X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaS wrote:
    Cześć dziewczyny! Byłam dziś na kontroli bo zeszły tydzień byłam chora na antybiotyku i chciałam sprawdzić czy wszystko ok z małą. I okazało się że odwróciła się główka do góry :( jestem załamana od 20 tyg cały czas leżała główka w dół i napierala na szyjke a tu taka niespodzianka na sam koniec to już 35 tydzień chyba małe szanse żeby odwrócila się znowu. Na dodatek za mało przytyła prawie wcale i muszę chodzić co tydzień na kontrolę przepływów. Chociaż możliwe że to błąd pomiaru bo ciężko było zmierzyć jej brzuszek. Nie wiem gdzie teraz będę rodzic bo w szpitalu w którym miałam umówiona położna nie robią cięć terminowych ze względu na duże przepełnienie odsylaja do miejskiego :/ takie rewelacje na sam koniec do tego szyjka już tylko nie całe dwa cm i moze się zacząć wcześniej

Klaudia, mój się przewrócił dopiero w 36tc a cała ciążę był miednicowo. Także spokojnie, i tak jak dziewczyny piszą, obrocic się może też parę dni albo i godzin przed! Głowa do gory! :)

KlaudiaS lubi tę wiadomość

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    26.11. 2025 ❤️ czekamy na Stasia

preg.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Andziula, Motherhood ma rożek 2w1 czyli z wyjmowanym usztywnieniem (jest specjalna kieszonka na zamek). Później spokojnie może służyć jako mata lub kocyk.
    Dzięki ;) patrzyłam kiedyś w smyku, ale nie wiedziałam, że maja kieszonkę (gapa ja)

Annaya ja na którejś wizycie pytałam mojego gina o te czkawki, bo też się bałam czy nie za często. Powiedział, że będą jeszcze częściej ;) trzymam kciuki, żeby wszystko było ok!
    Ja nada w szpitalu. Dopóki nie skoczą się plamienia mam leżeć. Jeśli miną to sprawdzą ponownie łożysko i będą decydowac dalej. Wizyty tu expresowe. Dziś 20 sekund. „Jak się pani czuje? A dziecko? Dobranoc” dłużej trwa sprawdzanie tętna przez położną.

Komcia nie każda kobieta czuje czkawkę. Leżała ze mną dziewczyna w 41 tc i całą ciąże nie czuła ;)

dqpri09kh0x52aib.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do czkwaki jeszcze, nigdy bym nie pomyślała że to może być objaw czegoś złego. Dziecko po prostu ćwiczy mięśnie, które będą musiały pracować przy oddychaniu już poza macicą. Mój mały ma średnio 2 razy dziennie. A może nawet częściej tylko tego nie zauważam. Zaczęło się gdzie ok 32 tyg i jest coraz częściej.

Dziewczyny, które są w szpitalu albo muszą leżeć/oszczędzać się - dacie radę!! Jesteście silne babki i już mało zostało do końca. Trzymam za Was wszystkie kciuki :*

Andziula_1988, Magda33 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • Annaya Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula, Tobie też powodzenia, i w miarę przyjemnego szpitalnego "relaksu" :)
    Andziula_1988 wrote:
    Wizyty tu expresowe. Dziś 20 sekund. „Jak się pani czuje? A dziecko? Dobranoc” dłużej trwa sprawdzanie tętna przez położną.
    O to, to. Ja już nauczona doświadczeniem, że zostawałam albo z otwartą buzią albo nawet nie zdążyłam rozpocząć procesu odpowiedzi/pytania a wizyta już była za drzwiami, mocno się musiałam postarać, żeby chociaż przed wypisem cokolwiek wyciągnąć od lekarzy :D
    W ramach ciekawostki na obu wypisach stoi "Pacjentka została dokładnie poinformowana o sposobie dalszego postępowania." Tym razem się przygotowałam i wiem chociaż tyle ile dosłownie w locie mi odpowiedział na 2 pytania. (Trzeciego już nie zdążyłam zadać) ;)

Andziula_1988, Magda33 lubią tę wiadomość

2r8rk6nl0p40hkvi.png
    7u229jcgg4p5jd4c.png
  • Dika Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypoczywam dzisiaj plackiem prawie cały dzień, to Was nadrobiłam wreszcie.
    Wczoraj przez stres się poryczałam a potem do późnej nocy męczyły mnie skurcze, już myślałam że bez SORu się nie obejdzie.
    Dzisiaj odpoczywam i jest lepiej, a jutro wsiadam w pociąg (po jeździe autem brzuch za bardzo mi się stawia) i do tego lekarza jadę, mam nadzieję, że podróż minie spokojnie i bez zbędnych przygód brzuchowych.

Klarunia - szkoda, że tak wyszło z komunią, ale najważniejsze, żebyś w dwupaku dotrwała do bezpiecznego terminu, trzymamy kciuki.
    My w tym roku rocznicę komunii córki mamy, liczę na to, że jakoś się uda przesiedzieć mszę w tłumie.

Andziula, Annaya - to Wam się "spa" na majówkę trafiło :/
    oby następne pobyty były już w terminie i do porodu :)

Annaya - moja mała ma często czkawkę, czasem po kilka razy dziennie.
    Dobrze, że wcześniej idziesz sprawdzić te pomiary, po co się martwić jeszcze 1,5 tyg

Kokosanka - u mnie (33 tc skończony) +11kg, przy moim niskim wzroście to myślę dużo. Twoje +10 w 37 tc wygląda bardzo ładnie :)

szczęśliwa - po pierwszym porodzie nie używałam pasa poporodowego i ładnie mi brzuch wrócił na miejsce.

klaudia - uroczy ten Twój maluch, gratuluję przełomu w karmieniu, obyście już mogli wyjść do domku.

Kiki - szybko ten czop Ci odszedł!

Magda33 - postaraj się odpocząć na zapas w tym szpitalu. Ciekawe kiedy chcą indukować poród, mówili coś?

malinka - fajnie, że znasz już termin, też bym chciała mieć to za sobą i tylko czekać :)

KlaudiaS - na pewno będzie wszystko dobrze, pójdziesz na nast. wizytę i się uspokoisz, trzymamy kciuki. Dzidzia też jeszcze się może obrócić podobno.

Magda33 lubi tę wiadomość

klz9hdgetuhl70jy.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak lezalam na poczatku ciazy w szpitalu tym miejscowym to takie tam byly obchody wieczorne raz bylam pod prysznicem i lekarz powiedzial ze skoro poszlam sie kapac to mam sie dobrze, rano byly inne bo byl ordynator ale tez tylko sprawdzal wkladke i czy do badania czy nie wypis przynosila pani sekretariatu. Za to w tym szpitalu co bede rodzic co lezalam teraz w nim to tam na obchodzie rano ordynator wypytuje czy boli czy cos sie dzieje itp wieczorem lekarz to samo ale najbardziej podoba mi sie to ze przy wypisie idziesz do gabinetu ordynatora i on wszystko tlumaczy jakie zalecenia itp. Na wszystkie pytania odpowie co Cie trapi Jak ordynator nie moze to jest zastepca .

age.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zgaga zazwyczaj nie dokucza, ale jak już mnie dopadnie to też migdały wcinam.

Co do obrócenia dziecka u pierworódwk to też dużo zależy od szpitala. W moim nie praktykują tego. Tylko na wieloródkach.
    Ale u mnie na ten moment cc, wiec nie myśle o tym.

A tak mi podają tu leki ;)
    https://naforum.zapodaj.net/4406ec054dbb.jpg.html

dqpri09kh0x52aib.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wróciłam z wizyty. Całe szczęście ze byłam dzisiaj umówiona bo od rana mam ostra biegunkę. Lekarz przepisał mi lek i elektrolity i mam nadzieje ze szybko przejdzie.
    Pod wieczór łapie mnie ból kręgosłupa promieniujący do pośladka. Modlę się zeby to nie była rwa kulszowa ale może to młody gdzieś uciska.

Co do rożków to ja mam po 1 synku miękki bez wkładki l. Jest w stanie idealnym i nawet nie myśle kupować jakiś inny bo ten był używany sporadycznie, a syn był dzieckiem jesiennym. Jakoś mnie nie przekonuje używanie tego latem. Ja zamierzam otulać czyms przewiewnym typu bambus, muslin bawełniany.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 21:08

• klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dika powodzenia jutro u lekarza:)
    Ja nie mam pojęcia czy moje dziecko ma czkawkę bo nie wiem jak to wygląda i co powinnam czuć, ja z kolei mam wrażenie, że czuję takie dziwne czasami burczenie ale nie wiem czy to moje jelita czy Maluszek może puszczać bączki w brzuchu???
    A ta wogole to widzę, że u nas na forum też zaczyna się gorący okres, bo praktycznie każdej coś dolega:) no cóż jesteśmy coraz bliżej terminu, a niektóre z nas to już chyba nawet prawie donosi a ciąża:)

Dika lubi tę wiadomość

qq87krhmjgas4avj.png
    Aniołki:2016[*] 2016[*] 2017[*]
    Mama 4 kobietek:)
    Z. Ashermana, Mthfr, AMH 0.2, pai1, cukrzyca

Córeńko kocham Cię nade wszystko.
  • ptaszek Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też ma często czkawkę, nawet w nocy czasami, ale ja się z tego cieszę. Za to coś mi od wczoraj puchnie prawa kostka, nie wiem od czego, przez te upały w które i tak codziennie spaceruję, może to przez to. Od czwartku ma być u nas chłodniej to liczę na poprawę. Albo prz z spanie na prawym boku.

Co do spania w łóżeczku, to tu zabraniają kołderek i ochraniaczy. W taką pogodę to pewnie tylko jakaś pielucha czy cieniutki kocyk lub otulacz. I uczą aby dziecko tak kłaść żeby dotykało nogami dołu łóżeczka, to wtedy jest pewność, że niżej już się nie zsunie. Bo jeszcze parę lat temu mieli dużo przypadków śmierci łóżeczkowej i teraz starają się to wyeliminować.

Mój skarb 20-10-2015
    Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dika [QUOTE\]

Magda33 - postaraj się odpocząć na zapas w tym szpitalu. Ciekawe kiedy chcą indukować poród, mówili cos.[/QUOTE]
    W szpitalu i tak nie robię tyle co robiłam w domu także odpoczywam. Dziękuję
    Nic nie jest zaplanowane wobec mnie, mogą indukować, albo cc jak ciąża juz będzie donoszona.
    U mnie wizyty też expresem, zwłaszcza wieczorne. Od rana próbowałam się dzisiaj dowiedzieć wagę mojego małego, ale dalej nie znam. Może jutro mi ktoś udzieli w końcu informacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 21:54

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Mi zgaga zazwyczaj nie dokucza, ale jak już mnie dopadnie to też migdały wcinam.

Co do obrócenia dziecka u pierworódwk to też dużo zależy od szpitala. W moim nie praktykują tego. Tylko na wieloródkach.
    Ale u mnie na ten moment cc, wiec nie myśle o tym.

A tak mi podają tu leki ;)
    https://naforum.zapodaj.net/4406ec054dbb.jpg.html

Jeśli chodzi o obracanie maluszka w brzuchu pod kontrolą USG w Polsce to chyba robią to raz na milion przypadków;/ za granicą jest to bardziej rozpowszechnione.

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • firanki na duszę Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola1234 wrote:
    Jeśli chodzi o obracanie maluszka w brzuchu pod kontrolą USG w Polsce to chyba robią to raz na milion przypadków;/ za granicą jest to bardziej rozpowszechnione.
    Fasola mi lekarz powiedział, że jeśli Młoda nie fiknie, a będzie wystarczająco dużo wód, to będzie ją obracał ręcznie. Tzn to była jego propozycja, raczej bym się nie zgodziła na to.
    Czy Wasze Dzieciorki są też tak aktywne ostatnio? Moja taka szaleje, że zaczynam się zastanawiać, czy wszystko w porządku...

uwo93e3kxvexoenv.png
  • ptaszek Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie w Holandii często to praktykują, ale na szczęście moja jest już głową w dół i mam nadzieję, że mi nie zrobi niespodzianki

Mój skarb 20-10-2015
    Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie było mnie jakiś czas - podczytywałam Was, ale nie mogłam się zalogować. Najbardziej zapadł mi w pamięć Olivierek - Klauuudia jest cudny i dziewczyny mają rację, że wcale na wcześniaka nie wygląda <3

Dziewczyny w szpitalach (i leżące w domach) trzymajcie się i odpoczywajcie, już niedużo zostało :)

Mój też ma czkawkę kilka razy w ciągu dnia, ale nigdy nie pomyślałabym że może oznaczać to coś złego. Ostatnio czuję że ma mniej miejsca. Czasem się przeciągnie, ale już to nie są takie energiczne kopniaki. Starszy szalał do samego porodu ;)

Magda33, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia, nie martw się, moja cały czas leżała miednicowo, az w końcu oczekiwany obrót. I w końcu raz na usg napisane położenie główkowe. Przecież mogło być tak, ze maluszek na chwilę tak się ułożył, a potem wrócił znowu główką w dół.
    W każdym razie jest jeszcze czas na obrót.

Dokładnie, każdej coś już dolega. Najważniejsze, że niewiele nam już zostało :-)
    U mnie póki co skurcze się uspokoiły, coś czuję, że do końca ciąży będę miała takie mocniejsze akcje co jakiś czas, tylko już na SOR nie będę już jechała. Z córcią miałam w sumie podobnie, najważniejsze, że szyjka twardo trzyma i długa. Ciekawe jak będzie na wizycie w ten piątek.
    Dodam również, że stresy mnie też dobiły i na pewno przyczyniły się do tych skurczy. Babka z Soru dodatkowo przepisała mi globulki Macmiror, bo podobno skurcze na tym etapie mogą byc tez od infekcji bakteryjnej. To tak dla informacji piszę.
    Póki co z oszczędnego trybu życia nici. Poszłam na mały spacerek z córeczką, ale większość za rączkę, oczywiście porządki w domu, 2 prania. No, inaczej tez się nie da.
    Odebrałam wyniki i są dobre, żelazo i hemoglobina w normie :-)

Annaya, dobrze, że idziesz na wizytę, przynajmniej się uspokoisz. Będzie dobrze.

Dika, powodzenia jutro na wizycie :-)!!!

Dziewczyny, dobrej nocki :-)!!!

Dika lubi tę wiadomość

• KlaudiaS Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najbardziej martwi mnie to że wymiary brzuszka się nie zgadzają i że mała nie przybrała za wadze bardzo się o nią martwię :( a jeśli chodzi o obrót to u nas nie obracają maluchów robią cesarke jeszcze mogę liczyć że się przekreci a jak nie to trudno pojadę na cięcie. Byleby tylko mała była bezpieczna i oby urosła do kolejnej wizyty

02.07.2017 Aniołek 8tc [*]
    5a1a819071e77.png
  • kokkosanka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia u mnie było tak samo! Gin przyczepił się do małego obwodu brzuszka, ale później maluch się pokrecił i zmierzył jeszcze raz i był ok, choć ja już panikowalam. Na następnej wizycie pomierzył dokładnie i brzuszek był w normie, a synek przybrał 800g w 4 tyg, czyli książkowo. Oczywiście przez ten czas między wizytami bardzo się martwiłam i bałam że nie rosnie...

Może po prostu Twoja córcia tak się ułożyła? Ważne że za tydzień ponowna wizyta więc w razie czego jesteś pod kontrolą:)
    Będzie dobrze! :*

KlaudiaS lubi tę wiadomość

dqprj48abcqcj6gc.png
    km5sdf9h2wz9wpdb.png
  • Tini Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ciężko Was nadrobić;-) A nie bylo mnie tu tylko 1 dzień.

Dziewczyny szpitalne - trzymam kciuki za Was. Do terminu coraz bliżej więc wszystko będzie dobrze a póki co odpoczywajcie:-)

Rożek mam miękki i używałam go sporadycznie- jak starszy syn chciał brata potrzymac na rękach. Wtedy byłam spokojniejsza. Do przykrywania używałam kocykow i tego mam sporo. Teraz pewnie będzie podobnie.

Torbę zaczęłam powoli szykować- zrobiłam listę i część zakupów. Dziś planuje wszystko już spakować.

Pochwalę się też że wczoraj w końcu dotarł wózek dla małej:-) już nie mogę się doczekać kiedy będę ją w nim wozić.

Wczoraj byłam też na wizycie ale w sumie mało było zbadane - szyjka bez zmian, czyli 3 cm miękka i zewnętrznie rozwarta. Ale póki co trzyma. AFI 12 i tyle. Żadnych innych pomiarów. Za tydzień kolejna wizyta.

Od jutra CIĄŻA DONOSZONA!!!! więc jestem już spokojna :-) :-) :-)

Gbs i inne wyniki ujemne, dziś mam iść na ostatnia już morfologie i mocz. Czuć już w powietrzu że rozwiązanie jest blisko :-)

Z jedynych mniej przyjemnych rzeczy to wyskoczyła mi opryszczka na ustach i mam brać heviran już do końca ciąży.

Andziula_1988, Magda33, ScarlettKate lubią tę wiadomość

ug37gu1r4avkpjo0.png
  • KlaudiaS Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2018, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosanka dziękuję za dobre słowo trochę mnie podnioslas na duchu. Oby i u mnie okazało się to błędem pomiaru!

02.07.2017 Aniołek 8tc [*]
    5a1a819071e77.png
‹‹ 850 851 852 853 854 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ