X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde napisałam mega długi post i mi się skasował.

W skrócie: polecam męża zostawić na JEDEN dzień z dzieckiem przy czym niech ogarnie choć połowę z tego co ty i wtedy myślę, że.mu się rozjaśni w głowie.
    Dziecko to nie zaprogramowany robot. Nie da się wielu rzeczy przewidzieć, zaplanować.
    I tak masz rację, kiedyś dzieci wychowywały się w domach wielopokoleniowych. Czasy się zmieniły ale faceci bardzo często myślą tymi samymi kategoriami.

Kropka89, Magda33, Dika lubią tę wiadomość

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella, właśnie nie wiem czy mam więcej roboty z tym laktatorem... Odciagam w 10 minut, mała to wypija w kolejne 10 i mam 3 godziny spokoju-ona najedzona, mi nie pękają cycki ani samo karmienie też nie boli. Kiedy karmię piersią to ona na niej wisi po pół godziny, ale nawet kiedy mocno ssie cały czas to pierś jeszcze nie jest opróżniona po jej piciu a ona za chwilę znów głodna...

Jeśli chodzi o to jak sobie zorganizować wyjście z maluchem to ja najbardziej polecam fartuszki do karmienia-super zasłaniają i nic nie widać a my dokładnie widzimy dziecko i możemy swobodnie karmić. No i chusty lub później nosidełka-ja wczoraj bylam małej pobierać krew (zalecili w szpitalu zrobić po wyjściu TSH i FT4 ze względu na moje hashimoto) i miałam ją w chuscie a pobierali jej z piętki. Bardzo wygodne rozwiązanie.

Jednak u nas podstawowy gadżet to fartuszek do karmienia.

Żeby przewinąć można wziąć pieluche flanelowa jako podkład-nie zajmuje dużo mjejsca a mozna dziecko położyć na niej i przewinąć.

Kropka, ja też mam ochotę gdzieś się wyrwać,to normalne. Chyba to poczucie bycia złym też jest normalne. Ja się czuję złym człowiekiem ogólnie.

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy pierwszy raz eychodzilyscie z dzieckiem "do ludzi" - czyli właśnie np miejsce pracy, galeria itp. bo tak myślę że jednak jeszcze na to za wcześnie pakować się w takie zarazki pakować. Bo na spacer jak tak ciepło to chyba już można jak mała ma tydzień?

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka zawalcz o SIEBIE teraz <3
    Bo facet nigdy sam prawdopodobnie na to nie wpadnie, a im wczeniej tym lepiej. Jak ty będziesz zadowolona to Waszej trójce będzie łatwiej. Bardzo dobrze Ci życzę. A może mąż będzie chciał przy dziecku też się wykazać.

Kropka89 lubi tę wiadomość

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    A kiedy pierwszy raz eychodzilyscie z dzieckiem "do ludzi" - czyli właśnie np miejsce pracy, galeria itp. bo tak myślę że jednak jeszcze na to za wcześnie pakować się w takie zarazki pakować. Bo na spacer jak tak ciepło to chyba już można jak mała ma tydzień?
    Właściwie po tygodniu szłam już do sklepu ale takiego osiedlowego albo do piekarni. W takim dużym byłam dopiero parę dni temu (a mały wczoraj skończył miesiąc) Mimo wszystko bałam się, że coś się przyplącze, za dużo ludzi, klimatyzacja itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2018, 08:33

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na placu zabaw dzień po wyjściu ze szpitala:). W sklepie też jakoś dzień czy dwa później:). Jak mała miała 12 dni teraz w poniedziałek to byliśmy na urodzinach u siostry, gdzie było pełno ludzi.
    W poniedziałek była położna, we wtorek pierwsza kontrola u pediatry i obie uznały że idealnie zdrowe dziecko także chyba jej to nie szkodzi:).

Wiecie co, kiedyś były częściej te rodziny wielopokoleniowe i faktycznie może robota szła łatwiej ale jak tak obserwuję to ile ludzie z tych czasów mają problemów w relacjach rodzinnych. Ile tamtejszych dzieci ma o wiele lepszy kontakt z babcią niż z własnym ojcem bo babcia więcej z nimi spędzała czasu. Niektórzy nawet są bardziej zżyci z babcią niż z mamą. Znam przykład gdzie niby teściowa dużo w domu robiła, ale w pewnym sensie "odbiła" emocjonalnie wnuka swojej synowej. Ta wtedy postanowiła że kolejnego dziecka nie da sobie odebrać i do dziś ten syn czuje jakiś żal, że młodsza siostra była ważniejsza, a znów młodsza siostra ma w pamięci że babcia faworyzowała brata. Rodzeństwo to ma do dziś takie średnie relacje, dużo w nich wzajemnego żalu.

Nasza córka ma super relacje z tatusiem, wręcz szaleje za nim, ale właśnie my nie korzystamy z żadnej zewnętrznej pomocy tylko mąż od początku się angażuje w opiekę i ogarniamy sami. Od małego ją ze mną kapie, robi jej mleko,zabiera na dwór, wymyśla jej zabawy. Dlatego są zżyci.

Ale co do tej ekonomiczności to mamy Kropka podobnie z mężami, ja się mojemu muszę tłumaczyć z włączenia zmywarki. Jedzenie na mieście też jest czyms czego unika.

Kropka89 lubi tę wiadomość

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • Ha Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka musisz porozmawiać z mężem bo się zamęczysz. Moim zdaniem za dużo od siebie wymagasz,Twój mąż niestety też. Macierzyństwo nie jest łatwe, zwłaszcza gdy pojawia się pierwsze dziecko. Całe życie wywraca się do góry nogami i nic już nie jest takie jak wcześniej. Potrzeba czasu aby odnaleźć się w nowej sytuacji, ale również wzajemnego zrozumienia i wsparcia. Każdy ma prawo czuć się zmęczony i potrzeba odpoczynku, pobycia samemu jest jak najbardziej normalna. Nie mozesz się za to obwiniać. Łucja jest moim trzecim dzieckiem więc przerabialam różne aspekty macierzyństwa. Przy pierwszej córce moje myślenie było dokładnie takie jak Twoje, do tego moje dziecko było bardzo wymagające. Zamiast cieszyć się macierzyństwem byłam wrakiem człowieka, wykończena psychicznie i fizycznie. Przy drugiej córce moje myślenie było już inne, chociaż wtedy mieszkałam z rodzicami i też czułam się oceniana. Czasami słyszałam dlaczego robię to tak, a nie inaczej itd... Przełomem było jednak to, że potrafiłam bez wyrzutów sumienia zostawić córki z dziadkami i odpocząć. Pierwszy raz wyjechalismy jak córka miala 4 miesiące. Wróciłam wypoczeta, zregenerowana i z nowym, pozytywnym napływem energii dalej spełniałam się w roli mamy. Od tamtego momentu wyjeżdżalismy z mężem 2 razy w roku za granicę, po drodze jeszcze gdzieś w Polskę, zawsze sami. Raz w roku zabieralismy dzieci. Bywało też tak, ze zabieralam tylko starszą córkę i lecialam z siostra, a mąż zostawal z młodsza w domu. A w zeszłym roku dla odmiany zabrałam tylko dzieci :) Nigdy nie miałam wyrzutów sumienia bo każdy człowiek zasługuje na odpoczynek. Przy trzeciej córce mam więcej luzu, nie obchodzi mnie kto co myśli. Mama zaproponowała, ze przyjedzie do nas na kilka dni, a my możemy wyjechać, ale w tym roku nie skorzystam z jej propozycji tylko dlatego, że nie czuję takiej potrzeby. Kropka nie bój się myśleć o sobie, o własnych potrzebach bo szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko.

klauuudia lubi tę wiadomość

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    To akurat nie jest najlepszy wyznacznik bo MM to wlasnie nabial - chyba ze stosowalas weganskie MM? Wiec czego sie spodziewalas skoro na codzien unikalas nabialu, a jeden dzien faszerowalas dziecko tylko nabialem? ;)

Niestety, ale dieta jest mega wazna - teraz to wiem. Moj synek nie ma kolek, ale raz mu sie zdarzylo jak nazarlam sie czekolady. Nie mogl sie wyproznic, a kupa byla konsystencji cementu, strasznie sie maluch meczyl, wiec niestety nie jest tak, ze mozna jesc wszystko.

MM miałam dla alergików:) bebilon HA mamy zapisany że względu na alergie męża .

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • malinka201666 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak was czytam to myślę że jednak ja to mam dobrze z mężem.. Pojdzie na zakupy,zabierze Karola i Alana na spacer żebym mogła tylko się zdrzemnąć lub coś ogarnąć. Gotujemy na zmianę, czyli gotuje ten kto nie musi trzymać małego na ręce :p

23.10.2009 Alan
    29.05.2018 Karolek
    26.04.2021 Misiu
    preg.png
  • Ha Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka201666 wrote:
    Jak was czytam to myślę że jednak ja to mam dobrze z mężem.. Pojdzie na zakupy,zabierze Karola i Alana na spacer żebym mogła tylko się zdrzemnąć lub coś ogarnąć. Gotujemy na zmianę, czyli gotuje ten kto nie musi trzymać małego na ręce :p
    U mnie jest dokładnie tak samo :)

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mąż od początku zajmował się mała . Ale w pewnym momencie też musiałam mu powiedzieć że oprócz zajęcia się dzieckiem trzeba ogarnąć dom . I w sumie trochę się naburmuszyl ale zrobił!
    Ale zawsze daje mi pospać i odpocząć .

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tròjka wrote:
    Kurde napisałam mega długi post i mi się skasował.

W skrócie: polecam męża zostawić na JEDEN dzień z dzieckiem przy czym niech ogarnie choć połowę z tego co ty i wtedy myślę, że.mu się rozjaśni w głowie.
    Dziecko to nie zaprogramowany robot. Nie da się wielu rzeczy przewidzieć, zaplanować.
    I tak masz rację, kiedyś dzieci wychowywały się w domach wielopokoleniowych. Czasy się zmieniły ale faceci bardzo często myślą tymi samymi kategoriami.
    Masz rację. Ja mam wiele planów na co dzień i wczoraj zrobiłam jedna piąta bo ciągle przy małym. Mój mąż też ma problem się przestawić. Długo pracuje ale też ma stare nawyki chodzenia późno spać j wstawania późno. Dre się po nim że ma wstać o 7 i dziecko nakarmić żebym mogła dospac. Gdy jest niewyspany to też mnie denerwuje bo niech idzie spać o 23 to się wyspie a nie o 1 w nocy. Mam wrażenie że nie ogarnia nowych obowiazkow z pracą a jeszcze moje zadania zawodowe przejął. Siedzi w robocie do 20 a ja mu między chodź do pracy na 7-8 to będziesz wcześniej wracał i mnie zmienisz a tak to jestem z małym do 20 sama.

Dziewczyny jak wasze życie seksualne? Moje nieistnieje. Zawsze czułam się pożądana i piękna a teraz przez ciążę nic i po ciąży nic. Mąż nawet nie ma potrzeby a ja jestem za dumna żeby wychodzić z inicjatywa . :(

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha, normalnie jakbyś opisywała studium mojego i mojej rodziny przypadku haha. Odkąd urodził się pierwszy syn szukamy takich momentów aby być samemu. Jeździmy chociażby na weekend SAMI. Dzieci od czasu do czasu też jeżdżą do dziadków na parę dni. Po to żeby po prostu zresetować mózg. Jak potrzebuje być sama po prostu mówię mężowi, żeby tak zorganizował tydzień w pracy żebym miała kiedy się spotkać z koleżankami albo iść się odmozdzyc na zakupy albo paznokcie. Przy trzecim dziecku już mało co mnie rusza ;) jestem dużo spokojniejsza i nie przeżywam jak jeden dzień nie zdążę zrobić obiadu (u nas to ja jestem złotówa i szkoda mi kupować gotowce)i nic się nie stanie jak jeden dzień zjemy jajecznicę/parówki/czy cokolwiek innego na szybko.

Sarrra mój mąż nie wstaje do małego w nocy bo i tak trzeba go za każdym razem nakarmić a i tak budzi się rano i mówi "jak ja się nie wyspaleeeem" o ludzie a ja za to kierwa STRASZNIE się wyspałam hahah no nie mogę :P

A co do seksu to dopiero może jakoś w tym tygodniu coś się zadzieje bo cały czas plamie. Mąż już przebiera nóżkami. Ja trochę się boje bo moje ciało trochę ucierpialo- prawdopodobnie mam przepuklinę :/ już nawet nie chodzi o wygląd, ale nie wiem jak tam wszystko funkcjonuje. Od porodu ćwiczę mięśnie dna miednicy więc mam nadzieję, że będzie ok. Może warto się przełamać i wyjść z inicjatywą? Mężczyźni są prości w obsłudze, trzeba im dać zielone światło ;)

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola1234 wrote:
    MM miałam dla alergików:) bebilon HA mamy zapisany że względu na alergie męża .
    Mleko dla alergików Ha też ma białko mleka krowiego tylko, że jest trochę bardziej "rozłożone" jeżeli nie ma widocznej poprawy po miesiącu stosowania diety to wydaje mi się niezasadne stosowanie jej. Być może dziecko ma "taki urok" i już. Albo przyczyną jest w czym innym.

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra jeśli chodzi o życie seksualne to u mnie w ciąży różnie bywało i w ogóle a teraz mimo że tydzień po porodzie to mam ochotę na męża. i w ogóle ciągle bym się do niego przytulała. Pewnie hormony i to że tydzień byłam w szpitalu. No i wiadomo, że jeszcze musimy czekać ale głupie pytanie - zastanawiam się czy jak np chciałabym zrobić dobrze mężowi i przy tym się trochę podniecę to nie ma do tego przeciwskazań tak szybko po porodzie? Nie zaszkodzi to jakoś kroczu które jeszcze opuchniete i sie goi ale ogólnie jest w dobrym stanie?

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja wam dziewczyny zazdzroszcze mąż pracuje 10 godzin jak wróci to zawsze coś ogarnąć na gospodarstwie od porodu jestem praktycznie cały dzień sama , na początku bardzo przez to płakałam później już poszło jesli ktoś ma do nas ochotę wpaść siostra kolezanka nigdy nie mam nic przeciwko ,nie sprzątam bardzo dokładnie jest ogarniete żeby dało się mieszkać co do obiadów gotuje a jak nie mam czasu lub mi się nie chce to zawsze mam jakąś paczkę mroOnych pierogów albo jakiś gotowy sos .mąż jak jest to pomaga przy małej. Jak jestem u moich rodziców to tam dużo chętnyc żeby zostać z małą a ja mam czas dla siebie mogę jechać na miasto załatwić swoje sprawy , Ale ciągle brakuje takiego kontaktu z ludźmi tym bardziej że tu gdzie mieszkam jest mało ludzi nikogo w podobnym wieku co ja. Ja wyjazd do rodziców traktuje jak odpoczynek. Jak ktoś jest chętny zostać z małą da dwie 3 godziny to korzystam umawiam się z siostrami albo moja mama i im zostawiam małą , i nie uważam że jest w tym coś złego nie pcham im dziecka na siłę tylko sami chcą z nią spędzać czas.

Oliwia od kilku dni w ciągu dnia praktycznie nie śpi widać że chce usnąć ale Noe może zasnąć najlepiej cały czas by była na rękach i na nich spala jak odloze to płacze przez to wieczorem jest bardzo marudna .
    Niedawno chciałam pić herbatkę bo wydawało mi się że mało mam pokarmu a dzisiaj w nocy małą jadła tylko dwa razy przez to miałam taki zastój ze musiałam odciagac

Dziewczyny nie ma się co katować róbcie tyle ile możecie nie ma co wymagać od siebie za wiele bo nic nam nie będzie sprawiać radości . Ja przyuwazylam że jesli gdzies wychodze nawet jesli jade na zakupy do marketu to bardziej się stroje niż przed ciążą . A co do współżycia u nas dalej nic bo ciągle jest plamienie ale mąż już by chciał

age.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tròjka wrote:
    Mleko dla alergików Ha też ma białko mleka krowiego tylko, że jest trochę bardziej "rozłożone" jeżeli nie ma widocznej poprawy po miesiącu stosowania diety to wydaje mi się niezasadne stosowanie jej. Być może dziecko ma "taki urok" i już. Albo przyczyną jest w czym innym.

Ehh to ja już nie wiem co mam robić . Dzisiaj mała robi kupki i płacze. A kupki sama woda ... załamalam się z właśnie jem czekoladę;( nic mała dostanie mm. Jestem 4 dzień sama z mała i jeszcze dziś mam taki kiepski dzień .

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o seks to ide 10 do ginekologia i jeśli zielone światło to będziemy działać. Mój mąż mnie zaskakuje po porodzie bo ciągle daje mi znać że jest mną zainteresowany mimo brzuszka rozstępów...przed ciąża rzadko mówił że ładnie wyglądam tak sam z siebie a teraz sam z siebie mów i że ładnie wyglądam!

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia w wolnej chwili proszę zmień datę urodzin mojej córeczki na 27.06 :)

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola1234 wrote:
    Jeśli chodzi o seks to ide 10 do ginekologia i jeśli zielone światło to będziemy działać. Mój mąż mnie zaskakuje po porodzie bo ciągle daje mi znać że jest mną zainteresowany mimo brzuszka rozstępów...przed ciąża rzadko mówił że ładnie wyglądam tak sam z siebie a teraz sam z siebie mów i że ładnie wyglądam!
    Bardzo Ci zazdroszczę. U mnie to zamknięte koło. On ma mnie gdzieś ją nic z tym nie robie śpimy osobno bo ja z małym a on w sypialni. Za tydzień jedzie na 2 noce na kawalerski . Pewnie będzie jakaś dupa do tańczenia. Zawsze miałam to w nosie bo czulam sie piekna zgrabna ale tetaz mn8e boli że może czuć się dobrze patrząc na obca babe w sytuacji w której na mnie nie patrzy jak na kobietę.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
‹‹ 1078 1079 1080 1081 1082 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ