X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Andzia2519 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2024, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:
    Co na katar polecacie?Bo mnie dopadło.

Inhalacje! Ile wlezie albo nebulizatorem albo glowa nad garnek i pod ręcznik. W garnku woda, sól kuchenna. My używaliśmy olejka eukaliptusowego za zgodą lekarza, mimo że na olejku jest napisane żeby w ciazy nie używać, więc jak się boisz to nie. Przed olejkiem używałam ziół kuchennych i goździków, żeby był jakiś zapach.

Irygacja zatok 2x dziennie. Do tego irygator jest must havem ale polecam bardzo.

• Gosia9 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, daaawno mnie nie było. Nie wiem co u was mam nadzieję że wszystko dobrze i maluszki zdrowo rosną. U mnie bez zmian cały czas się dużo dzieje. Ostatnio byłam na wizycie 25+5 z małą wszystko ok waży 880g.

Emimo, Saimi, agnieszkallo, Katt, Kasia1988, Kfiatuszek666, Natka9106 lubią tę wiadomość

• Saimi Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia A ostatnio właśnie wspominałam, że się mało odzywasz. Ciesz, się, że maluszek pięknie rośnie. Dużo siły!

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Domi_95 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszedł mi dziś kocyk z Lullalove z Limango. Jest piękny, milutki i mięciutki ❤️

Kaktusowa, Emimo lubią tę wiadomość

👩🏻 - 28 lat - PCOS
    🧔🏻‍♂️ - 29 lat

Mama - 🐶

Starania od 04.2023 r.
    09.2023 r. - I miesiąc stymulacji (Aromek, ovitrelle, duphaston)

05.10.2023 - ⏸️
    🩵chłopiec🩵
  • Kasia1988 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2024, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    Przyszedł mi dziś kocyk z Lullalove z Limango. Jest piękny, milutki i mięciutki ❤️
    Ja też dziś dostałam. Kupiłam taki brązowy i do tego pieluszki białe bawełniane w zestawie.

Brakuje mi już tylko laktatora ale mocno się zastanawiam który.

Domi_95 lubi tę wiadomość

• Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Po ortopedzie na pewno wybiorę się do fizjo :) nie wyobrażam sobie tak cały czas funkcjonować. A co masz na myśli mówiąc że funkcjonuje to inaczej? Mówili Wam, że fizjo uro-gin może wystawić zaświadczenie o rozejściu do cc?

Bardziej chodziło mi o to, ze nie trzeba mieć historii leczenia (czyli inaczej niż w przypadku tokofobii - podobno zmieniły się wytyczne i nie wystarczy zaświadczenie od psychiatry, ze kobieta boi się porodu, musi być udokumentowana historia bezskutecznego leczenia), wystarczy zaświadczenie, a podobno jak rozejście jest duże (nawet 1cm; ja mam 3mm) to lekarz w szpitalu jest to w stanie zbadać i skierować na cc. Samo rozejście nie jest bezwzględnym wskazaniem do cc, ale u mnie w miescie są tylko 2 szpitale i jak już jest to kierują na cc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2024, 15:15

Nowa_Ola lubi tę wiadomość

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Bardziej chodziło mi o to, ze nie trzeba mieć historii leczenia (czyli inaczej niż w przypadku tokofobii - podobno zmieniły się wytyczne i nie wystarczy zaświadczenie od psychiatry, ze kobieta boi się porodu, musi być udokumentowana historia bezskutecznego leczenia), wystarczy zaświadczenie, a podobno jak rozejście jest duże (nawet 1cm; ja mam 3mm) to lekarz w szpitalu jest to w stanie zbadać i skierować na cc. Samo rozejście nie jest bezwzględnym wskazaniem do cc, ale u mnie w miescie są tylko 2 szpitale i jak już jest to kierują na cc.

Rozumiem :) Mój lekarz wraz z moim poprzednim lekarzem kwalifikują do cc w szpitalu, w którym będę rodzić. Powiedział, że ortopeda musi dać informacje o rozejściu i na podstawie tego jest skierowanie na cc. Wg wytycznych rozejście 1,5 cm to bezwzględna cesarka, bo jest zagrożenie pęknięcia miednicy :/ Nie wiem jak to wygląda w innych, ale pewnie co szpital to obyczaj. Współczuję kobietom, które rodzą SN z tym rozejściem, to tak okropnie boli, nie wyobrażam sobie partych z takim bólem

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:

Pierwszy raz teraz czytam,że potrzeba "historię bezskutecznego leczenia" od psychiatry. Zaświadczenie miałam wystawione dwa miesiące temu ,ani psychiatra ,ani ginekolog nic nie mówili na ten temat🤷‍♀️

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska0907 wrote:
    Pierwszy raz teraz czytam,że potrzeba "historię bezskutecznego leczenia" od psychiatry. Zaświadczenie miałam wystawione dwa miesiące temu ,ani psychiatra ,ani ginekolog nic nie mówili na ten temat🤷‍♀️

To jest info od lekarza ginekologa pracującego u mnie w szpitalu. To są podobno najnowsze wytyczne.

• Anuska0907 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    To jest info od lekarza ginekologa pracującego u mnie w szpitalu. To są podobno najnowsze wytyczne.

Dziękuję za informację, zapytam swojego lekarza jak będę na wizycie.

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

👩40 🧑41
    31.12.2008 💒
    24.12.2007💙
    19.08.2011💙
    14.06.2015💙
    28.05.2024💝 Jest już na świecie Zuzia waga 3360 i 55cm

age.png
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska0907 wrote:

Z tymi zaświadczeniami od psychiatry to nie jest taka prosta sprawa, np w Gdańsku w ogóle ich nie respektują. Jak ci zależy na cc to lepiej sprawdzić czy w danym szpitalu nie mają z tym problemu i czy się te wytyczne faktycznie nie zmieniły

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska zapytaj, bo ja też słyszałam, że teraz nie wystarczy samo zaświadczenie, tylko musi być historia leczenia w tej sprawie. Trochę tego nie kumam, bo przecież w teorii tokofobia to lęk przed ciążą i porodem, to powinno się rok przed zajściem w ciążę już leczyć? 😅 oczywiście to takie pół żartem, pół serio. Dużo kobiet załatwiało sobie tak cc i chyba próbują to ograniczyć. Ja już sama nie wiem co lepsze, poród SN czy poród cc 🙈 Gdy nastawiałam się na SN, to miałam w głowie, że przecież cc to skomplikowana operacja, rana, blizna, problemy, lepiej SN. Teraz, gdy powoli oswajam się z myślą o prawdopodobnej cc, to mam w głowie, że przynajmniej nie będę popękana, nie będę musiała czekać na ten dzień, żyć w niepewności czy nie trzeba będzie wywoływać (moja mama wszystkie dzieci urodziła po terminie, najmłodsza siostrę 2 tyg na siłę wywoływaną). Straszne to jest dla mnie, ja lubię mieć wszystko zaplanowane od a do z.

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2024, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała podobno ma problem ze wzrostem.Jeden lekarz wypatrzył 10 dni różnicy.Mon ginekolog mówił że jak tak będzie to poslana będę na patologie ciąży oraz do końca ciąży będę mieć co tydzień wizytę u niego.Trochę się martwię.

• Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Anuska zapytaj, bo ja też słyszałam, że teraz nie wystarczy samo zaświadczenie, tylko musi być historia leczenia w tej sprawie. Trochę tego nie kumam, bo przecież w teorii tokofobia to lęk przed ciążą i porodem, to powinno się rok przed zajściem w ciążę już leczyć? 😅 oczywiście to takie pół żartem, pół serio. Dużo kobiet załatwiało sobie tak cc i chyba próbują to ograniczyć. Ja już sama nie wiem co lepsze, poród SN czy poród cc 🙈 Gdy nastawiałam się na SN, to miałam w głowie, że przecież cc to skomplikowana operacja, rana, blizna, problemy, lepiej SN. Teraz, gdy powoli oswajam się z myślą o prawdopodobnej cc, to mam w głowie, że przynajmniej nie będę popękana, nie będę musiała czekać na ten dzień, żyć w niepewności czy nie trzeba będzie wywoływać (moja mama wszystkie dzieci urodziła po terminie, najmłodsza siostrę 2 tyg na siłę wywoływaną). Straszne to jest dla mnie, ja lubię mieć wszystko zaplanowane od a do z.

Żeby to tak się dało w ciąży wszystko zaplanować 😬 ja bym chciała SN z zzo, ale jeżeli będzie konieczna cesarka to też jestem z tym ok. Byle nie rodzić bez znieczulenia, to jest jedyne co mnie przeraża

AEGO, Anuska0907 lubią tę wiadomość

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:
    Moja mała podobno ma problem ze wzrostem.Jeden lekarz wypatrzył 10 dni różnicy.Mon ginekolog mówił że jak tak będzie to poslana będę na patologie ciąży oraz do końca ciąży będę mieć co tydzień wizytę u niego.Trochę się martwię.

Hmm a nie jest tak, że jak różnica jest do dwóch tygodni to ok ? Może nadrobi ze wzrostem. U mnie z kolei lekarz mowi, że Młody ma dużą głowę i też się martwię, chociaż według lekarza to normalne, badał nawet przepływy w głowie, niby cały jest większy o tydzien. Idę do mojej gin w czwartek i mam nadzieje, ze wszystko ok będzie.

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosanka, no właśnie 😂🙈 Ale nie mam co się stresować, w szpitalu jest zzo, jeśli rozejście nie będzie duże, to urodzę ze znieczuleniem. Chyba, że mój klocuszek będzie cały czas tak rósł 😅 po prostu to rozejście cholernie boli i obawiam się co będzie później. Lekarz mówił mi, że jego pacjentka ostatnio miała cięcie i rozejście 2,2 cm i na koniec ciąży nie była w stanie chodzić.

Anuska94, mój mały jest 2 tyg starszy z USG i lekarz mówi, że to jeszcze żadna patologia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2024, 18:37

Kokosankaa lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie jest tak że są centyle i może być duża różnica między wielkością dzieci, ale w granicach tych centyli wszystko jest ok? W necie można znaleźć te siatki, mój idzie idealnie środkiem, więc na szczęście nie mam powodów do zmartwień, ale myślę że to normalne że każde dziecko rodzi się z inną wagą- od poniżej 3kg do 5kg i każde może być tak samo zdrowe 😊 tylko takiego klocka 5kg ciężej urodzić 😜

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • shikaka86 Przyjaciółka

Wysłany: 22 marca 2024, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się panicznie boję porodu, chce o tym porozmawiać ze swoim gin prowadzącym, ale nie wiedziałam o tym, że trzeba do psychiatry iść i mieć zaświadczenia. A czy wiecie jak wygląda zzo? Bo ja byłam przekonana, że podczas największego bólu, parcia można "wziąć", a położna nam mówiła, że tylko do paru centymetrów rozwarcia, i że nikt nie da zzo kiedy już jest 7 cm i powyżej, bo parcie musi być skuteczne, więc mnie to trochę przeraża, że jednak na skurcze parte jednak przypadnie największy ból.

• AEGO Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shikaka86 wrote:
    Ja się panicznie boję porodu, chce o tym porozmawiać ze swoim gin prowadzącym, ale nie wiedziałam o tym, że trzeba do psychiatry iść i mieć zaświadczenia. A czy wiecie jak wygląda zzo? Bo ja byłam przekonana, że podczas największego bólu, parcia można "wziąć", a położna nam mówiła, że tylko do paru centymetrów rozwarcia, i że nikt nie da zzo kiedy już jest 7 cm i powyżej, bo parcie musi być skuteczne, więc mnie to trochę przeraża, że jednak na skurcze parte jednak przypadnie największy ból.
    U mnie położna też mówiła o tych 7cm, że do tego etapu dają, ale generalnie prawda jest taka, że jest problem z zzo. W największym szpitalu w województwie u nas dają tylko do 16 bodajże od pon-pt, bo inaczej nie ma anestezjologów. W całym mieście tylko dwa szpitale chcą dawać. 😳 Gdybym wiedziała, że nie ma problemu ze znieczuleniem to bym się pewnie tak nie bała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2024, 19:32

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shikaka86 wrote:

Nam lekarz na szkole rodzenia mówił, że on rekomenduje wzięcie znieczulenia w połowie, że tak powiem, żeby kobieta zachowała siły na ostateczne rozwarcie, żeby mogła wtedy efektywnie pchać. No i że tak naprawdę to te ostatnie skurcze nie bolą tak bardzo jak właśnie te w połowie, ale nie wiem, nie rodziłam 😅

age.png
‹‹ 262 263 264 265 266 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ