Czerwcowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiekkk wrote:Gusia, ja mam niedoczynność indukowaną ciążą - trzecia ciąża i trzecia z niedoczynnością 😒
Ja byłam dzisiaj na pierwszej wizycie, wyliczyłam wiek ciąży idealnie co do dnia (późna owulacja) z tym co wyszło na usg 😁
6+3 tc, 0,64cm, 122 uderzenia serducha na minutę. Termin porodu na 1 czerwca, w dzień dziecka 😅
A dzień zaczęłam od plamienia, mam nadzieję niegroźnego, bo na usg nic nie widać podejrzanego. -
Kasiekkk wrote:Gusia, ja mam niedoczynność indukowaną ciążą - trzecia ciąża i trzecia z niedoczynnością 😒
Ja byłam dzisiaj na pierwszej wizycie, wyliczyłam wiek ciąży idealnie co do dnia (późna owulacja) z tym co wyszło na usg 😁
6+3 tc, 0,64cm, 122 uderzenia serducha na minutę. Termin porodu na 1 czerwca, w dzień dziecka 😅
A dzień zaczęłam od plamienia, mam nadzieję niegroźnego, bo na usg nic nie widać podejrzanego. -
Hejka, jeszcze nie wiele przeczytałam z tego co pisałyście, ale też się chciałabym wpisać w wątek. Jak na razie wyszedł mi test pozytywny we wtorek i na becie jeszcze nie byłam, mam w domu ponad rocznego synka więc jestem dobrej myśli i jakoś tak wynikami się nie martwię. Synuś jest z in vitro i to maleństwo też, więc co do suplementów i leków to ja biorę witaminy i kwas foliowy i witaminę PP i acard i duphaston, cyclogest i estrogen, więc troszkę dużo. Mam pytanie do tych, co też mają już 2 lata różnicy pomiędzy dzieciaczkami, czy to jest do ogarnięcia?
eeemakarena lubi tę wiadomość
-
Gusia_ wrote:My normalnie współżyjemy z mężem na tym etapie, jak nie ma problemów to można przez całą ciążę i ja jakoś sobie nie wyobrażam nie 😅 dopiero to się staje rzadsze pod koniec u nas jak już jest mniej wygodnie. Ja też pod koniec ze względu na problemy z szyjka macicy w poprzednich ciążach miałam rozwarcie przez dłuższy czas no to istniało ryzyko infekcji wewnątrzmacicznej więc się ograniczaliśmy.
Co do pytań na wizycie… Mnie nic konkretnego nie przychodzi do głowy, ale może ze względu na to, że jednak kilka tych ciąż już przerabiałam. A dziś po południu jadę do endokrynologa. Ktoś z was też ma niedoczynność tarczycy?
Trzymam kciuki za owocne wizyty i dobre wynik badań u Was!
Ja nie mam, ale przed staraniami badałam TSH i mialam 2,8 . Zaczęłam brać euthyrox, rozmawiałam z Endo i mam go już brać do końca ciąży. -
Melduję, że beta wynosi 844,04 czyli przyrost o 179,5% 🥹 progesteron rośnie powolutku, ale to chyba normalne, prawda? 😅 dzisiaj jest na poziomie 28,53
Marcysia1990, Kasiekkk, eeemakarena, Klaudia9212 lubią tę wiadomość
-
awokado 🥑 wrote:Melduję, że beta wynosi 844,04 czyli przyrost o 179,5% 🥹 progesteron rośnie powolutku, ale to chyba normalne, prawda? 😅 dzisiaj jest na poziomie 28,53
Piękna beta 😍 na progu się nie znam, w poprzedniej ciąży sprawdzałam tylko razawokado 🥑 lubi tę wiadomość
-
Avokado bosko!
Heaven witamy! Ja mam 2 lata między dziewczynkami i teraz też będą 2 z hakiem. Moim zdaniem to jest super różnica wieku, totalnie da się ogarnąć a dziewczyny u mnie mają fajną więź (choć wiadomo, zdarza im się pacnąć 😆)awokado 🥑 lubi tę wiadomość
-
Pani Lis wrote:Dziewczyny, a czy suplementujecie wit d3 dodatkowo? Polecicie proszę jakąś, po ktorej jest realna poprawa wynikow?
Badałam Wit D przed staraniami (bez regularnego suplementowania) i miałam wyniki w normie.
Biorę teraz pueria uno, ma dwa rodzaje kwasu foliowego.Pani Lis lubi tę wiadomość
-
Marcysia1990 wrote:Badałam Wit D przed staraniami (bez regularnego suplementowania) i miałam wyniki w normie.
Biorę teraz pueria uno, ma dwa rodzaje kwasu foliowego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października, 16:37
-
Dziewczyny, a czy macie/ zamierzacie kupić jakies ciekawe książki w temacie ciąży i opieki nad maluszkiem? Macie jakies polecajki? 😊
-
Ja póki co kupiłam mojemu mężowi „Ciążę dla facetów”, żeby się trochę doedukował 😅https://www.taniaksiazka.pl/ksiazka/ciaza-dla-facetow-cale-dziewiec-miesiecy-mark-woods
Przyjaciółka na dniach pożyczy mi książkę, którą sama czytała w ciąży, czyli „W oczekiwaniu na dziecko”, ale też z chęcią przyjmę jakieś polecajki książkowe!Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października, 17:16
Pani Lis lubi tę wiadomość
-
xSmerfetkax wrote:Dziewczyny a czujecie takie bóle typowo okresowe?
-
Nie martw się kochana, takie bóle są normalne we wczesnej ciąży 😊 Wszystkie znajome matki mi mówią, że też takie miały:)
xSmerfetkax lubi tę wiadomość
-
Gusia_ to super, że też masz taką różnice, liczyłam właśnie, że to nie taka duża i się dogadają, a też taka, że maluch jeszcze nie będzie zazdrosny, no i że ja nie zwariuję z zupełnie malutkimi bąbelkami. Dwa lata i tak musiała być przerwa pomiędzy porodami, po cesarce, a i tak transfer był pod znakiem zapytania, bo mam niche (dziurę w bliźnie po cesarce). Więc ja będę musiała iść do lekarza szybko, w 5-6 tygodniu żeby zobaczył czy się zarodek nie zagnieździł w tej dziurze właśnie. Co do współżycia, na początku, to ja też nie ryzykuje, bo człowiek nigdy nie wie co ma w organizmie, ja mam prawdopodobnie nadmiernie skurcze mięśni dna miednicy, więc wolę nie, ale potem to lekarz wręcz kazał, mówił, że sport i współżycie znacznie ułatwiają poród.
-
Wiesz z tą zazdrością to różnie bywa. Moja córka była początkowo zazdrosna mimo tego, że staraliśmy się ją przygotować na rodzeństwo, ale złożyło się wiele na to czynników- ja ostatnie 2 tygodnie ciąży spędziłam w szpitalu, więc długo mnie nie było, dodatkowo była chora w tym czasie i mąż z nią jeździł po lekarzach… w sumie miała mały wypadek ale kochają się i mają cudną więź, życzę Ci tego samego
-
Hej ja już po wizycie, według aplikacji jestem w 6+3 ale lekarz stwierdził że 5+5. Potwierdził ciążę żywą, wykluczył poza maciczną ❤️ jedyne co to z pytaniem czy już mogę się chwalić to powiedział że do 12 tygodnia jest tak pół na pół że wszytko może się wydarzyć. Dostałam duphaston, acard, prenatal uno. Moje pytanie jest bo tylko duphaston mam brać jedną tabletkę rano druga wieczorem resztę po jeden wieczorem. I czy acard na noc jest ok?