X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nocka całkiem spokojna po czopku. Mam kurde termometr geratherm i swiruje.. raz mi pokazuje 38 potem 37.7 a potem 37.5 A za chwilę 37.3... I bądź tu mądry czy mała ma gorączkę czy nie . Od rana mała senna odmawia jedzenia je bardzo mało.
    Byłyśmy na konsultacji u rehabilitantki kazała mała kłaść na brzuch i tak w kółko. No a ja się staram ja kłaść ale ona chwilę polezy i się denerwuje . Mimo że daje jej tysiąc zabawek i gadam do niej . No ale co trzeba próbować .

U nas pogoda dziś masakra ;/ deszcz wiatr zimno . Chowamy się w domu ! Mam nadzieję że katar już niedługo odpuści . Kupiłam plastry aromactiv zobaczymy jak będą działać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 13:59

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczko kochana bo takie dziecko nie ogląda tylko patrzy. Patrzy bo się rusza. Ostatnio sąsiadka mamie mojej mówiła że jej wnuczce (8 miesięcy) włączają bajeczki i ona tak pięknie ogląda. Myślałam, że się przewroce. Pokazałas ok, nic się nie stało :) ale nie ma sensu żeby narażać małe oczka na promienie tv, bo po prostu nie rozumie taki maluch treści to raz, dwa tv zabija kreatywność i wyobraźnię i niestety w pozniejszym czasie tak jak tablet może zburzyć rozwój mowy. Ale to już napisałam tak ogólnie, nie ze Cie umoralniam, absolutnie hehhe

U nas też deszczowy i wietrznie, ale dzięki temu nie mam dylematu czy wyjść z małą na dwór :) dziś juz zaczęło spływac z zatok do noska.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 14:00

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak dobrze, że poruszylyscie temat telewizji. Ja też nie pokazuje i zabraniam innym a oni myślą, że ja jakaś nienormalna jestem np. teściowa mówi, że mała poznaje tam kolory ( o zgrozo ).
    Jedyne co mnie boli, że pokazujemy jej ekran przy rozmowie na Skype z rodziną, ale do tego już chyba nie przekonam męża, żeby nie pokazywać :/

Co do kg. U mnie na wyszło na 0, ale jeszcze brzuch został. Próbuje się zmotywować do ćwiczeń, ale ciężko raz nie ma czasu, drugi zmęczenie i tak dni lecą.

U nas już lepiej. Od niedzieli normalne kupki nadal nie wiem co wcześniej było przyczyną, ale cieszę się bardzo, że już mamy to za sobą.

Ja wychodzę z małą w różną pogodę, w deszcz też się zdarza, ale nie bardzo mam też wybór, bo u nas ciągle pada.

Dziewczyny współczuję tych nocek. U nas dzisiaj małej ciężko się zasypiało.Leżała sobie, nie płakała, ale jak się nagadala w nocy :P noc przedtem mieliśmy straszna burzę taka, że aż nas budziła, więc mała spała z nami w łóżku, bo trochę wystraszona była.

Jutro mamy fizjoterapeutę do tej pory jeszcze nie byliśmy na takiej wizycie, oby wszystko było dobrze :)

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

• Magda33 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy dzisiaj fizjoterapeutke w domu. Pokazała co i jak ćwiczyć. Powiedziala żeby się niczym nie przejmować jak jeszcze nie robi, im później tym lepiej bo organizm jest wtedy bardziej gotowy. Także będziemy ćwiczyć powoli rączki i nóżki. Wzmacniać, prostowac i rozciagac do późniejszego raczkowania. Mamy nawet masować i prostowac palce u stóp żeby nie były ciągle zaciskane.

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola ja bez suszarki bym już dawno wylądowała w wariatkowie ;) suszarka przy zasypianiu wieczorem obowiązkowo. I czasem w dzień. Zdarza się tak jak dziś, że śpi od 1,5 h przy włączonej suszarce, no inaczej drzemka trwałaby pół h. Na spacer tez u nas nie ma szans, bo wiatr okropnie zimny i w dodatku deszczowo.

Kropka ja tez wychodzę z założenia, że nie będę pokazywać. Nie oglądamy tv jak Maly zagląda. A nie sorry, ja wcale nie oglądam ;) jakoś nie mam czasu. I w sumie wole się wyspać niż ;) zdarzy się, że czas jak coś w tv wpisuje to zajrzy mi, ale stricte pokazywania czegokolwiek w tel nie ma. Na skype zdarza nam się pokazać Dziadków. Ale chwile, żeby pamiętał jak wyglądają.
    Ja czytałam, ze do 2 rz nie powinno się pokazywać, bo tworzą się niewłaściwie połączenia nerwowe. I dzieci są bardziej nerwowe, potrzebują silniejszych bodźców i maja problemy z koncentracją, a później również z nauką.
    Czasem się zastanawiamy czy przez to Nasze Dziecko nie będzie odmieńcem, no ale cóż. Każdy ma prawo wywchowywac własne dzieci wg własnych zasad.

dqpri09kh0x52aib.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy i Andziula, właśnie te same informacje ja czytałam :) Samego TV w ogóle nie posiadamy w domu. Mamy tylko jeden komputer z którego w sumie tylko leci muzyka. To co pokazałam dziś to była jedna piosenka na YouTube właśnie na monitorze komputera. Ale nie będę już tak robić tylko się wyzalilam Wam że mi się zdarzyło ;) Niestety mały zagląda tez w nasze telefony, tego czasem się nie da uniknąć jak robimy sobie zdjęcie na przykład. Ale myślę że nie można dać się zwariować. Samego TV nie mamy w domu wiec nas nie kusi :) Z kompem też można się uporać jeszcze tylko ten telefon zostanie. Ale będziemy walczyć! :)

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Ciebie!

preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda u nas tak samo prostowanie każdego paluszka u stopy rozciąganie stopy i u rączek to samo na dłoni kręcenie koleczek .
    Fasola a są takie specjalne poduszki do nauki leżenia na brzuszku może pomogła by .

U nas też dzisiaj zimno ale udało się nam wyjść na dwór koło 12 , na złość popsuł się nam piec i w domu okropnie zimno :(

Dzisiaj u Oliwii była koleżanka 10dni młodsza tamta rozbrykaba rozgadana a Oliwia jak obudziła się to tylko z powagą ich obserwowała i za rękę lapala mała.

Co do Tv staramy się tak samo nie pokazywać małej nie sadzamy jej przed tv , ale jak oglądamy film to czasem popatrzy czy w telefon czy w komputer ,ale to tak samo dziecko nie powinno słuchać radia i Taki sam wpływ mają interaktywne zabawki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 18:07

Fasola1234 lubi tę wiadomość

age.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Magda u nas tak samo prostowanie każdego paluszka u stopy rozciąganie stopy i u rączek to samo na dłoni kręcenie koleczek .
    Fasola a są takie specjalne poduszki do nauki leżenia na brzuszku może pomogła by .

U nas też dzisiaj zimno ale udało się nam wyjść na dwór koło 12 , na złość popsuł się nam piec i w domu okropnie zimno :(

Dzisiaj u Oliwii była koleżanka 10dni młodsza tamta rozbrykaba rozgadana a Oliwia jak obudziła się to tylko z powagą ich obserwowała i za rękę lapala mała.

Co do Tv staramy się tak samo nie pokazywać małej nie sadzamy jej przed tv , ale jak oglądamy film to czasem popatrzy czy w telefon czy w komputer ,ale to tak samo dziecko nie powinno słuchać radia i Taki sam wpływ mają interaktywne zabawki.

Właśnie znalazłam fisher Price poduszkę ale nigdzie nie widzę w sprzedaży poszukam.

U nas tv czasem włączam mała czasamispojrzy ale ogólnie nie jest super zainteresowana . Najczęściej opuszczamy muzykę na tv ale to bez teledysku także też raczej nie patrzy.
    W telefon też czasem zajrzy ale jakoś super ją to nie przyciąga.

Kupiłam dziś plastry aromactiv i powiem wam że mała właśnie zasnela i normalnie oddycha przez nosek . Polecam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 19:35

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Dika Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy i my z pierwszym katarkiem :(
    Mnie też dopadł, ja zawsze mam takie mega katary, ze aż ledwie widzę i łzy mi ciągle lecą.

klz9hdgetuhl70jy.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka a skąd to info o radiu? Bo ja czytałam wręcz odwrotnie, że muzyka stymuluje rozwój dziecka i że powinno się właczac rożna muzykę. Bo jeżeli taki wpływ ma dźwięk to w sumie nie powinnismy tez gadać, tak na moją logikę ;) co do zabawek interaktywnych też nie slyszlam takich opinii.

Dika trzymaj się. Mnie katar dopada średnio raz w miesiącu, ale na szczęście taki lekki. Chyba raczej alergiczny niz z przeziębienia

Dika lubi tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muzyka jest dobra. Nie za głośno, nie za szybka i nie cały czas. Przecież zaleca się w ciąży słuchania muzyki bo dziecko ja słyszy. Warto słuchać muzyki razem. Ja np jak śpiewam małej piosenki dla dzieci poruszam rytmicznie jej nóżkami bądź rytmicznie klaszczemy. Radio włączam wieczorem jak jesteśmy w domu wszyscy i wtedy np. tańczymy z małą kolyszac się w rytm muzyki.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zgadza się muzyka jest ok wpływa pozywtynie ale też nie może grać cały czas zaleca się ze do godziny dziennie mówimy o niemowlakach i jeśli do tego dołożymy dziecku zabawki interaktywne albo w tle leci muzyka a dziecko bawi się grajacymu zabawkami to dostaje za dużo bodzcow pidbnie jak z t tv , do dziecka trafiają w pierwszej kolejsnoci odlosy z radia zabawek czy tv a nie nasze . Wszystko z umiarem moim zdaniem jest ok.

age.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziś jest dzień darmowej dostawy w aptece gemini :) może ktoś ma w planach coś zamówić:)

Andziula_1988, Dika lubią tę wiadomość

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu się zgodze.radio grające cały dzień może spowodować, że dziecko będzie uważalo te dźwięki za nieistotne. A chodzi o to, żeby potrafiło słuchać. Co do grających zabawek to nie da rady żeby dziecko się bawiło nimi długo, bo matka zwariuje :D
    Welonka tak jak napisałaś - umiar.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, chyba pora na powrót :-)
    Trochę mnie nie było ale mieliśmy zamieszanie z chrzcinach, później starszak szedł do przedszkola i od tego momentu zaczęły się wyjazdy do przychodni itp. Właśnie od miesiąca wychodzimy z zapalenia ucha..
    muszę poczytać choć kilka stron do tylu :-)

Kropka89 lubi tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młody ma ponad 4,5 miesiąca a my nadal wyłącznie na piersi :-) ba razie uniknęliśmy modyfikowanego.
    Od 2 tygodni przewraca się z plecków na brzuszek :-)
    W piątek zakończyliśmy turnus fizjoterapeutyczny i młody został trochę postymulowany. Od 6 tygodnia ćwiczymy z nim w domu.
    Dzisiaj mieliśmy szczepienie i mały wazy 8 kg :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2018, 14:25

Kropka89, Magda33, Joaszo, Dika lubią tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka co do wpływu telewizji na rozwój dziecka. Ostatnio rehabilitantka poruszyła ze mną ten temat. Twierdzi ze coraz więcej dzieci trafia do logopedy czy właśnie do rehabilitantów z powodu niedorozwoju mowy. Dzieci coraz czesciej wypowiadają jedynie „yyy” wskazując palcem na p co chcą. I mam tu ma myśli 2-3 a nawet 4 łatki. Podobno to wina właśnie nadużywania telewizji, smartfonów, tabletów u dzieci.
    Z drugiej strony mój syn noe oglądał bajek do 2 lat. I ba początku my jemu nie puszczaliśmy ale później jak już chcieliśmy aby choć trochę się zainteresował jakaś bajka to on miał tv, telefony, tablety itp totalnie w 4 literach. Dopiero jak miał 2 lata i kilka miesięcy zainteresował się jakaś bajka. To samo z zabawkami interaktywnymi. Trochę nasza wina ale unikalismybich jak ognia. Młody nie był do nich przyzwyczajony i koniec końców żałowaliśmy bo będąc u kogoś młody płakał na widok grająco świecących zabawek.
    Fakt zaczął mówić mając 1,5 roku i w wieku 2 lat mówił złożonymi zdaniami. W jego przedszkolnej grupie ma najbardziej rozbudowane słownictwo. Ale może to zasługa tego ze od małego jemu dużo czytaliśmy?

Edit co do leżenia na brzuszku, asymetrii, wypłaszczenia głowy itp. Wg mnie marsz do rehabilitanta, który dostosuje ćwiczenia. Moje rehabilitantki twierdzą ze wszelkiego rodzaju poduszki na asymetrię itp itd tp wynalazek dla lewych rodziców.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2018, 15:40

• Leira Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Welonka co do wpływu telewizji na rozwój dziecka. Ostatnio rehabilitantka poruszyła ze mną ten temat. Twierdzi ze coraz więcej dzieci trafia do logopedy czy właśnie do rehabilitantów z powodu niedorozwoju mowy. Dzieci coraz czesciej wypowiadają jedynie „yyy” wskazując palcem na p co chcą. I mam tu ma myśli 2-3 a nawet 4 łatki. Podobno to wina właśnie nadużywania telewizji, smartfonów, tabletów u dzieci.

A to ciekawe, wyjaśniła jak telewizja, albo tablety wpływają na zaburzenia mowy? Logicznym byłoby, że dziecko notorycznie oglądające bajki, nawet najgłupsze, raczej wyłapuje słowa i je powtarza, a nie traci zdolność mówienia, więc ciekawi mnie skąd takie stwierdzenie.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira chodzi p to ze dziecko nie ma potrzeby komunikowania się. Rodzice wiedza o co jemu chodzi, reszta nie. Dziecko siedzi i ogląda, nie ćwiczy mowy, nie komunikuje się. Widzę wśród znajomych ze to nagminne. Dzieci na prawdę są opóźnione z mowa.

• ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    A to ciekawe, wyjaśniła jak telewizja, albo tablety wpływają na zaburzenia mowy? Logicznym byłoby, że dziecko notorycznie oglądające bajki, nawet najgłupsze, raczej wyłapuje słowa i je powtarza, a nie traci zdolność mówienia, więc ciekawi mnie skąd takie stwierdzenie.
    Mnie się wydaje, że to nie kwestia tabletów i telewizji tylko raczej tego, że rodzice poświęcają dzieciom zbyt mało czasu na zabawę, jako zastępnik puszczają bajkę. Jeżeli puści się dziecku bajkę, ale równocześnie spędza się z nim dużo czasu na zabawie - śpiewa, mówi do niego, czyta, to nic takiemu dziecku się nie stanie.
    Można np. dziecku pokazywać obrazki na tablecie i opowiadać o nich...
    Ot i tyle, taka moja teoria :-) Wydaje mi się, że nie ma co przesadzać, wszystko z umiarem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2018, 16:37

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
‹‹ 1207 1208 1209 1210 1211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ