Czerwcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Paatka wrote:U mnie niestety też pojawiły się bóle spojenia... I to nowość, bo w poprzednich ciążach bolał mnie krzyż, ale spojenie nigdy. Jak powiedziałam wczoraj o tym ginekolog to zrobiła mi sprawdzenie naciskiem z przodu. Aż mi łzy z bólu się pokulały... 🙈 Ale sprawdziła na USG i na ten moment jest rozejście w granicach normy, bo 0,78cm, a patologicznie to jest tak od 1-1,5cm. Kazała zapisać się do fizjoterapeuty uroginekologicznego, żeby już działać i zapobiec pogłębieniu, także idę w przyszłym tygodniu. I już mi się zapytała, czy biorę pod uwagę CC przez ewentualne rozejście. Tak jej szybko odpowiedziałam, że nie, że aż się śmiać ze mnie zaczęła i kazała w takim razie działać.
Co ma być to będzie. Jak będzie trzeba, to wiadomo i strach przed CC będę musiała przezwyciężyć. 🙈
O kurcze, to już spore jak na ten czas. Z tego co mi ortopeda mówił, to rozejścia spojenia się nie zatrzyma, ponieważ dziecko z każdym tygodniem bardziej naciska na spojenie i ono będzie się dalej rozchodzić. Można sobie ulżyć ćwiczeniami z fizjo, ale nie cofniemy ani nie zatrzymamy procesu. Ja jeśli będę mieć rozejście powyżej 1cm to nie ma opcji, że zgodzę się na poród SN, nie będę ryzykować pęknięcia miednicy i innych powikłań, o jakich się nasłuchałam u ortopedy 🙈 Daj znać jak działania u fizjo wpływają na ból ☺️👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Matko, współczuję wam dziewczyny problemów ze spojeniem. Mnie czasami boli po szybszym lub dłuższym spacerze, ale to przy ok 15tys kroków, nie chce sobie wyobrażać jak problematyczny musi być ten ból przy normalnym funkcjonowaniu 🥺
A jak wasza waga? Cały czas rośnie? U mnie od miesiąca bez zmian, zatrzymałam się na +8kg od początku przy największym wzroście w 2 trymestrze. Mąż już chce mi jedzenie pod nos podstawiać, ale ja nie jestem w stanie jeść więcej przy tak zgniecionych organach w brzuchu 🙈👧❤️ 19.06.24 -
Nowa_Ola wrote:O kurcze, to już spore jak na ten czas. Z tego co mi ortopeda mówił, to rozejścia spojenia się nie zatrzyma, ponieważ dziecko z każdym tygodniem bardziej naciska na spojenie i ono będzie się dalej rozchodzić. Można sobie ulżyć ćwiczeniami z fizjo, ale nie cofniemy ani nie zatrzymamy procesu. Ja jeśli będę mieć rozejście powyżej 1cm to nie ma opcji, że zgodzę się na poród SN, nie będę ryzykować pęknięcia miednicy i innych powikłań, o jakich się nasłuchałam u ortopedy 🙈 Daj znać jak działania u fizjo wpływają na ból ☺️
A nie wiem, czy takie duże. Moja ginekolog powiedziała, że miała już pacjentki z rozejściem 1,5 cm w 2 trymestrze, także jak na 3 trymestr i 3 ciąże to jest względnie i do ogarnięcia, szczególnie, że mały 2 tygodnie większy. 🙂 U mnie to też w sumie nie są na ten moment jakieś super silne bóle. W ciągu dnia funkcjonuję normalnie, dopiero wieczorami jak wcześniej więcej pochodzę to odczuwam. Albo jak gdzieś się spieszę i szybko próbuję iść to wtedy dostaję hamulec od spojenia. 😁 No i też mi powiedziała, że jak się nauczę prawidłowo postępować (typu np. wysiadanie z samochodu ze złączonymi nogami, spanie z poduchą między nogami, pilnowanie sylwetki) i odciążę miednicę to i rozejście będzie postępowało wolniej.
-
Kati, u mnie 10 kg na plusie było w poniedziałek, więc chyba całkiem znośnie biorąc pod uwagę, że sam maluch waży 1900 już
Patka, cieszę się, że nie masz aż takich dolegliwości, bo domyślam się, że przy małych dzieciach ciężko byłoby Ci odpoczywać jakoś bardziej, ja na szczęście jako jeszcze bezdzietna lambadziara mogę sobie na to pozwolić 😂 Ja od grudnia śpię na tej poduszce typu C, kocham ją 😍 Choć mój mąż mniej, bo blokuje mu do mnie dostęp 🫢👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Nowa_Ola wrote:Miałam na myśli oczywiście maść typu Linomag i Bepanthen, żadnego Sudocremu nie kupuję. Chyba zastosuję taktykę z zaufajpoloznej. Rozmawiałam z mężem i on uważa, że położna na szkole rodzenia mówiła, że po każdej zmianie pieluszki smarować 🙃 No nie wiem, ja tego nie pamiętam.
U mnie dziś ciężka noc, bo wstawałam co godzinę. A to kot coś mialczal, a to siku, a to miednica bolała. Tak wyglądają moje noce. Nie wiem czy może być gorzej z noworodkiem, ale jeśli przespałby mi 2-3 godziny ciągiem, to ja poproszę te „nieprzespane noce” z dzieckiem, a nie ból 😅 Dziś idę na usg do ortopedy zobaczyć to moje spojenie
I... czym pryskać pępek? Octanisept, jak czytałam, nie jest polecany?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2024, 16:07
-
IssGreen wrote:Linomag czy Bepanthen? Kupujesz dwie czy jedną maść? Czym się różnią?
I... czym pryskać pępek? Octanisept, jak czytałam, nie jest polecany?
Kupiłam dwie, bo zobaczę, która będzie się lepiej sprawować u malucha. Chyba obie mają podobne działanie i skład, obie nie są tak silne jak sudocrem, którego się już nie poleca, bo wysusza. Po prostu jedna skóra woli Linomag, a inna Bepanthen. Jak coś to proszę mnie poprawić ☺️
A do pępka kupuje tylko patyczki, żeby oczyścić przestrzeń wokół niego, będziemy pielęgnować na sucho zgodnie z zaleceniami. Octanisept nie jest polecany, bo po zmianie składu bardzo brzydko boją się po nim rany. Polecany jest w razie większych problemów Microdacyn, który mam, ale to przez to, że miałam ten zerwany paznokieć i mi został. Działa na takiej samej zasadzie jak Octanisept, ale ma lepszy skład. Dopóki jednak wszystko będzie z pępkiem dobrze to tylko sucha pielęgnacja u nas ☺️
Ja już po usg. Rozejście jest, ale na „tylko” 4mm, więc w sumie to nic z tym nie zrobimy dalej, mam przetrwać 🙈IssGreen lubi tę wiadomość
👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Kermetka wrote:Hej,
czy majtki poporodowe (siateczkowe) polecacie kupić w swoim rozmiarze (sprzed ciąży) czy o rozmiar większe? Jakiej marki?
Ja kupiłam jedne z Horizona 40-44 (przed ciążą nosiłam 42) a drugie z Bella Mama rozmiar XL, ale nie wiem czy dobrze. Te z Horizona są bardzo polecane, to wzięłam, a bella mama wrzuciłam tak o dodatkowo do koszykaKermetka lubi tę wiadomość
👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Nowa_Ola wrote:
Ja już po usg. Rozejście jest, ale na „tylko” 4mm, więc w sumie to nic z tym nie zrobimy dalej, mam przetrwać 🙈
O kurcze to aż dziwne, że takie mocne bóle od tego masz Czytałam, że największe bóle właśnie, gdy się przekroczy te 1,5cm, a jednak co organizm to inaczej na to reaguje.
Z sudocremem to ogólnie polecam uważać, szczególnie przy dziewczynkach. Mi wystarczyły historie położnej ze szkoły rodzenia odnośnie tego, że sudocrem często przyczynia się do sklejania warg sromowych u dziewczynek, żebym nigdy go nie używała.
Bephanten i Linomag są porównywalne. Osobiście wolałam zawsze ten dugi bo łatwiej się rozprowadza w mojej opinii. -
Majtki z horizona są super, polecam bardzo
Jeśli chodzi o sudocrem to trzeba uważać tez, bo to niezły siepacz i na przykład nasza mała jak miała odparzenia i posmarowaliśmy ją sudocremem to piszczała jakby ją ze skory obdzierali 🤷🏼♀️ Dlatego znowu się powtarzam, zalecenia zaleceniami, polecenia poleceniami a i tak wasze dziecko będzie Waszym królikiem doświadczalnym co mu pasuje, jakiej pielęgnacji potrzebuje itp itd 😊Kermetka, agnieszkallo lubią tę wiadomość
-
A co do pępka to tez jest kilka różnych szkół, mi w szpitalu przy córce mówili żeby pryskać octaniseptem i pryskałam i wszystko było ok i pięknie się zagoiło i córa ma śliczny pępek 😁 jakoś nie mogę sobie wyobrazić dłubania przy tym kikucie na sucho, ale każdy robi inaczej 😊
-
Na szkole rodzenia mówili, że można używać octaniseptu do pępka, ważne żeby po popsikaniu go osuszyć łącznie z wyciągnięciem patyczkami wilgoci, która zbierze się w zagłębieniu przy samym brzuszku.
Do dupki linomag, alantan lub bepanthen, przez pierwsze 2 tyg dużo i po każdej pieluszce, żeby skóra powoli się przyzwyczaiła do obecnego środowiska po przejściu ze środowiska wodnego
A fenomenu majtek z horizona nie rozumiem, mają ostrą cienką gumkę na górze, nie wydaje mi się to wygodne. Te z bella mama wyglądają dużo lepiej. Zamawiałam z obu najmniejsze rozmiary nosząc przed ciążą XS, są bardzo elastyczne.Kermetka, Domi_95 lubią tę wiadomość
👧❤️ 19.06.24 -
nick nieaktualny
-
Coffee dobrze, że jesteście w kontakcie i to na pewno lepsze niż leżenie w szpitalu. Trzymam kciuki żeby było okej
Meggie, weź pod uwagę zmianę składu octaniseptu, która była całkiem niedawno, możliwe, że już po narodzinach Twojej córeczki. To przede wszystkim przez tę zmianę składu nie jest już zalecany. Ale oczywiście - każdy robi jak uważa 🌸👩❤️👨🐈🐈⬛🐕
05.2023 - 💔
07.2023 - 💔
06.2024 - 🩵 -
Ja zmarnowałam tylko w razie zaczerwienienia. Używałam linomagNowa_Ola wrote:Jeśli nie masz żadnych objawów to powinnaś spać spokojnie. U mnie bakterii było 2-3 tys, a leukocyty podwyższone razy 5. Ten urosłem i żuravit pomógł posiew wyszedł mi czyściutki i obyło się bez antybiotyków
A ja mam pytanie do doświadczonych mam, czy krem pod pieluszkę typu linomag/bepanhten stosowałyście po każdej zmianie pieluszki? Czy co kilka? Czy jak? Trafiłam na taką dyskusję na fb i do tej pory byłam przekonana, że pupę trzeba smarować przy każdej zmianie pieluszki -
Dziewczyny może, któraś ma lub widziała na żywo tą wanienkę: https://www.smyk.com/p/ricokids-wanienka-dla-niemowlat-z-termometrem-bialo-niebieska-i7643271 ?
Wpadła mi w oko, w sumie spoko, że składana, bo i mniej miejsca zajmie, ale jestem ciekawa, czy jest coś warta. Przy dziewczynkach miałam klasyczne plastikowe bobasowe wanny ze stelażem, a teraz tyle tych składanych, że jest w czym wybierać i stwierdziłam, że to spoko rozwiązanie dla oszczędności przestrzeni. Szczególnie, że my i tak nie planujemy kąpać na stelażach, żeby nasze dziewczyny mogły w tych kąpielach z poziomu parteru brać udział. -
nick nieaktualny
-
No właśnie ja na długo tej wanienki nie potrzebuję, bo i tak mamy wannę i w nowym domu też w planach jest, więc znając życie szybko na nią przejdziemy. Przy dziewczynach kupiliśmy wielkie wanienki, a nim zdążyły porządnie do nich dorosnąć to już i tak z klasycznej korzystały.
Może w weekend znajdę chwilę, to wpadnę przyjrzeć się jej na żywo. I to opieranie się też muszę wziąć pod uwagę, bo jak to ja - mogę się pilnować, ale z 4 i 6 latką już może to być bardziej skomplikowane.