Czerwcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Natka9106 wrote:Dziewczyny powiedzcie jaki powinien być rozmiar kołderki i poduszki do łóżeczka 60×120?
Wiem wiem że dziecko powinno spać w praktycznie pustym łóżeczku i też tak u nas będzie, będzie spało w lekkim śpiworku ale mimo to chce mieć awaryjnie kołderkę i poduszkę, nie mogę się oprzeć tym pięknym wzorom. 🙈🙈
I czy lepiej kupić poprostu białe wypełnienie i np 2 komplety pościeli na zmianę czy taka już gotowa pościel z wypełnieniem? Macie jakieś rady/doświadczenia? Kupujecie kołderkę?
Ja właśnie będę jutro zamawiać, kupuję białą z wypełnieniem i do tego pościele rozmiar 60×120.
Co prawda mam śpiworki, różki, ale nie wiem w czy będzie wygodnie mojemu dziecku, przy chłopcach korzystałam właśnie na początku tylko z rożka, później kołderka. -
Ja narazie nie planuje kupować żadnych śpiworkow ani kołderek. Kupuje rożek i kocyk a jak później będzie to się okaże.
Chce najpierw kupić to co mi jest niezbędne do porodu jak i dziecka na początek. Później życie pokaże co potrzebuje i z neta szybko przyjdzie.
Raczej jestem z tych minimalistek więc uważajcie 😅
Ja do porodu torbę chce mieć już w 30 tyg spakowana i większość wyprawki zrobionej. -
Kaatii wrote:Ja mam 2 śpiworki z paki ubrań z Vinted, jeden właśnie cieniutki 0,5, a drugi grubszy 2,5tog. Dopóki nie przetestuję jak to się będzie sprawdzało nie kupuję kolejnych.
W planach mam jeszcze otulacz bambusowy (jako taka duża pielucha), będzie uniwersalnie do przykrywania, owijania, jako prześcieradło itd.
A co do kolorów wózków to niestety Venicci czarny bardzo blaknie, widuję sąsiadkę na osiedlu i po lecie budka jest cała w brązowe prześwity.
O to mnie zaskoczyłaś, znajoma miała w zeszłe lato Venicci i nawet proponowała mi sprzedaż gondoli, nic się z nią nie wydarzyło, żadnego prześwitu👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
nick nieaktualny
-
Coffee, widziałam to samo zdjęcie. W komentarzach był wręcz zachwyt i prośba o link do ubranka, a ubranko z Shein 🙃 Sobie zamawiam tam jakieś leginsy ciążowe czy inne, ale dziecku chyba bym się nie odważyła.
Po 4 latach no to chyba już ma prawo coś się dziać.. Nie wiem. U nas dyskusja nad kolorem trwa, bo mój mąż, zapobiegawczy jak zwykle uważa, że czarny wózek jest słabo widoczny np. zimą, a argument o odblaskach go nie przekonuje👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, ja kupiłam na początek rożek, a potem zobaczymy. Tez bardzo chciałabym kołderkę bo wzory tak piękne, ze oszaleć można, ale poduszki fizjoterapeuci naprawdę nie zalecają, a kołderki chyba cała reszta. Jak wyrośnie z rożka to wtedy śpiworek, a o kołderce pomyślę może w zimie.
-
Coffeebreak wrote:O jeżu... Przypomniałaś mi. Tak, jest zupelnie niewidoczny. Kiedyś jesienią wracałam z pracy po drugiej zmianie. Wózek czarny, rodzice na czarno.... Jakby mi złota rama nie blysneła to nie wiem co by było. Nawet nie chce myśleć. W dodatku to nie było jakieś zupełnie nieoświetlone przejście na pasach a i tak nie było ich widać. Tylko ta rama nas wszystkich uratowała.
Tak, widziałyśmy to samo zdjęcie.
Nie strasz Mi się podobają te czarne, bo ja w ogóle lubię czarny taki klasyczny. Ubranek dziecku nie kupię, ale wózek.. Auto też mam czarne 😅 Mąż naciska na ten beżowy, szary mi się nie podoba. Chyba będę musiała się pogodzić z tym beżem👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Nowa_Ola wrote:Masz na myśli dwa 1.0 tog? Ja myślałam nad jednym 0,5 tog, bo to najcieńszy jaki jest, w drugi właśnie jakiś 2 tog, gdyby było zimniej
Ja mam dwa 1.0 tog. W razie czego dokupię 0.5 tog jak będą w lipcu/sierpniu bardzo gorące noce.
Grubszego póki co nie kupuje.👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
Od wczoraj mały tak szaleje w brzuchu że szok 🫣 mój mąż aż się wczoraj wystraszył, takiego kopniaka dostał 😂
Dziś zaczęłam 22 tydzień.Kaktusowa, Emimo, Katt lubią tę wiadomość
👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
Nowa_Ola wrote:Meggie, każda z nas robi jak uważa, oczywiście, ale to nie jest wiedza z „internetow” tylko również od specjalistów, to naprawdę może być niebezpieczne dla dziecka i nie ma co tego spłaszczać do wiedzy z „internetow” To bardzo ważna sprawa, a jak widzę czasem te łóżeczka w ozdobnych warkoczach, kołderkach, poduszkach, baldachimach, z maskotkami wewnątrz to aż mnie… Ale każda ma wybór i ma do niego pełne prawo, nie możemy nikogo „nawracać” na swoją jedyną słuszną rację 😅 Więc Natka rób co Ci serce podpowiada
Ale to nie ja nawracam pisząc, że absolutnie żadnych poduszek itp do 2 roku życia ja właśnie uważam, że każdy ma swój rozum i niech robi po swojemu i nie zawsze „niezgodnie z zaleceniami” oznacza kategorycznie źle. Ja jestem po prostu zwłaszcza już po 1 dziecku bardzo cięta na te wszystkie hasła „bo zalecenia mówią że…”, bo aż strach zapytać o coś na forach, co nie do końca wpasowuje się w ZALECENIA. Ja po prostu mam wrazenie, że w dzisiejszych czasach i dobie internetu ludzie stracili zdolność własnych intuicji i przemyśleń na rzecz „tak mówią, tak musi być” i nie mówię tego stricte pod kątem akurat tematu poduszeczek itp, bo jak sama mówiłam, moja córka do roku spała w spiworku 😊 tylko ogólnie mówię jakie mam nastawienie do tego typu tematów 😊Anuska0907, Emimo lubią tę wiadomość
-
Domi_95 wrote:Od wczoraj mały tak szaleje w brzuchu że szok 🫣 mój mąż aż się wczoraj wystraszył, takiego kopniaka dostał 😂
Dziś zaczęłam 22 tydzień.
Super! Ja wreszcie od wczoraj zaczęłam czuć ruchy, co prawda delikatne, ale i tak się mega cieszę. Dzisiaj nawet mnie kopnął tak leciutko😍Domi_95, IssGreen, Magdak-51, Emimo, Katt lubią tę wiadomość
-
meggie94 wrote:Ale to nie ja nawracam pisząc, że absolutnie żadnych poduszek itp do 2 roku życia ja właśnie uważam, że każdy ma swój rozum i niech robi po swojemu i nie zawsze „niezgodnie z zaleceniami” oznacza kategorycznie źle. Ja jestem po prostu zwłaszcza już po 1 dziecku bardzo cięta na te wszystkie hasła „bo zalecenia mówią że…”, bo aż strach zapytać o coś na forach, co nie do końca wpasowuje się w ZALECENIA. Ja po prostu mam wrazenie, że w dzisiejszych czasach i dobie internetu ludzie stracili zdolność własnych intuicji i przemyśleń na rzecz „tak mówią, tak musi być” i nie mówię tego stricte pod kątem akurat tematu poduszeczek itp, bo jak sama mówiłam, moja córka do roku spała w spiworku 😊 tylko ogólnie mówię jakie mam nastawienie do tego typu tematów 😊
Kochana, te słowa o nawracaniu były o mnie, że ja tutaj nie jestem od nawracania na jedyną słuszną drogę, bo takiej nie ma ☺️ Masz rację, nie zawsze to co mówią jest jedynym wyjściem, ale też kwestie z tymi wszystkimi dodatkami w łóżeczku nie są wyssane z palca, nie są wymysłami internetow, tylko to naprawdę może być zagrożenie. Każda z nas sama decyduje o tym jak będzie spało, co i kiedy będzie jadło, jak będzie ubierać itp swoje dziecko ☺️meggie94, Anuska0907 lubią tę wiadomość
👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Ola to musisz się szybko decydować, bo mi już napisali, że w razie czego dostanę wózek zastępczy. Termin porodu na 2.07
Ja mam szarą torbę do bugaboo z czarna wstawka niestety ta wstawka już jest lekko brązowa tak , więc ja się nie odważyłam na kolor czarny.Nowa_Ola wrote:Nie strasz Mi się podobają te czarne, bo ja w ogóle lubię czarny taki klasyczny. Ubranek dziecku nie kupię, ale wózek.. Auto też mam czarne 😅 Mąż naciska na ten beżowy, szary mi się nie podoba. Chyba będę musiała się pogodzić z tym beżem -
Nowaola zobacz tu ładnie widać kolor. Ja na żywo nie widziałam szukałam tylko zdjęć w necie
https://www.vinted.pl/items/4043817335-coya-cybex-cozy-beige-rose-goldWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2024, 19:42
-
Kochana na spokojnie, nie będę na szybko biegać za wózkiem teraz. Chcę iść do sklepu i wybrać model, bo to nasze pierwsze dziecko i muszę pojeździć sobie kilkoma modelami po sklepie. Cybex mi się podoba bardzo wizualnie, ale nie zamykam sie na inne modele mam termin na 06.06 i do sklepu z wózkami wybieram się jakoś w marcu.
Kasia, co do kosmetyków to najpierw chciałam postawić na La Roche Posay, ale położna z którą rozmawiałam powiedziała, że lepiej na początek pielęgnować malucha olejem ze słodkich migdałów i dolewać do kąpieli swoje mleko. Nie polecała lecieć od razu w takie emolientowe kosmetyki, bo jeśli dzidziuś będzie miał AZS (a mąż ma dość silne), to dopiero wtedy sięgnąć po coś „mocniejszego”. Na ten moment sama nie wiem, może Mustella, albo jednak ten La Roche 🙃 A Ty co wybrałaś?Emimo lubi tę wiadomość
👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
W SHEIN wbrew pozorom można trafić prawdziwe perełki i jakościowe i cenowe. Warto czytać komentarze, ale w razie czego można spokojnie zwrócić. I zgadzam się - muśliny mają piękne. Moje córki też miały śliczne zestawy na lato od nich.
Dla maluszka żadne kosmetyki nie są potrzebne. Na suchą skórkę olejek migdałowy. W razie problemów pieluszkowych zielony Linomag. Do mycia wszystkie kosmetyki początkowo całkowicie zbędne.
Pupe podcieralismy wacikiem i przegotowaną woda, a na wyjścia Waterwipes.
Z pieluchami też na początek nie polecam szaleć, bo może się okazać, że dzieciaczkom nie podpasują. Moja młodsza miała masakryczne uczulenie na pieluchy od Pampersa i te marketowe. Dopiero pieluchy Mummi jej podpasowały, których dostępność w sklepach była raczej średnia, także musiałam zawsze pamiętać, żeby w odpowiednim czasie zamówić. 🙈Emimo, Coffeebreak, Katt lubią tę wiadomość