WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    Dziewczyny a stosowałyscie ten bobotic lub infacol przed 1 mc życia?
    Mała dziś ma ciężki dzień i niby robi kupki i puszcza baczki ale dziś dużo płakania przy tym. Nie wiem czy te preparaty jej pomogą bo nie wiem co jej dokładnie jest oprócz tego że to na pewno brzuszek.. tylko że wszystko można od 1 miesiąca życia - tak jest na ulotkach. Zobaczymy jak będzie jutro ale wolę wiedzieć w razie czego co mozna na szybko kupić
    Lotka my w aptece dostaliśmy Espumisan 40 mg i położna powiedziała że można tylko zmniejszyć trzeba dawkę. Więc od wczoraj dajemy co 6 godzin po 3 kropelki. Dziś było już lepiej niż wczoraj więc może coś podziała.

Welonka jakby nas ktoś poczytał co nie jest w temacie kupek to serio pomyślałby że jakieś durne i nie wiadomo czego same chcą od tej kupy :-D

• Magda33 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Myślałam ze może moje okolice :-) tez mieszkam blisko granicy, może siew ubiorę po ten zel. Mimo tego ze nie mieliśmy typowych kołek od kilku dni młody stęka przy kupie i robi ich dużo mniej.
    No widzisz Anitka niestety. Granica z Czechami jest dość długa. Jak masz możliwość to czemu nie, nie wiadomo kiedy się przyda. Marzy mi się już koniec tych problemów brzuszkowych, z drugiej strony pewnie zaczną się następne. Bardzo dużo Naszych forumowych dzieci się męczy z tym i My mamy też. Dobrze ze Tu takie wsparcie :) ;) jest.
    U mnie dzisiaj bardzo spokojny wieczór jest :)

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Lena91 Przyjaciółka

Wysłany: 13 lipca 2018, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joaszo wrote:
    Kupiliśmy esmupisan 40 bo pani w aptece powiedziała mężowi że ten Espumisan 100 to za szybko. Dajemy dużo mniejszą dawkę tej zawiesiny. Wcześniej za waszą radą kupiliśmy dicoflor ale on sam nie wiele zdziałał. Czy może powinnyśmy podawać też teraz ten dicoflor z Espumisanem??

Dicoflor to probiotyk więc ja bym podawała cały czas nie zaszkodzi a podbuduje troszkę florę we flaczkach. Natomiast espumisan to typowo na gazy, wzdęcia także podawałabym przed każdym posiłkiem (takim pełnym jeśli kp) . Generalnie mają różne działanie także i jedno i drugie podawałabym.
    Ja mojemu podaję infacol i vivomixx (probiotyk).
    Od kilku dni mały robił 3 porządne kupy i brudził każdego pampersa a dzisiaj.nie było kupy wcale i pomimo prężenia i stękania tylko bączki i nic więcej...
    Macie jakiś pomysł dlaczego tak zmiennie z tymi kupami, czy wasze maluchy też mają częstotliwość w cały świat ?

0d1yskjoo6av2d0m.png
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2018, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie teraz mniejsza częstotliwość kupek, były po każdym karmieniu tak teraz 3-4 duże i w międzyczasie kleksy. Sa luźniejsze, a te duże to po pachy. Wczorajsza noc...mała wypiła po 24.00 i obudziła się głdna dopiero po 7. Wyspałam się, ale jak zwykle się martwię, ze za długa przerwa i Dominiczka słabo przybierze. Za to w ciągu dnia miałam 3 karmienia co 1,5 godziny.
    Dzisiejszej nocy, jak zobaczyłam, ze mała słabo ciągnie i przesypia...odciągnęłam 100ml i jej od razu dałam, do 4.00 miałam spokój. Wypiła 80ml, reszty nie wcisnęłam, także każde dziecko ma swoje ilości, które mu starczą.
    Miała, nie fiksować, ale czuję, ze nie wyrobię z pokarmem, teraz chyba dziecko najwięcej mleka potrzebuje, a moja mała je krótko i się nie wytworzy tyle co trzeba.
    Nie będę jej ważyła do poniedziałku, w ten dzień mam wizytę z pakietu poporodowego dla noworodka, przy okazji zmierzę biliburinę, we czwartek było 9. Niech lekarz oceni czy dalej jechać na cycu czy powoli na mam przechodzić.
    Zastanawiam się nad mlekiem, kupiłam, na wszelki wypadek Bebiko 1, ale moze sa lepsze, lżejsze? Z jakich mm korzystałyście?

Dokładnie z tymi kupkami to teraz główny temat :-D U mnie przy robieniu kupki często tez jest płacz lub skrzeczenie.
    Pewnie po 3 miesiącu, jak brzuszek się nieco unormuje będzie lepiej. Jeszcze trochę, czas szybko leci.

Dokładnie, tez nigdy nie słyszałam, ze dziecko można przekarmić podczas kp.
    Karmi się na żądanie i już.
    Welonka, Malinka, macie mleka a mleka, pięknie Wam maluszki tyją.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2018, 06:11

• Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2018, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I znowu przychodzi moment załamania... Mała dziś druga noc z rzędu stęka płacze a zawsze przesypiala chociaż noce bez meczenia się z kupka. Od 2 dni robi tylko 1 kupke i męczy się z nią cały dzień ...ile można patrzeć jak dziecko stęka i stęka i próbuje a tu nic nie idzie . Już dziś rano płacze nad nią jak je i robi się cała bordowa . Do tego mała nadal się do mnie nie uśmiecha. Uśmiecha się tylko prze sen jak zje i mocno zaśnie. Mam wrażenie że nieusmiecha się bo jak nie śpi to cały czas ja boli i napiera;( znowu mam ochotę rzucić to całe karmienie piersią ale z drugiej strony wiem że w sumie to nie jest wina jej dolegliwości. I znowu myślę co by zrobić żeby jej pomóc może mleko bez laktozy a może nutramigen. A z drugiej strony pediatra mówi że to normalne i trzeba przeczekać. Ciężko patrzeć na cierpienie dziecka . Mała nie robi nic innego tylko śpi i robi kupke . Chciałabym żeby mogła się poprostu zrelaksować i żeby w końcu mogła się uśmiechnąć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2018, 06:15

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola, biedne malenstwo. Wiem jak to jest, kiedy dziecku za bardzo nie można pomoc...Może spróbuj tych rurek windi. Sceptycznie do nich podchodzę, ale czasami chyba sa naprawdę pomocne...?

Alphelia, zapomniałam napisac w poprzednim poście...Śliczna jest Twoja coreczka. Ile włosów na główce :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2018, 07:56

Alphelia lubi tę wiadomość

• ptaszek Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, witam się po dłuższej nieobecności, ale z dwiema w domu ciężko o cokolwiek. Nina ma końcówkę ospy od siostry. Na szczęście pezeszła łagodnie, tylko krostki ale już znikają. Od 2 tygodni pięknie się uśmiecha :-D i ładnie trzyma główkę. Waży ok 4,5 kg a we wtorek minie 7 tygodni. W nocy ładnie śpi, dziś jadła o 3, o 6 rano z 8 minut jadła i spała do 9:45. Je krótko ale wystarcza jej mam nadzieję.

Szcepienie pewnie przełożymy bo tak by miała pierwsze za 2 tygodnie, ale że ospa to podziękujemy.

Starsza szaleje i raz jest kochana dla siostry a raz to by ją zgniotła , albo i gorzej. Wiec musimy starszej pilnować bardziej niż malutkiej.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości z problemami brzuszkowymi, nas to omija, ale przy starszej było gorzej
    No i Ninę karmię 7-9 razy na dobę :-)

Mój skarb 20-10-2015
    Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella wrote:
    Dzisiejszej nocy, jak zobaczyłam, ze mała słabo ciągnie i przesypia...odciągnęłam 100ml i jej od razu dałam, do 4.00 miałam spokój. Wypiła 80ml, reszty nie wcisnęłam, także każde dziecko ma swoje ilości, które mu starczą.
    Miała, nie fiksować, ale czuję, ze nie wyrobię z pokarmem, teraz chyba dziecko najwięcej mleka potrzebuje, a moja mała je krótko i się nie wytworzy tyle co trzeba.
    Nie będę jej ważyła do poniedziałku, w ten dzień mam wizytę z pakietu poporodowego dla noworodka, przy okazji zmierzę biliburinę, we czwartek było 9. Niech lekarz oceni czy dalej jechać na cycu czy powoli na mam przechodzić.
    Zastanawiam się nad mlekiem, kupiłam, na wszelki wypadek Bebiko 1, ale moze sa lepsze, lżejsze? Z jakich mm korzystałyście?
    .
    Dominiczka ma 4 tygodnie i wypija 80ml, mój ma 9 tygodni i czasami wypija 60ml. Zawsze mu daje tylko tyle ile sam uzna że potrzebuje. Z piersi pije między 3, a 11 minuty z jednej. To wszystko jest normalne. Jak potrzebuje spać więcej to dobrze. Trochę nie rozumię dlaczego już myślisz o przechodzeniu na mm. Przecież jeżeli dajesz radę odciągnąć 100ml to jest super. Mi tyle udało się odciągnąc zaledwie kilka razy i byłam przeszczęśliwa. Twoja córeczka cały czas przybiera na wadze. Tak jak napisałaś nie fiksuj.
    Ja dokarmim NAN

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • malinka201666 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero doczytałam, że espumisan ma bananowy smak, ciekawe jak smakuje bananowe mleczko, chyba spróbuję trochę :p

Było pytanie o mm, my używamy babydream z rossmana ale to bardzo rzadko tak z 3 razy w tygodniu jak nie zdążę ściągnąć mleka bo za śpie :)
    Myślę, że gdybyśmy od razu byli tylko na mm to bym wybrała hipp combiotic czy jakoś tak, chociaż cena jest spora.. przynajmniej dla mnie, prawie 40 zł za op..
    Co do ściągania to mi wychodzi 110/120 ml a mały raz zje 90 a raz 110

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2018, 10:58

23.10.2009 Alan
    29.05.2018 Karolek
    26.04.2021 Misiu
    preg.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella wrote:
    Fasola, biedne malenstwo. Wiem jak to jest, kiedy dziecku za bardzo nie można pomoc...Może spróbuj tych rurek windi. Sceptycznie do nich podchodzę, ale czasami chyba sa naprawdę pomocne...?

Alphelia, zapomniałam napisac w poprzednim poście...Śliczna jest Twoja coreczka. Ile włosów na główce :)

Zamówiłam już z gemini ale będą dopiero w poniedziałek... byłam w6 aptekach i nigdzie nie mieli .

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Ha Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po weselu :) Łucja została z babcią i obie poradziły sobie super :) tak więc cieszę się że jej nie zbierałam ze sobą.

Co bo mm to Łucja pije hipp bio combiotic - jak dla mnie jest najlepsze.

Czy któraś juz dostała pierwszy okres? Ja dostalam dwa dni temu i leci ze mnie okropnie :( Pierwszy dzień jechałam na podkładach poporodowych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2018, 13:20

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha u mnie do okresu jeszcze sporo czasu, ale dziś walczę z krwawieniem. Juz w poniedziałek położna mówiła że mam sobie kupić te zwykłe podpaski z Bella i nie katować się podkładami jak nie leci a ty dziś daje czasu równo :-( też tak miałyście że już sucho i nawrót krwawienia?? Dziś 16 dni od porodu.

• welonka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasza ja dzisiaj zastanawilam się kiedy skończy się ten połóg u mnie dopiero ustalo dwa dni temu plamienie i teraz taki śluzpodwarwioby na żółto . Joasza ja jakoś mniej więcej w tym czasie zaczęłam krwaiac jak siweozo po porodzie chwilę wcześniej wyleciały skrzepy balam się ze dostane jakiegoś krwotoku :d

age.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które karmią mm - widzę na opakowaniu hipp jest ze po 3 tygodniach trzeba resztę wyrzucić, ja karmie małego raz mm na noc i na pewno nie zużyje 600g w 3 tygodnie. Trzymacie dłużej czy serio mleko traci swoje właściwości?

• summer86 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tegz, my póki co bez mm, ale z tego co mówilu na SR powinno się wyrzucić. Podobno Enfamil można dłużej trzymać.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • malinka201666 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pudełku nie mam info ile jest ważne po otwarciu..
    Coś się u mnie dzieje bo boli mnie dół jakby okresowo :/ we wtorek idę do gina na kontrolę, jestem ciekawa co powie :)

23.10.2009 Alan
    29.05.2018 Karolek
    26.04.2021 Misiu
    preg.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mleku NAN też pisze, że po otwarciu trzymać trzy tygodnie, ale opakowanie ma 200g

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Axana Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2018, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enfamil trzeba wyrzucić po miesiącu od otwarcia. Ale dziewczyny! Nie wyrzucajcie tych mlek, można je zużyć do zrobienia wafla przekładanego masą czekoladową tzw. Phishingera :)

Gratulacje dla wszystkich noworozpapwanych.

Dziewczyny brzuszkowe, mam nadzieję że szybko miną dzieciaczkom problemy :) nasz Mały miał bardzo problemy z gazami i bardzo cierpiał zanim się udało wyprukać. Podawałam na początku od 2 tygodnia BooGaia a teraz jak już skończył moesiąc dajemy Espumisan 100 3x po 5 kropli i jest o niebo lepiej. Dziecko spokojne, szczęśliwe o odgazowane :)

Mieliśmy 3 dni pod rząd jak mały spał w nocy rzędem 5-6.5h. Chciałabym tak co noc!

Kropka89 lubi tę wiadomość

atdcpiqv8drqss4a.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak odróżnić uczulenie na pieluszki od odparzenia? I jeśli to odparzenie to co u Was najlepiej pomogło? (Wiem, wietrzenie ale co jeszcze? Mam maść z lanolina i d-pantenolem ale nie pomaga)

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotka, polecam maść pięciornikową lub Tormentalum (nie Tormentiol). Naszą małą wszystko odparza :( Testowaliśmy Pampersy, Dady i nawet Bambiboo z Rossmann. Z maści/kremów Sudocrem, Linomag, Alantan, Bepanthen.. nic się nie sprawdza. Ze mną podobno było tak samo gdy byłam mała.

lotka1990 lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
‹‹ 1093 1094 1095 1096 1097 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ