X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie cukier idealny 74,135,116 cieszy mnie to bardzo. Mała waży 1,014 ułożona miednicowo, pytałam o szczepienie (krztusiec) to powiedział, że jak najbardziej zaleca. Jeszcze przemyśle sprawę.
    A dzisiaj świętujemy z Zuzią 🥰

Kaktusowa, Kfiatuszek666, meggie94, Saimi, Nowa_Ola, Kaatii, Emimo, Katt, Riptide lubią tę wiadomość

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Torby do szpitala nie mam spakowanej, nawet nie prałam jeszcze tego, mam zamiar zrobić to po świętach i spakować. Karty ciąży przy sobie nie noszę, bo nie widzę takiej potrzeby, do szpitala mam 10 minut, to mąż zawsze może przywieść.

Mam pytanie do dziewczyn po cc.
    Ile bierzecie koszulek nocnych? Ja mam jedną, taką do karmienia i dwie piżamy, bo nie jestem koszulowa, i wolę spodnie i koszulkę na ramiączkach. Myślicie, że nie będzie problemu w szpitalu, czy lepiej same koszule? Bo po porodach SN miałam właśnie same koszule🤔

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Skarbek001 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2024, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpinam się pod pytanie odnośnie koszul, bo to będzie mój pierwszy poród i jestem zielona w tym temacie. Ile mam ich zabrać do szpitala? 🫣 Jedną porodową i dwie do karmienia na pobyt w szpitalu to jest ok? Ogarnął mnie jakiś strach że już 27 tydzień zaraz a ja nic nie mam w razie gdybym trafiła do szpitala🤯

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarbku, uspokój się! Ja mam jedną siatkę w szafie, w której jest koszula do spania, leginsy, koszulka na krótki rękaw, skarpetki, majtki. Jeśli trafię do szpitala to mąż wie, że ma mi ją przywieźć na już, a dodatkowo skompletować więcej potrzebnych rzeczy. Polecam :)

Z koszul to mój szpital mówi, żeby zabrać jedną do porodu i jedną do karmienia, ale dla mnie to za mało. To będzie czerwiec dziewczyny, może być mega gorąco, możemy też ubrudzić koszulę krwią czy czymkolwiek innym, dlatego ja biorę jedną koszulę do porodu, dwie koszule do karmienia. Ja też nie jestem fanką koszul, w domu jeśli już to zakładam jakieś na cienkich ramiączkach, ale to zbyt odważne na szpital, muszę kupić inne 😂 Jedną już mam z Dolce Sonno, bardzo fajna bawełniana, z krótkim rękawkiem i rozpinana oczywiście. Wygląda jak taka sukienka letnia, więc przyda się nawet w tych pierwszych dniach w domu, jeśli nie będę miała czasu żeby się ubrać jak człowiek 😂

Anuska0907 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dzisiaj straszny kryzys 😞 od kilku dni mam mdłości, dzisiaj w nocy dopadła mnie bezsenność, boli mnie brzuch (czuję takie kłucie od rozciągania), wkurza mnie jak dziecko mi się rusza w brzuchu i ogólnie mam dosyć bycia w ciąży 😑

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Domi_95 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od kilku tygodni mam spakowana torbę dla mnie, ale nie do porodu tylko w razie jakby się coś działo i znalazłabym się w szpitalu. Mam w niej najpotrzebniejsze rzeczy (ręczniki, bieliznę, piżamę, szlafrok, skarpetki, żel pod prysznic, szampon itd.)
    Torbę do porodu planuję spakować około 30 tygodnia, a rzeczy dla maluszka dopiero jak wszystko wypiorę i wyprasuję. A mam plan zrobić to na początku maja.

Co do koszul to mam z nimi duży problem, bo ich po prostu nienawidzę. Kupię chyba jakieś najzwyklejsze bawełniane do karmienia bo wiem, że założę je tylko w szpitalu.

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Kaatii Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj pierwszy dzień trzeciego trymestru, zrobiło się poważnie :D mała w brzuchu kopie jak szalona, wieczorem na dole brzucha, teraz na górze, ja już nie wiem jak ona jest ułożona i czy to możliwe, żeby się 2 lub 3 razy dziennie przekręcała 😂

Koszule mam kupione 2 jakieś z zalando, rzuciłam je w folii do szafy, pranie najwcześniej za miesiąc.

Z jakich marek kupujecie biustonosze do karmienia? Mam obecnie bardzo wrażliwy biust, więc chętnie kupiłabym teraz taki stanik, który byłby przydatny też na później, ale nie mogę nic ciekawego znaleźć. Pewnie lepsze jakieś miękkie rozciągliwe na początek?

👧❤️ 19.06.24
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2024, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spodnie odradzam. Nawet po CC są przecież odchody poporodowe ( co za nazwa w ogóle 😅) .

Jeśli chodzi o koszule to ta z porodu będzie na pewno od razu do prania. Mi mówiono że do wyrzucenia ale okazało się to nieprawdą.

Mnie położne jesZcze na sali przebrały w czysta.... Która już godzinę później była brudna bo się podwinęła na podkład. Zostałam jednak w niej ta noc bo nie miałam siły wstawać i rano mąż przebrał mnie w trzecią. Zostałam więc bez koszul a woda że mnie schodziła i pocilam się mocno to było to nieprzyjemne. Oczywiście pranie i suszenie było gotowe na następny dzień a że był weekend to nawet nie było gdzie dokupić na szybko czwartą 🙈

Ja bym powiedziała żeby mieć porodowa i 2 na zmianę. Dodatkowo jakąś w domu do dowiezienia - nawet taka nie ciążowa bo brzuszek będzie się już zmniejszal. Ja wtedy w ogóle nie miałam żadnych piżam więc zostałam na lodzie 😅 , a potem polubiłam się z koszulami więc teraz mi to nie grozi :)

To pocenie po porodzie to trwało chyba z miesiąc w ogóle. I mówiąc pocenie nie mam na myśli kropelki pod pachą tylko morze w pępku i rzekę płynąca między piersiami 😨serio jak się podnosiłam to czułam jak płynie. Nie mówiąc już o mleku z piersi bo to oddzielna bajka. W domu to się nie raz przebierałam w nocy 3-4 razy ale to wiadomo ubierałam już jakiś t-shirt . Nie kupowałam aż tyle piżam.

Dodatkowo cienki szlafroczek bawełniany - można narzucić nawet na taką piżamę na szeleczkach i czuć się bardziej komfortowo. Ja dziś kliknelam taki kremowy szlafrok w Sinsay . Widziałam go na żywo i jest ok w dodatku dziś próbka na dzień kobiet.

Koszule mam póki co jedną z dr nap. Fajnie bo jest długa.
    W tamtej ciąży kupiłam takie kilka cm przed kolano i myślałam że będa ok nawet jak jeszcze trochę urosnę ale jak ubrałam w 9 m-cy w szpitalu to tak się podniosła na brzuchu że mi majty było widać z przodu 😅 szlafrok mnie ratował 🙈 oczywiście po porodzie znowu były dobre bo brzuch zmalał ale te kilka dni na patologii i zaraz po porodzie czułam się w takiej koszuli yhm... Średnio

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2024, 13:27

Anuska0907 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2024, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biustonosz akurat kupowałam i mam z lupoline model 2266 jeśli chcesz podglądnąć ;) . W tamtej ciąży miałam z nipplex.

Tu są dwa skrajne obozy. Jeden obóz mówi właśnie o takim staniku typu sportowy ale ja nie kupowałam miekkiego i rozciągliwego bo biust przy kp jest po prostu bardzo ciężki i potrzebuje podtrzymania.
    Ja bym poleciła normalny z fiszbinami tylko miska miękka bez żadnych gąbek czy usztywnień.

Najlepiej jakbyś zasięgnęła porady w sklepie z bra fittingiem.

Kupiłam ostatnio ten biustonosz bo normalnie noszę 75E a urosłam do 75H więc noooo już bardzo potrzebowałam coś większego ale wiem że to nie koniec powiększania się biustu więc nie wiem czy to już jest moment aby kupować staniki do kp. Tak naprawdę najlepiej byłoby kupić stanik do kp już po porodzie ale wiem że nie zawsze mamy odpowiednie sklepy pod nosem.

• Madzia35 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 3 koszule z poprzedniej ciąży w idealnym stanie wiec zostają. Tez nie lubie koszul, ale ułatwiają zycie w połogu. Kupiłam na allegro doslownie po 45-50 zl. Wygladaja naprawdę zacnie jak na taką cene. Minus to suwak do rozpinania na piersiach, wygodniejsze byly by chyba napy albo nawet takie zakladki do rozciagania, zeby poradzic sobie jedną ręką.
    Ważne zeby to byla bawełna, nie mieszanka z poliestrem bo faktycznie idzie sie zapocić.

Biustonosze mam z HM takie do karmienia (miseczka odpinana od góry), chodze w nich chyba juz od 3 miesięcy. Ja sobie fiszbinów nie wyobrazam, zeby mnie jeszcze dodatkowo gniotły, ale nie mam duzego biustu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2024, 13:52

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2024, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli kogoś gniota fiszbiny to tym bardziej będę polecać wizytę w sklepie z bra fittingiem :)

Ja też nie mam dużego biustu. 75e czy H to wciąż średni rozmiar. No H już może trochę większe ;) ale nadal nie mam tak że muszę kupować np sukienke rozmiar większą bo wszędzie pasuje a w biuście nie dosune zamka.

Osoby nie mające pojęcia o stanikach to 75e najczęściej określały jako "na oko masz takie małe C , większe B " ;)

• Domi_95 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Sinsay jest fajna koszula nocna dla mam i z kodem rabatowym wychodzi za 37 zł, także fajna cena.
    Kod produktu: 8933F-99X

Madzia właśnie miałam dodane już do koszyka koszule z suwakami, ale tak stwierdziłam że chyba jednak wygodniejsze będą napy. Dobrze że to potwierdziłaś 😁

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Katt Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2024, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do szpitala kompletnie nie mam nic przygotowanego, fakt, mam trochę ubranek dla dziecka ale to by było na tyle i faktycznie gdyby coś to i tak mi się nie przydadzą. Planowałam ogarnąć większe zakupy jak bede na zwolnieniu ale niestety choroba nie pomaga siedzieć i analizować koszyk z zakupami. Ale ważne że mam plan działania.
    Ale za to mogę się pochwalić że dziś zamówiłam wózek - i tu się pojawia problem bo będzie dostępny dopiero na czerwiec. A czerwiec to równie dobrze może być 1 albo 30 - kto wie, ale jestem spokojna, gdyby coś to dostaniemy zastępczy więc na pierwsze dni jakoś sobie poradzimy. I mam już łóżeczko, stoi sobie w kartonie i robi za szafkę. Więc jestem z siebie dumna. Przygotowania idą po mału do przodu.
    Padło pytanie o targi - mam wrażenie że jak się wie konkretnie czego się szuka to są w porządku. Dlatego z niektórymi zakupami poczekam do kwietnia i pojadę już z gotową lista zakupów. I moja rada - najlepiej pojechać rano, bo widziałam jak się kręciliśmy to przychodziło coraz więcej ludzi. A tłumy nie są naszą mocną stroną. I w dodatku z mężem podeszliśmy do tego zadaniowo. Zobaczyć ewentualnie kupić łóżeczko, porównać na spokojnie wózki i zobaczyc ewentualnie kupić coś dodatkowego do bujania, odłożenia ale ostatecznie stwierdziliśmy że na nasze "ogromne" mieszkanie nie ma sensu bo łóżeczko jest na kółkach, będzie wózek i pomyślimy jedynie o czymś dla starszego dziecka ale to na to mamy jeszcze czas.

• Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja normalnie mam biust 75f, ale miesiąc temu kupiłam sobie 3 staniki 80f bo juz mi było ciasno w obwodzie. Ogólnie to mam taki kiepski biust, rozchodzi się na boki, takie szczurze ryjki ;) i dlatego całe życie popylam w sztywnych z fiszbinami, w dodatku lekki push up. Ładnie zbiera i jest chociaż jakiś efekt ;) i właśnie jak myślę o tym, ze staniki do karmienia nie maja fiszbin, nie są sztywne… to się zastanawiam jak ja będę żyć 😂 kupiłam na Allegro 2 do karmienia takie miękkie z myślą, ze będą na na noc, ewentualnie do chodzenia po domu. Nie ma opcji abym wyszła w nich za próg ;)
    Poza tym jedzie do mnie paczka z dwoma do karmienia z Momcozy, przyjedzie to dam znać. Najwyżej będę używać swoich standardowych biustonoszy na co dzień, w końcu w nich tez da się karmić tylko trzeba inaczej wyjąć pierś ;)

Koszule do szpitala/do karmienia kupiłam na razie na zalando dwie firmy Mon Amie, ale do porodu jeszcze muszę jakąś tanioszkę kupić.

• Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    Ja mam dzisiaj straszny kryzys 😞 od kilku dni mam mdłości, dzisiaj w nocy dopadła mnie bezsenność, boli mnie brzuch (czuję takie kłucie od rozciągania), wkurza mnie jak dziecko mi się rusza w brzuchu i ogólnie mam dosyć bycia w ciąży 😑

Wiesz, jak to się nazywa… hormony ;) za parę dni będzie lepiej!

Kokosankaa lubi tę wiadomość

• Kaatii Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja powoli wyrastam ze stanika 65E i wydaje mi się, że mam taaak ogroooomny biust 😂 no cóż, tak to jest jak całe życie płaskoklacie, a teraz nagle coś się pojawiło i przeszkadza 😅
    Też wolę staniki z fiszbinami, przy takich kompletnie miękkich topach jest mi jeszcze bardziej niewygodnie, bo rozsmarowuję sobie biust rękami pod pachą ;)

👧❤️ 19.06.24
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam spory biust, który nadal rośnie, więc ze stanikami czekam. Mam kartę podarunkową na kilka stówek do sklepu z bielizną i umówiłam się z panią, że przyjdę w kwietniu. A skoro już o piersiach mowa, czy u Was też już coś z nich zaczyna wyciekać? To moja pierwsza ciąża, ale potrafi mi się zrobić mokro, czy to już siara? Wybaczcie, jesli to głupie pytanie, ale serio to moja pierwsza ciąża, a nie mam koleżanek, które mają dzieci 😅

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • shikaka86 Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca 2024, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Ja mam spory biust, który nadal rośnie, więc ze stanikami czekam. Mam kartę podarunkową na kilka stówek do sklepu z bielizną i umówiłam się z panią, że przyjdę w kwietniu. A skoro już o piersiach mowa, czy u Was też już coś z nich zaczyna wyciekać? To moja pierwsza ciąża, ale potrafi mi się zrobić mokro, czy to już siara? Wybaczcie, jesli to głupie pytanie, ale serio to moja pierwsza ciąża, a nie mam koleżanek, które mają dzieci 😅

Mnie się rzadko coś pokaże, ale to bardziej zauważam wieczorem na biustonoszu takie jakby skruszone, suche mleko, w bardzo małej ilości, nie żeby był stanik jakoś mokry. Czasem widzę jak z sutka wystaje taka grudka niczym drobny piasek koloru jasnożółtego. To chyba ta siara właśnie. Może pojawia się po jakimś podnieceniu czy w podobnych sytuacjach, nie zwróciłam uwagi.

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie takie skruszone mleko w biustonoszu po całym dniu to norma, też jest tego niewiele. Jednak ostatnio zdjelam biustonosz wieczorem przed kąpielą i miałam mokra plamkę na koszulce, to już mnie zdziwiło, bo to chyba dość wcześnie jeszcze

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Natka9106 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2024, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zrobiłam pierwsze apteczne zamówienie z rzeczami dla siebie po porodzie m.in podkłady, wkładki laktacyjne, maść na sutki, majtki poporodowe. Dzisiaj też doszła moja pierwsza koszula szpitalna rozpinana z przodu jak za koszule za 55 zł jest ok, tylko trochę za duża, bo wzięłam rozmiar xl ale myślę że do porodu nie będę w niej wyglądać jak w worku. Także w razie co jakieś podstawy będę już miała w razie niepodziewanej sytuacji.
    Dla dziecka wciąż nic nie mam ale jutro jadę na targi i mam nadzieję że wrócimy chociaż z łóżeczkiem. 🙏🙏🙏🙏

‹‹ 242 243 244 245 246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ