WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Dziewczyny jak pomóc dziecku w kuicd której nie ma już od 2 dni. Były rurki
    Troszkę pomogły. Robię rowerek. Masowalam brzuszek i nic.
    Sarrra teraz kupa moze byc nawet raz na tydzien I to jest norma.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosanka super ten blog większość informacji, które potrzebowałam w jednym miejscu :) tylko jest jedno ALE przez tego bloga zaczęłam chyba aż za bardzo przyglądać się małej :P

U nas chyba skok. A raczej na pewno. Mała marudna, nieodkladalna, ledwo odejdę od niej płacz, mało śpi i ogólnie widzę, że się męczy biedna. Oby szybko przeszło. W sumie to pierwszy zauważalny skok u nas poprzednie bardzo łagodnie przeszła.

Rączki i palce ciągle lecą do buzi. Przyłapałam ja też na ssaniu kciuka :D oczywiście wszyscy mówią, że ona głodna a ja nie mam siły już dyskutować to odpowiadam, że rzeczywiście chyba zapomniałam ja dzisiaj nakarmić.

welonka lubi tę wiadomość

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

• Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha widzę że dużo nosisz w chuście. Ostatnio wiążemy kieszonke ale obawiam się czy chusta za mocno nie ściska jej pod kolankami;( czy ty bardzo mocno dociagasz chuste? Bo z tego co mi wiadomo chusta im mocniej ściągnięte tym lepiej ale boję się że pod kolankami ja za mocno sciska i że jej krew przestanie doplywac. Jestem samoukiem i nie wiem czy to możliwe haha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2018, 17:24

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola a kieszonka nie jest dla dzieci, ktore trzymają głowę same? Pytam, bo sama mam wątpliwości. My tylko kangurka narazie

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaminkab wrote:
    Fasola a kieszonka nie jest dla dzieci, ktore trzymają głowę same? Pytam, bo sama mam wątpliwości. My tylko kangurka narazie

Szczerze nie wiem. Ale i tak zawsze asekuruje małej głowę. Kangurek mi słabo wychodzi ;(

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy010 wrote:
    Sarrra teraz kupa moze byc nawet raz na tydzien I to jest norma.
    Ja wiem o tym
    Ale tez czytakam ze tk norma gdy dzidz sie nie meczy a moj rano bardzo placze i napina sie. Po suszarce prz4chodzi na sek. W dzien jey fobrze. Rsz na jskus czas daje modyfikowane wiec moze stad taki problem.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziękuje za polecenie maści pięciornikowej - pupa po niej jest piękna! Odparzenie szybko schodzi, nie wysusza skory tak jak sudocrem.

Wczoraj zwazylismy małego - po 2 tyg i 3 dniach. Przybrał przez ten czas tylko 350 gramów. Martwie się, ze tak mało bo przecież całymi dniami jest przy piersi.

summer86 lubi tę wiadomość

• Kropka89 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara, wydaje mi się że przyrost masz idealny!!! Przecież po 6 tygodniu wszystko się zmienia! Już dziecko nie musi przybierać min 180g na tydzień ale o wiele mniej! Wklejam tu:

"W pierwszych 4 miesiącach życia przybiera średnio 120–225 g na tydzień.
    W kolejnych miesiącach już tylko 90–150 g na tydzień.
    Półroczne niemowlę przybiera jeszcze mniej – 50–80 g na tydzień.
    Między 4. a 6. miesiącem życia niemowlę powinno podwoić swoją wagę urodzeniową, a około 1. urodzin ważyć 3 razy więcej."

Także będzie coraz mniej przybierać i to normalne :)

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Ciebie!

preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara moim zdaniem przyrost bardzo dobry i nie musisz się martwić , zwróć uwagę czy jak jest przy piersi to cały czas je czy może tylko sobie cucka.

Na NFZ do nerurologa mamy wizytę na 11 września a prywatnie jak pytałam to na 7wrzesnia więc stwierdziliśmy że pójdziemy na NFZ bo różnica tylko kilku dni .
    Będzie mieć 3 miesiące to chyba nie jest za późno na ćwiczenia?

age.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wrszenid ze nie mam powolk mleka. Wczoraj odaczslam metoda 7 5 3 i bylo 90 ml z 2 pierfi gdzie powinnk byc conajmniej 200 ml. Jestfm zaksmsnx. Piersi mirkkie. Ja wifm ze moga byc miekkie ale na prawfd ciezko zdby polecialo mleko z nich :( maly sie denerwuje . Pije z jednej piersi tylko z 5 min. Nie mizliwe zeby w tym czasie przyjal 120 ml:(

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Mam wrszenid ze nie mam powolk mleka. Wczoraj odaczslam metoda 7 5 3 i bylo 90 ml z 2 pierfi gdzie powinnk byc conajmniej 200 ml. Jestfm zaksmsnx. Piersi mirkkie. Ja wifm ze moga byc miekkie ale na prawfd ciezko zdby polecialo mleko z nich :( maly sie denerwuje . Pije z jednej piersi tylko z 5 min. Nie mizliwe zeby w tym czasie przyjal 120 ml:(
    Sarrra może to po prostu kryzys laktacyjny. Przystawiaj młodego często niech stymuluje produkcje. Laktator nie zmierzy ci ilości mleka w piersiach. :) Nie załamuj się sie

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara mi sie też wydaje że taki przyrost jest zupełnie w normie :)

Kropka popieram Twoje podejście. Choć sama nie ciągałam się po lekarzach to np. czytałam ostatnio dużo na temat tego że lekarze bardzo łatwo przypisują napięcie mięśniowe żeby mieć "z głowy".
    Moja pediatra powiedziała że mała asymetria do 3-4 miesiąca jest w normie.

KAżdy lekarz czy położna powie co innego i jest to strasznie denerwujące bo człowiek chce jak najlepiej dla swojego dziecka a nie jest lekarzem i nie wie kto ma racje.
    Taki stres przechodziłam od początku jak mała dużo spała, ale przybierała bardzo dobrze a ciągle gdzieś słyszałam lub czytałam że wybudzać co 3 godziny. nocki od początku spała po 5-6 godzin minimum teraz zazwyczaj około 7-8. Przybiera w normie więc na prawdę ja nie widzę powodu dlaczego miałabym ją budzić co 3 godziny..

Kropka89 lubi tę wiadomość

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:

Sara, sprobuj moze małego częściej przystawiać. Zobacz czy technika na pewno jest dobra, jak chwyta itp. Laktatorem w ogóle by się nie przejmowala, mi tłumaczyła doradca laktacyjny że laktator ściąga nawet do 2.5raza mniej niż to co wyssa dziecko! Także spokojnie. No i co do miękkości to tak jak piszesz, tym nie ma się co przejmować w ogóle bo mleko się produkuje w trakcie karmienia, nie zalega juz w piersiach jak na początku. Produkcja idzie na bieżąco :) Pij dużo melisy na uspokojenie, pomoże i Tobie i dziecku. A jak bardzo chcesz wzmocnić produkcję to kup sobie jakis preparat: Femaltiker, Piulatte Plus lub cokolwiek co ma chmiel, rutwice itp. tylko żeby nie przesadzić bo będziesz miała problem w drugą stronę.
    Mały może się też wiercić bo go brzuszek boli. A jeśli dokarmiasz mm to też może się wkurzać że nie leci mu z piersi tak szybko i łatwo jak z butelki. A nie dlatego że nie masz pokarmu. Ale przede wszystkim grunt to spokój spokój i spokój :) Bądź spokojna to i maluszek to odczuje :)

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔

preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara ja mam tak co jakiś czas piersi bardzo mieekie i z dwóch daje radę odciągnąć ledwo 50 ml ostatnio odciagnelam nie całe 30ml wtedy pije przez 3 dni raz dziennie femaltiker i wszystko wraca do normy , dla mnie 200ml To bardzo dużo ja nigdy nie odciagnelam więcej niż 120ml. Olwia też często przy piersi jest góra 5minut na głodna nie wygląda czyli najada się również prawidłowo przybiera , częstotliwość karmienia jest różna czasem co 3 godziny a czasem co godzinę w nocy budzi się raz po 5 godzinach .

Zielonka znam to , u nas co Oliwia zaplacze czy zacznie marudzic to leci pytanie może jest głodna . Dwa dni byłam u moich rodziców i wczoraj wróciliśmy do domu mąż wyciągnął córkę z fotelika i zaczęła płakać i leci tesxiowa z pytaniem co ona chce mówię nic marudzi sobie i co słyszę a kiedy jadła może głodna. Ja wiem że nie ma na myśli nic zleci ale to wkurzasz.

age.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 wrote:
    Sara, sprobuj moze małego częściej przystawiać. Zobacz czy technika na pewno jest dobra, jak chwyta itp. Laktatorem w ogóle by się nie przejmowala, mi tłumaczyła doradca laktacyjny że laktator ściąga nawet do 2.5raza mniej niż to co wyssa dziecko! Także spokojnie. No i co do miękkości to tak jak piszesz, tym nie ma się co przejmować w ogóle bo mleko się produkuje w trakcie karmienia, nie zalega juz w piersiach jak na początku. Produkcja idzie na bieżąco :) Pij dużo melisy na uspokojenie, pomoże i Tobie i dziecku. A jak bardzo chcesz wzmocnić produkcję to kup sobie jakis preparat: Femaltiker, Piulatte Plus lub cokolwiek co ma chmiel, rutwice itp. tylko żeby nie przesadzić bo będziesz miała problem w drugą stronę.
    Mały może się też wiercić bo go brzuszek boli. A jeśli dokarmiasz mm to też może się wkurzać że nie leci mu z piersi tak szybko i łatwo jak z butelki. A nie dlatego że nie masz pokarmu. Ale przede wszystkim grunt to spokój spokój i spokój :) Bądź spokojna to i maluszek to odczuje :)
    Tak robie jak napisalas. Ale czy przrz ten czas maly nie jest glodny bo nie leci yyle ole powinno ?:(

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym napięcie mięśniowym to jakiś żart kiedyś takiego czegoś nie było A teraz każde dziecko ma wzmożone napięcie mięśniowe.. u nas też pediatra stwierdziła ale fizjoterapeuta mówiła że jak po 4 msc nie przejdzie to wtedy dopiero będziemy działać a teraz to "normalne "

lotka1990 lubi tę wiadomość

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Od razu mi lepiej. Zaczęłam jednak pic herbatki na laktację :)

Kropka89 lubi tę wiadomość

• Ha Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola1234 wrote:
    Ha widzę że dużo nosisz w chuście. Ostatnio wiążemy kieszonke ale obawiam się czy chusta za mocno nie ściska jej pod kolankami;( czy ty bardzo mocno dociagasz chuste? Bo z tego co mi wiadomo chusta im mocniej ściągnięte tym lepiej ale boję się że pod kolankami ja za mocno sciska i że jej krew przestanie doplywac. Jestem samoukiem i nie wiem czy to możliwe haha

Fasola ja wkładam mała do chusty raz dziennie, zazwyczaj ok 18:00. Jeśli gdzieś wyjeżdżamy to częściej bo wiem, że wtedy mi się szybko wyciszy i uśnie. Staram się wiązać mocno, ale zawsze sprawdzam czy pod kolankami jej nie uciska. Wychodzę z założenia, że gdyby coś ją bolało to by płakała. Wiążę kieszonkę bo jest dla mnie najwygodniejsza, a nie spotkałam się z opinią aby byla dla dzieci które trzymają same główkę.

witaminkab lubi tę wiadomość

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarra, jakby był głodny to by się ciągle domagał głośno jedzenia. I nie marudziły tylko naprawdę głośno płakał. Przystawiaj czesto, mały wtedy naprodukuje sobie pokarmu a później tak jak Tobie wygodniej ale nie rzadziej niz co 3h. No i jeśli Ci to poprawi samopoczucie to pij tez coś wspomagającego. No i tak jak dziewczyny pisały, to może być naturalny kryzys laktacyjny 3 miesiąca, należy go po prostu przetrwać, nie zamartwiać się i przystawiać dziecko jak najczęściej, także w nocy.

Daj znać za parę dni jak Ci idzie :) !

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔

preg.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha wrote:
    Fasola ja wkładam mała do chusty raz dziennie, zazwyczaj ok 18:00. Jeśli gdzieś wyjeżdżamy to częściej bo wiem, że wtedy mi się szybko wyciszy i uśnie. Staram się wiązać mocno, ale zawsze sprawdzam czy pod kolankami jej nie uciska. Wychodzę z założenia, że gdyby coś ją bolało to by płakała. Wiążę kieszonkę bo jest dla mnie najwygodniejsza, a nie spotkałam się z opinią aby byla dla dzieci które trzymają same główkę.

No ja dziś znowu podjelam się kangurka i myślałam że grr .. już zaczynam dociagac a tu chusta spod pupy mi wyjezdza . Nie wiem co robię źle. Chyba jednak doradca się przyda .

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
‹‹ 1141 1142 1143 1144 1145 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ