Czerwcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Anuska94 wrote:Dziewuszki przytyłyście coś już?
Patka28 lubi tę wiadomość
👩 29l.
👧 Lena 2014r
👦 Aleksander 2015r
👦Kajtuś 2017r
👼 Dawidek 2022r
7CS🍀🌈
23.10.2023r 11dpo ⏸🤰
23.10.2023r 11dpo bhcg 10,8mIU/ml , progesteron 9,34ng/ml
25.10.2023r 13dpo bhcg 40,9mIU/ml, progesteron 14,97ng/ml
06.11.2023r mamy pęcherzyk ciążowy USG 5+6, OM 6+3
20.11.2023r mamy serduszko 👶🏼🩷
20.12.2023r prenatalne dziewczynka 👧🏼
28.02.2024r II prenatalne dziewczynka 👧🏼
-
nick nieaktualnyRiptide i Natka9106 na pewno po wizycie będziecie spokojniejsze 🙂 na dzien dzisiejszy gdyby nie choroba to poszłabym później do gin , bo tylko nerwy straciłam, na początku nic nie było widać no i pieniążki nie są małe za takie wizyty, także nie ma co się spieszyć chyba że coś się dzieje 😉 dziewczyny miały rację, że lepiej później niż za wcześnie 😅 człowiek mądry po fakcie 😀 jednak jeśli ktoś czuje taka potrzebę żeby iść wcześniej to rozumiem 🙂 spokój wewnętrzny najważniejszy 😊 pieniążki nie sa najważniejsze .
Ja nic nie przytyłam ale też mam wzdęty brzuch i cisną mnie spodnie 😅 -
Przytyć nie przytylam, ale mam trochę wzdęty brzuch.👩🏻 - 28 lat - PCOS
🧔🏻♂️ - 29 lat
Mama - 🐶
Starania od 04.2023 r.
09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)
05.10.2023 - ⏸️
🩵chłopiec🩵 -
Mi się wydaje, ze brzusio mi urosło, ale to tez chyba raczej wzdęcia bo ponieważ ciagle mi niedobrze i jem na siłę to nie objadam się. Od słodyczy w ogole mnie odrzuca.
Zastanawia mnie natomiast coś innnego - dziś rano obudziłam się i bolą mnie łydki jakbym miała zakwasy. Poza tym mam suche usta, szybko się męczę i częściej chce mi się pic (nie jakoś bardzo dużo, po prostu częściej). I tak się zastanawiam czy to po prostu przez ciążę czy zaczyna mi brakować jakichś składników w organizmie. Mam zlecone badania, może wreszcie uda się zrobić w tym tygodniu. -
Dziewczyny, super, że wizyty dobrze poszły! 🍀 a te, które martwią się przyrostem bety - na tym etapie nie ma sensu już jej badać, bo przyrasta zupełnie inaczej niz na początku ☺️
Jeśli chodzi o przytycie - to ja schudłam 2kg 🫣 ale mam wydety brzuch, coraz bardziej wydaje mi się, że zaczyna wyglądać na ciążowy, na co jest absolutnie za wcześnie 😂
Kwiatuszku, ja czuję podobnie w jednej łydce, jakbym ją naciągnęła i wydaje mi się, że to kwestia braku magnezuPaulciam, Patka28 lubią tę wiadomość
-
Ja w poprzedniej ciąży przytyłam +2kg w te 10 tygodni, no i jeszcze przed zajściem w tą nie zdążyłam tego zrzucić, także zaczęłam z dodatkiem. Teraz też mam zaokrąglony brzuch przez wzdęcia. Od słodyczy też mnie odrzuca, co w sumie ciekawe, bo w poprzednich ciążach jedyną moją zachcianką były słodycze. Także przypuszczam, że tym razem będzie synek. Chociaż od 2 dni ogólnie od jedzenia mnie odrzuca... Cokolwiek zjem to mi ciężko na żołądku.
-
Ja 1,5 kg w tydzień 😂 ale jem jak szalona, mam wilczy apetyt, zero mdłości. I tez mam wzdety brzuch i go ukrywam pod szerszymi ubraniami, żeby nikt nie zauważył 😉 ale wlasnie rozmawiałam o tym z mama, moja mama miała identycznie ze mną w ciąży i jej brzuch już było mocno widać na początku trzeciego miesiąca. No i tez apetyt miała 😄 tylko ja nie chciałabym przytyć 30 kg, tak jak ona 😂😂 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWcześniej nieśmiało tu przycupnęłam, a teraz mogę się ciut bardziej rozsiąść.
Co do wagi to boję się na nią stanąć...
Przed staraniami miałam problem z zaburzeniami odżywiania. Waga była prawidłowa, ale po schudnięciu prawie 10 kg (zdrowo w rok) miałam ogromny strach przed przytyciem nawet pół kg...
Podczas starań zostałam przy jedzeniu bez defizytu i na mało intensywnych ćwiczeniach. Od trzech tygodni nie jem jakoś więcej, ale nie ćwiczę, ciągle śpię i czuję, ze tracę kontrolę.
Oczywiście nie odchudzam się w ciąży, ale też nie jem za dwoje. Za to dla dwojga już tak to nie będzie łatwy czas, ale damy radę -
Wojka wrote:Wcześniej nieśmiało tu przycupnęłam, a teraz mogę się ciut bardziej rozsiąść.
Co do wagi to boję się na nią stanąć...
Przed staraniami miałam problem z zaburzeniami odżywiania. Waga była prawidłowa, ale po schudnięciu prawie 10 kg (zdrowo w rok) miałam ogromny strach przed przytyciem nawet pół kg...
Podczas starań zostałam przy jedzeniu bez defizytu i na mało intensywnych ćwiczeniach. Od trzech tygodni nie jem jakoś więcej, ale nie ćwiczę, ciągle śpię i czuję, ze tracę kontrolę.
Oczywiście nie odchudzam się w ciąży, ale też nie jem za dwoje. Za to dla dwojga już tak to nie będzie łatwy czas, ale damy radę
Doskonale wiem co czujesz, ja do starań schudłam 34 kg i dla mnie każdy kg na plus jest też bardzo „trudny”, ale wyjaśniłam sobie to tak, że jeśli udało mi się zrzucić, to zrzucę tyle, ile będę chciała, już po ciąży ☺️ polecam takie myślenie! 😘Wojka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Patka28 wrote:Mnie też odrzuca od słodyczy, a wcześniej mogłam jeść tonami.. 😅 czyli to na chłopca ? 😀
No taki jest zabobon, że słodkie na dziewczynkę. U mnie się sprawdził x2. 😅 Moja koleżanka teraz w ciąży z dziewczynką i też tylko słodkie by jeść chciała. Przyjaciółka ma 2 synów to tylko kiszone i śledzie jej w głowie były. Także sama jestem ciekawa na ile tym razem się to sprawdzi.😅Patka28 lubi tę wiadomość
-
Paatka wrote:No taki jest zabobon, że słodkie na dziewczynkę. U mnie się sprawdził x2. 😅 Moja koleżanka teraz w ciąży z dziewczynką i też tylko słodkie by jeść chciała. Przyjaciółka ma 2 synów to tylko kiszone i śledzie jej w głowie były. Także sama jestem ciekawa na ile tym razem się to sprawdzi.😅
To bardzo jestem ciekawa, bo ja przed ciąża nie przepadałam za słodyczami, a teraz mam na nie ogromną ochotę 😁 będę o tym pamiętać, ciekawe czy się sprawdzi 😂 a co do śledzi - można je jeść w ciąży? Może to głupie pytanie, ale tak teraz mi wpadło -
Dziewczyny a ja mam pytanie z innej beczki jak wy ustawianie suwaczkiem bo ja znalazłam na stronie kopiuje link i nie mogę zapisać zmian06.10.2023 pozytywny test- niespodzianka naturalna
07.10.2023 beta 742 (godz15)
09.10.2023 beta 1551 (godz 11)
11.10.2023 beta 2994 (godz 10:30)
14.10.2023 beta 8476 (godz 21)
19.10 ♥️ 96 uderzeń
31.10 CRL 13,4mm FHR 159/min
21.11 3,86 człowieczka ♥️173 (10w5d)
04.12 USG prenatalne ok (12w4d) PAPPA ok
19.12 ♥️150 (14w5d)
16.01 273 gr człowieczka (18w5d)♥️152
22.02 397 gr córcia, badania połówkowe ok (22w)
15.02 556gr (23w) ♥️142
14.03 973gr (27w) ♥️155
09.04 1484gr (30w5d) ♥️147 prenatalne nieznacznie poszerzona miedniczka
07.05 2379gr (34w5d) ♥️153
22.06.2024 2840g 53cm 18:20 nasza kruszynka jest z nami
-
Riptide wrote:To bardzo jestem ciekawa, bo ja przed ciąża nie przepadałam za słodyczami, a teraz mam na nie ogromną ochotę 😁 będę o tym pamiętać, ciekawe czy się sprawdzi 😂 a co do śledzi - można je jeść w ciąży? Może to głupie pytanie, ale tak teraz mi wpadło
Moim zdaniem nie można, tak jak każdego innego surowego mięsa i ryb. Ale powiedz to komukolwiek z pokolenia naszych matek 😂Riptide lubi tę wiadomość
👧❤️ 19.06.24 -
Aniela855888 wrote:Witam, byłam u ginekologa na wizycie, według miesiączki 6+5, według usg 6+1. Niestety zarodka brak.... Pechęrzyk jest, żółtkowy też, zarodek lekarz powiedział że być może coś tam widać, ale nie jest pewny. Szasa 50/50, kazał zrobić bete. Zrobiłam od razu następnego dnia.
Pierwszy wynik - ok. 42 000
Drugi wynik po 48h - ok. 52 000
Przy pierwszym wyniku nawet się ucieszyłam, że może przy tak dużym wyniku jest szansa. Niestety drugi pokazał przyrost na poziomie ok 20%, czyli podwaja się co 6 dni....
Co o tym myślicie? Czy jest cień szansy, czy przy takim przyroście już pozamiatane?
U mnie była bardzo podobna sytuacja, w 6 tygodniu miałam betę 36 i 48tys, lekarz nastraszył mnie zaśmiałem.
Dzisiaj byłam na wizycie w 8t4d i mamy 1,66cm zarodka w kształcie krewetki z bijącym serduszkiem 😍
Nie martw się, co ma być to będzie, na tym etapie nic nie jesteś w stanie zrobić, a lepsza wysoka beta niż za niską.
Aniela855888 lubi tę wiadomość
👧❤️ 19.06.24 -
Riptide wrote:To bardzo jestem ciekawa, bo ja przed ciąża nie przepadałam za słodyczami, a teraz mam na nie ogromną ochotę 😁 będę o tym pamiętać, ciekawe czy się sprawdzi 😂 a co do śledzi - można je jeść w ciąży? Może to głupie pytanie, ale tak teraz mi wpadło
Śledzie te przetworzone typu w occie, oleju, śmietanie można jak najbardziej. No chyba, że kupisz w rybnym typowo surowego i będziesz chciała zjeść to już nie.
Sporo o tych śledziach artykłów w internecie:
https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/zywienie-w-ciazy/wigilijne-potrawy-dla-kobiet-ciazy-mama-karmiacych-niemowlat/Riptide, Eniana lubią tę wiadomość