17 tygodnia i w efekcie przez ostatnie 3 tygodnie przybyło mi jakieś 3kg :) wiec od wczoraj po prostu staram się panować. Jem w regularnych odstępach czasu, dbam żeby było dużo warzyw, trochę owoców, żeby podaż węgli i białka tez się zgadzała. Wiec jak jestem głodna (a jestem równo co 2h) to po prostu nie łapię byle czego tylko tak, żeby dziennie moja dieta była zbilansowana.
    Ja ogólnie już przed ciążą miałam nadwagę jakieś 8kg, wiec tez chciałabym w ciąży przytyć maks 12 kg (licząc na to, ze bobas 3,5, wody ze 2, łożysko 1, biust 1, macica ze 2, wiec żeby tak miesiąc po porodzie było od razu minus 10 z tych 12 ;))
    O libido to w ogóle nie wspomnę!

Ja też właśnie startuje z nadwaga ok 10kg, więc też bym chciała przytyć jak najmniej. Z plusów to u mnie inna koleżanka mówiła że podczas karmienia schudła 10kg i już trzyma tą wagę, więc liczę że mi też się uda karmić piersią i że też dużo przy tym stracę. Poza tym ja mam pracę biurową siedzącą, przytyłam od kiedy ją zaczęłam, bo przestałam się tyle ruszać co kiedyś i liczę na to, że jak będę chodzić na spacery z wózeczkiem itd to też szybciej wrócę do formy 😊 a do pracy może uda mi się wrócić na pół etatu

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez moją nadwagę tez mam przykazane, że mogę łącznie przytyć do 10 kilo. No i muszę kupić wagę, ostatnio jak sprawdziłam to miałam 2 kilo na plus. Staram się jeść zdrowo, ale jak mnie napadnie ochota na śledzie o 22 to ciężko się powstrzymać. Wydaje mi sie, że czas na odchudzanie będzie po ciąży, a teraz warto się pilnować z jedzeniem dla zdrowia, ale bez popadania w paranoję. Moja mama przytyła 25 kg bo tak jadła, a w rok po ciąży schudła te 25 kg 😊

age.png

Wysłany: 8 stycznia 2024, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    Ja też właśnie startuje z nadwaga ok 10kg, więc też bym chciała przytyć jak najmniej. Z plusów to u mnie inna koleżanka mówiła że podczas karmienia schudła 10kg i już trzyma tą wagę, więc liczę że mi też się uda karmić piersią i że też dużo przy tym stracę. Poza tym ja mam pracę biurową siedzącą, przytyłam od kiedy ją zaczęłam, bo przestałam się tyle ruszać co kiedyś i liczę na to, że jak będę chodzić na spacery z wózeczkiem itd to też szybciej wrócę do formy 😊 a do pracy może uda mi się wrócić na pół etatu

Ooo, o tej koleżance to miód na moje serce, bo ja właśnie tych nadmiarowych 8-10kg chciałabym pozbyć się po urodzeniu dziecka, właśnie karmiąc piersią. Także jest dla mnie nadzieja :D

Kokosankaa, Kaktusowa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2024, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    c

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2024, 15:25

Riptide, Kaktusowa, Kfiatuszek666, Kokosankaa, Katt lubią tę wiadomość

• Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    Dajcie spokój z tą waga. Nigdy zadba położna ani lekarz nie zwrócili mi na to uwagi, ja nie wiem na kogo trafiacie w tych przychodniach ;) To wogole nie jest istotne. waga to tylko cyferki a kształt ciała i tak się zmieni po ciąży i już raczej nie wróci do tego co było choćbyś ważyła tyle samo i ćwiczyła codziennie (poszerzenie bioder, żeber, większą stopa, większy biust itp) . Ciało już będzie trochę inne - też fajne ale trochę inne :)
    Jeśli nie masz nadwagi to 10 kg jest mniej więcej średnim przyrostem. Jeść zdrowo, około 300kal ( to mniej więcej dodatkowe 2-3 kromki/ 2 tosty/ duży koktajl owocowy) więcej niż zwykle , jeśli można to się ruszać i niczym się nie przejmowac :) Trudniej jest w 3 trym. Powinno się dostarczać około 500 kal więcej a żołądek jest ucisniety i często trudno zjeść nawet zwyczajowa porcje.
    Drugi trymestr to skok wagi i tak ma być.
    Rodzimy w lato, nie będzie mrozu, smogu , zasp, od razu można spacerować. Będzie dobrze, naprawdę :)

Ja przytyłam w pierwszej 16-18kg. Tydzień po porodzie już nic nie zostało. Cała tą waga to było dziecko (3.4kg) łożysko woda i inne takie. Tyle przybralam bo tyle widocznie było potrzebne. Nie ma się czym zadręczać, serio :)

U mnie na pierwszej wizycie lekarka zapytała się o wagę u mnie to było 82kg przy 170cm wzrostu i potem ze 3 razy podczas tej wizyty powtórzyła że „muszę coś zrobić ze swoją wagą”, bo jest tyle możliwych powikłań wynikających z mojej wagi, np nadciśnienie, duża waga urodzeniowa itd, że muszę o to zadbać. Potem się okazało, że ta lekarka jest szalona i takie same teksty mówi dziewczynom które startują z niedowagą, ale i tak przepłakałam przez to ze 2 tygodnie i mimo se już do niej nie wróciłam (przeczytałam w internecie bardzo dużo złych opinii o niej), to siedzi we mnie to co mi nagadała 😞

Edit: jeszcze dodam że mój nowy lekarz zapytał się mnie o wagę tylko raz, jak wypełniał formularz do testu genetycznego i nic nie skomentował. Ja ogólnie mam idealne wyniki krwi, dobra kondycję itd, więc w pewnym momencie przestałam się przejmować moją nadwagą, no ale przez tą lekarkę znowu o tym ciągle myślę…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2024, 16:25

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2024, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam 19 tc obecnie + 4,5 kg, ale ja startowałam z niedowagą 49 kg 165 cm wzrostu,żeby nie to, że się szybko męczę ,boli mnie kręgosłup przy staniu, oraz że moje bobo kręci się w brzuchu nie odczuwam, że jestem w ciąży. Pierwsza ciąża w której ani razu nie wymiotowałam i nie mam miłości, takiego smaku metalicznego w ustach jak miałam z chłopcami. W pierwszym trymestrze strasznie bolała mnie głowa do tego raz w miesiącu migrena 3 dni, teraz też bóle głowy są ale już nie tak częste, jeszcze zawroty głowy się zdążają.

Hybryd nie robiłam w obecnej ciąży tylko zwykły manicure, wlosy farbowałam przed świętami żeby poprawić samopoczucie i wyglądać do ludzi 😄

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
‹‹ 157 158 159 160 161 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ