X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini wrote:
    Dziewczyny jestem po wizycie u gin i nie wiem czy się martwić. Mała waży tylko 2900, wszystkie pomiary odpowiadają 35 tc (A jutro zaczynam 39) afi w tydzień spadło z 12 na 8, łożysko na szczęście ciągle 2 stopnia. Martwi mnie tylko czemu mała tak słabo rośnie

Tini, jeśli mała przybiera proporcjonalnie, to nie masz się czym martwić. Ilość wód też jest w porządku (pomijając już kwestie błędu pomiaru). Jeśli do tego przepływy są ok, to wszystko jest dobrze. Co innego, gdyby mała nagle przestała przybierać, ale wtedy na pewno lekarz zwróciłby na to uwagę.
    W dniu terminu dzieci na 10 centylu ważą 3 kg, na 50 centylu 3,6 kg, a na 90 centylu 4,2 kg - także rozbieżność jest duża.
    Mój młody urodził się w 39+0 wg OM (38+0 wg owu) z wagą 2980, cały czas przybierał proporcjonalnie. Dostał 10 pkt, nie ma żadnych problemów zdrowotnych (nawet mało się przeziębia), przez pierwszy rok był drobny, później wyrównał do innych dzieci :)

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do Was moje Drogie ekspertki które już rodziły albo są na końcówce. Czy Was też bardzo boli/ bolało spojenie łonowe? Jeśli tak to co Wam pomogło?

U mnie dziś masakra :/ ten ból spojenia nie do wytrzymania, nasilił się znów ;/ Niby usg spojenia w poniedziałek nie wykazało żeby coś złego działo się ze spojeniem, żadnych cech rozejścia, ale boli mnie coraz bardziej. Chyba maluch mocno uciska tam.
    Wczoraj z mężem wyszliśmy wieczorem na króciutki spacer z psem, dosłownie kilka kroków wokół bloku i w jedną stronę szłam normalnie, tyle że wolno a wracając już chwycił mnie nagle taki ból, że aż do uda promieniował. Ze łzami w oczach małymi kroczkami wracałam. Dziś chodzę po mieszkaniu jak kaleka ;/ teraz na najbliższe tygodnie postaram się wrzucić mniej aktywny tryb życia byle donosić malucha do 37 tygodnia. Najgorsze że jeszcze mam masę do prasowania dla malucha.

• Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana wrote:
    U nas położne (dwie z którymi miałam przyjemność) stanowczo odradzały stosowanie profilaktyczne nakładek. Dziecko ma nienaturalne uczucie (silikon zamiast skóry)i tak na prawdę powinny być ratunkiem tylko dla kobiet które mają tzw. wklęsłe sutki i karmienie jest przez to znacznie utrudnione. A pękające sutki są wynikiem złego przystawienia. Więc najlepszą opcją jest naturalne przystawianie do piersi pod okiem dobrej położnej a nie kupowanie kapturków w razie czego :)

Źle mnie zrozumialas nie chce iść stosować jeśli takiej potrzeby nie będzie:)
    Wiadomo że natura jest taka i nie inną . I jestem za kp naturalnie bez żadnych wspomagaczy ale czasami się nie da. Kobiety cierpią przy kp i często rezygnują bo sutki nie takie albo leje się krew ;( Mam nadzieję że mnie to ominie!:)
    Niestety często w szpitalu jest jedną położna laktacyjna na tysiąc oddziałów. Fakt faktem lepiej mieć poprawną technikę. Ale położnych mało nas dużo. Ważne żeby szybko reagować gdy coś się dzieje a nie powielac nieprawidlowej techniki i pogarszac sprawę:)

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Leira Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola1234 wrote:
    P.s osłonki na sutki u nas niezbędne w wyprawkę do szpitala . I oczywiście lano maść. Warto wziąść:)

U nas zakaz na takie specyfiki.

Położne twierdzą, że najgorsze co można zrobić przy problemach z sutkami to smarować je maścią (zabija naturalny zapach) i nakładać kapturki (pogarszanie umiejętności ssania u dziecka). Podobno jak są problemy z karmieniem, że sutki są poranione to jest to wyłącznie wina złego przystawiania dziecka do piersi. Pokazywali nam takie plansze, że prawidłowe karmienie odbywa się w taki sposób, że maluch wkłada do ust całą brodawkę, a sutek ma głęboko w buzi, więc nie da się go poranić i z tego samego powodu nie ma znaczenia czy kobieta ma wklęsłe czy wypukłe sutki.

Podobno kiedy pojawią się problemy to trzeba konsultować się z położną lub doradcą laktacyjnym i nie stosować, żadnych maści i ochraniaczy bo to spowoduje, że problem się pogłębi a nie rozwiąże.

EDIT: Takie coś nam pokazywali (po lewej dolny i górny obrazek - prawidłowe przystawianie, po prawej dolny i górny obrazek - nieprawidłowe przystawianie).

http://womanadvice.pl/sites/default/files/yulia/prawidlowe_przystawienie_dziecka_do_piersi.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 12:21

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • anieszka Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana my łóżeczko mamy w naszej sypialni przy łóżku. Na łóżeczku sztywny przewijak i organizer zeby wszystko bylo pod ręką jak w linku.
    http://allegro.pl/munchkin-organizer-na-lozeczko-pieluchy-kosmetyki-i7040087721.html

Poza tym przygotowana cała komoda dla małego - właśnie kończę prasowac rozmiar 62

oar8yx8dab4u94zl.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana wrote:
    A mam pytanie do już mam :)

Planujemy do łóżka w sypialni dołączyć dostawkę 90x55, a normalne łóżeczko stać będzie w pokoju Malucha. Tam też przygotowałam miejsce do przewijania (przewijak na łóżeczko) i rzeczy do pielęgnacji w szufladach obok. Ale...

jeśli korszytałyście z dostawki, to jak przewijałyście w nocy? Na łóżku na jakimś podkładzie?Zamierzam w szafce nocnej w szyfladzie mieć zawsze kilka pampersów, maść i chusteczki, ale jak to ogarnąć logistycznie? :D

Hej też mam dostawke. W prawdzie obok przewijak jest ale nie chce za dużo wstawać w nocy bez potrzeby . Mam takie podkłady jednorazowe i będę próbować na tym przewinąć:) chociaż nie wiem czy będzie mi tak wygodnie .

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    U nas zakaz na takie specyfiki.

Położne twierdzą, że najgorsze co można zrobić przy problemach z sutkami to smarować je maścią (zabija naturalny zapach) i nakładać kapturki (pogarszanie umiejętności ssania u dziecka). Podobno jak są problemy z karmieniem, że sutki są poranione to jest to wyłącznie wina złego przystawiania dziecka do piersi. Pokazywali nam takie plansze, że prawidłowe karmienie odbywa się w taki sposób, że maluch wkłada do ust całą brodawkę, a sutek ma głęboko w buzi, więc nie da się go poranić i z tego samego powodu nie ma znaczenia czy kobieta ma wklęsłe czy wypukłe sutki.

Podobno kiedy pojawią się problemy to trzeba konsultować się z położną lub doradcą laktacyjnym i nie stosować, żadnych maści i ochraniaczy bo to spowoduje, że problem się pogłębi a nie rozwiąże.

EDIT: Takie coś nam pokazywali (po lewej dolny i górny obrazek - prawidłowe przystawianie, po prawej dolny i górny obrazek - nieprawidłowe przystawianie).

http://womanadvice.pl/sites/default/files/yulia/prawidlowe_przystawienie_dziecka_do_piersi.jpg

Hmm no widzicie co położna to inne zdanie :) A życie pewnie i tak pokaże swoje ;) oby wszystkim udało się obejść bez takich specyfików;D
    Chociaż wam powiem że teraz smaruje sutki lanomaścia i one są takie wrażliwe że zastanawiam się jak to będzie takiego malucha do piersi przystawic.

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Axana Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anieszka wrote:
    Axana my łóżeczko mamy w naszej sypialni przy łóżku. Na łóżeczku sztywny przewijak i organizer zeby wszystko bylo pod ręką jak w linku.
    http://allegro.pl/munchkin-organizer-na-lozeczko-pieluchy-kosmetyki-i7040087721.html

Poza tym przygotowana cała komoda dla małego - właśnie kończę prasowac rozmiar 62

Tak jak pisałam, u nas łóżeczko z przewijakiem w pokoju Malucha na spanie w dzień, a na noc dostawka, więc nie o to mi chodziło :)
    Aczkolwiek ten organizer wygląda fajnie tylko za duży na bok dostawki :)
    Fasola134 wrote:
    Hej też mam dostawke. W prawdzie obok przewijak jest ale nie chce za dużo wstawać w nocy bez potrzeby . Mam takie podkłady jednorazowe i będę próbować na tym przewinąć:) chociaż nie wiem czy będzie mi tak wygodnie .

No właśnie ja przewijaka przy dostawce mieć nie będę a do drugiego pokoju biegać też nie zamierzam bo po to organizuję dostawkę do łóżka :D
    też myślałam o podkładach takich jednorazowych, ewentualnie mam pieluszki flanelowe z ceratką, tylko zastanawiam się jak to technicznie wyjdzie na materacu naszego łóżka przewijać :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 12:33

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Fufka30 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie dziś wzięło wymiotuje od rana :/ ostatnie wymioty miałam w 16tc

gann90bv7cnzinvy.png
    Maksymilian 23tc [*]
    Mateusz 22tc [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie każde dziecko umie od razu ssać. Niektóre od razu od początku ładnie to robią, innym zajmuje to trochę więcej czasu. Wiele kolezanek mówiło ze nakładki w szpitalu bardzo im pomogły. Dzięki nim nie zniechęciły się, laktacja się rozbujała i karmią do tej pory. Łatwo powiedzieć „dziecko jest zle przystawiane”. Teoria teorią, zobaczymy jak w praktyce będzie.

lotka1990, Dika lubią tę wiadomość

• Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana wrote:
    No właśnie ja przewijaka przy dostawce mieć nie będę a do drugiego pokoju biegać też nie zamierzam bo po to organizuję dostawkę do łóżka :D
    też myślałam o podkładach takich jednorazowych, ewentualnie mam pieluszki flanelowe z ceratką, tylko zastanawiam się jak to technicznie wyjdzie na materacu naszego łóżka przewijać :D

Ciężko powiedzieć;D moja siostra mówiła mi że jak ja chce przewinąć bez przewijaka że to niewygodne . P.s na początku w ogóle nie chciałam przewijaka stojącego ale mam skolioze i stwierdziłam że dłuższe schylanie może być uciążliwe.

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w nocy też będę przewijac na łóżku mam taki podkład do wielokrotnego użytku Ale nie wydaje mi się ze w nocy za każdym razem będzie chciało mi się rozkładać podkład, a pampersy chusteczki krem będę mieć w takim małym pudeleczku i będzie stać przy łóżku żeby było pod reka

Fasola1234 lubi tę wiadomość

age.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja położna mówiła, żeby zabrać te osłonki bi nie wiadomo na jakie położne trafie i czy któraś pomoże mi poprawnie dostawiać. Poza tym mam małe sutki a to jeden z problemów z karmieniem.
    Niestety, Leira się nie zgodzę z Tobą, że bez znaczenia jest wielkość sutków. Jednak łatwiej dziecku prawidłowo złapać sutek duży i wystający niż mały czy wklęsły.
    Oby w każdym razie trafić na pomocne położne. Jeśli nie to ja chetnie skorzystaj z osłonek o ile będą pomocne. Moja znajoma z tym samym problemem - małe sutki i jedynie dzięki nakładkom udało jej się karmić.

dqpri09kh0x52aib.png
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja spałam z córką i przewijalam w nocy w łóżku, na podkladzie jednorazowym, bez problemu.
    Ja używałam przez chwilę nakladek w szpitalu, ale moje karmienie było raczej średnio udane, więc tym razem bede sie starała uniknąć, chociaż nie mówię, ze nie użyje. Tak samo ze smoczkiem.

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fufka współczuję mnie tak w tamtym tygodniu męczyły wymioty .

age.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W świecie idealnym na każdym oddziale byłaby doradca laktacyjna, która jest dostępna codziennie. Ja że swojego doświadczenia i obserwacji uważam, że nakładki są często nadużywane, a większość problemów wynika po stronie dziecka niż po stronie piersi/sutków. Ale koniec końców najważniejsze żeby kobieta była zadowolona i karmiła zgodnie ze swoim przekonaniem. Jeżeli te nakładki mają komuś pomóc spoko. :)

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • Fufka30 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Fufka współczuję mnie tak w tamtym tygodniu męczyły wymioty .
    Już zapomniałam jak to było... Ahhh dobrze, że to już końcówka ;)

gann90bv7cnzinvy.png
    Maksymilian 23tc [*]
    Mateusz 22tc [*]
  • Axana Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tròjka wrote:
    W świecie idealnym na każdym oddziale byłaby doradca laktacyjna, która jest dostępna codziennie. Ja że swojego doświadczenia i obserwacji uważam, że nakładki są często nadużywane, a większość problemów wynika po stronie dziecka niż po stronie piersi/sutków. Ale koniec końców najważniejsze żeby kobieta była zadowolona i karmiła zgodnie ze swoim przekonaniem. Jeżeli te nakładki mają komuś pomóc spoko. :)

Zgadzam się, ale nie wydaje mi się, żeby był sens kupowania ich na zapas. Można w każdej chwili dokupić jak okażą się potrzebne a nie zakładać od razu, że trzeba je mieć bo inaczej karmić się nie da.

Wydaje mi się, że sukces w karmieniu piersią to w dużej mierze dobre nastawienie!

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Axana Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Ja w nocy też będę przewijac na łóżku mam taki podkład do wielokrotnego użytku Ale nie wydaje mi się ze w nocy za każdym razem będzie chciało mi się rozkładać podkład, a pampersy chusteczki krem będę mieć w takim małym pudeleczku i będzie stać przy łóżku żeby było pod reka

Ja na łóżku nigdy dziecka nie przewijałam, na podłodze owszem, ale to już takiego 9miesięczniaka. No nic, chyba wszystko wyjdzie w praniu jak to się mówi i zobaczymy jakie rozwiazanie będzie dla nas najlepsze :) Ostatecznie dokupię drugi przewijak albo będę wieczorem nosić ten z pokoju i kłaść na łóżko :D

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana wrote:
    Zgadzam się, ale nie wydaje mi się, żeby był sens kupowania ich na zapas. Można w każdej chwili dokupić jak okażą się potrzebne a nie zakładać od razu, że trzeba je mieć bo inaczej karmić się nie da.

Wydaje mi się, że sukces w karmieniu piersią to w dużej mierze dobre nastawienie!
    Też tak uważam :)

f2w3rjjgku0ijq5v.png
‹‹ 881 882 883 884 885 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ