Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski ja ledwo co skończyłam etap martwienia się o fasolkę, a zaraz będę się stresować porodem 😅 kosmos 😁

age.png
  • IssGreen Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że rozmawiacie o porodzie...
    Boję się bólu, ale mimo wszystko jestem zwolenniczką porodu siłami natury. Chciałabym, żeby towarzyszył mi partner, ale nie chciałabym, żeby widział, co się dzieje tam, na dole (szczególnie w końcowym okresie). Sama nie chciałabym tego widzieć. Skurcze podczas poronienia, ból, widok, były dla mnie trudnym przeżyciem, a gdzie tu wypchnąć kilkukilogramowe dziecko. Nawet podczas miesiączki unikałam widoku krwi używając tamponów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2024, 19:15

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam przerażona wizją porodu SN po wszystkich opowieściach, którymi niestety zostałam uraczona przez znajome mamy 🙃 Jednak mając zapewnione znieczulenie i dobrą położną przekonuje się do porodu SN. Mam też nadzieję, że szybciej po nim dojdę do siebie. Ja będę rodzić albo w prywatnym szpitalu, albo w takim bardzo kameralnym, nowym szpitalu pod Warszawą. Wszyscy pchają się do Warszawy, a dla mnie to taki przemiał, przepełnione porodówki. Tu jest nowiuśki oddział, mój lekarz prowadzący jeden i drugi w tym szpitalu pracują, jeden jest ordynatorem. Zobaczę jak będzie wyglądała szkoła rodzenia, poznam położne i wtedy już zdecyduje na 100% gdzie urodzę synka :)

Jedno wiem na pewno - choćby poród był koszmarem, to nie będę straszyć tym inne przyszłe mamy, nie zrobię im tego, co zrobiono mi :D

IssGreen, Kokosankaa, Anuska0907, meggie94, agnieszkallo, Kaatii, Katt lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka9106 wrote:
    A ja mam głupie pytania ale jestem w tym zielona.
    1. Czy jeśli np chciałabym aby mój partner był ze mną na początku porodu przy skurczach prowadzących do rozwarcia a potem podczas głównej akcji wyszedł na korytarz i wrócił na przeciecie pepowiny, to czy to też zalicza się jako poród rodzinny? I czy jest wg taka opcja żeby tak to wyglądało?
    2 pytanie to czy jest możliwość ze jeśli jednak zostałby na sali podczas parcia to żeby nie widział co się dzieje? Jest się jakoś przykrytym czy coś w tym stylu? Bo ja jakoś nie jestem pewna czy będę się czuć dobrze jak będzie tam zaglądał. Ja sama chyba bym nie chciała tego widzieć. 🤣🤣
    Powiedzcie jak to wyglądałam u was?

Ja finalnie nie zakończyłam SN, ale mąż nie stoi Ci w nogach tylko przy głowie ;)

age.png

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IssGreen wrote:
    Widzę, że rozmawiacie o porodzie...
    Boję się bólu, ale mimo wszystko jestem zwolenniczką porodu siłami natury. Chciałabym, żeby towarzyszył mi partner, ale nie chciałabym, żeby widział, co się dzieje tam, na dole (szczególnie w końcowym okresie). Sama nie chciałabym tego widzieć. Skurcze podczas poronienia, ból, widok, były dla mnie trudnym przeżyciem, a gdzie tu wypchnąć kilkukilogramowe dziecko. Nawet podczas miesiączki unikałam widoku krwi używając tamponów.
    Ja pamiętam, że położna zapytała się mojego męża czy chce dotknąć główkę, bo już wystaje, a ja na to krzyknęłam: NIEEEE! 🤣🤣

IssGreen, Kaktusowa, Nowa_Ola, Katt lubią tę wiadomość

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Ja pamiętam, że położna zapytała się mojego męża czy chce dotknąć główkę, bo już wystaje, a ja na to krzyknęłam: NIEEEE! 🤣🤣

Nie dziwię się 😅🙈 też bym krzyczała 😅

age.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Laski ja ledwo co skończyłam etap martwienia się o fasolkę, a zaraz będę się stresować porodem 😅 kosmos 😁

Zazdroszczę, chciałabym zacząć martwić się porodem a nie tak jak teraz skracająca szyjka i wizja leżenia tyle czasu i ryzyka przedwczesnego rozwiązania :(

1 ivf i A na świecie ❤️🥰💓
    Czy będzie kolejny cud?

age.png
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nastawiam się na poród SN, koniecznie z mężem. Pewnie nie będzie chciał zaglądać w krocze, ja też bym nie chciała tego widzieć 🙈 ale wsparcie przy głowie na pewno się przyda.

Kaktusowa, agnieszkallo, Shikaka86, Anuska0907, Katt lubią tę wiadomość

👧❤️ 19.06.24
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Zazdroszczę, chciałabym zacząć martwić się porodem a nie tak jak teraz skracająca szyjka i wizja leżenia tyle czasu i ryzyka przedwczesnego rozwiązania :(

Saimi, zobaczysz na następnej wizycie co z szyjką, z tego co czytałam to mogą założyć szew albo pessar i wtedy powinnaś być bezpieczną. Mam przynajmniej taką nadzieję. A mowila Ci czemu poki co dostałaś same leki ?

age.png
  • IssGreen Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ból kolana, drętwienie nogi i ręki, strzykanie - czy coś polecacie?

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

👩 40
    🧔 39
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A bierzesz magnez ?

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • IssGreen Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimo wrote:
    A bierzesz magnez ?
    Tak. I collagen dla kobiet w ciąży.

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

👩 40
    🧔 39
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Saimi, zobaczysz na następnej wizycie co z szyjką, z tego co czytałam to mogą założyć szew albo pessar i wtedy powinnaś być bezpieczną. Mam przynajmniej taką nadzieję. A mowila Ci czemu poki co dostałaś same leki ?

Bo nie byłam u swojego lekarza tylko na polowkowych to wyszło. I instrukcje tylko przez tel od swojej gin dostałam. Na wizycie wszystko pewnie powie.
    A słyszałyście coś o akupunkturze, że dobra na szyjkę? Czy nie bardzo w to wierzycie?

Kaktusowa lubi tę wiadomość

Czy będzie kolejny cud?

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IssGreen wrote:
    Ból kolana, drętwienie nogi i ręki, strzykanie - czy coś polecacie?

Pytanie z czego to i jak mocny ten ból… Ja tuż przed pozytywnym testem dostałam zapalenia stawów i ciągnęło mi się większość pierwszego trymestru. Jako maść mogłam smarować Olfenem i usztywniać, bo w moim przypadku najgorzej było z nadgarstkiem. W bardzo kryzysowych sytuacjach bólowych brałam paracetamol, a jakby się pogarszało miałam wziąć encorton, No ale to było zapalenie stawów. Może spróbuj z Olfenem posmarować kolano na razie ?

A ja mam nawrot uśpionej już od 6 lat alergii i astmy.. Byłam dziś u alergologa, bo już ledwo daje radę, kaszle tak że aż się dusze i ciagle zatkana lub zasmarkana. Dostałam zestaw leków, które mogę brać w ciąży, a już tyle lat bez leków na alergie i wziewow byłam… :/ Pobrali krew na testy, mówili ze to bardzo częste, że w ciąży się nawraca uśpiona alergia i astma, w pierwszej udało się jakoś bez nawrotu choroby, a teraz mnie nie ominęło 🙄

IssGreen lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się po połówkowych ja i moja dziewczynka o wadze 466 gramów :D wszystko dobrze 😍

IssGreen, meggie94, Saimi, Domi_95, Kaktusowa, Kokosankaa, Emimo, Nowa_Ola, Kaatii, Anuska0907, Magdak-51, agnieszkallo, Katt lubią tę wiadomość

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Bo nie byłam u swojego lekarza tylko na polowkowych to wyszło. I instrukcje tylko przez tel od swojej gin dostałam. Na wizycie wszystko pewnie powie.
    A słyszałyście coś o akupunkturze, że dobra na szyjkę? Czy nie bardzo w to wierzycie?

Oj ja nie słyszałam w ogóle o akupunkturze na szyjkę, ale ogólnie na ciało działa

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2024, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2024, 16:51

meggie94, Kfiatuszek666, Kokosankaa, IssGreen, Saimi, Kaktusowa, Kaatii, Magdak-51, agnieszkallo, Katt lubią tę wiadomość

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    Haha
    U mnie położna po prostu wzięła moja ręke i zaprowadziła do krocza mówiąc że już jest główka. Ja zaczęłam się wić i wrzeszczeć a ta szczerze zdziwiona "ojej, panie to raczej lubią bo czuja że już zaraz koniec porodu" 😅

Ja napiszę tylko tyle że swój sn wspominam bardzo dobrze. Bałam się latami bólu a po wszystkim stwierdziłam że pfff to było to? Miałam w życiu gorsze bóle. Tylko jeden moment był bolesny ale trwało to chwilkę. Może minutę. Także dziewczyny odwagi! :) będzie dobrze!

W każdym razie jestem po połówkowych i tajemnicze dziecko w końcu pokazało że jest chłopczykiem :) a jaka jogę on tam wyrabial 😱 . Zawsze wolałam dwójkę dzieci tej samej płci więc jestem zadowolona. Choć i do dziewczynki się powoli przyzwyczajałam myślami - bo zazwyczaj dziewczynki aż tak późno się potwierdzaja na 100%. Chłopców zazwyczaj widać dużo wcześniej. Pierwszy to przed prenatalnymi już się ujawnił.

Najważniejsze że badanie wyszło w porządku. Trochę po wszystkim naszły mnie wątpliwości co do rozmiaru dziecka. Ale możliwe że to tylko moja głowa wydrukowała sobie to większe zagrożenie hipotrofia i szukam dziury w całym skoro lekarz mówił że jest ok. Muszę poszukać badań z pierwszej ciąży i porównać... Albo może znacie gdzieś w necie stronę z siatkami centylowymi płodu? Ja chyba źle wpisuje bo wyszukuje mi centylowej już dla urodzonych dzieci.

3-CB7-B273-719-E-497-E-BCDE-8-FB3-C372-E0-A9.jpg

Proszę 😊 Nie pamietam skąd mam tą tabelkę, bo mam ją zapisana jeszcze z poprzedniej ciąży 😊

nick nieaktualny, Kaktusowa lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co oznaczają te centyle? Jak mam 10 to jest Oki czy nie?

Czy będzie kolejny cud?

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2024, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    b

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2024, 16:51

‹‹ 185 186 187 188 189 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ