X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Sabela Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia, u mnie w pracy dziewczyna ma umowę do końca tego roku i to była jej pierwsza roczna umowa a termin ma na luty.
    Mimo, że po porodzie umowy jej nie przedłużą (i tak mieli nie przedłużać) to normalnie z zusu będzie przez rok dostawać pieniądze.

cravings-2019-03-29.jpg

BŁAŻEJ-10.07.2015 <3
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabala trochę mi to przybliża, ale czy tzn że jeśli będę pracować na umowę o pracę np od stycznia 2015 to czy też będzie mi przysługiwać? Umowa na czas nieokreślony.

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Sabela Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz nie masz żadnej umowy?
    Z tego co wiem, to zus oblicza średnią z 12 ostatnich miesięcy, więc jeśli teraz nie pracujesz a pracowałabyś przypuśćmy do kwietnia to chyba zus wypłacałby Ci sumę dochodów z tych 4 miesięcy podzieloną przez dwanaście.

Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić :)

cravings-2019-03-29.jpg

BŁAŻEJ-10.07.2015 <3
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz nie pracuję tzn nie na umowę o pracę, ale od stycznia ewentualnie grudnia mogę przejść na umowę o pracę i właśnie zastanawiałam się jak to działa. Dzięki za info Sabela i czekam jeszcze na podpowiedzi :)

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Mag13 Znajoma

Wysłany: 29 października 2014, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia! 1) Możesz zatrudnić się na umowę o pracę już w czasie ciąży - nie ma ku temu źadnych przeciwskazań. 2) to czy będziesz miała prawo do urlopu macierzyńskiego (udziela Ci go Twój pracodawca, jeśli w dniu porodu jesteś pracownikiem) oraz zasiłku macierzyńskiego (płaci Ci go Zus jeśli jesteś na urlopie macierzyńskim oraz w kilku innych wskazanych w ustawie przypadkach) zależy od tego czy na dzień porodu będziesz zatrudniona. I możesz mieć nawet umowę zawartą dzień przed porodem 3) jeśli nie przepracujesz 12 miesięcy zasiłek macierzyński będzie wyliczany za krótszy okres, ale wysokość się nie zmniejszy w stosunku do wynagrodzenia z umowy o pracę.

Na jedno trzeba uważać - Zus lubi niestety kwestionować umowy zawierane z kobietami w ciąży i wtedy niestety zostaje sprawa w sądzie :(

Rozalia lubi tę wiadomość

hchy9n73h81ut8t7.png
  • Sabela Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag13 wrote:
    3) jeśli nie przepracujesz 12 miesięcy zasiłek macierzyński będzie wyliczany za krótszy okres, ale wysokość się nie zmniejszy w stosunku do wynagrodzenia z umowy o pracę.

To nie wiedziałam. Sorki za wprowadzenie w bład.

cravings-2019-03-29.jpg

BŁAŻEJ-10.07.2015 <3
  • Mag13 Znajoma

Wysłany: 29 października 2014, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Art. 36 ustawy zasiłkowej:
    1. Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu będącemu pracownikiem stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.

2. Jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem okresu, o którym mowa w ust. 1, podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe ubezpieczenia. :) czyli liczymy przeciętne wynagrodzenie z 4 miesięcy pracy i to jest podstawa zasiłku.

Rozalia, Z. lubią tę wiadomość

hchy9n73h81ut8t7.png
  • anioleczka Koleżanka

Wysłany: 29 października 2014, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dołaczam jesli można 19.06.2015
    a kochane jak zrobic zeby pod moimi postami byl widoczny moj kalendarz ciazy, jakos nie umiem sobie oradzic :)

Synuś Gabrys 5 lat
    Aniołek w niebie 15.07.2014
    Synus Aron 1 miesiąc
    w4sqdqk39s83v7ix.png
  • aga87 Ekspertka

Wysłany: 29 października 2014, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale macierzyński to nie chorobowy, na chorobowym masz w ciąży 100%, w sumie nie chcę się wymądrzać ale wydaje mi się ze sabela ma racje, macierzyński wyliczają z 12 ost miesięcy przepracowanych, te na chorobowym też się nie liczą, więc jeśli przepracujesz 4 miesiące to sumę podzielą przez 12.

• Mag13 Znajoma

Wysłany: 29 października 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podstawa wymiaru zasiłku i chorobowego i macierzyńskiego jest wyliczana tak samo :)

Art. 47. Przepisy art. 36-42 i art. 45 stosuje się odpowiednio przy ustalaniu podstawy wymiaru świadczenia rehabilitacyjnego, zasiłku wyrównawczego, zasiłku macierzyńskiego, zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego i zasiłku opiekuńczego, a do świadczenia rehabilitacyjnego także art. 46.

I tak - w ciąży masz na chorobowym 100% podstawy wymiaru wyliczonej zgodnie z art. 36. Ale jak jesteś na macierzyńskim też możesz mieć 100% - zależy jak i o co zawnioskujesz :)

Rozalia lubi tę wiadomość

hchy9n73h81ut8t7.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag zatrudnię się na pewno na umowę o pracę od Nowego Roku i będę pracownikiem w dniu porodu, ponieważ umowa jest na czas nieokreślony. Myślę tylko że wcześniej pójdę na L4. Czyli tak - nie wiem czy dobrze rozumiem:
    Idąc na L4 mam 100% płatne wynagrodzenie, a potem macierzyński wyliczony z 6 miesięcy (od stycznia do czerwca), czyli jeśli zarabiałbym 3500 zł brutto to na jaką wysokość macierzyńskiego mogę liczyć?
    Przepraszam że tak męczę, ale jestem w tym temacie zielona:)

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Wam wiem, że zwolnienie lekarskie w ciąży jest płatne 100%, dzięki ;)

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anioleczka wrote:
    dołaczam jesli można 19.06.2015
    a kochane jak zrobic zeby pod moimi postami byl widoczny moj kalendarz ciazy, jakos nie umiem sobie oradzic :)

Chodzi Ci o suwaczek? Jeśli tak to musisz wejść na jakąś stronkę z nimi, wybrać suwaczek, uzupełnić dane i skopiować adres wygenerowany do wklejenia na forum, potem wejść w zakładkę ustawienia i wkleić go w miejsce podpisu. Gotowe:)

anioleczka lubi tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • simon86 Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!!! trochę mnie nie było przez ten głupi internet, ale już na szczęście wszystko naprawione :-) i już do Was wracam :-)Będę teraz tydzień Was nadrabiać :-)
    U mnie ok, chociaż moje poranne mdłości przeniosły się na porę nocną i budzą mnie w środku nocy :-( no i piersi zaczynają nie mieścić się w moim dotychczasowym maleńkim staniku (ale to mnie akurat bardzo uszczęśliwia :-) )
    Smarujecie się już dziewczyny jakimiś mazidłami na rozstępy itp.?

• anioleczka Koleżanka

Wysłany: 29 października 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia wrote:
    Chodzi Ci o suwaczek? Jeśli tak to musisz wejść na jakąś stronkę z nimi, wybrać suwaczek, uzupełnić dane i skopiować adres wygenerowany do wklejenia na forum, potem wejść w zakładkę ustawienia i wkleić go w miejsce podpisu. Gotowe:)

dziekuje kochana :*

Synuś Gabrys 5 lat
    Aniołek w niebie 15.07.2014
    Synus Aron 1 miesiąc
    w4sqdqk39s83v7ix.png
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem dziewczynki po wizycie!!:)
    i zrobiłam usg żeby zobaczyć od ostatniej wizyty czy maleństwo rośnie i się zdziwiłam już widać główkę i rączkę tez widziałam taka maleńką:)
    a jak ruszał główką:) ma już 2,3cm:)równy 9 tydzień
    ale jestem zadowolona z usg bardziej niż z pierwszego bo taka miniaturka człowieczka dzisiaj była widoczna:)
    teraz wizytę mam dopiero pod koniec Listopada wiec już będzie widać dużego bobaska:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2014, 20:01

elukkkcha245, lauda, Toxey, Aka81, Gonia123, Nieukowa, Z., Inesicia, Katha81, Eowena, Alorrene13 lubią tę wiadomość

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • elukkkcha245 Ekspertka

Wysłany: 29 października 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka250 wrote:
    Jestem dziewczynki po wizycie!!:)
    i zrobiłam usg żeby zobaczyć od ostatniej wizyty czy maleństwo rośnie i się zdziwiłam już widać główkę i rączkę tez widziałam taka maleńką:)
    a jak ruszał główką:) ma już 2,3cm:)
    ale jestem zadowolona z usg bardziej niż z pierwszego bo taka miniaturka człowieczka dzisiaj była widoczna:)
    teraz wizytę mam dopiero pod koniec Listopada wiec już będzie widać dużego bobaska:)

Cudowna wiadomosc

Truskaweczka250 lubi tę wiadomość

ea895dd043.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2014, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczko super wiadomość i piękne widoki :)

• Gonia123 Ekspertka

Wysłany: 29 października 2014, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka to super !niezly czad! :) ja mam wizyte dzisiaj, umowiona bylam na 19:30, ale jest godzinne opóźnienie wiec cierpliwie czekam ...

f2w3w1d3c12dnook.png
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak niesamowite widoki <3 jak maleństwo się tam rusza:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2014, 19:57

Kikusia lubi tę wiadomość

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
‹‹ 143 144 145 146 147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ