Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
Rozalia, u mnie w pracy dziewczyna ma umowę do końca tego roku i to była jej pierwsza roczna umowa a termin ma na luty.
Mimo, że po porodzie umowy jej nie przedłużą (i tak mieli nie przedłużać) to normalnie z zusu będzie przez rok dostawać pieniądze. -
A teraz nie masz żadnej umowy?
Z tego co wiem, to zus oblicza średnią z 12 ostatnich miesięcy, więc jeśli teraz nie pracujesz a pracowałabyś przypuśćmy do kwietnia to chyba zus wypłacałby Ci sumę dochodów z tych 4 miesięcy podzieloną przez dwanaście.
Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić -
Rozalia! 1) Możesz zatrudnić się na umowę o pracę już w czasie ciąży - nie ma ku temu źadnych przeciwskazań. 2) to czy będziesz miała prawo do urlopu macierzyńskiego (udziela Ci go Twój pracodawca, jeśli w dniu porodu jesteś pracownikiem) oraz zasiłku macierzyńskiego (płaci Ci go Zus jeśli jesteś na urlopie macierzyńskim oraz w kilku innych wskazanych w ustawie przypadkach) zależy od tego czy na dzień porodu będziesz zatrudniona. I możesz mieć nawet umowę zawartą dzień przed porodem 3) jeśli nie przepracujesz 12 miesięcy zasiłek macierzyński będzie wyliczany za krótszy okres, ale wysokość się nie zmniejszy w stosunku do wynagrodzenia z umowy o pracę.
Na jedno trzeba uważać - Zus lubi niestety kwestionować umowy zawierane z kobietami w ciąży i wtedy niestety zostaje sprawa w sądzieRozalia lubi tę wiadomość
-
Mag13 wrote:3) jeśli nie przepracujesz 12 miesięcy zasiłek macierzyński będzie wyliczany za krótszy okres, ale wysokość się nie zmniejszy w stosunku do wynagrodzenia z umowy o pracę.
To nie wiedziałam. Sorki za wprowadzenie w bład.
-
Art. 36 ustawy zasiłkowej:
1. Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu będącemu pracownikiem stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.
2. Jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem okresu, o którym mowa w ust. 1, podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe ubezpieczenia. czyli liczymy przeciętne wynagrodzenie z 4 miesięcy pracy i to jest podstawa zasiłku.Rozalia, Z. lubią tę wiadomość
-
Ale macierzyński to nie chorobowy, na chorobowym masz w ciąży 100%, w sumie nie chcę się wymądrzać ale wydaje mi się ze sabela ma racje, macierzyński wyliczają z 12 ost miesięcy przepracowanych, te na chorobowym też się nie liczą, więc jeśli przepracujesz 4 miesiące to sumę podzielą przez 12.
-
Podstawa wymiaru zasiłku i chorobowego i macierzyńskiego jest wyliczana tak samo
Art. 47. Przepisy art. 36-42 i art. 45 stosuje się odpowiednio przy ustalaniu podstawy wymiaru świadczenia rehabilitacyjnego, zasiłku wyrównawczego, zasiłku macierzyńskiego, zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego i zasiłku opiekuńczego, a do świadczenia rehabilitacyjnego także art. 46.
I tak - w ciąży masz na chorobowym 100% podstawy wymiaru wyliczonej zgodnie z art. 36. Ale jak jesteś na macierzyńskim też możesz mieć 100% - zależy jak i o co zawnioskujeszRozalia lubi tę wiadomość
-
Mag zatrudnię się na pewno na umowę o pracę od Nowego Roku i będę pracownikiem w dniu porodu, ponieważ umowa jest na czas nieokreślony. Myślę tylko że wcześniej pójdę na L4. Czyli tak - nie wiem czy dobrze rozumiem:
Idąc na L4 mam 100% płatne wynagrodzenie, a potem macierzyński wyliczony z 6 miesięcy (od stycznia do czerwca), czyli jeśli zarabiałbym 3500 zł brutto to na jaką wysokość macierzyńskiego mogę liczyć?
Przepraszam że tak męczę, ale jestem w tym temacie zielona:) -
anioleczka wrote:dołaczam jesli można 19.06.2015
a kochane jak zrobic zeby pod moimi postami byl widoczny moj kalendarz ciazy, jakos nie umiem sobie oradzic
Chodzi Ci o suwaczek? Jeśli tak to musisz wejść na jakąś stronkę z nimi, wybrać suwaczek, uzupełnić dane i skopiować adres wygenerowany do wklejenia na forum, potem wejść w zakładkę ustawienia i wkleić go w miejsce podpisu. Gotowe:)anioleczka lubi tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny!!! trochę mnie nie było przez ten głupi internet, ale już na szczęście wszystko naprawione i już do Was wracam :-)Będę teraz tydzień Was nadrabiać
U mnie ok, chociaż moje poranne mdłości przeniosły się na porę nocną i budzą mnie w środku nocy no i piersi zaczynają nie mieścić się w moim dotychczasowym maleńkim staniku (ale to mnie akurat bardzo uszczęśliwia )
Smarujecie się już dziewczyny jakimiś mazidłami na rozstępy itp.? -
Rozalia wrote:Chodzi Ci o suwaczek? Jeśli tak to musisz wejść na jakąś stronkę z nimi, wybrać suwaczek, uzupełnić dane i skopiować adres wygenerowany do wklejenia na forum, potem wejść w zakładkę ustawienia i wkleić go w miejsce podpisu. Gotowe:)
dziekuje kochana :*
-
Jestem dziewczynki po wizycie!!
i zrobiłam usg żeby zobaczyć od ostatniej wizyty czy maleństwo rośnie i się zdziwiłam już widać główkę i rączkę tez widziałam taka maleńką
a jak ruszał główką ma już 2,3cm:)równy 9 tydzień
ale jestem zadowolona z usg bardziej niż z pierwszego bo taka miniaturka człowieczka dzisiaj była widoczna:)
teraz wizytę mam dopiero pod koniec Listopada wiec już będzie widać dużego bobaska:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2014, 20:01
elukkkcha245, lauda, Toxey, Aka81, Gonia123, Nieukowa, Z., Inesicia, Katha81, Eowena, Alorrene13 lubią tę wiadomość
-
Truskaweczka250 wrote:Jestem dziewczynki po wizycie!!
i zrobiłam usg żeby zobaczyć od ostatniej wizyty czy maleństwo rośnie i się zdziwiłam już widać główkę i rączkę tez widziałam taka maleńką
a jak ruszał główką ma już 2,3cm:)
ale jestem zadowolona z usg bardziej niż z pierwszego bo taka miniaturka człowieczka dzisiaj była widoczna:)
teraz wizytę mam dopiero pod koniec Listopada wiec już będzie widać dużego bobaska:)
Cudowna wiadomoscTruskaweczka250 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny