X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 16 października 2023, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    Bierzecie jakieś witaminy dedykowane kobietom w ciąży, czy jednak bierzecie wszystko osobno? ☺️

Ja biorę Puerię Uno, o której czytałam dużo dobrego. Dodatkowo suplementuję B-complex :) a Ty?

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Domi_95 Autorytet

Wysłany: 16 października 2023, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Ja biorę Puerię Uno, o której czytałam dużo dobrego. Dodatkowo suplementuję B-complex :) a Ty?

Ja postanowiłam że będę brać wszystko osobno. Brałam puerie uno jak zaczynaliśmy starania, ale ma ona w składzie oprócz metylowanej formy kwasu, syntetyczny kwas foliowy, a tyle się teraz czyta o mutacji mthfr.
    Z suplementów biorę:
    D3, metylowany kwas foliowy, jod, cholinę, magnez, dha, b12
    Oprócz tego jem orzechy brazylijskie żeby dostarczyć selenu i pasty dyni żeby dostarczać cynku.
    Żelaza nie biorę bo żelazo i ferrytyne mam w normie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2023, 19:26

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 16 października 2023, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    Ja postanowiłam że będę brać wszystko osobno. Brałam puerie uno jak zaczynaliśmy starania, ale ma ona w składzie oprócz metylowanej formy kwasu, syntetyczny kwas foliowy, a tyle się teraz czyta o mutacji mthfr.
    Z suplementów biorę:
    D3, metylowany kwas foliowy, jod, cholinę, magnez, dha.
    Oprócz tego jem orzechy brazylijskie żeby dostarczyć selenu i pasty dyni żeby dostarczać cynku.
    Żelaza nie biorę bo żelazo i ferrytyne mam w normie.

Rozmawiałam trochę z lekarzem o tych metylowanych formach i wychodzi na to, że wszystko zależy też od wyników badań, tak naprawdę trzeba byłoby zbadać sobie ilość kwasu foliowego i jeśli pomimo suplementacji jest niska, to wdrożyć metylowaną formę. Poza tym na ten moment nie ma konkretnych badań, które potwierdziłyby tę teorię o mutacji MTHFR. Ja staram się też zdrowo odżywiać i dostarczać kwas foliowy naturalnie, ale z tym to czasem różnie u mnie bywa :D puerię biorę od początku starań i raczej przy niej pozostanę :)

Domi_95 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Domi_95 Autorytet

Wysłany: 16 października 2023, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mówiłyście już o ciąży rodzinie?
    Ja chciałam powiedzieć już dwa dni po pozytywnym teście i becie, ale jednak czekam do tej wizyty 25.10. Jak będzie wszystko dobrze to dopiero powiemy.

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 16 października 2023, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    Ja chciałam powiedzieć już dwa dni po pozytywnym teście i becie, ale jednak czekam do tej wizyty 25.10. Jak będzie wszystko dobrze to dopiero powiemy.
    Teściowie oraz rodzeństwo męża jeszcze nie wie a rodzina od mojej strony już wie.

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 16 października 2023, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:

My powiedzieliśmy rodzicom jednym i drugim oraz powiedziałam przyjaciółce. Uważam, że nawet gdyby było coś nie tak, to to są najbliższe mi osoby i oczekiwałabym wtedy ich wsparcia. A myślenie „nie mów za szybko” itp. to takie branie pod uwagę najgorszych scenariuszy. Wierzę, że będzie dobrze i chcę się cieszyć tą ciążą od początku do końca 🥹

Kropka_93 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Magdusia89 Nowa

Wysłany: 17 października 2023, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, witam się skromnie i mam nadzieję że zostanę tu z wami do końca.
    Jestem świeżo po poronieniu więc entuzjazm mam na wodzy ale udało się naturalnie w kolejnym cyklu (totalnie nieplanowanym) więc cieszę się ale strach jest spory.
    Jestem dziś po wizycie 6+2 na usg piękny "pierścionek z diamentem" zarodek 4mm i 110 akcji serca beta hcg z 6 tygodnia 21500.

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdusia89 wrote:
    Cześć dziewczyny, witam się skromnie i mam nadzieję że zostanę tu z wami do końca.
    Jestem świeżo po poronieniu więc entuzjazm mam na wodzy ale udało się naturalnie w kolejnym cyklu (totalnie nieplanowanym) więc cieszę się ale strach jest spory.
    Jestem dziś po wizycie 6+2 na usg piękny "pierścionek z diamentem" zarodek 4mm i 110 akcji serca beta hcg z 6 tygodnia 21500.

Super! Rozgość się i zostań z nami na długo ☺️
    Masz jakieś objawy?

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2023, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🙂 postanowiłam że swoją przygodę zacznę z Wami tutaj na forum. 12.10.2023 ujrzałam dwie kreski na teście (chociaż trochę blada ta druga) , ale 13.10.2023 poszłam na badanie beta hcg i wynik był 16,2. Dzisiaj byłam powtórzyć bete i czekam na wyniki. Pierwsza wizytę u gin mam w piątek 20.10 , mam nadzieje że lekarz będzie mógł potwierdzić ciążę bo mam fizyczną pracę i zmiany po 12 godzin i dużo dźwigam 😑 nie ukrywam że stresuję się bo to moja pierwsza ciąża, a dużo się nasłuchałam o poronieniach w pracy.. mam nadzieję że zostanę z Wami do czerwca 🙂 z aplikacji wychodzi ze termin na 21.06.2024 , zobaczymy co powie lekarz 😉

• Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 17 października 2023, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka28 wrote:
    Cześć dziewczyny 🙂 postanowiłam że swoją przygodę zacznę z Wami tutaj na forum. 12.10.2023 ujrzałam dwie kreski na teście (chociaż trochę blada ta druga) , ale 13.10.2023 poszłam na badanie beta hcg i wynik był 16,2. Dzisiaj byłam powtórzyć bete i czekam na wyniki. Pierwsza wizytę u gin mam w piątek 20.10 , mam nadzieje że lekarz będzie mógł potwierdzić ciążę bo mam fizyczną pracę i zmiany po 12 godzin i dużo dźwigam 😑 nie ukrywam że stresuję się bo to moja pierwsza ciąża, a dużo się nasłuchałam o poronieniach w pracy.. mam nadzieję że zostanę z Wami do czerwca 🙂 z aplikacji wychodzi ze termin na 21.06.2024 , zobaczymy co powie lekarz 😉
    Ja też mam pracę fizyczną na 3 zmiany i dźwigam.Jak się dowiedziałam o ciąży zadzwoniłam do ginekologa o zwolnienie.

Patka28 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2023, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:
    Ja też mam pracę fizyczną na 3 zmiany i dźwigam.Jak się dowiedziałam o ciąży zadzwoniłam do ginekologa o zwolnienie.

No ja właśnie zastanawiam się jak moja ginekolog zareaguje na prośbę o zwolnienie , tym bardziej że z moich obliczeń ciąża jest młoda bo z testów owulacyjnych wynika że owu była 4.10.. teraz jestem na zwolnieniu do piątku bo miałam zapalenie gardła , ale nie chciałabym ryzykować w pracy 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2023, 13:44

• Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 17 października 2023, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka28 wrote:
    No ja właśnie zastanawiam się jak moja ginekolog zareaguje na prośbę o zwolnienie , tym bardziej że z moich obliczeń ciąża jest młoda bo z testów owulacyjnych wynika że owu była 4.10.. teraz jestem na zwolnieniu do piątku bo miałam zapalenie gardła , ale nie chciałabym ryzykować w pracy 😔
    Dzwiganie jeszcze na początku ciąży to bardzo ryzykowne.U mnie nikt w ciąży nie pracuje od razu L4.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2023, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam spodziewam się dzidziusia na czerwiec trochę się obawiam bo mam 40 lat.😁

• Magdusia89 Nowa

Wysłany: 17 października 2023, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Super! Rozgość się i zostań z nami na długo ☺️
    Masz jakieś objawy?

Jak na razie ogromny apetyt i rano jak nie zjem to trochę mi nie dobrze..
    piersi pobolewają raz bardziej raz mniej ..
    termin wg owulacji 8 czerwca

• Paatka Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuję na spokojnie w domu, także o zwolnienie się martwić nie muszę. Ale za to czeka mnie starcie z ubezpieczalnią... W listopadzie mieliśmy lecieć na wakacje, wszystko już opłacone. Ubezpieczenie od rezygnacji wykupione, także mam nadzieję, że mój ginekolog nie będzie robił problemu i wypisze papierek, że nie mogę lecieć... Po pierwsze ciąża po stracie, więc w życiu bym się nie zdecydowała na lot 12h na tak jej wczesnym etapie. Po drugie w kraju, ,do którego mieliśmy lecieć można zarazić się ziką, także wraz z dwoma kreskami plan wylotu odszedł w zapomnienie. Ale nie żałuję ani trochę.

Co do objawów to u mnie na ten moment spokojnie. Szybciej się męczę i jestem osowiała. Drzemka w ciagu dnia musi być.
    Ale już przed testem wiedziałam, że coś jest na rzeczy. Test robiłam 4 dni przed spodziewaną miesiączką, w dzień, w którym mieliśmy jechać na szczepienia przed podróżą. I mimo, że bądź co bądź to wpadka, to wiedziałam, że zobaczę 2 kreski... Przy 4 ciąży to już i test nie jest potrzebny... No i całe szczęście, bo te szczepionki akurat z kategorii tych zabronionych w ciąży..

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2023, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na kolejnym badaniu beta hcg wynik 116,4 . Z opisów wynika że przyrasta prawidłowo (13.10 miałam 16,2) 🙂 oby tak zostało, ale czuję że w piątek nie zobaczymy za dużo na usg.. oby wytrwać 😅

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2023, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdusia89 wrote:
    Jak na razie ogromny apetyt i rano jak nie zjem to trochę mi nie dobrze..
    piersi pobolewają raz bardziej raz mniej ..
    termin wg owulacji 8 czerwca

A mnie od samego początku bolały plecy strasznie, teraz mam wrażenie że co chwilę jestem głodna 🙂

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka28, cześć!

Zaniaw, nie obawiaj się niczego, dobry lekarz i spokojna głowa, będzie dobrze :)

Magdusia89, mnie piersi bolą przeokropnie, ale mdłości raz są, raz ich nie ma. Bardziej męczą mnie zawroty głowy, istny helikopter w głowie :/

Paatka, myślę, że lekarz bez problemu podpisze, że w ciąży nie możesz pozwolić sobie na tak długi lot oraz szczepienia, aby móc odwiedzić dany kraj :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2024, 11:45

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 17 października 2023, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze 3h i pierwsza wizyta u ginekologa.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2023, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:
    Jeszcze 3h i pierwsza wizyta u ginekologa.
    Trzymam kciuki! I daj znać po wizycie bo moja pierwsza też za 3 dni 🙂

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ