X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Skarbku, witamy Cię ❤️ Rozgość się! Bardzo się bałam cukrzycy ciążowej, bo mam io, ale na szczęście na ten moment nic się nie zapowiada. Dieta w ciąży to coś na pewno ciężkiego, bo jednak zmiana smaków, zachcianki i wstręt do niektórych potraw.. Dzielna jesteś!

Anuska, ja nie będę przyjmować położnej przed porodem. Wybieram się do szkoły rodzenia, poznam położne z naszego szpitala, to zmienię sobie na któraś ze szpitala i po porodzie się spotkamy, mam nadzieję, że raz wystarczy ☺️

Raczej raz nie wystarczy, bo ona przychodzi kilka razy po porodzie, pomaga z kikutem, patrzyła na kroczę czy się dobrze goi, waży dziecko i mówi czy dobrze przybiera,a na początku to bardzo ważne, a uwierz mi, że lepiej jak ona przychodzi niż byś miała iść z dzieckiem do przychodni, ściągnie mi szwy po cc, jak sie oczywiście bedzie wszystko dobrze goić. Nie wiem jak jest u Ciebie, może tak wolisz i ja to rozumiem. Ale mi położna naprawdę bardzo się przydała i ja osobiście polecam.
    U mnie w przychodni teraz nie robi się KTG ,tylko właśnie idę do położnej lub jak mi wygodnej przychodzi do mnie do domu, co też jest komfortowe.To akurat też się zmieniło od ostatniego mojego porodu. Ja swoją położną mam od 13 lat, pomagała mi przy drugim i trzecim dziecku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2024, 19:20

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczę jaką położną poznam i czy w ogóle będzie w miarę w porządku, ale znajome z mojego miasta miały jedną wizytę albo i wcale, ale to był czas pandemiczny. A z wagą nie mogę tego sama kontrolować? Rozumiem kontrolę pediatry, tak czy siak będzie trzeba się do niego udać jakoś niedługo po porodzie, jedna wizyta położnej po porodzie + moje własne sprawdzanie jak przybiera nie wystarczą? Czytałam, że raz jest obowiązkowe, ale często jeśli wszystko jest okej wystarczy jedna wizyta i wpis do książeczki :) To po cc są jeszcze zwykłe szwy? Raczej słyszałam o tych co się rozpuszczają 😬
    Jeśli będę rodzić prywatnie tam gdzie chce, to mam ktg od 38tc w cenie porodu.

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska0907 wrote:
    Raczej raz nie wystarczy, bo ona przychodzi kilka razy po porodzie, pomaga z kikutem, patrzyła na kroczę czy się dobrze goi, waży dziecko i mówi czy dobrze przybiera,a na początku to bardzo ważne, a uwierz mi, że lepiej jak ona przychodzi niż byś miała iść z dzieckiem do przychodni, ściągnie mi szwy po cc, jak sie oczywiście bedzie wszystko dobrze goić. Nie wiem jak jest u Ciebie, może tak wolisz i ja to rozumiem. Ale mi położna naprawdę bardzo się przydała i ja osobiście polecam.
    U mnie w przychodni teraz nie robi się KTG ,tylko właśnie idę do położnej lub jak mi wygodnej przychodzi do mnie do domu, co też jest komfortowe.To akurat też się zmieniło od ostatniego mojego porodu. Ja swoją położną mam od 13 lat, pomagała mi przy drugim i trzecim dziecku.

Moja położna w ciąży nie widziała się ze mną ani razu, byłyśmy na telefon, jak potrzebowałam się poradzić zawsze mogłam zadzwonić. Przyjechała do mnie raz, po porodzie i przy okazji ściągnęła mi szwy po CC. Nie czułam potrzeby jej więcej, jakbym potrzebowała mogłam dzwonić. Moja położna to nie położna dziecka, chyba ze macie opcje w tej samej przychodni, bo moja córka jest zaopcjowana gdzie indziej niż ja. Przychodnia nasza gdzie mała ma pediatrę to malutka gminna przychodnia i po covidzie faktycznie poszli na łatwiznę i każą przychodzić z maluszkiem do przychodni, ale tak wtedy ustawiają żeby w przychodni nie było chorych No i oczywiście idzie się na „zdrową” stronę przychodni i w sumie na początku się z tym wkurzylam a potem stwierdziłam, ze dobrze, bo mała od pierwszych dni była oglądana nie przez położna a przez lekarkę ;)

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Zobaczę jaką położną poznam i czy w ogóle będzie w miarę w porządku, ale znajome z mojego miasta miały jedną wizytę albo i wcale, ale to był czas pandemiczny. A z wagą nie mogę tego sama kontrolować? Rozumiem kontrolę pediatry, tak czy siak będzie trzeba się do niego udać jakoś niedługo po porodzie, jedna wizyta położnej po porodzie + moje własne sprawdzanie jak przybiera nie wystarczą? Czytałam, że raz jest obowiązkowe, ale często jeśli wszystko jest okej wystarczy jedna wizyta i wpis do książeczki :) To po cc są jeszcze zwykłe szwy? Raczej słyszałam o tych co się rozpuszczają 😬

Ja miałam zwykle szwy i szczerze mówiąc chyba się cieszę, bo nie mam prawie śladu, a mój mąż po laparoskopii i rozpuszczalnych szwach ma paskudną bliznę 🙈 może to przypadek, ale już się uprzedziłam 😅

age.png

age.png
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:

Jasna sprawa,że położna to nie pediatra i do lekarza trzeba będzie chodzić z dzieckiem. Mi położna pomogła samo to,że mój mlody urodził się z wagą ponad 4 kg potrafił spać przez 5 godzin i się martwiłam czy dobrze przybiera na wadze, przyszła zważyła uspokoiła mnie,że bardzo ładnie przybiera. Sama rozmowa z kimś bardziej doświadczonym była dla mnie ważna, ja jak mogę to z tego korzystam. Bo co innego jest teraz zdobywasz wiedzę, chodzisz do szkoły rodzenia, ale jak przyjdzie dziecko na świat,zacznie zanosić się płaczem, do tego baby blus dojdzie, to różnie z tą nasza wiedzą jest.
    O szwy też pytałam i w moim szpitalu niestety nie dają rozpuszczalnych.
    Dopiero w 38 tc robią u Ciebie ktg? Nie pamiętam dokładnie jak to było 9 lat temu, ale znacznie wcześniej już miałam robione co wizytę. A teraz chyba od 30 tc lub 32 tc mówiła mi położna, ale zapomniałam.
    Edit: Teraz czytałam,że właśnie robią od 38 tc. No to też będę korzystać z ktg wcześniej, na pewno nie zaszkodzi, a posłucham serduszka dzieciątka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2024, 20:14

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙

age.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety ze szkoły rodzenia nie skorzystam bo mam leżeć i nie wychodzić z domu praktycznie 😭
    Mam zamiar umówić się z położna bo mam wiele pytań dotyczących np wyprawki itd. A zakupy to mi tylko online zostały :/

Witaj Skarbku, miło widzieć nowe osoby tutaj :)

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was nie czuje jeszcze ruchów dziecka ? Mi się wydawało, że dzisiaj czułam, ale sama nie wiem czy to nie jelita... oczywiście juz mam lekką panikę.. byle do wizyty 13 🙄 ps. Witamy Cię Skarbku, fajnie, że do nas dołączyłaś :) ja jestem zapisana do szkoły rodzenia na marzec, a na polozna mam dostać namiar od mojej gin. Co do położnej środowiskowej to nawet nie wiem kto to i jak się to odbywa 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2024, 21:16

age.png
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poznałam płeć w 19 tygodniu, wcześniej lekarze zgadywali, ale nie pokrywały się ich typy 😉

Dziewczyny z cukrzycą ciążową, jakie miałyście objawy? Ja teraz szybko czuję się przejedzona, szczególnie po większych posiłkach jest mi aż niedobrze, często takie łapie takie uczucie zamulenia ze strony układu pokarmowego. Nie wiem czy to normalne, bo jednak w brzuchu jest coraz mniej miejsca czy to przypadkiem nie początek cukrzycy…

A co do położnej to ja się jeszcze kompletnie nie orientuję na jakiej zasadzie to działa, w czym, kiedy i ile razy może ona pomóc. Ale na pewno będę chciała skorzystać, to pierwsze dziecko więc niepewności jest sporo :)

Anuska0907, agnieszkallo lubią tę wiadomość

👧❤️ 19.06.24
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaatii wrote:
    Ja poznałam płeć w 19 tygodniu, wcześniej lekarze zgadywali, ale nie pokrywały się ich typy 😉

Dziewczyny z cukrzycą ciążową, jakie miałyście objawy? Ja teraz szybko czuję się przejedzona, szczególnie po większych posiłkach jest mi aż niedobrze, często takie łapie takie uczucie zamulenia ze strony układu pokarmowego. Nie wiem czy to normalne, bo jednak w brzuchu jest coraz mniej miejsca czy to przypadkiem nie początek cukrzycy…

A co do położnej to ja się jeszcze kompletnie nie orientuję na jakiej zasadzie to działa, w czym, kiedy i ile razy może ona pomóc. Ale na pewno będę chciała skorzystać, to pierwsze dziecko więc niepewności jest sporo :)

Zależy czy chcesz prywatnie, czy na NFZ? Jeżeli chodzisz do lekarza rodzinnego na NFZ, to jak wypełniałaś deklaracje to tam też wpisujesz położna, jak nie wpisałaś, to najprawdopodobniej wpisali Tobie sami w przychodni, ale to zawsze możesz zmienić, jak już będziesz zdecydowana. Z moją mam chyba z 15 wizyt, a z ilu będę chciała i miał potrzebę skorzystać tego nie wiem, ale wiem że jest i służy zawsze pomocą. Moja mam z NFZ.

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙

age.png
  • agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2024, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaatii wrote:

Miałam dwukrotnie cukrzycę ciążową i żadnych objawów. Dopiero po badaniu krzywej mi wyszła. Teraz pierwsza krzywa też ok, drugą będę robiła za miesiąc.

Co do położnej to nie wiem jak będzie. Obecną ciążę prowadzę w innej przychodni. Przy poprzednich przed każdą wizytą u lekarza położna ważyła mnie, mierzyła ciśnienia, a w późniejszych tygodniach robiła ktg. Nigdy nie była w domu. Już po porodzie i zgłoszeniu dziecka do przychodni z pediatrą przychodziła położna - przy pierwszym dziecku była trzy razy, przy drugim dwa, a przy trzecim raz i raz miałam rozmowę telefoniczną.
    Teraz nawet nie widziałam położnej. Ważę się w domu przed każdą wizytą, ciśnienie też mierze przed wyjściem z domu, bo u lekarza jest wywalone w kosmos(mam tzw. syndrom białego fartucha).

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2024, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    g

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2024, 15:08

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, że spokojny egzemplarz No i moje łożysko z przodu nie pomaga, plus pierwsza ciąża i tłuszczyk na brzuchu. Niby to wszystko wiem i staram się być racjonalna, ale jakoś mnie niepokoje dzisiaj dorwały czy na bank wszystko ok 😅

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2024, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2024, 15:08

Kaktusowa lubi tę wiadomość

• Skarbek001 Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2024, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaatii wrote:

Nie mam i nie miałam kompletnie żadnych objawów cukrzycy, jedynie wynik glukozy na czczo wyszedł mi 93 więc ginekolog od razu skierował na OGGT no i tam niewielkie przekroczenie i diagnoza cukrzyca ciążowa, teraz jestem pod opieką diabetologa ale czuję się bardzo dobrze i wszystkie cukry mam w normie, a dieta nie taka straszna jak się wydaje. Czasami nawet się cieszę że wyszła mi cukrzyca bo to ogromna motywacja żeby jeść zdrowo no i na dzidziusia to też pozytywnie wpływa 🙂 jedyne czego się obawiam to że ginekolog mnie skieruje wcześniej na wywoływanie porodu własnie przez sam fakt cukrzycy, no ale zobaczymy jak będzie dzieciątko rosło, na razie staram się nie przejmować

age.png
  • Natka9106 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile kg przytyłyście już od początku ciąży?
    Ja mam dziś 19+2 i jakieś 4 kg na plusie

• agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2024, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka9106 wrote:
    Dziewczyny ile kg przytyłyście już od początku ciąży?
    Ja mam dziś 19+2 i jakieś 4 kg na plusie
    Dziś 20+4 i 4,2 kg na plusie

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2024, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś zaczynam 24 tydzień i +5 kg, ale z tą wagą to jest bardzo różnie, więc w sumie nie ma co się porównywać 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2024, 00:41

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2024, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 21 tydzień i mam 3 kg na plusie, ale wszystko zależy z jakiej wagi startujemy. Ja w zasadzie jem tyle samo co przed ciążą 😁

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2024, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    20/21tc i ok 5-5,5kg na plusie 🙈

age.png

age.png
  • IssGreen Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2024, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    21 tydz.
    + 6.5 kg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2024, 07:42

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
‹‹ 196 197 198 199 200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ