X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pineapple! wrote:
    A Wy się wszystkie szczepicie na ten krztusiec? Dla mnie to nowość, nikt dotąd nie mówił mi o szczepieniu się. W pierwszej ciąży też się nie szczepiłam. Nie kojarzę też, by ktokolwiek w ciąży wokół mnie się szczepił. Tutaj dopiero czytam już któryś raz, że o tym piszecie. To jakieś nowe zalecenia?

Mi ginekolog powiedział, że nie namawia mnie do niczego, ale dzięki szczepieniu na krztusiec dziecko dostaje od nas przeciwciała, które działają do około pół roku. Dziecko jest szczepione na krztusiec bodajże po 2 miesiącu życia. Krztusiec dla tak małego dziecka to choroba śmiertelna, bo noworodek sobie nie poradzi z taką chorobą. Rozmawiałam z innymi lekarzami o tym i każdy doradzał mi szczepienie, jeden mówił wręcz, że to powinien być obowiązek. Aktualnie falę zachorowań mamy w Czechach, najczęściej atakuje noworodki, niemowlęta i małe dzieci.

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2024, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nie szczepię i mi lekarz nawet o tym nie wspominał. Może zmienię zdanie ale na dzień dzisiejszy nie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2024, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ]
    M

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2024, 02:59

Anuska0907 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2024, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Y.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2024, 02:59

• Saimi Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na dzień dzisiejszy też się nie szczepię, lekarz ani położna nic nie mówiła, nikt z rodziny ani znajomych nie szczepił się w ciąży. Nie mam dzieci które mogłyby przynieść coś z przedszkola i zarazić mała. Poza tym jestem uwiązana w domu i sama procedura szczepienia jest dla mnie awykonalna bo mam leżeć cały czas..

Czy Was dziewczynki też tak bolą całe plecy? Ból od dołu aż po łopatki, kark, pachy, aż do łokci, plus cycki.. Coraz gorzej też mi się oddycha i jakieś żołądkowe sprawy się zaczynają (zgaga zaczęła przechodzić ale za to cały czas czuje się pełna).

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2024, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wydaje mi się że przez to że leżysz no i brzuszek coraz większy stąd ból kręgosłupa. Co do zgagi to już niestety może się pojawić. Problemy zoladkowe również.

Saimi lubi tę wiadomość

• agnieszkallo Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2024, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lekarka też mówiła o szczepieniu na krztusiec w 28tc-32tc. Po weekendzie umowie się do POZ i zobaczymy jakie nastawienie tu będzie miała lekarka. Nie wszystkie chcą szczepić. U mnie akurat wśród znajomych słyszę o szczepieniu od ok 4 lat. Każda ciężarna się szczepiła.
    Chce się zaszczepić. Moje dzieci przynoszą z placówek różne cuda. Planowałam jeszcze szczepienie na RSV, ale raczej w Polsce jeszcze nie będzie dostępna szczepionka.

01.2007🩵
    09.2014🩷
    04.2017🩵
    06.2024🩷
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję szczepienie, chociaż mój lekarz jeszcze nic nie mówił.
    A co do bólu kręgosłupa to może aż tak to nie, ale jak się kładę wieczorem do łóżka i leżę na boku to bolą mnie nerki :( na plecach nie bolą. No i nie mogę pic na noc bo wycieczka do toalety 6-8 razy gwarantowana.

Powiem Wam, ze mi już jest ciężko :( nie mogę się schylic, nie mogę zgiąć. Czuję jakbym miała jakiegoś wieloryba w brzuchu ;) jak się przekrecam to muszę sobie brzuch trzymać. Masakra. Mam wizytę we wtorek i robię zakłady z mężem czy będzie bliżej 1900 czy 2000 gramów 😂

Jak pomyślę, ze termin z miesiączki mam na 9.06 i do tego czasu może się nic nie wydarzyć to mi słabo. Chociaż z usg jest 3 tygodnie większa, muszę pogadać z lekarzem jak w takim wypadku wyznacza się termin cc, jeśli na serio miałoby się odbyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2024, 14:52

• Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zarezerwowałam szczepionkę w aptece, kupuję Adacel,bo tylko tą mają na stanie. Rano w poniedziałek mam lekarza i jak będzie wszystko dobrze, to w poniedziałek się zaszczepie.

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Dziś będę u mojego lekarza, to dopytam jeszcze raz o to do kiedy trzeba się szczepić. Dopiszę to do mojej listy: rozejście spojenia, guzy, anemia, infekcje (wczoraj dzwonili do mnie z luxmedu, że mam w moczu znow bakterie i leukocyty) 🙈 To będzie długa wizyta 🙃

NowaOla trochę się u Ciebie tego nazbierało, ale pocieszę, że nie jesteś sama. Ja też mam torbiele na piersiach, anemia ,choć trochę mi się hemoglobina podwyższyła z 10,4 na 10,8 i z tymi bateriami, też Cię dokładnie rozumiem, ja po antybiotyku, a jeszcze jakieś pojedyncze są🫤
    Musimy dać radę z tym wszystkim , jeszcze 2,5 miesiąca i tulimy swoje bobasy 🥰😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2024, 15:22

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam za to robioną biocenozę pochwy i wyszło, że nie mam bakterii kwasu mlekowego, więc pewnie będę musiała włączyć wspomaganie żeby mi się jakaś infekcja nie przyplątała. No i mam pojedyncze leukocyty, ale nie wiem co mój gin na to. Ostatnio stwierdziła, że jak są nieliczne to ok. Najbliższa wizyta w czwartek 😊 co do szczepienia na krztusiec to w szkole rodzenia mówili, że właśnie chroni dziecko do 2 miesiąca życia i że polecają, więc pewnie się też zaszczepię.

age.png
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj miałam spotkanie z położną, bardzo dużo przydatnych i ciekawych rzeczy mi powiedziała np co kupić przed porodem, a z czym zaczekać, kiedy jechać do szpitala, co spakować dla siebie a co dla dziecka. Bardzo fajne spotkanie 😊 no i mocno mnie uspokoiła, po pierwsze dlatego że uświadomiła mi że wcale nie potrzebuje mieć tak dużo rzeczy od razu, a po drugie że takie dziecko trzeba tylko ubrać, nakarmić, wykąpać i położyć spać- nie ma w tym wielkiej filozofii, więc mam się nie stresować że nie jestem gotowa, bo po pierwsze jest jeszcze dużo czasu, a po drugie to nie jest trudne 😊

shikaka86, Kaktusowa, Domi_95, Saimi lubią tę wiadomość

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie. Mały dziś ważył 1623 🤣 jest w 77 centylu i lekarz mówi, że spory dzieciak, ale nie ma co się przejmować, na spokojnie. Z USG jest o 2 tyg starszy.

Co do guzów w piersiach to powiedział, że mam zrobić biopsję jak najszybciej, nie czekać z tym ani chwili. Piersi zmienione laktacją będą cięższe do zbadania. Nie mamy usg dla porównania, więc nie wiemy co jest hormonalne, a co mogło być już tam od miesięcy lub lat. Jutro będę umawiać się do rodzinnego po skierowanie do poradni i na biopsję. W sprawie spojenia mam się umówić do ortopedy, bo on nie może mi zrobić usg. Zbadał mnie tylko mechanicznie, jak naciskał na spojenie to aż mi się czarno zrobiło przed oczami ☹️ Odnośnie moczu powiedział, że mam powtórzyć wynik i jeśli bakterii i leukocytów będzie więcej, to mam mu wysłać smsem zdjęcie i da mi receptę na leki. A co do anemii to dostałam Sorbifer Durules 100mg i mam brać dwa razy dziennie. Nie wiem jak będę się czuła po 200mg żelaza dziennie 😱 ale musimy podbić hemoglobinę, bo mimo przyjmowania 80mg to i tak ona leci cały czas.

Rozmawialiśmy o rozwiązaniu, co prawda sam mówił, że jest jeszcze trochę czasu i dużo się może zmienić, ale przy rozejściu spojenia raczej będzie to cc.

A i co do szczepienia - mówi, że 28-36 tc, a jeśli internista ma problem ze szczepieniem, to mam mówić, że to zalecenia Ministerstwa Zdrowia i lekarz nie powinien ich podważać tylko przestrzegać.

Kaktusowa, Saimi, Domi_95, Katt, Emimo, Anuska0907 lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2024, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co na katar polecacie?Bo mnie dopadło.

Wysłany: 21 marca 2024, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NowaOla, z tym spojeniem to do fizjo uro-gin się umów. Mam koleżankę po cc z powodu rozejścia, urodzila 2 mies temu wiec świeża sprawa.

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    NowaOla, z tym spojeniem to do fizjo uro-gin się umów. Mam koleżankę po cc z powodu rozejścia, urodzila 2 mies temu wiec świeża sprawa.

Fizjo uro-gin może mi ulżyć w bólu, ale nie da mi papierka na to, że takie spojenie się rozeszło i potrzeba cc, tak powiedział lekarz. Muszę mieć historię leczenia u ortopedy :/

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵

Wysłany: 21 marca 2024, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Fizjo uro-gin może mi ulżyć w bólu, ale nie da mi papierka na to, że takie spojenie się rozeszło i potrzeba cc, tak powiedział lekarz. Muszę mieć historię leczenia u ortopedy :/

Skoro tak powiedział to Ok. U mnie w mieście funkcjonuje to inaczej, a jestem na świeżo bo dziś w szkole rodzenia ginekolozka opowiadała właśnie o relacji rozejścia i cc.

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Skoro tak powiedział to Ok. U mnie w mieście funkcjonuje to inaczej, a jestem na świeżo bo dziś w szkole rodzenia ginekolozka opowiadała właśnie o relacji rozejścia i cc.

Po ortopedzie na pewno wybiorę się do fizjo :) nie wyobrażam sobie tak cały czas funkcjonować. A co masz na myśli mówiąc że funkcjonuje to inaczej? Mówili Wam, że fizjo uro-gin może wystawić zaświadczenie o rozejściu do cc?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2024, 21:12

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Riptide Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, nie wiem, jak z zaświadczeniem, ale ja chodzę od grudnia co miesiąc do fizjo uro-gin i ostatnio właśnie zaczęło mnie boleć spojenie, pokazała ćwiczenia, pomasowała, pościskała i mam wrażenie, że jest poprawa. Nie było to najprzyjemniejsze uczucie, ale pomogło. Dlatego też Ci polecam - oczywiście jeśli lekarz zalecił ortopedę, to idź, ale fizjo może to ładnie dopełnic 🙂 Jaki już duży Twój synuś, super, niech sobie rośnie, a za Twoje wszystkie wyniki mocno trzymam kciuki!

• Saimi Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa Ola ale duży ten Twój synuś już! Cudownie się czyta takie mile wieści. Trzymam kciuki by reszta też się ułożyła po Twojej myśli :)

Też brałam sorbifer 2xdziennie i mi już ładnie podskoczyło (z 11,8 na 12,2) przez niecałe 3 tyg i teraz jestem znów na 1x dziennie. Troszkę z zaparcia mi może być problem ake ogólnie tragedii nie miałam. Powodzenia!

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
‹‹ 261 262 263 264 265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ