X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś

Nowa Ola jakie żelazo suplementujesz? U mnie bardzo dobrze (w ciąży, przed ciążą już znacznie gorzej, nie wiem z czego to wynika) Sorbifer Durules na receptę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2024, 00:17

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 01:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Nowa Ola jakie żelazo suplementujesz? U mnie bardzo dobrze (w ciąży, przed ciążą już znacznie gorzej, nie wiem z czego to wynika) Sorbifer Durules na receptę.

Biorę na receptę Tardyferon-Fol 80mg żelaza już od początku stycznia i nic to nie zmienia. Gdy zaczęłam brać to hemoglobina wynosiła 11,8 :/ W czwartek zapytam się lekarza co z tym robimy

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • mandire Debiutantka

Wysłany: 20 marca 2024, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ilości USG to tak na prawdę nie ma żadnych oficjalnych międzynarodowych zaleceń, że powinno być więcej niż 2 USG. Pierwsze w pierwszym trymestrze i drugie pomiędzy 18-22 tygodniem.
    I wiem co mówię, bo jako że mieszkam w Szwecji i tu są tylko dwa, chciałam się z nimi kłócić że nie przestrzegają międzynarodowych zaleceń. I okazało się że właśnie przestrzegają. Oczywiście wysyłają na dodatkowe (nawet co 1-2 tygodnie) jeśli jest taka konieczność i medyczne uzasadnienie.
    Nie mówię że to jest dobre, ja tam jestem za wolnością w tej sferze i pójdę na dodatkowe usg prywatnie. Ale są landy gdzie nawet prywatne są zakazane bez wyraźnego medycznego wskazania.

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co kojarzę to w Polsce badanie przed 11 tygodniem jest dobrowolne, następne badania są już obowiązkowe i powinny zostać wykonane między 11 a 14 tygodniem ciąży, a następne pomiędzy 18 a 22 oraz 28 a 32 tygodniem ciąży. Natomiast jeśli chodzi o szkodliwość usg to wydaje mi się, że przy obecnym sprzęcie nie wpływają one na płód. Szukałam kiedyś badań na ten szkodliwości, ale nie znalazłam. Jedynie nie poleca się słuchania serca na wczesnym etapie rozwoju. Poza tym lepiej sprawdzić na usg czy ok niż się stresować bo akurat stres wpływa negatywnie na płód ;)

Saimi, Kasia1988 lubią tę wiadomość

age.png
  • Kessa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Na mnie zawsze fajnie przed ciążą działał feroplex. .te, o których mówisz powodowały mega bóle żołądka, biegunki i wymioty....
    Teraz hemoglobina zaczyna też mi lecieć, mam póki co zwrócić uwagę aby w diecie trochę to podbić, a jak się nie uda to na następnym wizycie też mi już przepisze żelazo 🫣

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do usg, to mi tylko mówili że dzieci nie lubią tego 3D, dlatego robią je tylko na połówkowych i trzeciego trymestru (dlatego dzieci się na nim często zasłaniają rączką, bo tam jest intensywne światło czy coś). A normalne USG mam co wizytę i tylko dźwięku serduszka nie włącza

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A takie pytanie z innej beczki- jak wasze dzidziusie reagują jak wypijecie kawę? U mnie mąż ma zdiagnozowane ADHD i dzidziuś w brzuchu się bardzo dużo rusza (nawet lekarz to mówił podczas wizyty), więc boję się że dzidziuś też będzie mieć adhd. Jeszcze właśnie zauważyłam że po kawie się uspakaja, to też mąż mówi że to kolejny objaw adhd. Nie wiem czy to można zdiagnozować już w brzuchu, ale póki co wszystko na to wskazuje 😬

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie, synek 1002g, wszystko super.
    No zapowiada się raczej z tych większych, ale zobaczymy jak to ostatecznie wyjdzie.
    Najważniejsze, że wszystko ok. 💙

Domi_95, Kokosankaa, Kaktusowa, Kessa, Saimi, shikaka86, Katt, Emimo lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    A takie pytanie z innej beczki- jak wasze dzidziusie reagują jak wypijecie kawę? U mnie mąż ma zdiagnozowane ADHD i dzidziuś w brzuchu się bardzo dużo rusza (nawet lekarz to mówił podczas wizyty), więc boję się że dzidziuś też będzie mieć adhd. Jeszcze właśnie zauważyłam że po kawie się uspakaja, to też mąż mówi że to kolejny objaw adhd. Nie wiem czy to można zdiagnozować już w brzuchu, ale póki co wszystko na to wskazuje 😬

Ja w sumie raczej piję mleko z kawą I to zazwyczaj rozpuszczalną, ale mam wrażenie, że się wtedy więcej rusza 😅 jej ale jest cudowna pogoda u nas, spacer po lesie zaliczony, teraz leżę na leżaku w ogrodzie, piję kawkę, pieseł leży sobie ze mną. Młody przed chwilą kopał 😅 a właśnie, przedwczoraj pies złapał pierwszego kleszcza, zamówiliśmy na szybko obrożę na kleszcze bo na zimę mu zdejmujemy. Także uważajcie na swoje zwierzaki i na siebie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2024, 12:00

Domi_95, Saimi, Kokosankaa lubią tę wiadomość

age.png
  • Domi_95 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Ja w sumie raczej piję mleko z kawą I to zazwyczaj rozpuszczalną, ale mam wrażenie, że się wtedy więcej rusza 😅 jej ale jest cudowna pogoda u nas, spacer po lesie zaliczony, teraz leżę na leżaku w ogrodzie, piję kawkę, pieseł leży sobie ze mną. Młody przed chwilą kopał 😅 a właśnie, przedwczoraj pies złapał pierwszego kleszcza, zamówiliśmy na szybko obrożę na kleszcze bo na zimę mu zdejmujemy. Także uważajcie na swoje zwierzaki i na siebie

Oj tak, podobno jest mnóstwo kleszczy. My naszemu podajemy tabletkę i oprócz tego robimy oprysk całego podwórka przeciwko kleszczom.
    Dziś mam wizytę, już się nie mogę doczekać aż zobaczę małego ❤️

Kaktusowa, Saimi, Emimo lubią tę wiadomość

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosanka, spokojnie z tym ADHD, nawet jak dzidziuś po urodzeniu będzie wykazywał objawy, to jeszcze nic pewnego, bo jest za wcześnie żeby zdiagnozować. Mój synek kopie jak szalony szczególnie po prysznicu z muzyką 😂 I to naprawdę wtedy daje czadu, brzuch faluje.

Kaktusowa ma rację! Kleszcze są prawie całą zimę, bo musiałoby być dwa miesiące poniżej 10 stopni, żeby wymarły. My zabezpieczamy psa przez cały rok tabletkami. W ogóle byłam u weterynarza i pytałam w jaki sposób przygotować zwierzaki zdrowotnie na noworodka, to dostałam informację, żeby zbadać 💩czy nie ma pasożytów u całej trójki, zamiast profilaktycznie dawać tabletkę na odrobaczenie, bo jednak ta tabletka nie na wszystko działa, a wiadomo, że lepiej, żeby taki noworodek nic nie złapał. Może którejś z Was to info się przyda ☺️

Domi_95 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Ola za podzielenie się info. My właśnie musimy zawieźć kupę naszego do badania bo ostatnio znowu miał biegunkę, przeszło mu co prawda po tabletkach, ale wet stwierdził, że skoro usg I krew ok to może ma jakiegoś pasożyta, mimo regularnego odrobaczania. U nas odpukać sprawdza się ta obroża na kleszcze i jak ma założona to nie łapie, ale właśnie w styczniu mu ściągamy bo to jednak chemia... no i niestety już trzeba na nowo zakładać.

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

age.png
  • Kessa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    Moja jest ogólnie bardzo aktywną i ruchliwa. Ja kawę zawsze piłam mocna, czarna, sypana bez cukru... Do 10 tyg co prawda mnie odrzuciło, ale potem normal je wróciłam do picia swojej fusiary- i ogólnie nie zauważyłam aby mała była jeszcze bardziej aktywna po niej 🤔

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Andzia2519 Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2024, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kawa niewiele daje, zresztą cukier tez nie bardzo, jeśli chodzi o ruchy. Zjedzenie czegoś, zimna woda działają najlepiej. A, no i jeszcze dużo ruchu, a potem jak zalegnę w lozeczku to jest dyskoteka w brzuchu :)

Kaktusowa lubi tę wiadomość

• Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kawa czarna z ekspresu, a efekt jakby dostała karnet na treningi tajskiego boksu 😂 jak leżę na plecach albo w wannie jest to samo, ale w później ciąży nie należy leżeć na plecach wiec może córka daje znać w ten sposób.

Moja sunia nosi foresto cały rok. Po prostu w lutym każdego roku wymieniam na nową i już. Kiedyś nie nosiła przez tydzień to kleszcz pojawił się od razu :(

NowaOla, chyba będziesz miała super piersi przygotowane do karmienia, a na pewno mleczka do kpi Ci nie zabraknie :)

Dziewczyny, ja co prawda problemu nie mam, ale może zakwas z buraków by Wam pomógł? Czy to już nie ten etap?

Powiem Wam, ze byłam wczoraj u koleżanki i zobaczyłam na własne oczy jak jej 5-miesięczna córka ‚jedzie’ w babybjornie przez cały salon do przedpokoju :) tak się dziecku ten leżaczek podoba. Poszłam wiec za ciosem i też zamówiłam, w piątek będzie :)

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

• Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2024, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze brak terminów gdzie robiłam prenetalne.Może mi lekarz odpuści.Nie mam auta a mąż nie weźmie wolnego bo już dwa razy wziął w ostatnim czasie żeby jechać ze mną na konsultacje.

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:
    Kurcze brak terminów gdzie robiłam prenetalne.Może mi lekarz odpuści.Nie mam auta a mąż nie weźmie wolnego bo już dwa razy wziął w ostatnim czasie żeby jechać ze mną na konsultacje.

Ale to nie lekarz ma Ci odpuścić, tylko Ty nie powinnaś odpuszczać trzeciego badania prenatalnego. Jest tak samo istotne jak pierwsze i drugie badanie.

Kwiatuszku, może te piersi faktycznie będą działać u mnie dobrze, chociaż położna mówiła że to żaden wyznacznik do dobrego karmienia 🙈 kusicie mnie z tym leżaczkiem!

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej koleżanki! Melduję się po wizycie, córcia waży 1009 g i ma bardzo długie nogi, więc chyba zaprzestane już kupowania ciuszków w rozmiarze 56 😂 mój mąż ma 191 cm, więc to pewnie po nim odziedziczy, bo ja 165 😀 wszystko dobrze, usg III trymestru mam 19 kwietnia, dostałam już skierowanie na szczepionkę na krztusiec (zalecenie jest, by oboje rodziców się zaszczepiło). Szyjka bardzo dluga, więc nie ma się o co martwić. Wszystko jest w jak najlepszym porządku 😊 pozdrawiamy Was wszystkie! Nie udzielałam się ostatnio, bo naprawdę brak mi czasu, ale czytam regularnie 😊

Kaktusowa, Domi_95, Katt, Anuska0907, Emimo lubią tę wiadomość

• Domi_95 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również melduję się po wizycie. Dziś 27+3. Mały waży 998 g i jest ułożony miednicowo, ale jeszcze mamy dużo czasu żeby się obrócił. Szyjka też ok.
    Dostałam notesik do zapisywania pomiarów ciśnienia i dr powiedział że jeżeli dobrze się czuję z niskim ciśnieniem to jest ok. Lepiej że mam niskie niż za wysokie.
    Kolejna wizyta za 4 tygodnie 17.04

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2024, 17:47

Anuska0907, Kaktusowa, Katt, Emimo lubią tę wiadomość

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2024, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś z was kupuje ciuszki z Sinsay? Zastanawiam się jak jest z jakością.

‹‹ 259 260 261 262 263 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ