CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Codziennie podczytuje ale nie zawsze udaje się coś wyskrobać. Ostatnio napisałam mega długiego posta który się nie dodał i zrezygnowałam. Teraz uspilam dziecko w chuscie, więc przez chwilę ręce wolne
My dzisiaj byłyśmy na szczepieniu na rotawirusy. Nie tyle, że się zdecydowaliśmy akurat na rotawirusy, ale one są w normalnym programie szczepień w Norwegii.
Chociaż same szczepienia są tu też dobrowolne.
Moja mała żeby nie zapeszyc ale ostatnie noce śpi po 6-7 h. Na wieczór domaga się bardzo dużo jedzenia, ale potem śpi długo. Oj jak ja bym chciala, żeby tak zostałofakt muszę wstawać ściągnąć pokarm, ale to nic.
Dzisiaj byłyśmy też na spotkaniu w przychodni z dziećmi urodzonymi w podobnym wieku. Pogadanka pielęgniarki o zachowaniach dzieci, uspokajaniu itp, ale też ma to na celu, żeby mamy się poznały które mają dzieci w tym samym wieku. Całkiem fajna sprawa chociaż my niedługo zamierzamy się przeprowadzać, więc te znajomości i tak przeminą.
Ach no i miałyśmy dziś też ważenie i mierzenie. Mala ma już 4730 gramow i 58 cmWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 16:56
Kropka89, welonka, Magda33, Annaya lubią tę wiadomość
-
Sama teraz się wysmarowalam wszytkim co mam i leczę piersi. Czuje się jak większość z Was pewnie jakoś miesiąc temu, trudne początki karmienia...
Aha i tez sobie dziś k...
ja zagryzam zębami dolną wargę i po chwili jest lepiej
najgorzej na początku
-
Aha i u nas się poprawiło ssanie dziwnie mega po tym jak neurologopeda kazała mi zmienić smoczek ze zwykłego (chyba Nuka) na ten Lovi bo jest chyba jakiś dynamiczny czy cos w każdym razie ma taki jakby twardy kulkowaty ksztalt. I ja miałam wrażenie że przy nim się jakoś inaczej maluszkowi przestawiło tego starego juz nie łapie a pierś zaczął łapać lepiej. Ale to akurat tylko moje subiektywne wrażenie może być
-
Co do szczepień to my 6w1, pneumokoki refundowane, rota teraz w czwartek i zastanawiamy się nad meningokokami. Bratowa lekarka oczywiście poleca wszystko bo mowi ze za dużo napatrzyła się w szpitalu ale oni mieszkają w Niemczech i tam wszystko refundowane...a przynajmniej 6w1 jak mówiła.
-
A jeśli chodzi o połóg to ja od wczoraj krwawię a nawet jest to żywa czerwona krew ale wczoraj byłam u ginekologa i powiedział że to może być zaraz pierwsza miesiączka więc może to akurat po wizycie tak wyszlo
Boli mnie dalej jak pochodzę/ dużo stoję i krwawię najbardziej przy wysilku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 17:21
-
Kropka89 wrote:Mamma Mia właśnie widziałam noworodka ubranego pod kolderka i w czapce...młoda mama!!! A my prawie na golasa
Ja przestałam oceniać takie mamy. Te wydawało mi się to w ciąży dziwne, a tera co... mój Młody nie zaśnie, jak nie będzie miał gorąco. I w taki upał mimo, że ubieramy krótkie spodenki, to kocykiem musi być przykryty, czasem nawet takim minky bo dopiero wtedy jest cacy. Nie było jeszcze dnia, mimo że w domu 26 stopni, żeby leżał w samym pampersie, a jak ma tylko body, to nogi i tak musi mieć przykryte bo inaczej płacz i nici ze spania.
Teraz wiem po moim zmarzluchu, że każde dziecko ma inne potrzeby i nie warto oceniać innych bo może dla tego dziecka właśnie takie okrycie jest idealne, mimo że wydaje się zbędne.Kropka89 lubi tę wiadomość
-
A ile u was kosztują rota ? My jeszcze przed szczepieniami dopiero może w przyszłym tygodniu bedzimey mieć i cialge się zastanawiam.
Zielonka fajny pomysł z tą przychodniąmaluszek ładnie rośnie
Kropka to prawda smok z lovi jest dynamiczny i nie zaburza ssania piersi to samo butelka z lovi jest przy niej dziecko musi sie napracować jak przy piersic . Nasza nie toleruje smoczka z lovi.
U nas ostatnio było chłodno dwa tygodnie od piątku wróciły upały i od tamtej pory Oliwia nie chcę spać w dzień nawet na spacerze dopiero po godzinie spaceru zasypia .Kropka89 lubi tę wiadomość
-
Może nie powinnam tak pisać że młoda mama, macie rację. Każde dziecko czegoś innego potrzebuje. Nasz maluszek też musi mieć nakryte nóżki! Po prostu mi się zdawało że czapka to trochę zbyt wiele, no ale jak piszecie może tej dziewczynce było tak dobrze. Wydawała się słodko spać w sumie
Zwracam honor
-
U mnie rotawirus kosztuje 310z w dwóch dawkach
U mnie też żywa krew, myślę, że jeszcze tydzień i będzie po połogu.
Ale czas leci, niektóre maleństwa maja już 2 miesiące. Niedawno czekałysmy na porody, ale byly emocje. A teraz zajmujemy się naszymi szkrabikami.
Zielonooka, ładna waga i długość maleństwa, pewnie czujesz ten słodki ciężar
Kropla, wszystko mija. Czasami i teraz pieką mnie brodawki, ale na pewno jest lepiej niż w początkach kp.
-
eunice. wrote:Ktoś jakiś czas temu pisał że starsze dziecko przystawia lalkę do piersi-moja 20-miesięczna córka przystawia sobie laktator i próbuje go wsadzić pod bluzkę
Nosi swoje lalki w nosidełku, tak jak ja Łuche w chuście, wyciera serek który się ulał z buźki, bierze do odbicis itd
Fajnie to wygląda.
Moja Łucja od kilku dni zasypia obojętnie gdzie leży. Wczoraj np. usunęła na podłodze, na kocu. Zdrzemła się z 20 minut po czym leżała i obserwowała dalej. To samo jest w wózku ns dworze czy w łóżeczku jak patrzy na karuzelę. Właśnie od kilku dni obserwuję, że ona w ogóle nie wymaga aby ją usypiać bo wycisza się i zasypia sama. To samo wieczorem, po kąpaniu robi się bardzo niespokojna więc nosiłam ją w chuście itd, a ona domagała się tylko mojej poduszki, butelki z mlekiem i zgaszonego swiatła. Ku mojemu zdziwieniu ona dokładnie wie, że to już noc i spi do 7:00-8:00 z dwoma pobudkamo na mleko. Mimo jedzenia w nocy nie rozbudza się w ogóle. Jestem w szoku bo przy poprzednich córkach to wszystko nie było takie proste.
-
Hej ,mam takie pytanie czy to jest uczulenie ma na raczkaxh trochę na lewym boku i na lewym udzie,https://naforum.zapodaj.net/736d740eea75.jpg.html. iść od razu do pediatry czy mogę poczekać kilka dni zobaczyć czy nasila się u pediatry będzie po weekendzie na szczepieniu. Rowzmiez man wrocil tradzik albi to tea uczulenie
-
Z wizyty od ginekologa wyszlam z placzem , co do pologu na usg w jednej maciciy jest endometrium niejednorodne przez to moga byc te skrzepy i tak oczyszczac sie moge do pieerwszej miesiaczki , mam zwrocic uwage na pierwsza miesiaczka jesli bedzie bardzo obfita mam sie do niego zglosic . Druga sprawa tego wolalabym nie slyszec ale mam tego swiadomosc poprosilam o antykoncepcje on powiedzial ze jesli chce moze mi przespiac ale on by wolal zebym wziela tylko 3 miesiace i tyle jesli planuje miec kolejne dziecko i znajac moj przypadek niedrozny jajowod,podwojne macice cykle bezowulacyjne i nawet jesli zajde przypadkiem w ciaze np za 10 miesiecy to dla mnie bedzie to zbawienne dal moCno do zrozumienia ze moze nie byc mi dane byc juz w kolejnej ciazy:(
-
Dziewczyny co m9ge zrobić aby pomóc małemu? Proszę was o radę. Wiem że temat był. Mały robił kupki często 6 dziennie. Zaczęłam podawać zelazo zaledwie 5 dni. Kupki były masakryczne a potem coraz rzadziej . Mimo że odstawilam żelazo wciąż robi takie rzadkie raz na 26 h. Męczy się bo steka
-
Welonka nie załamuj się. Być może po porodzie wszystko będzie wyglądało inaczej i łatwiej uda Ci się zajść w ciążę. Musisz być dobrej myśli, a ja trzymam za Ciebie kciuki.
Sarrra niestety nie pomogęmoże dziewczyny coś doradza.
-
Welonka, to tylko gadka...mnie mówili, że mam pcos, cykle bezowulacyjne...3 razy byłam w ciąży. Przecież raz już zaszłas...zejdziesz i drugi. Nie martw się. Lekarze lubią straszyć na zapas. A nie straszył Cię lekarz, że nie donosisz, prędzej urodzisz? Pięknie Ci poszło, w terminie, poród super. Także będziesz i miała drugie dzieciątko, wspomnisz z moje słowa. Znam nie takie przypadki, dzieci miało w ogóle nie być.
Czy Twój ginek to mężczyzna...? To by wyjaśniło sprawę...faceci ginekolodzy lubią na zapas smuty rzucic i zdolowac.
Chciałam Ci delikatnie napisać o tych r3sztkach...do miesiączki się oczyści. A Może nawet prędzej. Zwracam honor Twojego lekarzowi, że nie chciał Cię lyzeczkowac. Bez sensu by bylo. Samo się oczyści. Po pierwszej ciąży byłam dwa razy poddana temu zabiegowi- miesiąc po miesiącu, to potem miałam cienkie endometrium i gorzej zajść w ciążę mi było.
Także połóg potrwa u Ciebie dłużej, miesiączka zrobi swoje. Glowa do góry, pierś do przodu i ciesz się chwila. Bedzie dobrze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2018, 19:16
-
Chciałam tylko dodać, że u mnie resztki były po I(ok.22 tc)i II ciąży. Po drugiej przeczekslam. Polog trwal dluzej, ale o dziwo sie oczyscilo. Takze cierpliwosci.
Zastanawiam się czy ja nie mam też dwuroznej, znów wtedy lekarz coś mówił o resztkach w rogu macicy. Czyli niestandardowe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2018, 19:15