X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaya, trudno, najwyżej tutaj urodzisz maluszka. Może na dobre wyjdzie, akurat opieka okołoporodowa będzie lepsza niż w kraju, w którym mieszkasz z mężem i wrócisz już z maleństwem :-)
    Nie martw się będzie dobrze, myśl pozytywnie, leż jak najwięcej.

Andziula, to stracha miałaś. Najważniejsze, ze teraz nic się nie dzieje i już tylko plamienie.

U mnie póki co skurcze znikły.
    Lekarz z kliniki, gdzie byłam na ktg, bo jednak nie pojechałam do tego rzeźnickiego szpitala, powiedział, ze te wczorajsze nazwałby je takimi straszakami-przepowiadającymi. Gdyby coś się miało dziać, to leki by nie pomogły. Póki co nie leżę, normalnie funkcjonuję, ale już bez zbędnych porządków w domu.
    Te skurcze były na poziomie w większości 40%, parę 30. To już sporo, tak mi się wydaje?
    Dalej mam jeszcze lekkiego stracha i od dziś koniec kawki, długich spacerów z córeczką i seksu.

Kurcze,jeszcze wczoraj na ktg poplamiłam białą spódnicę czyjąś krwią. Pewnie jak leżałam podpięta, nie zmienili podkładu :( Na razie zamoczyłam w misce, ale słabo schodzi, a przed zalałam wodą utlenioną. Od razu moja myśl o hiv...Czy jak wrzucę do pralki na 30 czy 40 stopni to w pralce, gdyby te plamy były zainfekowane nie przeniosą sie na całą pralkę i inne ubrania?

Dobrej nocki :-)

Annaya lubi tę wiadomość

• Annaya Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka,
    Nie zazdroszczę przygód, ale super, że mała sobie w koncu przypomniała o świecie :) Piszą niby, że im dalej w las tym te ruchy bardziej leniwe, może to faktycznie po prostu już ten brak miejsca, albo już zbiera siły do porodu ;P
    Ah kiedy ten mój łotrzyk mały nie będzie mi tak boleśnie szalał gdzie nie trzeba? :D
    zielonooka7 wrote:
    naogladalam sie ,, fødeavdelineg '' w tv i wyobrazalam sobie cholera wie co :p ale co tam, ide tam rodzic a nie na wakacje, pare dni poleze i do domu :D
    Hehe, co racja to racja, a człowiek jakby mógł to by sobie SPA podczas porodu zażyczył :D

A z tą czkawką, co to jest dla Was często? Kilka razy w tygodniu, kilka razy dziennie? Czy faktycznie po porodzie ta tendencja się utrzymuje?
    Ostatnio wyczytałam, że często te "czkawkowe" są później alergiczne i w ogóle mi się ta teoria nie podoba! Muszę znaleźć jakąś lepszą ;)

2r8rk6nl0p40hkvi.png
    7u229jcgg4p5jd4c.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poszlam dzis do apteki po nospe. Naczytalam sie Was i postanowilam, ze moze sie przydac i wiecie co? Malo co a babaka by mi nie sprzedala haha chyba 10 razy mi mowila, ze po konsultacji z lekarzem. Trzymala ta paczuszke i powtarzala ciagle to samo. Ja mowie, ze spoko i ze to w razie czego i tu wtracila druga, ze ewentualnie jedna i po konsultacji z lekarzem. Az mi sie smiac zachcialo, bo pierwszy raz trafilam na takie panie :)

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • _nina_ Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po wizycie :)
    Moja mała ma już 3,4kg. Łożysko w II stopniu. Po badaniu lekarz powiedział, że nic nie wskazuje na przygotowania do porodu, więc chętne niech zajmą maj i zostawią mi terminy czerwcowe :) Mam się zgłosić na wizytę tak 10-7 dni przed terminem, ale jeśli by coś ruszyło wcześniej, to dostałam już skierowanie do szpitala. Powiedziałam, że zjawię się na następną wizytę, bo nie dopuszczam myśli o porodzie przed czasem ;)

Co do wagi, to (w domu) miałam ładne +14kg, ale jak zaczęły mi puchnąć nogi, to z dnia na dzień waga skoczyła o 2kg w górę... a dziś na wizycie pokazała to samo co 3tyg temu, czyli oficjalnie w karcie jest +15kg od początku ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 00:03

welonka, klauuudia, anieszka, Magda33, zielonooka7, Andziula_1988, kokkosanka lubią tę wiadomość

• Sonia94 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2018, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella wrote:
    Sonia, jak u Ciebie sytuacja ?

W nocy znów od 3 do 6 skurcze.. jutro mam wizytę i zobaczymy czy moje bóle cokolwiek dają :) dziś miałam nieodpartą potrzebę wysprzątania domu, po prostu nie mogłam usiedzieć na pupie - czyżby instynkt wicią gniazda? Heh :) dziś moja 6-letnia siostra kupiła maskotkę dla Martynki i mówiła do wszystkich "nie ruszajcie tego, to dla Martynki. Ona się urodzi za dzień lub dwa" :) gdy zapytałam skąd ona wie kiedy się urodzi to powiedziała że sobie tak pomyślała i tak będzie :) no zobaczymy :)

Beta 18.11 5085❤️
    Martynka 08.06.2018 ❤️
  • welonka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 05:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaya teraz nadrabia i to bardzo , ale nie mam nic przeciwko żeby taki rytm utrzymywał się po porodzie ze w nocy i do południa będzie oaza spokoju :d:d

Ja takiej teorii nie slyszalalam znam tylko taka ze dziecko uczy się polykac i to ze ma czkawke to jest dobre dla dla niego.

A mnie w nocy lapaly skurcze okropny ból ale po nospie i magnezie przeszło , jak chodzę to w szyjce czuję okropny ból.

Wo gole miałam taki sen który wydawał się bardzo realistyczny śniło mi się że byłam na porodowce miałam spore rozdarcie a skurczu brak i lekarz chodził ćwiczył mnie żeby wywoływać skurcze obudziłam się jak zaczynały sie parter i wiecie co byłam zła ze to tylko sen a nie rzeczywistość ale obudziłam się zdyszna i bolacymi nogami ale dobrze że to tylko sen niech siedzi jeszcze tam z dwa tygodnie

age.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 05:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara wrote:
    A to jest lek bezpieczny w ciąży? Masz plan pozbycia się go po porodzie?
    Lek jak najbardziej bezpieczny l. Wiele z nas go tutaj bierze. Ja biorę praktycznie od 15 tc najpierw 2 tabletki, teraz. 3. Jak tylko mi się skończył i przez kilka dni go nie brałam wyszło mi właśnie to dziadostwo. Cyclo3fort biorę na żylaki i jakby nie było hemoroidy to żylaki odbytu. Myśle ze po porodzie może się samo wchłonąć..zobaczymy. Acha ja doraźnie stosuje po każdym myciu maść posterisan (dozwolona w ciazy). Mam wrażenie ze jest trochę lepiej.

• Sonia94 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wychodzi na to że muszę coś robić :) gdy odpoczywałam w dzień to w nocy bolesne skurcze że nie wiadomo było czy jechać na porodówkę już czy jeszcze nie, wczoraj wysprzatalam w domku i przespałam noc z przerwami na siusiu oczywiście :) mąż się śmieje że jak już nie będę miała co w domu zrobić to w garażu ma jeszcze trochę do posprzątania hehe nie ma to jak wykorzystać okazję :p dziś przed 15 wizyta więc zobaczymy czy zrobiło się jakieś rozwarcie już albo choćby czy szyjka się skróciła.. poczekamy zobaczymy :)

Beta 18.11 5085❤️
    Martynka 08.06.2018 ❤️
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 08:12

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja melduje się że po wczorajszej wizycie maluszek ma się dobrze, waży 2970 g, wszystkie pomiary nie wskazują na wcześniejszy poród niż 1 czerwca ;) Przepływy ok, generalnie Ignacy cacy cacy :-D Tylko mamusi jak zwykle cos tam wymyślono - wczoraj po wizycie miałam mierzyć ciśnienie uwaga 3 razy jeszcze (a wizyta była wieczorem...) A dziś 4 razy i wieczorem zadzwonic. Wszystko dlatego że rozkurczowe minimalnie przekracza 90, np. jest 92, 93, 94 i to już mojego lekarza bardzo martwi, bo wcześniej tak nigdy nie było. Powiedzcie, czy to już jest takie jego przewrażliwienie? Bo powiedział nawet że jak się tak będzie utrzymywać to jeszcze w czwartek zrobi mi wymazy itp. ale ze później może mnie nawet wysłać do szpitala aż do porodu! Także ja dziś leżę i będę się mega pilnować żeby to ciśnienie wypadło dobrze bo wizja znów szpitala mnie aż mrozi. Szczegolnie ze z maluchem wszystko tak super to ciężko mi zrozumieć po co ja miałabym leżeć przez te 3-4 jednostki więcej w szpitalu. Hmmm.

kokkosanka, Anitka201 lubią tę wiadomość

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    26.11. 2025 ❤️ czekamy na Stasia

preg.png
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale duże Wasze maluszki, super, ze po wizycie ok.
    Kropka, dużo wypoczywaj i nie denerwuj się, stresy podnoszą ciśnienie.
    Także nie myśl o tym, a zobaczysz, ze spadnie i będzie wszystko dobrze.
    Chyba gin przewrażliwiony nieco, ale lepiej taki niż olewający sprawę.

Sonia, u Ciebie ładny tydzień ciąży, może u nas tak będzie, ze to tylko przepowiadające. Jestem ciekawa jak u Ciebie po wizycie. Ale coś mi się wydaje, ze jeszcze pochodzisz.
    U Ciebie pierwsza ciążą? Jak tak nie masz porównania. Ja w przedostatniej też miałam często skurcze, a urodziłam 3 dni przed terminem z OM, i w sumie to było takie na siłę z oxy, ponieważ były skurcze, a nic prawie się nie rozwierało, wiec mnie wzięli na porodówkę, abym się już nie męczyła.

Byłam dziś z rana na badaniach, potem małych zakupkach, co jakiś czas brzuch twardnieje, ale funkcjonuję normalnie, nie leżę, robię zakupy, sprzątam i zajmuje się Małą. Maz pojechał na cały dzień i będzie jutro. Więc nawet wyjścia nie mam. Na pewno odpuszczę spacer z wózkiem, jedynie co do ogródka wyjdę pospacerować z Małą za raczkę.
    Welonka, właśnie, niby w nocy jak się relaksujemy i leżymy powinno być ok, a u mnie tak samo. Dlatego w ciągu dnia normalnie funkcjonuje. U mnie bez znaczenia, jakoś odpoczynek nie daje wcale...spokoju dla brzucha.

U mnie czkawka u córeczki w brzuszku dość często ostatnio, nawet na ktg zdziwiłam się co tak dziwnie słychać, a położna mówi, ze dziecko ma czkawkę. Potem jak leżałam to się śmiałam, jak maleństwo czkało. Już mnie ta stresowa sytuacja wykańczała, a tu córcia mnie rozbawiła ;-) :-)
    Dokładnie, przecież to dobry objaw u dziecko, świadczący o dobrym rozwoju.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 09:39

Kropka89 lubi tę wiadomość

• lotka1990 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie też od jakiegoś czasu częste czkawki, zazwyczaj codziennie i to po 2 razy :p śmieszne uczucie :)

ja dziś rano się popłakałam bo zobaczyłam, że mi 3 rozstępy na brzuchu wyskoczyły. Ogólnie mam dużą skłonność do rozstępów i mam ich dużo - na piersiach, udach, pośladkach nawet na łydkach, ale smarowałam się od 3 miesiąca codziennie rano i wieczorem i łudziłam się, że to pomoże.. no i niby się spodziewałam, że pewnie będą ale jak tyle czasu się nie pojawiały to byłam taka zadowolona...

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do tego, że nie chcieli sprzedać no-spy - moja znajoma ostatnio miała w pracy szkolenie (pracuje w dużym markecie) na którym mówili, że nie można ciężarnym sprzedawać alkoholu, rozumiecie to? :D przecież to, że kupujesz mężowi piwo albo wino na rodzinną kolację nie znaczy, że będziesz je pić.. zwłaszcza, że nie ma przepisów na to i później się okazało, że to jacyś dziwni fanatycy prowadzili to szkolenie i koniec końców szefostwo powiedziało, że mogą jednak sprzedawać ten alkohol... :p

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka moim zdaniem Twoj lekarz nie jest przewrazliwiony, nie bez przyczyny normy są takie a nie inne, gdyby te 4 jednostki nie robiły różnicy to norma by była do 95. Nadciśnienie w ciąży to niestety nie jest błahostka. Absolutnie nie chcę Cie straszyć, ale rozumiem postawę Twojego lekarza i tylko dobrze o nim świadczy

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka zgadzam się z tym co Witaminka pisze bardzo dobrze ze lekarz tego pilnuje A nie machnął ręką ze to tylka kilka jednostek. Mi gin mówił ze dla ciężarnej która przed ciążą nie miała problemów z nadciśnieniem to górna granica cisnieniaa to 130/80 i tez uważałam ze jest przewrazliwiony że przy takim ciśnieniu kazał mi codziennie kontrolować , u znajomych gin nie kontrolował ciśnienia ciąża została rozwiązana w34tc bo nagle miałam kosmiczne ciśnienie i puchla więc cieszyć się ze lekarz każde odchylenie kontroluje

age.png
  • anieszka Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    a co do tego, że nie chcieli sprzedać no-spy - moja znajoma ostatnio miała w pracy szkolenie (pracuje w dużym markecie) na którym mówili, że nie można ciężarnym sprzedawać alkoholu, rozumiecie to? :D przecież to, że kupujesz mężowi piwo albo wino na rodzinną kolację nie znaczy, że będziesz je pić.. zwłaszcza, że nie ma przepisów na to i później się okazało, że to jacyś dziwni fanatycy prowadzili to szkolenie i koniec końców szefostwo powiedziało, że mogą jednak sprzedawać ten alkohol... :p
    Mbie bliscy i znajomi w takiej sytuacji czasami stawiają, że czuję się jak 16latka, która po kryjomu kupuje alkohol :D spojrzeni a sprzedawców mrożą krew w żyłach. ale to jeszcze nic... jakiś czas temu byliśmy ze znajomymi na meczu i szwagier jak już wyszedł z piwem dał mi go potrzymać bo musiał się wrócić. Akurat szły trzy nastolatki i usłyszałam hasło: w ciąży i pije. Tak strasznie glupio mi się zrobiło i miałam ochotę im wyjaśnić że to przecież nie moje i ostatni raz alkohol miałam w ustach 30 września ale z drugiej ucieszyłam się że młodzież jest taka świadoma. Ale co ja się wstydu najadłam to moje

lotka1990 lubi tę wiadomość

oar8yx8dab4u94zl.png
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka tak jak dziewczyny mówią, lepszy taki przewrażliwiony lekarz niż taki który by to olał, zaufaj jemu :)

Jakie już ładne wagi maluszków ! :D zazdroszczę, że macie taką wiedzę ja do porodu się nie dowiem. Chociaż teraz specjalnie wzięłam następną wizytę u lekarza a nie u położnej, bo może włączy na chwile USG przy sprawdzaniu tętna to zapytam czy może sprawdzić wagę, ale pewnie tego nie zrobi. Próbować można :) Szacować wagi po naszej dwójce nie mam co, bo mąż był duży dobrze ponad 4 kg a ja znowu urodziłam się ledwo ponad 2 kg. Mam nadzieję, że nasze dziecko będzie pomiędzy naszymi wagami.

Kurcze dopiero do mnie dociera, że to już zaledwie miesiąc do terminu. Z jednej strony już bym chciała urodzić z drugiej to sobie myślę, że będzie mi tęskno za tymi kopniaczkami w brzuchu :)

Jak już myślałam, że temat zakupów dla małej mam zamknięty to mąż zobaczył w tv dziecko leżące w kokonie/gnieździe niemowlęcym i pyta czy mamy to dla małej, bo super rzecz. I tak to wczoraj szukałam cały dzień jakiegoś kokonu, jako że tutaj w sklepach wybór ubogi i wyglądem nic nie urzekało zdecydowałam się na kokon szyty przez jakąś panią i trochę się obawiam czy będzie on dobry. Tak to miałam mieć wyprawkowy minimalizm a skończyło się na kokonie, rożku, otulaczach, chuście ...

Edit: Kiedy obniża się brzuch w ciąży ? Jeszcze trochę urośnie a ja się uduszę ! :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 10:42

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

• Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) ja miałam dziś wizytowac pierwszy raz po 4 tygodniach a tu mój lekarz ma operację w szpitalu i przesunął na piątek;( Myślałam że się porycze. Tak dawno nie widziałam małej.
    Wczoraj znikąd dopadła mnie turbo zgaga ! Od południa do nocy masakra nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło;/
    Ja 3 dni temu na wadze miałam 68.7 kg a dziś 70kg. Dziwne bo ostatnio mniejszy apetyt ale puchne chyba bo nogi i buzia takie wielkie ;D

Nasze maluchy już takie duże . Moja ostatnio miała 1600g ale to było dawno dawno . Ciekawe ile teraz. Byle do piątku

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaya to ja Ci powiem lepszą teorie na temat czkawki ;) położna mi powiedziała, że podczas czkawki dziecku rozprężają i rozwijają się płuca ;) także tylko się cieszyć i dodatkowo to co pisała Welonka, że dziecko uczy się połykać - to info od lekarza.
    Mój czkawkę ma kilka razu dziennie 3-4 razy. Po krwawieniu i tych lekach był spokojniejszy 1x dziennie i się martwiłam że za rzadko. Dziś już miał dwa razy ;)

Czara ja miałam problem z hemoroidami...;( i to w sumie dość nagle się zaczęło. Chodziłam do wc co 3 dni, ale po 3 x dziennie i po tygodniu wyskoczył mi jedne h. Nie mogłam siadać tak bolało. Pomogła maść i podmywanie po każdej toalecie, dodatkowo chłodne prysznice - od razu czuć jak się zmniejszał. Podobno można też lodem przykładać, ale bałam się przesadzić i rozchorować. Teraz ok. W szpitalu dają mi tez inne żelazo. Mój gin przypisał mi tardyferon, a tu dają mi Sorbifer czy jakoś tak. I nie wiem czy to od czego czy zupy mleczne działają cuda, ale teraz do wc chodzę codziennie bez problemu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 12:05

dqpri09kh0x52aib.png
  • Sonia94 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella, tak to moja pierwsza ciąża i rzeczywiście nie mam żadnego porównania :) ale jak to zawsze mówią nie ma co porównywać bo każda ciąża i każdy poród jest inny :) moja mama ma 5 córek i mówiła że z każdą poród zaczynał się inaczej heh :)

Beta 18.11 5085❤️
    Martynka 08.06.2018 ❤️
‹‹ 847 848 849 850 851 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ