X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2024
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Katt Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2023, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosankaa wrote:
    No to właśnie u nas tak w sumie było, najpierw 2 mies się staraliśmy przed moją zmianą pracy, nie udało się, więc postanowiłam zmienić i sobie zrobiliśmy przerwę, a jak wznowiliśmy starania po przerwie, jak już byłam w nowej pracy, to od razu zaskoczyło 😬 ogólnie to bym wolała dłużej popracować zanim zajdę w ciążę, ale jak piszecie ciężko przewidzieć ile te starania potrwają. I tutaj jest taka różnica, ze się pracuje do 2 mies przed datą porodu, więc to nie tak ze w pierwszym miesiącu zaszłam w ciążę i idę na zwolnienie, tylko popracuję gdzieś z 8 miesięcy. No ale nie ukrywam że stresuje mnie rozmowa z szefem 😬

Doskonale rozumiem ten stres, ja już na szczęście mam to za sobą. Ogólnie to mam wrażenie że faceci-szefowie lepiej podejdą do tematu. I pamiętaj - nie ma co się stresować rzeczami na które nie mamy wpływu. Co do nowej pracy to u nas była dziewczyna która zatrudniła się jeszcze nie wiedząc że jest w ciąży. Przepracowała gdzieś z miesiąc. Potem był covid, zamknęli przedszkola a miała akurat małe dziecko, tu ciąża i dla bezpieczeństwa i wygody została w domu. Świat się nie zawalił, co więcej po macierzyńskim itp znowu przyszła do pracy. Kwestia chęci i współpracy obu stron.
    I mam jeszcze taki spostrzeżenie - łatwiej jest rozmawiać o kwestiach macierzyństwa z szefową która sama jest matką chociaż jednej córki niż tylko samych synów. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia, jestem ciekawa jakie jest Wasze zdanie?

Katarzyna439, Kokosankaa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2023, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja, 16:34

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2023, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katt wrote:
    Doskonale rozumiem ten stres, ja już na szczęście mam to za sobą. Ogólnie to mam wrażenie że faceci-szefowie lepiej podejdą do tematu. I pamiętaj - nie ma co się stresować rzeczami na które nie mamy wpływu. Co do nowej pracy to u nas była dziewczyna która zatrudniła się jeszcze nie wiedząc że jest w ciąży. Przepracowała gdzieś z miesiąc. Potem był covid, zamknęli przedszkola a miała akurat małe dziecko, tu ciąża i dla bezpieczeństwa i wygody została w domu. Świat się nie zawalił, co więcej po macierzyńskim itp znowu przyszła do pracy. Kwestia chęci i współpracy obu stron.
    I mam jeszcze taki spostrzeżenie - łatwiej jest rozmawiać o kwestiach macierzyństwa z szefową która sama jest matką chociaż jednej córki niż tylko samych synów. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia, jestem ciekawa jakie jest Wasze zdanie?

Ja mam kierownika i on jest mega spoko, ale też ma dzieci małe, jak zresztą większość osób u mnie w pracy. Ja to myślę że nie ma reguły, zależy od człowieka jakie ma podejście :)

Patka28 lubi tę wiadomość

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2023, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kierowniczka ma trojaczki a mimo tego odnoszę wrażenie że nie rozumie moich wyborów i ma o to pretensje , nie mówiąc tego wprost do mnie tylko za plecami.. 🥴 także ten.. 😅 dobrze że nie muszę już tego wysłuchiwać od innych.

Katarzyna439 lubi tę wiadomość

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dyrektorka nie wiem czy ma dzieci i ile :) ale mam wrażenie, że to czysta loteria. Wiem, że nie w każdej szkole dyrekcja jest tak dobrze nastawiona do swoich nauczycieli, jak w mojej. Ja też pracowałam dopiero rok, nawet dostałam wychowawstwo. Mam wrażenie, że największy problem z moim pójściem na l4 mieli rodzice, którzy cieszyli się ze mnie jako z wychowawczyni 😅 a uczniów spotykam czasem na mieście i zbijemy piątkę 🙌

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

Ona: niedoczynność tarczycy, io
    On: ZZSK

age.png
  • Kokosankaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coffeebreak wrote:
    Kokosanka wiesz mi bardziej przeszkadzają pijane grupy (najczęściej mężczyzn) w samolotach czy na plaży no te mityczne rozwrzeszczane dzieci. Ci to dopiero są nieobliczalni. Będzie agresywny, zacznie wrzeszczeć, zarz*ga wszystko do koła, zacznie zaczepiać ludzi?

Powiesz w jakim kraju mieszkasz? Pasuje mi to co piszesz do regionu francuskojęzycznego

Zgadłaś, Luksemburg i większość to właśnie Francuzi:) oni bardzo dyscyplinują swoje dzieci, nie cackają się z nimi 😁

No a pijane grupy to wiadomo, inna kategoria zupełnie. Mi chodziło po prostu o to, że jest dużo rodzin które mają dzieci, ale ich nie wychowują, nie dyscyplinują, pozwalają na wszystko i przez to robią złą opinię wszystkim rodzinom z dziećmi. Taki stereotyp polskiej rodzinki z dziećmi, oczywiście krzywdzący, bo jest bardzo dużo zaangażowanych rodziców z fajnymi dzieciakami.

Co do szefostwa to ja jeszcze nie mam doświadczenia, bo to moje pierwsze dziecko. Mój szef jest bardzo miły, jest samotnym facetem, ale z tego co opowiada bardzo rodzinnym, więc myślę że zrozumie. Zobaczymy za kilka mies 😬

04.06.2024 - Leonard ❤️

age.png
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi poprzednio szefowa powiedziała, że bardzo sie na mnie zawiodła, jak ja mogę ich tak zostawiać kiedy ludzi brakuje itp... Ale nie uległam, gdyby sytuacja była odwrotna ona by sie nie litowała. Za kilka dni zapomniała i juz bylo ćwierkanie jak cudownie wyglądam i żebym cieszyła sie macierzyństwem. Z tego co wiem od roku nikogo nowego nie zatrudniła i swietnie sobie radzą beze mnie. Teraz chcę przejść z rodzicielskiego na l4 wiec też bedzie psioczyć, ze musi mi płacić przez miesiac za nic... no cóż, nie ja wymyślam prawo.
    Ja rozumiem, ze szefostwo moze nie skakac z radosci, bo w końcu jest to jakis problem dla nich, zeby na nowo prace jakos zorganizować, ale trzeba byc człowiekiem. Jak sie młodą kobiete zatrudnia to trzeba sie liczyć z tym, ze moze ona urodzić dziecko i trzeba to uszanować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2023, 09:51

Katarzyna439, Kokosankaa, Katt lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Magdak-51 Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2023, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w pracy poszli mi bardzo na reke, ogolnie to jest zaklad ktory woli zeby pracownica w ciazy poszla od razu na l4 bo nie maja jej poprostu gdzie dac ale za pierwszym i drugim razem jak informowalam kierownika o ciazy to sie ucieszyl , pogratulowal mi ale on batdzo lubi dzieci

Katarzyna439 lubi tę wiadomość

• Saimi Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki a jak się czujecie? :)

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

I IUI - 2019 nieudane
    I IVF - 25.09.23
    7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
    11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
    15dpt - Beta Hcg - 4174
    24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
    31dpt - CRL 10mm 💓
    11+2 - CRL 45mm 🧡
    13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
    17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
    20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
    22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
    26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
    30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
    32+2 - 1980 g. 😍
    33+2 - 2150g. 🤩
    35+2 - 2600g. 💖
    36+2 - 2900g. 🧡
    36+6 - Alicja już na świecie! 🥰💓

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuje w korporacji jako przedstawiciel handlowy, jak szlam na L4 w pierwszej ciąży to bardzo szybko i uprzedziłam kierownika i szybko poszłam na zwolenienie. Nikt nie miał żadnego ale, u nas w firmie tez się uznaje, że to nienajlepsze stanowisko dla ciężarnej. Robiłam mnóstwo kilometrów codziennie, miałam bardzo duży teren, w sklepach skakałam po drabinach i skrzynkach na piwo, a czułam się kiepsko bardzo, bardzo szybko w aucie w trakcie jazdy zaczęło mnie odcinać, wiec nawet się nie zastanawiałam tylko wzięłam L4. Teraz miałam wrócić w styczniu do pracy, wszystko było ustalone, No ale wyszło jak wyszło. Tez dość wczesnie poinformowałam kierowniczkę, żeby nie zaczęła robić roszad w zespole aby zrobić dla mnie miejsce na moim pierwotnym terytorium, wiec wydaje mi się, że to akurat teraz im było na rękę, nie będą musieli kombinowac, żeby zrobić dla mnie miejsce ;)

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:

Ja coś właśnie teraz zaczęłam się gorzej czuć …

age.png

age.png
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:

Jezu ja już myślałam, że mi odpuści od 12tc ale od wczoraj czuję się jeszcze gorzej. Wczoraj cały dzień miałam mdłości i dzisiaj to samo :( masakra 🤦‍♀️

preg.png

• Gosia9 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Czuje się koszmarnie. Chyba choroba próbuje mnie rozlozyc. Mam zatkany nos, jestem ochrypnięta, zaczyna mnie boleć gardło i głową. Ogólnie jestem słaba i boli mnie brzuch.

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia9 wrote:
    Czuje się koszmarnie. Chyba choroba próbuje mnie rozlozyc. Mam zatkany nos, jestem ochrypnięta, zaczyna mnie boleć gardło i głową. Ogólnie jestem słaba i boli mnie brzuch.
    To wygląda na jakieś przeziębienie, kuruj się kochana 🤒😷

preg.png

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję Wam tych przeziębień. Ja zauważyłam, że jeśli kilka dni nie wezmę dodatkowej dawki wit D, to zaczyna mnie drapać w gardle, więc biorę grzecznie i odganiam przeziębienie.

Ja czuję się bardzo dobrze, senna jestem, taka leniwa, ale chętnie pozwalam sobie na to słodkie lenistwo w weekend :D mdłości brak na szczęście

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

age.png
  • Kfiatuszek666 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:

Mi już co prawda mdłości odpuszczają od kilku dni, ale nadal nie mam apetytu i jem z rozsądku :/ całe życie lubiłam dobre jedzonko, jadłam na mieście przynajmniej kilka razy w miesiącu, a teraz lipa kompletna :/ polozna kazała zrobić morfologię i oznaczyć poziom żelaza.

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kfiatuszek666 wrote:
    Mi już co prawda mdłości odpuszczają od kilku dni, ale nadal nie mam apetytu i jem z rozsądku :/ całe życie lubiłam dobre jedzonko, jadłam na mieście przynajmniej kilka razy w miesiącu, a teraz lipa kompletna :/ polozna kazała zrobić morfologię i oznaczyć poziom żelaza.

A mi właśnie nie odpuszczają, ale czuję się dokładnie tak jak Ty, ja ogólnie bardzo lubiłam jeść i dużo, a teraz nic mi nie smakuje i strasznie to ciężkie dla mnie, bo się martwię że nie jem tyle ile powinnam i później będę mieć problemy z tego :(

preg.png

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że kilka Katarzyn tutaj jest, w tym ja, ale mnie dzisiejszy dzień nie dotyczy, bo mam imieniny w marcu :D
    Wszystkiego najlepszego, Katarzynki :*

Katarzyna439, Katt, Patka28 lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

age.png

Wysłany: 25 listopada 2023, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Wiem, że kilka Katarzyn tutaj jest, w tym ja, ale mnie dzisiejszy dzień nie dotyczy, bo mam imieniny w marcu :D
    Wszystkiego najlepszego, Katarzynki :*

Ja myślałam, ze Ty Ola jesteś 😂

Patka28 lubi tę wiadomość

Wysłany: 25 listopada 2023, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna439 wrote:
    A mi właśnie nie odpuszczają, ale czuję się dokładnie tak jak Ty, ja ogólnie bardzo lubiłam jeść i dużo, a teraz nic mi nie smakuje i strasznie to ciężkie dla mnie, bo się martwię że nie jem tyle ile powinnam i później będę mieć problemy z tego :(

Nooo, Ty w Krakowie to masz dużo dobrych restauracji :) mam nadzieję, ze niedługo i Tobie się poprawi. Mi polozna mówiła, ze spokojnie, jeszcze tydzień dwa lub dluzej może ten stan potrwać, jak będzie trwał dluzej to wtedy coś zaradzimy.

‹‹ 77 78 79 80 81 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ