Czerwcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Nam polozna mowila ze spokojnie przez pierwsze miesiace wystarczy czysta woda do mycia ciala i glowki i u Nas sie to sprawdzilo, mloda nie miala zadnych krostek, itp, po kapieli tez zalecala niczego nie stosowac a w razie jakis zaczerwien stosowac zwykla make ziemniaczana a skora i tak byla gladziutka i zdrowa, pozniej zaczelismy stosowac zel z hipp, i teraz tez zapewne tak postapimy, ale tez slyszalam i czytalam o tym oleju ze slodkich migdalow wiec w razie czego bede z niego korzystac jak inne srodki nie beda dzialac😀
Madzia35 lubi tę wiadomość
-
Sama na nic konkretnego się nie zdecydowałam. Starsza podmywałam wodą i wacikami a chusteczki planuję też waterwips czy jakoś tak. Pampers na początek archiwalny. Jeśli chodzi o kosmetyki to myślałam z czasem o Sylveco. Ale jeszcze nic w tym temacie nie zadecydowałam. Powoli chce robić zakupy w aptece stąd to moje pytanie.
-
Ja też polecam olej ze słodkich migdałów i linomag i to tyle co będziemy mieć z kosmetyków do pielęgnacji 😀 olej z pestek malin na słońce. Do pepka chyba woda utleniona ale jeszcze doczytam czy lepiej srebro.
-
Ja to jestem z tych niecierpliwych. Jak już wózek mam to teraz szukam torby do szpitala 😅
Jak poznam płeć kupię rożki ubranka i chyba będę miała już wszystko 😀Nowa_Ola wrote:Kochana na spokojnie, nie będę na szybko biegać za wózkiem teraz. Chcę iść do sklepu i wybrać model, bo to nasze pierwsze dziecko i muszę pojeździć sobie kilkoma modelami po sklepie. Cybex mi się podoba bardzo wizualnie, ale nie zamykam sie na inne modele mam termin na 06.06 i do sklepu z wózkami wybieram się jakoś w marcu.
Kasia, co do kosmetyków to najpierw chciałam postawić na La Roche Posay, ale położna z którą rozmawiałam powiedziała, że lepiej na początek pielęgnować malucha olejem ze słodkich migdałów i dolewać do kąpieli swoje mleko. Nie polecała lecieć od razu w takie emolientowe kosmetyki, bo jeśli dzidziuś będzie miał AZS (a mąż ma dość silne), to dopiero wtedy sięgnąć po coś „mocniejszego”. Na ten moment sama nie wiem, może Mustella, albo jednak ten La Roche 🙃 A Ty co wybrałaś? -
Emimo, podobno pępek teraz najlepiej pielęgnować na sucho, oczyszczać tylko wokół patyczkiem. A torbę do szpitala to ja już wiem, że będę mieć Mommy Bag, bo jest bardzo pojemna. Bardzo często jeździmy po Polsce, więc przyda mi się w podróży również👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Ja tez olej i linomag, a poza tym bephanten.
Dziewczyny, wytłumaczcie mi coś, czy ja jestem jakaś nienormalna?
- kupiłam w necie dwa pajacyki i ja po prostu nie mogę patrzeć na tę ilość zatrzasków Już mam ochotę je rzucić w kąt czy pajacyki dla noworodka są serio takie super? Czy mogę je zamienić na krótkie spodenki i skarpetki albo polspiochy? Czy to ma jakieś znaczenie dla pępuszka, brzuszka, dla dziecka? Wiem, ze nic nie uciska…
- cz w ogóle pajacyki musza mieć stopki czy mogą być bez plus skarpetki?
- to samo mam z body kopertowym - wiem, ze z takim łatwiej, ale rozumiem, ze jest szansa, ze od razu nauczę się zakładać takie zapinane w kroczku i nie urwę dziecku przy tym głowy?
Serio odstraszają mnie zatrzaski w ilości większej niż 3 sztuki -
nick nieaktualny
-
Kfiatuszek666 wrote:Ja tez olej i linomag, a poza tym bephanten.
- kupiłam w necie dwa pajacyki i ja po prostu nie mogę patrzeć na tę ilość zatrzasków Już mam ochotę je rzucić w kąt czy pajacyki dla noworodka są serio takie super? Czy mogę je zamienić na krótkie spodenki i skarpetki albo polspiochy? Czy to ma jakieś znaczenie dla pępuszka, brzuszka, dla dziecka? Wiem, ze nic nie uciska…
- to samo mam z body kopertowym - wiem, ze z takim łatwiej, ale rozumiem, ze jest szansa, ze od razu nauczę się zakładać takie zapinane w kroczku i nie urwę dziecku przy tym głowy?
Serio odstraszają mnie zatrzaski w ilości większej niż 3 sztuki
Jasne, że jest szansa, że ogarniesz szybko. Ja kopertowe odrzuciłam po tygodniu bo mnie wkurzały też te wszystkie napy. Pajace do spania najlepsze i my właściwie tylko wtedy je używaliśmy. Jak dla mnie te ze stopkami na początek, bo skarpetki lubią magicznie spadać ze stópek. Ale fakt taki, że jeśli lato będzie upalne to i tak zapewne dzieciaczki będą spały w rampersach, a nie długich pajacach.Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kfiatuszek666 wrote:Ja tez olej i linomag, a poza tym bephanten.
Serio odstraszają mnie zatrzaski w ilości większej niż 3 sztuki
My pajacyków od początku używaliśmy tylko jako piżamki 😊 I tez z czasem zrozumiałam, że pajacyki na suwak to złoto 🙈 Z tego samego powodu pisałam Wam kiedys, ze body kopertowe nie są dla każdego, bo mnie szlag trafiał z tymi zastrzaskami 🙈Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Coffeebreak wrote:Powiem ci że ja wogole nie myślałam pod tym kątem jak wybierałam wtedy wózek choć to mocny argument. Odrzuciłam różowy, jasny i ciemny bo stwierdziłam że będzie trudno usunąć plamy 😅 i został mi tylko szary.
Mąż chyba może mieć rację bo pewnie też sama lubisz być na czarno skoro to twój ulubiony kolor. Chyba że poruszasz się niemal wyłącznie w samym centrum gdzie na każdym skrzyżowaniu są światła i oświetlenie bezpośrednio nad zebrą to pewnie nie będzie to miało aż takiego wpływu na decyzję.
Niestety nie tylko. Mieszkamy w centrum miasta, ale często chodzimy na spacery z psem również w ciemniejsze miejsca. No cóż, bezpieczeństwo ważniejsze niż moje widzimisię
A co do pajaców, to są również z podwójnym zamkiem jak śpiworki👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
To ile kupić tych pajacyków? 3, 5, 7? Powiedzmy ze to na pierwsze 2 Tyg, później do spania tylko. Jak często robi się pranie ubranek maluszka?
A dajmy na to, ze urodzi się w czerwcu i na dworze będzie plus 25. Czy tak czy siak noworodka trzyma się dzień i noc ‚na dlugo’? Tzn skarpetki, długie body i nogi tez zakryte? Bo pierwszy miesiąc ciałko dziecka uczy się termoregulacji? Czy można go ubierać w długie ubranka powiedzmy tydzień dwa, a potem przerzucić się na letnią garderobę?
Wiecie, mi jest całe życie gorąco, ja tylko czekam aż będzie można założyć spódnicę/sukienkę i lekkie trampki albo sandalki -
nick nieaktualny
-
Kfiatuszek666 wrote:To ile kupić tych pajacyków? 3, 5, 7? Powiedzmy ze to na pierwsze 2 Tyg, później do spania tylko. Jak często robi się pranie ubranek maluszka?
A dajmy na to, ze urodzi się w czerwcu i na dworze będzie plus 25. Czy tak czy siak noworodka trzyma się dzień i noc ‚na dlugo’? Tzn skarpetki, długie body i nogi tez zakryte? Bo pierwszy miesiąc ciałko dziecka uczy się termoregulacji? Czy można go ubierać w długie ubranka powiedzmy tydzień dwa, a potem przerzucić się na letnią garderobę?
Wiecie, mi jest całe życie gorąco, ja tylko czekam aż będzie można założyć spódnicę/sukienkę i lekkie trampki albo sandalki
Zerknij sobie tutaj: https://mamaginekolog.pl/dziecko/pielegnacja-dziecka/jak-ubierac-dziecko-do-snu/
Fajna grafika jest. Kwestia tego jakie będzie lato. Bo w upały to i noworodka na długo nie ubierzesz, bo skończy się tak wysypem potówek. Jak już to nakrywa się otulaczem bambusowym.
Co do prania to też różnie: a to ulewanko, a to mleczko przy karmieniu pocieknie nie tam gdzie trzeba, a to wielka kupa pójdzie po plecach. 😁 Bywa, że przebieranek jest sporo.
Ja na dzień nigdy pajacy nie zakładałam. Nawet na początku. Większość spodenek dla maluszków, to już spodnie z górą bezuciskową. Spodenki i bodziak do przewijania najwygodniejszy. 🙂
Madzia35, Kfiatuszek666 lubią tę wiadomość
-
Ja usłyszałam kiedyś od lekarza, że bezpieczniej jest dziecko wychłodzić niż przegrzać. Przegrzanie jest bardzo niebezpieczne zwlaszcza dla noworodków. Zmarznięte da znać płaczem, przegrzane niekoniecznie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2024, 22:46
-
Magdak-51 wrote:Ostatnio z ciekawosci weszlam na forum zeszlorocznych czerwcowych mam i tam dziewczyny zwrocily uwage na te kremy mineralne przeciwsloneczne, ze bardzo ciezko je pozniej zmyc
Tak potwierdzam Nie dość ze ciężko się rozsmarowują to potem zmycie ich to nie taka prosta sprawa, trzeba je zmywać „na tłusto”. Nam się sprawdził do ich zmywania olejek z musteli