Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
aghata wrote:Ja znowu pytanie z innej beczki. Dziewczyny golicie sie tam przed wizyta u gina? W sensie calosc czy tylko boki?
Ja zawsze obowiązkowo jak wiem że będę badana to golę się:)nie na zero ale tak estetycznie, nigdy nie byłam u gina nie ogolona ale to kwestia gustu:)
-
nick nieaktualny
-
Z. wrote:Dlatego że dostałam plamień. Nie jest to moje widzimisię. A nudzi mi sie w ch.... w pracy zawsze można do kogoś się odezwać, coś pozartowac. A tak siedzę sama. Ale z drugiej strony jest tak zimnona zzewnatrz że w sumie fajnie siedzieć w ciepełku.
A poza tym mam wielka zagwozdke - ze wzgledow ekonomicznych- czy wracać jak plamienia ustapily. Zobaczymy co powie lekarz.
Gdyby wszystko było okej jeszcze jakiś czas bym sobie pracowała.
Z. ja jak będę mogła top po 12 tc będę chciała wrócić do pracy -
Z. wrote:U mnie jest ten problem że moja pensja sklada sie z dwóch składników. Podstawy plus prowizji. Obacna srednia prowizji z 12 msc jest wysoka i to bym dostawala najpierw na l4 a potem na macierzynskim. Te dwa tygodnie ktore dostalam teraz (ktorych wcale jeszcze nie chcialam brac a musialam) wybija mnie z rytmu i ta moja srednia spada... wiec ekonomicznie mi się nie oplaca. Ale nie czuje sie w porządku ciagnac l4 jeśli później nic się nie będzie działo. Bo w końcu po wszystkim do czegoś trzeba wrocic... wiec się zasanawiam. I nie wiem jeszcze co zrobię.
Z. chyba zależy jaką masz pracę - ile stresu, czy męcząca itp. Moim zdaniem jeśli nie jesteś narażona na mega stres, albo ciężkie warunki typu zimno, noszenie ciężkich rzeczy to praca sprzyja zachowaniu pewnego zdrowego dystansu do życia, no i człowiek ma wokół ludzi. Ja nie miałabym się z kim spotykać na L4 bo wszyscy pracują -
Z. wrote:Kazda praca wiaze sie ze stresem. I oczywiscie ze lepiej byc z ludzmi ale jesli ten komfort utrzymywania relacji miedzyludzkich mialby obciac ci 40 % pensji? myślę że wtedy jednak lepiej się dokładnie zastanowić. Gdyby moja pensja byla stala wybor bylb prosty - praca.
No ale wrócę do zastanawiania po opinii lekarza
I btw. widzicie już różnicę w brzuszkach? U mnie wieczorami wylazi
Z. nie rozumiem chyba
Będziesz miała mniejszą pensję CHODZĄC do pracy niż siedząc w domu?Z. lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Z. to nie za ciekawie ;( Ja na szczęście od premii do pensji odprowadzam składki i wlicza się ona na jakichś tam zasadach do L4...
A nie boicie się, że wpadnie do was ZUS jak będziecie "na zakupach lub z koleżankami?" Nie wiem czy L4 ciążowe jest "leżące" z definicji, ale ostatnio słyszałam że kontrole są coraz częstsze i dużo dziewczyn gania potem do zusu składać "wyjaśnienia"
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 11:22
-
nick nieaktualny
-
Witam dziewczyny!!!
Nieukowa l4 ciążowe nie jest leżące, chyba że są wskazania. I można normalnie wychodzić/żyć, spotykać się z ludźmi. Ja idę na l4 od grudnia, bo 90% czynności nie mogę wykonywać po prostu,taka praca. Ale do restauracji, do kina, na spacer przecież mogę iść normalnie
Jedyne czego nie wolno to np. jechać na wakacje w trakcie l4. I jak ma się leżące, to można tylko do apteki ew. na wizytę.
Bardzo mi przykro z powodu poronień na wątku dziewczyny trzymajcie się! -
Mam L4 ze względu na ciężkie, chemiczne warunki w mojej pracy . Jest to produkcja uszczelek gumowych - występuje Benzen .A więc fizyczna praca stojąca.
Jest zakaz pracy w ciąży już od samego początku Także to też nie jest tak że sobie wymyśliłam:) Jeśli chodzi o kwestie finansowe to na L4 jest oznaczenie B-ciąża 100% płatne przez cały okres . Nie mam kontroli z ZUS-u ponieważ mam wpisane ciąże i że mogę chodzić W mojej pracy przeważają kobiety i zachodząc w ciążę przebywały na L4 bez jakikolwiek problemów z ZUS Można wyjść do koleżanki , na zakupy, na spacer a i nawet wyjechać na parę dni
Jestem w domku i nawet się cieszę
A co do golenia to zawsze przed wizytą u Gin muszę się ładnie ogolić , po prostu czułabym się nie komfortowo w wersji bush
Marteczka91 ja też rocznik 91 hehe miło mieć rówieśniczkę -
nick nieaktualny
-
Mam wrażenie, że często dziewczyny uważają, że jak kobieta jest na l4 bardzo szybko to tylko z jej lenistwa.
Przecież jest wiele czynników, są wskazania, a są też takie prace, których nie wolno wykonywać w ciąży.
Są przecież też inny prace niż biurowa, w takiej to wiadomo że można siedzieć i do samego porodu -
nick nieaktualny