X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie mija druga doba jak rodzice są bez prądu a w domu nie mają jeszcze połączonego gazu. Panowie energetycy co w nocy niby naprawiali usterkę naprawili tylko w dwóch domach bo do reszty brakło im kabla. Mieli wrócić dziś Poczym dalej nikogo nie ma. Nagle po milionowym telefonie do energetyki okazało się że panowie którzy byli wczoraj odnotowali że oni wszystkie domy naprawili i git. Apropo pieczeń ciast na święta :)

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eunice, to jeszcze tylko czekać do poniedziałku i wszystkie będziemy po tym ważnym usg :-)
    Byłam u gina po L4, pogratulował dobrej pappy :-)
    Pytałam o te bóle w krzyżu, które większość z nas ma...Są to bóle rozrostowe.
    U mnie 3 ciąża, a schizuuję pod niektórymi sprawami, że hej.
    Welonka, chciałam Ci napisać, że dostaniesz kasę, a teraz doczytałam, że konsultant kazał Ci składać wniosek, super :)
    Ja czekam na kasę, ale dopiero w styczniu dostane, skończyły mi sie świadczenia w pracy i czekam na kasę z L4.
    Ja na święta nic nie piekę, robię tylko sałatkę z majonezem i bigos. Także nie pierniczę ;)
    U mnie ubranka również z odzysku, żal nie brać, rodzina męża liczna w siostry cioteczne, kuzynowstwo, średnio rodziny mają 3 czy 4 dzieci.
    To prawda, ubranka w początkach, nawet nowiusie, szybko tracą na wyglądzie, częste pranie...najgorsze kupki, tego żółtego koloru nie da się na ogół wyprać.
    Zawsze mam posegregowane - do lekarza czy święta, okazje rodzinne - nowiutkie i eleganckie, po domu te zwykłe.
    Mimo dużej ilości ubranek, znając siebie, sporo jeszcze będę dokupowała moim dziewczynkom, to silniejsze ode mnie.

• pilik Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Dziewczyny mam dodatkowe ubezpieczenie grupowe z pracy w pzu czy mogę starac sie o zwrot pieniędzy za ten pobyt w szpitalu w ciazy czy nie ?
    Jasne że możesz! Ja mam ubezpieczenie grupowe w PZU i za każdą dobę w szpitalu przysługuje Ci kasa. Ty dostaniesz ładną sumkę za taki czas! Ja za 4 dni dostałam 200zl plus kartę do apteki na leki na której też 200zl miałam (kwoty zależą od kwoty ubezpieczenia, ja mam opcje stodkową). Koniecznie podjedz po formularz, musisz tam załączyć kopie wypisu ze szpitala tylko i wypełnić formularz.
    Też teraz doczytałam że już wszystko wiesz ;) zwykle PZU grupowe do firm mają podobne oferty.

Ja na święta piernika piekę, od miesiąca prawie dojrzewa. Pierniczki bym chciała, ale jak będę się tak czuła to odpuszczę... mam strasznie silne bóle/skurcze w udach i pośladkach. Chyba od kręgosłupa bo aż cała momentami drętwieje i płakać mi się chce. Ani się nie da położyć, ani usiąść ani chodzić... w każdej pozycji zle, ech. Gin dzisiaj powiedziała że przez to że wszystko się przesuwa, macica intensywne rośnie to niestety tak może się dziać...

U mojego malucha wszystko dobrze, crl 4,58, nt 1,2, wszystko dobrze wyglada, nosek jest. I najprawdopodobniej dziewczynka będzie :)

A z ZUSu ja miałam kontrole już, ciekawa jestem czy będzie się powtarzać. Koleżanka w ciąży w tym samym mieście też miała kontrole tego samego dnia, więc robili „obchód” ;) i na l4 mogą zawsze zawitać, nawet jak tylko dwa tygodnie się na nim jest. Raczej tego nie robią, ale mają takie prawo ;)...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2017, 20:46

Arga lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Wiec co do wypłaty L4, księgowa mi potwierdziła, ze jak firma zatrudnia więcej niż 20 osób to płaci nam pracodawca i on sam się rozlicza z ZUSem potem.
    :-) ja w sumie się zajmuje takimi bzdetami wiec raczej staram się być na bieżąco :-) tylko w naszej firmie zatrudniamy samych facetów i jak poszłam na macierzyński sama musiałam się orientować co i jak.

Co do kontroli z ZUS to mija szwagierka pracuje w zusie wiec mam takie informacje (wszystko pewnie zależy od regionu) ale szczególnie kontrolują kobiety które albo dopiero co podjęły prace i nagle odeszły na zwolnienie w związku z ciaza lub kobiety, którym nagle podniosło się pensje i odeszły na zwolnienie w związku z ciaza :-)
    Co do zwykłego zwolnienia lekarskiego w ciazy to kontrole są ale jeśli macie „zwolnienie chodzące” to spokojnie bo nie musza Was zastać w domu. Co innego zwolnienie leżące. Tu podkładką może być jedynie wizyta u lekarza i pewnie jakiś udokumentowany wypadek losowy.

lotka1990 lubi tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj po pracy odstawiłam syna do jego ulubionej cioci i zabrałam męża na zakupy ;-) mamy już piękna pachnąca choinkę, drobiazgi dla najbliższych, prezent dla młodego i czesc „suchych” zakupów świątecznych. Udało mi się nawet zrobić 9 wielkich słoików barszczu, sałatkę jarzynowa (! Robiłam ja chyba 2 lata temu ).

My odkąd urodził się młody robimy jednym i drugim dziadkom fotoksiazke. Wczoraj dopięłam zamówienie i mam nadzieje ze do świat do nas dotrą :-)

lotka1990 lubi tę wiadomość

• Agnella Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilik, super, że maluszek zdrowy :-) Gratuluję dziewczynki, widzę, że równowaga będzie z płcią :-)
    U mnie też niedługo będzie żywa, pachnąca choinka.
    Dziewczyny, zapomniałam napisać, pamiętam jak w ciąży z córeczką miałam zajęte gardło - w ciąży można też płukać gardło wodą utlenioną - na szklankę wody łyżka wody utlenionej.
    I kupiłam w aptece Argentin-T. Ten spray i pastylki Prenalen pomagają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2017, 22:19

pilik lubi tę wiadomość

• welonka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wyszłam od lekarza z płaczem przez caly pobyt szpitalu tylko jeden lekarz sprawdził w 11tc przezierność karkowa i nos . Dzisiaj na usg okazało sie ze jelita swieca czyli cos jest nie tak do tego lekarzowi nie podoba sie żuchwa jest zbyt wysuniętą,dal mi namiary do lekarza genetyka do Łodzi doktor Dudkiewicz podobno dobry specjalista. Jestem załamana myślałam ze kłopoty mamy z głowy i bedzie tylko lepiej a tu ciągle cos nie tak.

age.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Dziewczyny wyszłam od lekarza z płaczem przez caly pobyt szpitalu tylko jeden lekarz sprawdził w 11tc przezierność karkowa i nos . Dzisiaj na usg okazało sie ze jelita swieca czyli cos jest nie tak do tego lekarzowi nie podoba sie żuchwa jest zbyt wysuniętą,dal mi namiary do lekarza genetyka do Łodzi doktor Dudkiewicz podobno dobry specjalista. Jestem załamana myślałam ze kłopoty mamy z głowy i bedzie tylko lepiej a tu ciągle cos nie tak.
    Nie martw się za wczasu, już swoje przeżyłaś :( umawiaj się szybko do lekarza i nie stresuj się. Może zle coś zobaczył, może dziecko jakoś sie zle ustawiło co do żuchwy. Jak to jelita świecą? Masz zdjęcie usg? Widać coś na nim nie tak? W szpitalu tez malucha widzieli, wiec jakby ich coś martwiło to pewnie by Ci powiedzieli? Przytulam Cię wirtualnie i trzymam kciuki :*

• welonka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świecą czyli sa hiperechogeniczne to moze wskazywać na zespól downa ,protruzja wargi górnej . Lekarz powiedzial że te jelita mogą byc przez to ze dziecko nałykało sie krwi podczas krwawienia ale nie widział płodu wczesniej w tym w12tyg dlatego chce to sprawdzić czy jest czym martwic sie i do tego ta żuchwa tez mówi ze ma nadzieję ze to tylko wydaje sie przez zle ułożenie dziecka. Jest ktos z lodzi moze cos powiedziec na temat tego lekarza ?
    Ja bez okularów widziałam ze te jelita swieca sa poprostu duzo jaśniejsze

age.png
  • KlaudiaS Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka czytałam właśnie u mamy ginekolog o tych jelitach i jako pierwszy najczęstszy powód podała połykanie przez malucha krwinek kiedy mama miała krwawienia lub krwiaki także głowa do góry to na pewno od tego

02.07.2017 Aniołek 8tc [*]
    5a1a819071e77.png
  • Tini Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Dziś mój świat się zaróżowił i jestem przeszczesliwa :-) w końcu po dwóch chopakach jest szansa na corcie. Co prawda lekarka mówi że to tak na 80% ale ja i tak jestem pewna że tym razem będzie dziewczynka. Prawie się poplakalam przy badaniu. Poza tym wszystko było ok mam tylko bardziej się oszczędzać.

Gratuluję Waszych wizyt A Welonka za Ciebie i Twoja dzidzie trzymam mocno kciuki. Jestem pewna że wszystko będzie ok. Po tym co przeszlas musi już być ok.

Anitka201, ewulek, Marya, palusia171 lubią tę wiadomość

ug37gu1r4avkpjo0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2017, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,czy któraś z Was pomimo przyjmowania luteiny plamiła na lekko brązowo?
    Nie mam typowych plamień,ale takie brudzenie śluż podbarwiony na brązowo.
    Takie jednorazowe incydenty.
    Biorę luteinę dopochwowo 2×1 po 100mg.
    Pomóżnie...najlepiej uspokujcie ;)

• welonka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia tak samo mam nadziej ze lekarzem ze to jest powodem ,ale trzeba to wyjaśnić i jeszcze układ twarzyczkowy . Jutro mam dzwonić do tego lekarza powołać sie na mojego powinien mnie szybciej przyjąć.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2017, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Klaudia tak samo mam nadziej ze lekarzem ze to jest powodem ,ale trzeba to wyjaśnić i jeszcze układ twarzyczkowy . Jutro mam dzwonić do tego lekarza powołać sie na mojego powinien mnie szybciej przyjąć.
    Na pewno wszystko się wyjaśni i będzie ok :)
    3-mam mocno kciuki :)

• Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Welonka, nie chodzi o doktora Dudarewicza? Noe byłam u niego, ale wiem, ze jest bardzo dobrym lekarzem i świetnym specjalista w usg. Konsultuje trudne przypadki. Pracował lub pracuje w Matce Polce, prywatnie przyjmuje na Liściastej w Łodzi. Wiem, ze ma bardzo długie terminy oczekiwania na wizyte... tutaj link ze znany lekarz, adres gdzie przyjmuje i opinie o nim: https://www.znanylekarz.pl/lech-dudarewicz/ginekolog-genetyk/lodz. W razie pytań, czy cos to pisz, pomogę.

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Witałam się już z Wami raz, ale wystarczyła tygodniowa nieobecność i napisałyście prawie 100 stron na forum! :D Nie dałam rady tego nadrobić, ale może teraz postaram się być bardziej na bieżąco :)
    Ja jestem po badaniach prenatalnych i bardzo się cieszę, bo wszystko wyszło w jak najlepszym porządku, a do tego mogliśmy z mężem oglądać naszą dzidzię z każdej strony <3 Lekarz przekazał nam "w sekrecie", że radzi nam zaprzyjaźnić się z kolorem różowym, czyli że będzie dziewczynka :D Właśnie jestem ciekawa na ile jego prognoza może być zgodna z prawdą, ale zobaczymy :) Poza tym etap ciężkich nudności i wymiotów mam (chyba) wreszcie za sobą i powoli wracam do normalnego jedzenia. A jak Wy się czujecie? Czy któraś z Was ma termin pod koniec czerwca? :)

Arga, ewulek, Komcia, Marya lubią tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • welonka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek89 wrote:
    Welonka, nie chodzi o doktora Dudarewicza? Noe byłam u niego, ale wiem, ze jest bardzo dobrym lekarzem i świetnym specjalista w usg. Konsultuje trudne przypadki. Pracował lub pracuje w Matce Polce, prywatnie przyjmuje na Liściastej w Łodzi. Wiem, ze ma bardzo długie terminy oczekiwania na wizyte... tutaj link ze znany lekarz, adres gdzie przyjmuje i opinie o nim: https://www.znanylekarz.pl/lech-dudarewicz/ginekolog-genetyk/lodz. W razie pytań, czy cos to pisz, pomogę.

Tak to o tego lekarza chodzi zgadza się adres przekręciłam nazwisko ,moj gin powiedział żebym odrazu powołała sie na niego bo oni razem współpracują i ma nadzieję ze jesli nigdzie nie wyjechał to mnie przyjmie szybciej. Jestem tak zla na tych lekarzy ze szpitala ze nikt mie sprawdził mam ochotę iść do ordynatora i to wszystko mu wygarnąć tylko co to teraz da:(

age.png
  • Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Tak to o tego lekarza chodzi zgadza się adres przekręciłam nazwisko ,moj gin powiedział żebym odrazu powołała sie na niego bo oni razem współpracują i ma nadzieję ze jesli nigdzie nie wyjechał to mnie przyjmie szybciej. Jestem tak zla na tych lekarzy ze szpitala ze nikt mie sprawdził mam ochotę iść do ordynatora i to wszystko mu wygarnąć tylko co to teraz da:(
    Mam nadzieje, ze uda Ci sie szybko umówić do doktora Dudarewicza! I wierze, ze z Twoim Dzidziusiem wszytsko dobrze, jednak lekarze w szpitalu robili Ci usg, wiec musieliby zobaczyć jakies nieprawidłowości! Trzymam bardzo mocno kciuki!!

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• welonka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg w szpitalu ograniczało sie do sprawdzenia czy dziecko zyje jala ma długość i czy kosmowka odkleja sie najdłuższe usg trwalo moze nie cale 10min,ostatnie usg mialam w poniedziałek usłyszałam ze dziecko rozwija sie prawidłowo i wszystko jest ok a dzisiaj okazuje sie ze jednak nie jest ok .

age.png
  • Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Usg w szpitalu ograniczało sie do sprawdzenia czy dziecko zyje jala ma długość i czy kosmowka odkleja sie najdłuższe usg trwalo moze nie cale 10min,ostatnie usg mialam w poniedziałek usłyszałam ze dziecko rozwija sie prawidłowo i wszystko jest ok a dzisiaj okazuje sie ze jednak nie jest ok .
    Kurde serio to jest dziwne, ze nic by nie zauważyli. Ja w poprzedniej ciazy leżałam jakos w 13/14 tc w szpitalu i byłam juz po prenatalnych, ale lekarz w szpitalu posprawdzal jeszcze raz wszystko u dzidziusia i pamietam, ze nawet przełączył na chwilkę na 4d i wydrukował takie zdjęcie... dziwne, jakby lekarze w szpitalu nic nie wyłapali. Dlatego wierze, ze jest wszystko ok z Twoim Dzidziusiem.

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

‹‹ 377 378 379 380 381 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ