X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wam zazdroszczę tych ruchów już! Ja jeszcze czekam :)

• Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2024, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś jestem 19 i 2 dni. Czuję ruchy już ostro parę razy na dzień ale wieczorami najbardziej. Córką starsza też już czuję jak jej położę na brzuszku rączkę.

Mnie brzuch tak pobolewa ale to tak kości w kroku. Jutro idę do uroginekologa więc wypytam o wszystko.

Mój ma przyjechać z pracy na tydzień jakoś niedługo i chce kupić komodę na dziecięce rzeczy żeby złożył od razu. A wyprawkę planuje dopiero początkiem lutego jak będę po połówkowym. Ja kompletnie nie mam nic siostra ma nam pożyczyć gondolę i od koleżanki mam mieć trochę ubranek. Reszta zero ale jakoś nie mam ciśnienia. Czekam do lutego.

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wyprawkę kupię pewnie około marca, a na ten moment szukam, czytam, wybieram. To moja pierwsza ciąża i wszystko jest dla mnie nowością. Mam 3 bodziaki które kupiłam aby przekazać mężowi nowinę + 3 pary skarpetuszek, które Maluch dostał pod choinkę od mojej przyjaciółki, to wszystko. :)

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dużo ubranek od rodziny, też jakieś chusty, nosidła, buty i nawet nie wiem co jeszcze, muszę tam w końcu zajrzeć 😂 do tego sami kupiliśmy dostawkę, fotelik do samochodu i śpiworek letni. Dostaliśmy też jakieś kocyki, chyba rożek, pieluchy tetrowe no a resztę planuje zacząć kupować jak pójdę na zwolnienie, czyli ok 10 kwietnia. Dla mnie to też pierwsze dziecko, dlatego nawet nie wiem co będzie potrzebne, ale myślę że najważniejsze rzeczy na początek kupimy, a resztę będziemy dokupywać w miarę potrzeb 😊 jeszcze chce się zapisać do szkoły rodzenia, to myślę że też podpowiedzą co kupić

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:
    Ale Wam zazdroszczę tych ruchów już! Ja jeszcze czekam :)
    Ja szczerze mówiąc tak średnio lubię te ruchy 😜 a dzisiaj wyjątkowo szaleje, nawet raz zobaczyłam przez brzuch kopniaka. Skoro już teraz to dla mnie nie jest wygodne, to już się boję co jak dziecko będzie duże i będzie wkładać nogi pod żebra, kopać w różne organy itd, a słyszałam że lubią tak dzieci robić 🙈

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nic kompletnie nie mam, jakoś tak się złożyło, ze w mojej rodzinie i wśród znajomych dopiero teraz rodzą się małe dzieci, wiec jedynie co to rodzina zaoferowała pomoc finansowa :) ale znajomi uprzedzali jakie to kwoty wiec tak czy siak jestem przygotowana. Ja do powyższego spisu dorzucam komplet mebli dla dziecka i zaczynam wszystko kupować tak w lutym i w marcu, żeby wszystko mieć już tak w połowie kwietnia :)

• Riptide Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    Ja szczerze mówiąc tak średnio lubię te ruchy 😜 a dzisiaj wyjątkowo szaleje, nawet raz zobaczyłam przez brzuch kopniaka. Skoro już teraz to dla mnie nie jest wygodne, to już się boję co jak dziecko będzie duże i będzie wkładać nogi pod żebra, kopać w różne organy itd, a słyszałam że lubią tak dzieci robić 🙈

Rozumiem :D domyślam się, że to może nie być do końca komfortowe, ale ja już chcę zobaczyć, jak to jest po prostu :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2024, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    f

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2024, 15:26

• Madzia35 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ruchy delikatne ale zdecydowanie są.
    Jesli chodzi o wyprawkę to ja mam ten komfort, ze wszystko mam na bieżąco, tylko te najmniejsze rozmiary ubranek zdążyliśmy oddać rodzinie. Dla pierwszego dziecka radzę Wam kupić tylko najpotrzebniejsze rzeczy. Potem i tak okazuje sie, ze połowa rzeczy sie nie przydaje. W sklepach jest wszystko, zawsze mozna dokupić, a dopiero dziecko Wam "powie" czego potrzebujecie. Poza tym dostaniecie też na pewno mnóstwo prezentów mniej lub bardziej przydatnych...😏

Kokosankaa lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2024, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny i liczcie się z tym że im później tym trudniej Wam też będzie poprasować te rzeczy. I przygotować tak jak chcecie. Ja na tą chwilę tylko komoda póki tatuś będzie i złoży. Reszta luty i marzec i kwiecień. Nie szaleje jakoś od razu po połówkowym.

Ja mimo że to moje drugie dziecko chce iść na szkołę rodzenia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2024, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy Was tez po większym posiłku, tj po obiedzie boli… sama nie wiem, brzuch, jelito? Zaobserwowałam od kilku dni, ze po obiedzie bolą mnie całe boki brzucha, od góry do dołu, a on sam robi się wielki. Ze 2-3h później ten efekt znika. Nie wiem co to a najgorsze, ze boli. To normalne?

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już chciałabym czuc ruchy, ale łożysko z przodu i tłuszczyk skutecznie amortyzują kopniaki, więc pewnie sobie poczekam. Gin powiedział, że do 22 tygodnia juz na bank poczuje 🤣 co do rzeczy to jeszcze nie kompletuje nic, poczekam aż będę po połówkowych i zacznę na spokojnie czytać i wybierać. Idziemy do szkoły rodzenia obok szpitala, w którym raczej będę rodzić to pewnie coś więcej się dowiem praktycznych rzeczy. No i na bank chce tapetę położyć na jedną ścianę w pokoju dzidziolka :)

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My również idziemy na szkołę rodzenia indywidualną prywatną, więc pewnie dużo się dowiemy. Ja nie mam nawet żadnej koleżanki z małym dzieckiem, a wiedza mojej mamy jest już nieaktualna, więc czasem łapie mnie lekka panika 😅 Podobnie jak Coffee, mam zamiar zbudować sobie koszyki, a potem tylko kliknąć. Z bujaczka zrezygnowałam na rzecz takiej kołyski Chicco na kółkach, ponieważ chciałabym mieć mobilnie malucha w mieszkaniu + muszę sprawdzić jak będzie reagował nasz pies, a w kołysce dziecko jest wyżej niż w bujaczku. Potem pewnie jakiś dokupimy. Jedyne co na ten moment zrobiłam to zapakowałam sobie małą torebkę z piżamą, legginsami i koszulka, klapkami, bielizną w razie gdyby coś się niespodziewanie wydarzyło i musiałabym trafić do szpitala.

Kwiatuszku, nie mam takich bóli po jedzeniu, ale boli mnie przez większość dnia podbrzusze i pachwiny, więc u mnie to chyba rozciąganie się. Może to jakieś wzdęcia? Przeanalizuj to co jesz na obiad, może spróbuj zjeść coś innego i sprawdź reakcje organizmu?

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Dziewczyny, a czy Was tez po większym posiłku, tj po obiedzie boli… sama nie wiem, brzuch, jelito? Zaobserwowałam od kilku dni, ze po obiedzie bolą mnie całe boki brzucha, od góry do dołu, a on sam robi się wielki. Ze 2-3h później ten efekt znika. Nie wiem co to a najgorsze, ze boli. To normalne?

ja tak mam. Jak sobie googlowałam i pytałam doświadczonych koleżanek, to wyszło, że to przesuwające się narządy i najprawdopodobniej jelita. Chyba nie ma co panikować :) Mnie najczęściej pobolewa po większym posiłku na górze z prawej strony, takie delikatne kłucie, jakby hmm kolka? I taka bardzo pełna się czuję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2024, 14:51

• Kaatii Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracam po krótkiej przerwie :) u mnie z objawów głównie czuję rozciąganie brzucha i ciągłe zmęczenie, muszę dużo odpoczywać po jakiejkolwiek aktywności, bo zaraz łapię zadyszkę.
    Ale najbardziej uciążliwy jest dla mnie aspekt psychologiczny, mam jakąś wewnętrzną pretensję do męża, że on nadal sobie może żyć jak wcześniej, a na mnie spadło tyle ograniczeń. Wiem, że nie ma na to wpływu i wspiera mnie jak tylko może, ale do tej pory tworzyliśmy mocno równościowy związek i fakt, że teraz ta równowaga została zachwiana jest dla mnie bardzo trudny.

👧❤️ 19.06.24
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Też tak mam, tłumaczę to zmniejszoną pojemnością układu pokarmowego, a ja lubię dobrze i dużo zjeść 😅 gdy jem małe porcje jest dużo lepiej

Riptide lubi tę wiadomość

👧❤️ 19.06.24
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i co do prasowania - też nie mam zamiaru. Wypiorę ubranka i wysuszę w suszarce, to podobno w zupełności wystarcza :)

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2024, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    g

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    Ola ta kołyska jest mega. Bralabym gdybym miała większy metraż. Ma dość szeroki rozstaw kółek z tego co pamiętam i u mnie byłby problem.
    Ale ten bujak muszę porządnie przemyslec tym razem. Że starszakiem miałam Tiny love niby taki polecany bo rozkładany na płasko a dzieciak go nieznosil. Na dywanie wcale się nie bujał ( na podłodze minimalnie) zabawki nieinteresujące i trudne do wymiany. Przy rozkładaniu robił głośne klik i budził dziecko, więc jeśli już usnął to i tak nie zmieniałam położenia oparcia. Całkowite pudło.
    Myślę nawet może bardziej o bujaku- huśtawce bo ciężko mi będzie nosić i bujać godzinami na rękach przy starszaku a cały czas w chuście też nie za dobrze . Tylko te huśtawki są mniej mobilne właśnie 🙄
    ale zostawię sobie ten wybór na koniec 😅 zacznę od łatwiejszych rzeczy.

U mnie rodzice chcieli sprezentować bujaczek baby bjorn, ale właśnie uznałam, że jeśli chcą wydać taką kwotę, to wolę tę kołyskę Chicco :) Jeśli znajdziesz jakiś ciekawy bujaczek to podziel się :D

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
‹‹ 159 160 161 162 163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ