X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też latam do łazienki często, no nie aż tak jak Ty Nowa Ola. Ale ja z reguły chodziłam 3 razy dziennie na siku przed ciążą. Więc teraz moje co 1,5-2h to wyczyn.
    Za to mój metabolizm oszalał i 2 razy dziennie się wyróżniam co jest dla mnie kosmosem. Bo normalnie co 2 dni chodziłam.
    Ja mam co 2 dni kryzysy psychiczne, mam bardzo mało objawów ciąży, jedynie siku, nadal permanentne zmęczenie i senność, delikatne bóle podbrzusza co jakiś czas, zwiększenie piersi ciut.
    Nie mam mdłości, większego apetytu, ani mniejszego, zachcianek. I to mnie stresuje zamiast się cieszyć.
    Poza tym jestem mega szczupła, wydaje mi się , że jem więcej i zdrowiej przede wszystkim a na wadze stoję w miejscu. Jedynie obwód pasa się zwiększył trochę.

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

I IUI - 2019 nieudane
    I IVF - 25.09.23
    7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
    11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
    15dpt - Beta Hcg - 4174
    24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
    31dpt - CRL 10mm 💓
    11+2 - CRL 45mm 🧡
    13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
    17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
    20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
    22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
    26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
    30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
    32+2 - 1980 g. 😍
    33+2 - 2150g. 🤩
    35+2 - 2600g. 💖
    36+2 - 2900g. 🧡
    36+6 - Alicja już na świecie! 🥰💓

age.png
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola może masz racje, ze odwołałaś wizytę, po co się masz stresować. Ja idę jutro i już nie mogę się doczekać :D i trochę się stresuje czy będzie ok wszystko, mam nadzieje ze tak :)

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Też latam do łazienki często, no nie aż tak jak Ty Nowa Ola. Ale ja z reguły chodziłam 3 razy dziennie na siku przed ciążą. Więc teraz moje co 1,5-2h to wyczyn.
    Za to mój metabolizm oszalał i 2 razy dziennie się wyróżniam co jest dla mnie kosmosem. Bo normalnie co 2 dni chodziłam.
    Ja mam co 2 dni kryzysy psychiczne, mam bardzo mało objawów ciąży, jedynie siku, nadal permanentne zmęczenie i senność, delikatne bóle podbrzusza co jakiś czas, zwiększenie piersi ciut.
    Nie mam mdłości, większego apetytu, ani mniejszego, zachcianek. I to mnie stresuje zamiast się cieszyć.
    Poza tym jestem mega szczupła, wydaje mi się , że jem więcej i zdrowiej przede wszystkim a na wadze stoję w miejscu. Jedynie obwód pasa się zwiększył trochę.

Ale to nie masz się czym przejmować w pierwszym trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne może się zwiększyć do 100 kalorii.. wiec to nie dziwne ze nic nie przytyłaś :) dopiero później w drugim to jest chyba 300 więcej i w trzecim 500. Wiec to tez nie jest tak ze je się za 2 osoby :)

Saimi lubi tę wiadomość

preg.png

• Kessa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brakiem wzrostu wagi to chyba nie ma się co przejmować. 😊
    Ja mam póki co 1kg na minusie. Ale to z odstawienia słodkiego pewnie...bo miewam te mdłości, ogólnie staram się jeść mimo nich, bo skoro nie jest tak źle, to ile mogę to chce dostarczyć wartości temu organizmowi, ale jeśli o słodkie chodzi to całkiem mnie odrzuciło 🙈

Siku biegam jak głupia też... W nocy bardzo męcząca sprawa.

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mo natomiast ciagle chce się pic, choć cukier w normie. I tak na przykład dziś w nocy wstawałam dwa razy pic i trzy razy do toalety :)

• Riptide Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_95 wrote:
    Ostatnio mam to samo ze snem. Dość że wieczorem nie mogę zasnąć, mimo że jestem senna to jeszcze w nocy wybudzam się właśnie tak mniej więcej na dwie godziny i się męczę i przekręcam z boku na bok.

Mam to samo! Od początku ciąży w sumie. Codziennie się wybudzam i nie mogę usnąć. Przed ciążą mogłam spać 8-9 h na luzie, a teraz 5-7 mi wystarczy. Zresztą ja się tak zorientowałam, że chyba jestem w ciąży, bo się budziłam w nocy ciągle 😂 i mój test ciążowy też był z takiego wybudzenia 😁

Kfiatuszek666, meggie94 lubią tę wiadomość

• Riptide Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro lekarza, idę z badaniami pierwszego trymestru. Na moje oko wszystko jest ok, oprócz TSH, które drastycznie spadło, ale to pewnie przez zwiększenie dawki Euthyroxu i mi lekarz jutro ją zmniejszy. Reszta wygląda w porządku, mocz bez bakterii, co mnie ogromnie cieszy, bo miewałam nie raz, nie dwa nawracające problemy z pęcherzem (przed ciążą).
    U mnie też bez zmian, oprócz tego, że normalnie wyskoczył mi brzuszek (a jestem 8tc+5). Widzę, że przytyłam, nie mieszczę się w spodnie, chodzę tylko w leginsach już i przykrywam oversize'owymi rzeczami krągłości :) Na razie o ciąży wie tylko kilka osób, ale już w grudniu chcę powiedzieć większości moich bliskich. Jestem coraz bardziej spokojna o tę ciążę, mniej już mam negatywnych myśli i strachu, mam nadzieję, że tak zostanie, bo na samym początku bardzo się bałam. Czuję, że będzie okej :)
    Piersi raz bolą bardziej, raz mniej (częściej mniej) i to tylko przy mocnym dotyku, nie mam mdłości, czasem mi niedobrze, mam wilczy apetyt. Coraz rzadziej mam huśtawki nastrojów. Niedługo trzeci miesiąc, jestem ciekawa, czy będzie tak samo :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2023, 13:54

Kfiatuszek666, Katt, Nowa_Ola, Kaatii lubią tę wiadomość

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:
    Ja mam jutro lekarza, idę z badaniami pierwszego trymestru. Na moje oko wszystko jest ok, oprócz TSH, które drastycznie spadło, ale to pewnie przez zwiększenie dawki Euthyroxu i mi lekarz jutro ją zmniejszy. Reszta wygląda w porządku, mocz bez bakterii, co mnie ogromnie cieszy, bo miewałam nie raz, nie dwa nawracające problemy z pęcherzem (przed ciążą).
    U mnie też bez zmian, oprócz tego, że normalnie wyskoczył mi brzuszek (a jestem 8tc+5). Widzę, że przytyłam, nie mieszczę się w spodnie, chodzę tylko w leginsach już i przykrywam oversize'owymi rzeczami krągłości :) Na razie o ciąży wie tylko kilka osób, ale już w grudniu chcę powiedzieć większości moich bliskich. Jestem coraz bardziej spokojna o tę ciążę, mniej już mam negatywnych myśli i strachu, mam nadzieję, że tak zostanie, bo na samym początku bardzo się bałam. Czuję, że będzie okej :)
    Piersi raz bolą bardziej, raz mniej (częściej mniej) i to tylko przy mocnym dotyku, nie mam mdłości, czasem mi niedobrze, mam wilczy apetyt. Coraz rzadziej mam huśtawki nastrojów. Niedługo drugi trymestr, jestem ciekawa, czy będzie tak samo :)

Jeśli chodzi o Tsh to mi tez bardzo spadło, ale jest to związane raczej nie z dawka tylko z tym, ze jak wydziela się duża ilość beta hcg to ona maskuje hormony tarczycy, z tego co pamietam tak mi tłumaczyła moja lekarka i to nie znaczy ze ono naprawdę spada. Ja nie miałam zmienianych leków jak mi tak spadło bardzo, ale daj znać co ci tam powiedział :)

A ja miałam w pracy jutro powiedzieć kierownikowi, tez po wizycie, ale zadzwonił do mnie dzisiaj bo kadry go ścigały czy będę miała przedłużone zwolnienie wiec tez już powiedziałam. Ogólnie to tak myślałam ze będzie super, No gratulował i powiedział żeby się nie przejmować i odpoczywać. Nawet mi obiecał ze może ogarną do stycznia ta podwyżkę a na pewno będą sie starać :) wiec w sumie zadowolona jestem. Powiedziałam mu tylko żeby nie wspominał może kolegom moim z pracy bo to jeszcze nie wiadomo co będzie i powiedział ze spoko ze wszystko rozumie i ze powiem kiedy będę sama chciała :)

Ale wiecie co człowiek niby wie ze No raczej nikt nie będzie miał pretensji, tym bardziej ze u mnie to duża firma, ale i tak stres jest… masakra

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2023, 13:15

Kokosankaa, meggie94, Nowa_Ola lubią tę wiadomość

preg.png

• Riptide Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna439 wrote:
    Jeśli chodzi o Tsh to mi tez bardzo spadło, ale jest to związane raczej nie z dawka tylko z tym, ze jak wydziela się duża ilość beta hcg to ona maskuje hormony tarczycy, z tego co pamietam tak mi tłumaczyła moja lekarka i to nie znaczy ze ono naprawdę spada. Ja nie miałam zmienianych leków jak mi tak spadło bardzo, ale daj znać co ci tam powiedział :)

A ja miałam w pracy jutro powiedzieć kierownikowi, tez po wizycie, ale zadzwonił do mnie dzisiaj bo kadry go ścigały czy będę miała przedłużone zwolnienie wiec tez już powiedziałam. Ogólnie to tak myślałam ze będzie super, No gratulował i powiedział żeby się nie przejmować i odpoczywać. Nawet mi obiecał ze może ogarną do stycznia ta podwyżkę a na pewno będą sie starać :) wiec w sumie zadowolona jestem. Powiedziałam mu tylko żeby nie wspominał może kolegom moim z pracy bo to jeszcze nie wiadomo co będzie i powiedział ze spoko ze wszystko rozumie i ze powiem kiedy będę sama chciała :)

Ale wiecie co człowiek niby wie ze No raczej nikt nie będzie miał pretensji, tym bardziej ze u mnie to duża firma, ale i tak stres jest… masakra

A jaką masz dawkę? Bo ja mam teraz 3x100 i 4x75. Dam znać, co powie lekarz, ale mi już teraz TSH spadło poniżej normy, a startowałam z 3500 :p no ciekawa jestem.

Nie stresuj się pracą! Pomyśl sobie tak logicznie czy jest się czym stresować w perspektywie czasu. Spokojnie, tym bardziej, że usłyszałaś same dobre informacje! :)

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:
    A jaką masz dawkę? Bo ja mam teraz 3x100 i 4x75. Dam znać, co powie lekarz, ale mi już teraz TSH spadło poniżej normy, a startowałam z 3500 :p no ciekawa jestem.

Nie stresuj się pracą! Pomyśl sobie tak logicznie czy jest się czym stresować w perspektywie czasu. Spokojnie, tym bardziej, że usłyszałaś same dobre informacje! :)

Oj to faktycznie może u ciebie być inaczej. Wiesz co ja przed ciaza miałam lekko podwyższone tsh i dlatego miałam wprowadzone letrox 25mg, teraz mam 25 i jeden dzień w tygodniu 37,5mg, ale już mi powiedziała ze mi zwiększy na następnej wizycie za dwa tygodnie. Wiec tutaj zupełnie inna sytuacja, ale tak jak mówię mi właśnie w 8-9 tc bardzo spadło tsh i to było związane właśnie z tym, także ciekawa jestem co twój lekarz powie, chociaż to pewnie inny przypadek, bo te dawki to u mnie malutkie na razie.

A praca No nie powiem trochę się stresowałam, chociaż teraz już mam trochę olewke. Ogólnie to ja miałam taki plan żeby właśnie pracować cały czas nawet w pierwszym trymestrze, ale jak to w życiu bywa plany swoje a życie mnie zweryfikowało i może i dobrze, bo niby mam prace umysłowa, ale zawsze to stresu trochę jest wiec może i dobrze, ze teraz nie pracowałam, przynajmniej się nie stresowałam :)

preg.png

• Magdak-51 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2023, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bylam dzisiaj na wizycie i sie okazalo ze mam sporego krwiaka choc nic tego nie zapowiadalo😔 mam brak duphaston 3 razy dziennie i luteine co 12h no i oczywiscie lezec... wizyta kontrolna za 2tyg...

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdak-51 wrote:
    A ja bylam dzisiaj na wizycie i sie okazalo ze mam sporego krwiaka choc nic tego nie zapowiadalo😔 mam brak duphaston 3 razy dziennie i luteine co 12h no i oczywiscie lezec... wizyta kontrolna za 2tyg...
    Co ty mowisz? To współczuje :(

Ale najważniejsze ze ci zobaczyli ze masz i na pewno będzie ok po lekach :)

preg.png

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riptide wrote:
    Piersi raz bolą bardziej, raz mniej (częściej mniej) i to tylko przy mocnym dotyku, nie mam mdłości, czasem mi niedobrze, mam wilczy apetyt. Coraz rzadziej mam huśtawki nastrojów. Niedługo trzeci miesiąc, jestem ciekawa, czy będzie tak samo :)

Mi w pierwszej ciąży tez szybko wyskoczył i rósł brzuch, a mówi się ze w drugiej jest szybciej. No i to mnie przeraża, bo już mam zaokrąglony typowy kształt ciążowego brzucha🙈 na koniec pierwszej ciąży już miałam brzuch jak stad do końca świata to w tej chyba się już w ogóle nie będę mogła ruszyć 😂

Ja niestety na swoje badania muszę czekać do wizyty u lekarza 27 listopada, bo mój lekarz mimo ze chodzę prywatnie dał mi skierowanie na badania przez gabinet w szpitalu i teraz wyniki będą u niego 🙈

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdak-51 wrote:

O kurde… skąd się biorą te krwiaki?… :( coś więcej lekarz mówił ?

age.png

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu, dziękuję, z pewnością wybiorę się też do fizjo. U mnie problem jest o tyle złożony, że ja mam nadreaktywny pęcherz od czasów nastoletnich, związany po części z nerwicą lękową. Może dlatego teraz jest taka masakra 🫣 powodzenia na wizycie, trzymam kciuki! 🤞🤞

Melduję, że przyszedł detektor tętna i mój mąż znalazł serduszko 🤩 biło 138-142 🥳 jestem w szoku, że tak szybko to serduszko słychać, cudowne uczucie!

I melduję także, że mam już brzuszek całkiem niezły, w jeansy się nie dopnę, dobrze, że kilka ciuchów po schudnięciu zostawiłam 😅 a po domu w dresach chodzę 😉

Katarzyna439, shikaka86, Saimi lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

Ona: niedoczynność tarczycy, io
    On: ZZSK

age.png
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdak - oszczędzaj się! Odpoczywaj, staraj się nie denerwować, krwiaki bardzo często się szybko wchłaniają 😘

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

Ona: niedoczynność tarczycy, io
    On: ZZSK

age.png
  • Tamiikoo Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2023, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna439 wrote:
    Ja mam tak, ze budzę sie koło 4 i nie mogę zasnąć i tak sie kręcę :D a w sumie nigdy mi się to nie zdarzało. Później idę spać oczywiście. Ale w dzień mogłabym spać cały czas, ale właśnie boje się, żeby później nie było ze nie mogę zasnąć.

Normalnie sisters 🤭 Też praktycznie od początku ciąży budzę się punkt 4 rano i tak z dwie godzinki muszę się poturlać. A później zasypiam jak gdyby nigdy nic 🤷‍♀️ Przyjaciółka mi mówiła, żeby zapamiętać te godzinę czy przypadkiem nie będzie porą karmienia 🤔.

U mnie dzisiaj z OM 9+4, brzuszek już dość widoczny, ciągle legginsy i dresy. Zostały mi dwie pary takich większych spodni ale to ubieram tylko na spotkania z tymi co nie wiedzą 🙈 I pro po brzuszkowych problemów - kompletnie nie mogę leżeć na prawym boku. Jak tylko się na nim położę, zaczyna mi skręcać jelita, żołądek mnie boli, generalnie murowane spotkanie z toaletą, tak dziwnie 🤔🫣

Kessa, dobrze że już po wszystkim i oby to w żaden sposób nie wróciło! Choć wiadomo że się zdarza, ale dla zdrowia psychicznego lepiej nie 🤞 A tych krwiaków to naprawdę coś dużo dookoła, ciekawe skąd taka tendencja.

Katarzyna439, Saimi lubią tę wiadomość

• Paatka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie i mam kolejnych kilka dni spokojnej głowy. Bobas rośnie ma 1,66cm. Cały czas jest 2 dni za terminem z miesiączki, ale to akurat u mnie standard, bo mam długie cykle i w każdej ciąży tak było. Wokół nic złego się nie dzieje. Zmianami w objawach mam się nie przejmować. Duphaston cały czas mam przyjmować, no ale to ze względu na moją wcześniejszą historię.

Katarzyna439, Saimi, Tamiikoo, Patka28 lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Magdak-51 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2023, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiadomo skad krwiaki, no coz 2 tyg czekania... jestem w szoku bo nie mam zadnych objawow w tej ciazy...

• Gosia9 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Jestem po wizycie. Z ciaza wszystko ok. Maluch ma 1.2cm serduszko bije. Powiedziałam lekarzowi o mojej sytuacji, za wizyte wziął tylko 100zl a normalnie bierze już 200zl. A na końcu jeszcze wstał i mnie mocno przytulił.
    Jestem po wizycie u psycholog, powiedziała mi że bardzo dobrze sobie radzę z całą sytuacją i na szczęście jestem bardzo świadoma całej sytuacji i powolutku małymi kroczkami do przodu.
    Teraz jade do osteopaty.

Katarzyna439, Kfiatuszek666, IssGreen, Saimi, Tamiikoo, Nowa_Ola, Domi_95, Patka28, Kokosankaa, meggie94 lubią tę wiadomość

‹‹ 58 59 60 61 62 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ