CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
eunice. wrote:Ciekawa jestem czy faktycznie to tak jest, że te 2 dni robią jakaś różnicę albo czy naprawdę dziecko urodzone w 37+0 to żadna różnica rozwojowa wobec dziecka z 40+0...
To jest wyłącznie kwestia indywidualna. Dziecko młodsze może być w lepszej kondycji niż starsze, jeśli szybciej, albo efektywniej rozwijało się w brzuchu. A brak napięcia mięśniowego lub wzmożone napięcie mięśniowe to zasługa czegoś innego. Ostatnio miałam okazję pochodzić po pediatrach i powiem Ci, że większość z nich oznajmiło mi, że w "dzisiejszej medycynie" 36t0d traktuje się jako ciążę donoszoną i dzieciaki w tym wieku nie mają żadnych problemów z normalnym funkcjonowaniem.Agnella lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dika wrote:Z tym liczeniem daty w szpitalu to chyba różnie bywa.
U mnie miedzy om a usg jest 10 dni i zakreslone mam w karcie przez lekarza w kółko termin z usg. W szpitalu podczas dwóch pobytów uznawano mi ten prawidłowy - z usg a nie z om.
Coś mi się obiło o uszy, że jeśli termin z om i usg różni się do tyg, to bierze się pod uwagę om, a jeśli róznica jest większa to usg... ale czy tak jest na pewno to głowy nie dam.Leira lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
_nina_ wrote:Coś mi się obiło o uszy, że jeśli termin z om i usg różni się do tyg, to bierze się pod uwagę om, a jeśli róznica jest większa to usg... ale czy tak jest na pewno to głowy nie dam.
Też nam położna to mówiła - do tygodnia różnicy z OM, a powyżej z USG prenatalnego, tego pierwszego. -
Ja w książeczce mam tylko termin z OM. Więc nawet nie mają skąd wziąć terminu z usg. A jeśli teraz sami by pomierzyli to mała dopiero jest na 35-36 tygodniu. Czyli jeszcze miesiąc mogę pochodzić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2018, 01:37
klarunia1978 lubi tę wiadomość
-
Tini wrote:Ja w książeczce mam tylko termin z OM. Więc nawet nie mają skąd wziąć terminu z usg. A jeśli teraz sami by pomierzyli to mała dopiero jest na 35-36 tygodniu. Czyli jeszcze miesiąc mogę pochodzić
Nie mialas USG genetycznego 11-14 tydzien?
U Nas z gory juz uprzedzali, ze jak roznica w TP z OM I USG jest wlasnie wieksza niz 7 dni to mamy miec to USG ze soba. Szczegolnie wazne jest to, ze jesli z USG termin jest wczesniejszy niz z OM to moga Cie przyjac do szpitala o nizszej referencyjnosci. -
mój maluszek nie ma i nie miał żadnych problemów Z tym ze urodził się 2 dni za wcześnie i ma wpisanego wczesniaka:) nie musimy też chodzic po żadnych dodatkowych lekarzach. a położna
jeszcze nam powiedziała ze zyskaliśmy bo jako wcześniak będzie miał darmowe szczepienia:)Magda33 lubi tę wiadomość
Szczęśliwa2017 -
Odnośnie TP ja w ksiąźeczce mam wpisane dwa (22.06 z OM i 17.06 z USG prenatalnego), ale tak jak dziewczyny już pisały, jesli różnica między tymi dwoma terminami nie przekracza tygodnia to brany pod uwagę jest ten z OM.
Śniło mi się dziś, że odszedł mi czop i jak się obudzilam to się dobrą chwilę zastanawiałam czy to była prawda czy sen.
Moja mała nadal ma czkawki 3-4 razy dziennie.
Powodzenia dziewczyny, obyśmy jakoś przetrwały ten upalny tydzień.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2018, 07:33
-
Leira wrote:Nie mialas USG genetycznego 11-14 tydzien?
U Nas z gory juz uprzedzali, ze jak roznica w TP z OM I USG jest wlasnie wieksza niz 7 dni to mamy miec to USG ze soba. Szczegolnie wazne jest to, ze jesli z USG termin jest wczesniejszy niz z OM to moga Cie przyjac do szpitala o nizszej referencyjnosci.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2018, 08:06
-
Tini nie martw się ja mam podobne odczucia. Narodziny Łucji są dla mnie ciągle czymś nierzeczywistym. Przy poprzednich ciążach towarzyszyły mi zupełnie inne emocje. Mam trochę wyrzuty sumienia, ale liczę na to, że jak zobaczę córeczkę to się w niej bezgranicznie zakocham.
-
Dziś aplikacja pokazuje 40 tc i 7 dni do TP:o pojadłam wczoraj świeżego ananasa, ale nic się nie działo oprócz tego, że żołądek bolał trochę z tego obżarstwa:P
U nas też upały, rano termometr pokazywał już 24 st., a co będzie później? Muszę iść po chleb i młode ziemniaki, ale chyba niedługo się zbiorę z córcią, bo koło południa nie będzie czym oddychać.
Scarlett jak w domu? Jak synuś zareagował na młodsza siostrę?