X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2023, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli chodzi o wszelkie plamienia - zamiast się denerwować konsultujcie z lekarzem lub IP/SOR, badanie na pewno Was uspokoi :) jeśli widzicie żywą krew - wtedy koniecznie sor.

W temacie zwolnienia - ja poszłam na zwolnienie będąc w 5/6 tygodniu, ponieważ jestem nauczycielką i miałam silne mdłości, a jednak prowadząc lekcję nie mogę wyjść z klasy do łazienki + szkoła to siedlisko zarazków, a ja chorowałam średnio co dwa miesiące, chciałam tego uniknąć. Mam wyrozumiałą dyrekcję, która kazała biegusiem iść na l4 i wracać szybko po macierzyńskim 😁❤️

Ostatnio pisałam, że nie mam mdłości… No to chyba to była tylko jakaś przerwa 🫣 rozmawiałam z mamą, w trzech ciążach ani razu nie wymiotowała, ale mdłości były. U mnie schemat się powtarza.

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

Ona: niedoczynność tarczycy, io
    On: ZZSK

age.png
  • Kropka_93 Ekspertka

Wysłany: 4 listopada 2023, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie do tych co biorą lub brały zastrzyki clexane. Pani w aptece powiedziała że dla kobiet w ciazy są refundowane i dziwiła się że na mojej recepcie są pełnopłatne- wypisane przez prywatnego lekarza. Czy któraś tez moze tak miala ?

Ja oczywiście nocny marek, chyba za długo w dzień śpię i wtedy w nocy spac nie mogę 😀

🙋‍♀️ 31
    🙋‍♂️ 34

Starania od 2017
    4 x IUI - nieudane
    04.10.2023 transfer blastki 4.2.2.🍀
    09.11.2023 puste jajo 20 mm, w 7t - odstawiam leki, poronienie.

Lipiec 2024 - zaczynamy przygotowanie II ivf ☺️
    03.08.2024 punkcja 🥚 mamy 3 (4.1.1, 4.1.1, 4.1.2)❄️
    04.10.2024 - transfer blastki 4.1.1. prog 19🍀🤞
    14.10 10dpt 173
    17.10 13dpt 725, prog 17
    21.10 17dpt 3669 prog 26
    28.10 24dpt 16197, prog 22, jest zarodek 6mm i 💓
    02.11 krwawienie (pękł krwiak)->szpital-> jest zarodek z bijącym serduszkiem 8mm
    06.11 7w5d zarodek 1,11cm 💓

preg.png
  • Nutka -88 Koleżanka

Wysłany: 4 listopada 2023, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka_93 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie do tych co biorą lub brały zastrzyki clexane. Pani w aptece powiedziała że dla kobiet w ciazy są refundowane i dziwiła się że na mojej recepcie są pełnopłatne- wypisane przez prywatnego lekarza. Czy któraś tez moze tak miala ?

Ja oczywiście nocny marek, chyba za długo w dzień śpię i wtedy w nocy spac nie mogę 😀

Ja również przyjmuję te zastrzyki ale mam je refundowane jak i luteina . Lekarz musiał Ci zły kod wpisać

Kropka_93 lubi tę wiadomość

• Riptide Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka_93 wrote:

Ja mam Clexane za darmo, tez od lekarza prywatnego, natomiast on współpracuje z NFZ i pewnie dlatego jest to refundowane. Z luteina mam tak samo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2023, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja, 15:40

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2023, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka_93 wrote:

Ja akurat mam zastrzyki Neoparine ale to wszystko to samo... i miałam już przed zajsciem wypisana receptę żeby od pierwszego dnia testu już robić zastrzyki i płaciłam 100% ale jak wykupywalam nie byłam w ciazy a pozniej jak poszłam do lekarza żeby potwierdzić ciaze to juz dostałam receptę z kodem B i mam za darmo. Do lekarza ginekologa chodzę prywatnie. Może warto porozmawiać ze swoim lekarzem i zapytać czemu nie masz darmowych?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2023, 09:25

• Pineapple! Koleżanka

Wysłany: 4 listopada 2023, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heparynę mamy refundowaną, bez względu na to czy receptę wystawia lekarz z NFZ czy prywatny. Też biorę te zastrzyki i jak tylko miałam potwierdzoną ciążę to leki są wystawiane z kodem C i są darmowe. Luteina też jest darmowa w ciąży. Możecie sobie zerknąć na listę darmowych leków w ciąży i pilnujcie sobie przy wystawianiu recepty żeby lekarz dobrze to oznaczył. Heparyna bez refundacji jest bardzo droga..:(

Kropka_93, Madzia35 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Nutka -88 Koleżanka

Wysłany: 4 listopada 2023, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie jak pisze Pineapple! Nie ma znaczenia czy lekarz na NFZ czy Prywatnie takie weszło prawo. Trzeb pilnować kodu .. Ja w poprzednich ciążach za jedno opakowanie płaciłam 100 🙈

• Kessa Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, jak już coś jest refundowane... To trzeba tego pilnować,boczy NFZ czy prywatny lekarz to recepta powinna być z odpowiednim kodem aby ta refundacja była....

A ja dzisiaj się jakoś tak...dobrze czuje. Zero mdłości. Aż się głowie,czy wszystko ok.

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka_93 wrote:

Ja dostałam refundowane, z prywatnej kliniki, ale dopiero w momencie założenia karty ciąży. Na wizycie musisz o tym przypomnieć lekarzowi, że dla clexane jest za darmo dla ciężarnych.

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

I IUI - 2019 nieudane
    I IVF - 25.09.23
    7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
    11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
    15dpt - Beta Hcg - 4174
    24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
    31dpt - CRL 10mm 💓
    11+2 - CRL 45mm 🧡
    13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
    17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
    20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
    22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
    26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
    30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
    32+2 - 1980 g. 😍
    33+2 - 2150g. 🤩
    35+2 - 2600g. 💖
    36+2 - 2900g. 🧡
    36+6 - Alicja już na świecie! 🥰💓

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:
    Dziewczyny, jestem po pierwszej wizycie. Moja dzidzia ma prawie centymetr, rozwija się, słyszeliśmy z mężem serduszko, jestem w 7 tygodniu ciąży. Nigdy się tak nie czułam, to są przeżycia nie do opisania 😭 popłakałam się jak małe dziecko. Moja wymarzona, wyczekana od tylu lat ciąża 😭 życzę każdej z nas, by nasze dzieci rosły i się prawidłowo rozwijały!
    Kolejna wizytę mam za 2 tyg (muszę zrobić sporo badań z krwi), ale to trochę dla mojego świetego spokoju ta wizyta, a kolejna za 5 tyg, będę mieć wtedy już badania prenatalne. Wierze, ze dobrze pójdą, bo wizyta będzie w urodziny mojego męża 😊
    W ogóle do mojego męża chyba dziś to wszystko doszło, jak usłyszał serduszko. Cudowne przeżycie, nigdy tego nie zapomnę ❤️ aż kupiłam sobie winko 0%, żeby trochę poświętować 😁 lekarz założył mi już kartę ciąży i powiedział, ze wszystko jest w jak najlepszym porządku.
    Pojawił się wyżej temat plamien - ja tez je miałam, rozmawiałam o tym z lekarzem, powiedział, ze to normalne i przyczyn może być ogrom.

Cudowne wieści 😍😍

Riptide lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka_93 wrote:

Brałam do 16tc w pierwszej ciąży i miałam refundowane, wszystko zależy od tego co wpisze Ci lekarz na recepcie

age.png

age.png
  • Kropka_93 Ekspertka

Wysłany: 4 listopada 2023, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za odpowiedzi 🩷 Luteine mialam z kodem B za darmo. A heparyna byla 100% napisana. Będę musiała pogadac z lekarzem.

Katarzyna439 lubi tę wiadomość

🙋‍♀️ 31
    🙋‍♂️ 34

Starania od 2017
    4 x IUI - nieudane
    04.10.2023 transfer blastki 4.2.2.🍀
    09.11.2023 puste jajo 20 mm, w 7t - odstawiam leki, poronienie.

Lipiec 2024 - zaczynamy przygotowanie II ivf ☺️
    03.08.2024 punkcja 🥚 mamy 3 (4.1.1, 4.1.1, 4.1.2)❄️
    04.10.2024 - transfer blastki 4.1.1. prog 19🍀🤞
    14.10 10dpt 173
    17.10 13dpt 725, prog 17
    21.10 17dpt 3669 prog 26
    28.10 24dpt 16197, prog 22, jest zarodek 6mm i 💓
    02.11 krwawienie (pękł krwiak)->szpital-> jest zarodek z bijącym serduszkiem 8mm
    06.11 7w5d zarodek 1,11cm 💓

preg.png
  • IssGreen Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka_93 wrote:

Tak, ja mam płatne 100% ponieważ lekarz nie widzi 100% potrzeby, że powinnam mieć zastrzyki.

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku dziewczyny ja mam dzisiaj chyba jakieś załamanie :(

Czuje się najgorzej jak do tej pory, na śniadanie zjadłam pół jogurty i banana i później tylko jakieś suchary, a teraz spróbuje mąż mi upiecze ziemniaki i zobaczymy… ale jakoś słabo się strasznie czuje i jakaś mnie taka lekka biegunka dopadła… na szczęście brzuch mnie nie boli, ale chyba mnie to osłabiło dodatkowo i jakoś tak niemoc czuje i nic mi się nie chce nawet wody sobie nalać…

Ja przed ciaza bardzo lubilam jeść, zreszta kiedyś miałam problemy i przez stres strasznie schudłam, a pozniej jeszcze inne problemy zdrowotne z tego wynikły i teraz ten wstręt do jedzenia mnie podwójnie stresuje… chociaż wiem, ze dziecku raczej nic się nie stanie i tez nie jest tak, ze nic nie jem. Ale dzisiaj to już miałam tak ze nie wiedziałam nawet co wymyślić żebym to zjadła, bo totalnie nic mi się nie chciało :(

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna439 wrote:
    Jejku dziewczyny ja mam dzisiaj chyba jakieś załamanie :(

Czuje się najgorzej jak do tej pory, na śniadanie zjadłam pół jogurty i banana i później tylko jakieś suchary, a teraz spróbuje mąż mi upiecze ziemniaki i zobaczymy… ale jakoś słabo się strasznie czuje i jakaś mnie taka lekka biegunka dopadła… na szczęście brzuch mnie nie boli, ale chyba mnie to osłabiło dodatkowo i jakoś tak niemoc czuje i nic mi się nie chce nawet wody sobie nalać…

Ja przed ciaza bardzo lubilam jeść, zreszta kiedyś miałam problemy i przez stres strasznie schudłam, a pozniej jeszcze inne problemy zdrowotne z tego wynikły i teraz ten wstręt do jedzenia mnie podwójnie stresuje… chociaż wiem, ze dziecku raczej nic się nie stanie i tez nie jest tak, ze nic nie jem. Ale dzisiaj to już miałam tak ze nie wiedziałam nawet co wymyślić żebym to zjadła, bo totalnie nic mi się nie chciało :(

Co mogę Ci powiedzieć…mam tak kolejny tydzień :D nie mogę patrzeć na jedzenie w ogole. Picie to samo. Ratuje mnie rozsądek plus jak wymyślę, że chcę hawajską/brzoskwinie z puszki/bułkę z pasztetem/gruszkę bez skórki/budyń waniliowy z malinami ze słoiczka to ma być NATYCHMIAST. Bo jak nie to rozpacz :) dobrze, ze mąż cierpliwy. Zmęczona jestem jak nigdy w życiu. Czekam z utęsknieniem na dzień kiedy nie będzie mi niedobrze i zjem coś z apetytem….

Katarzyna439, Kokosankaa lubią tę wiadomość

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Co mogę Ci powiedzieć…mam tak kolejny tydzień :D nie mogę patrzeć na jedzenie w ogole. Picie to samo. Ratuje mnie rozsądek plus jak wymyślę, że chcę hawajską/brzoskwinie z puszki/bułkę z pasztetem/gruszkę bez skórki/budyń waniliowy z malinami ze słoiczka to ma być NATYCHMIAST. Bo jak nie to rozpacz :) dobrze, ze mąż cierpliwy. Zmęczona jestem jak nigdy w życiu. Czekam z utęsknieniem na dzień kiedy nie będzie mi niedobrze i zjem coś z apetytem….

Jejku straszne to jest, ja to się czasem boje, ze się wykończę od tego :D ale jedyne co mnie pociesza to to forum i ze nie jestem sama, chociaż chciałabym żebyście się lepiej czuły :D

Kfiatuszek666 lubi tę wiadomość

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, widziałam że czasem coś piszecie o plamieniach. Wtrącę się tylko że jeżeli macie plamienia/krwawienia to warto znać swoją grupę krwi. Ja już w 8-9 tyg. miałam podaną immunoglobulinę przy plamieniu żeby zapobiec rozwojowi konfliktu serologicznego. Pilnujcie tego, bo niestety ale nie wszyscy lekarze pilnują (w szpitalach też się zdarza że nie zwracają na to uwagi), a później jest problem.

Natka9106, Katarzyna439 lubią tę wiadomość

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Natka9106 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja dzisiaj melduje że moje brązowe plamienie z wczoraj "odpukać" ustało, od rana praktycznie czysto, z czego się bardzo cieszę. Jakoś nie mam apetytu, nie odrzuca mnie od jedzenia, mdłości wciąż nie mam, tylko momenty w ciągu dnia że czuję w ustach taki niesmak. Jedzenie w tym momencie mogłoby dla mnie istnieć i jem bardziej z rozsądku niż z potrzeby. 😅😅 dzisiaj trochę bardziej czuję piersi ale wciąż nie są twarde jak sobie to wyobrażałam, tylko większe ale miękkie. Za to dzisiaj wg nie miałam skurczy jak na okres, a miałam tak praktycznie codziennie i mam kolejną rzecz do zamartwiania się. 🥲🥲 do końca ciąży będę chyba w psychiatryku. 🫠🫠🫠

• Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Hej dziewczyny, widziałam że czasem coś piszecie o plamieniach. Wtrącę się tylko że jeżeli macie plamienia/krwawienia to warto znać swoją grupę krwi. Ja już w 8-9 tyg. miałam podaną immunoglobulinę przy plamieniu żeby zapobiec rozwojowi konfliktu serologicznego. Pilnujcie tego, bo niestety ale nie wszyscy lekarze pilnują (w szpitalach też się zdarza że nie zwracają na to uwagi), a później jest problem.

Mi mój lekarz zlecił zaraz na drugiej wizycie badanie grupy krwi i odczynu Coombsa

Mira000 lubi tę wiadomość

‹‹ 29 30 31 32 33 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ