X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypadaja Wam wlosy? Ja rok temu urodzolam i w poprzedniej ciazy wlosy mi zgestnialy i byly super swiecace, teraz mi leca i za chwile, bede zmuszona je zciac, bo juz nie bedzie co spinac :/, a biore femibion.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2017, 13:11

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • BettyCatriona Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Betty, NT malucha jest w normie, na skraju ale W NORMIE - skoro taki wynik kwalifikują jako normę to znaczy, że dzieci z takim wynikiem rodzą się zdrowe.

Poza tym pomiar może być obarczony błędem - o tym już Ci pisałam, u mnie była rozbieżność w zależności od ustawienia dziecka :O

ZOBACZ SAMA - zrobiłam zestawienie 3 zdjęć z tego samego badania USG z pomiarem NT
    https://zapodaj.net/9779276722a0d.jpg.html (zdjęcie jest duże, więc podaję linka bez wklejania obrazka, pozwoliłam sobie tylko uciąć ze zdjęć moje dane osobowe :D )

Co do obrzęku to to się zdarza, a potem znika i z dzieckiem jest ok. Kiedys kobietom nie robiono USG i nawet nie wiedziały, że coś takiego istniało, a rodziły zdrowe dzieci :)

Więcej wiary, no :)

Gdyby było coś źle to organizm usunąłby już tą ciążę :)

Ja się tego trzymam :)

Dziękuję Ci kochana za te fotki i mega wsparcie. Pokazałam też mężowi. On ogólnie ma chyba więcej wiary w to ,że jest i będzie ok. Postanowiliśmy A właściwie mąż że nie zrezygnuje tak szybko z tego dziecka . Jesteśmy w drodze do jego rodziny która mieszka w okolicach Kairu i tam będziemy szukać lekarzy i szpitali które mogą wykonać te badania i porównać je z opinią poprzedniego lekarza. No i jeśli cokolwiek jest rzeczywiście nie tak będziemy robić dodatkowe badania. Jeśli będzie taka potrzeba to zdecyduje się na amnio. Muszę wiedzieć co się dzieje...

w4sq9n733eq67vqu.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielonooka7 wrote:
    Ja dzisiaj też idę na wizytę sprawdzić jak się krwiak zachowuje.
    Dziewczyny które mają/miały krwiaka jak często chodzilyscie go sprawdzać? U mnie minął zaledwie tydzień i tak myślę czy nie lecę za wcześnie czy on jak kolwiek się zmienił, bo wiem że tu potrzeba czasu.

ja miałam krwaka0,5 cm. Leżałam 2 tyg. potem krwiak był już w końcowej fazie wchłaniania. Dzisiaj zobacze czy jest czy zniknął całkowicie.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • pełnanadziei:} Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BettyCatriona wrote:
    Dziękuję Ci kochana za te fotki i mega wsparcie. Pokazałam też mężowi. On ogólnie ma chyba więcej wiary w to ,że jest i będzie ok. Postanowiliśmy A właściwie mąż że nie zrezygnuje tak szybko z tego dziecka . Jesteśmy w drodze do jego rodziny która mieszka w okolicach Kairu i tam będziemy szukać lekarzy i szpitali które mogą wykonać te badania i porównać je z opinią poprzedniego lekarza. No i jeśli cokolwiek jest rzeczywiście nie tak będziemy robić dodatkowe badania. Jeśli będzie taka potrzeba to zdecyduje się na amnio. Muszę wiedzieć co się dzieje...

Wzruszyłam się czytając ten wpis. Nie poddawajcie się - będzie wszystko dobrze ! :*

BettyCatriona lubi tę wiadomość

qskyyx8duozh2ovq.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barbarka1984 wrote:
    A u nas bedzie Maksymilian :D 15.11 mialam krew pobierana i w tym samym dniu mialam miec prenatalne, ale dzidzius byl za malutki (brakowalo mu 1mm).
    Wczoraj bylismy na drugiej probie. Maksiu jest zdrowiusienki, serdusio bije jak szalone 160ud/min. CRL 6,96; NT 2,1. Synus kreci sie, ze doktor nie mogl go dogonic hihihi.
    Wyniki PAPPA obnizyly mi ryzyko na 1:7209 przy trisomii 21!!!! Uspokoilam sie bardzo.
    A ze Tatus zobaczyl siusiaka, to jest mega przeszczesliwy :D
    Maks idac w slady ojca wsadzil sobie palec do nosa hahaha :D
    Marysiu, mozesz przy moim nicku dopisac Basia :)
    gratuluje synka ;)

Barbarka1984 lubi tę wiadomość

• Leira Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BettyCatriona wrote:

Na pewno będzie dobrze :)
    Zobacz też ile w necie jest kobiet, których maluchy też miały płyn w brzuszku i piszą, że płyn się wchłonął i wszystko dobrze się skończyło :)

U ciebie jest extra stres bo masz kumulację - NT + płyn, ale to zbieg okolicznosci, a NT jest w normie, pomimo, że w górnej granicy :)

Powtórzenie badań to świetny pomysł, zwłaszcza, że teraz jak opowiecie lekarzowi sytuację to wykona on badania dokładniej :)

Z aminopunkcją bym się tak nie śpieszyła, pomimo, że niby tylko 1% ryzyka jest, może najpierw warto zrobić PAPP-A z krwi? Tzn. białko PAPP-A z krwi + wolne beta HCG, bo jak z tego Ci wyjdzie prawdopodobieństwo mniejsze niż 1:300 to nie masz się czym martwić :)

NIFTY są bezinwazyjne - ale bardzo drogie w Polsce, nie wiem jak u Was? Mi lekarka mówiła, że nawet 2000 PLN - jakiś kosmos :O

I nie stresuj się bo kurcze, pewnie okaże się, że wszystko to fałszywy alarm a maluch się stresuje od Ciebie i może mu to zaszkodzić :(

Polecam skoncentrować się na najważniejszym: DZIECKO ŻYJE I MA SIĘ DOBRZE !!! :)

Gdyby było źle to organizm usunąłby ciążę.

BettyCatriona, Mała_Mii lubią tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • BettyCatriona Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira nie jestem pewna czy ktoś mi tu może wyliczyć ryzyko ogólnie no bo to niestety Afryka. Lekarze dobrzy ale nie zawsze dysponują sprzętem. Wiem że można zrobić PAPPA A z Nifty muszę się dowiedzieć. Czy PAPPA podaje od razu prawdopodobieństwo czy to jest jakoś specjalnie wyliczane ?

w4sq9n733eq67vqu.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BettyCatriona wrote:
    Leira nie jestem pewna czy ktoś mi tu może wyliczyć ryzyko ogólnie no bo to niestety Afryka. Lekarze dobrzy ale nie zawsze dysponują sprzętem. Wiem że można zrobić PAPPA A z Nifty muszę się dowiedzieć. Czy PAPPA podaje od razu prawdopodobieństwo czy to jest jakoś specjalnie wyliczane ?

PAPP-A to składowa do USG genetycznego.

Już tłumaczę:

Są trzy typy ryzyka:

1. Ryzyko podstawowe (wynika głównie z Twojego wieku i przebytych chorób)
    2. Ryzyko skorygowane USG (wynika tylko z pomiarów płodu)
    3. Ryzyko skorygowane PAPP-A (nakłada się to na ryzyko skorygowane USG)

I tak, u mnie:

1. Ryzyko podstawowe (trisomia 21) 1:573
    2. Ryzyko skorygowane USG (trisomia 21) 1:2865
    3. Ryzyko skorygowane PAPP-A (trisomia 21) 1:12000 (!!!)

Zauważ, że wynik PAPP-A zmniejszył ryzyko z pomiarów z USG 4 razy !!!

Dlatego polecam zrobić - dla Twojego własnego spokoju :)

PS. nie wiem jak jest z tym w Afryce, ale w Polsce na pewno zrobisz. To ryzyko oblicza się specjalnym programem, zwykle wbudowanym w aparat USG. W sumie gdybyś zrobiła sobie tą krew w Egipcie, nie wierze, że tego nie robią! To jak podasz wyniki jakiemuś polskiemu ginekologowi to Ci przeliczy ryzyko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2017, 13:56

BettyCatriona lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira kupię dzisiaj sodę i jutro specjalnie dla Ciebie zrobię rano test :D

• Leira Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Leira kupię dzisiaj sodę i jutro specjalnie dla Ciebie zrobię rano test :D

Mi z sody dziewucha wyszła, a wczoraj na USG lekarka mówi, że na jej oko chłopak, ale nie daje żadnej gwarancji bo za wcześnie. Kurde, mój M. skacze z radości, a ja jednak liczę, że soda się nie myli :P

Czekam na Twój wynik !!! :D

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2017, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z sody też dziewczynka wychodzi, więc zobaczymy :D

• Kiki1916 Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z sody tez dziewczynka a dwóch lekarzy mówi chłopczyk

qb3cx1hpeaoyieq4.png

km5stv73jxnbqbzg.png

* 15.11.2016 mój kochany aniołek
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:36

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • Leira Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eunice. wrote:
    a ta sode to się robi z rana na czczo czy obojętnie?

Legenda głosi, że z rannego moczu :P

Tròjka, Ruth lubią tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Lilkowo Debiutantka

Wysłany: 30 listopada 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

Czy można jeszcze dołączyć :)

Marya lubi tę wiadomość

oar83e3kxtduyvis.png

Aniołek [*] 9.05.2017
  • Leira Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilkowo wrote:
    Cześć,

Hej, hej, widzę, że masz termin na 3.06? :D

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilkowo wrote:
    Cześć,

Hej! Zapraszamy! Napisz coś o sobie :)

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • Lilkowo Debiutantka

Wysłany: 30 listopada 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Hej, hej, widzę, że masz termin na 3.06? :D

Tak, tak i według USG i OM

To może powiem coś o sobie , mam na imię Asia, niedługo kończę 28 lat i na razie po ostatnich badaniach genetycznych oczekuje córci :)

Gratuluje wszystkim przyszłym czerwcowym mamom ;)

tomania2806, Marya lubią tę wiadomość

oar83e3kxtduyvis.png

Aniołek [*] 9.05.2017
  • Leira Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilkowo wrote:
    Tak, tak i według USG i OM

To może powiem coś o sobie , mam na imię Asia, niedługo kończę 28 lat i na razie po ostatnich badaniach genetycznych oczekuje córci :)

Gratuluje wszystkim przyszłym czerwcowym mamom ;)

Ja też mam ten sam termin z OM i USG.
    Mi mówią, że chłopiec, ale to nic pewnego, więc mam nadzieję, że się mylą i będzie dziewuszka :P

tomania2806 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Lilkowo Debiutantka

Wysłany: 30 listopada 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Ja też mam ten sam termin z OM i USG.
    Mi mówią, że chłopiec, ale to nic pewnego, więc mam nadzieję, że się mylą i będzie dziewuszka :P

Własnie też sie staram nie nastawiać jeszcze, chociaż mąż już do niej mówi po imieniu :)

oar83e3kxtduyvis.png

Aniołek [*] 9.05.2017
‹‹ 310 311 312 313 314 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ