X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • aghata Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrcia ja też tak zrobiłam wypralam raz przypadkiem Antka body z naszymi rzeczami i mu zalozylam potem nic mu sie me działo pralam już potem inne rzeczy i jest ok

preg.png[/url]
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwamama mam nadzieję że z małym będzie wszystko w porządku,trzymam kciuki.

Maglic myślę że nie masz co się niepokoić,po prostu Gabryś tyle potrzebuje i koniec,przecież glodzic go nie będziesz.
    Mój młody wczoraj wieczorem przed snem zjadł 130,ale marudził to mu dorobilam i zjadł jeszcze 20 i UWAGA pierwszy raz spał od 21:30 do 2:45 :-) :-) nakarmilam go i spał do 7 :-) jestem wyspana i wypoczeta :-) niech mu już tak zostanie.
    Tylko tych upałów mam już szczerze dosyć,tym bardziej że zaczęłam się okropnie pocić :-\ w życiu tak nie miałam.

Nieukowa,Joasia zdrówka dziewczyny,coś mi się wydaje że to pewnie klimatyzacja. Wszędzie teraz chodzi na pełnych obrotach.

maglic, Scintilla lubią tę wiadomość

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • maglic Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No chlor mi się traafil, ale w sumie przez połowe ciąży był ze mną na diecie więc może teraz sobie chłopak odbija :D Najbardziej boję się, że będę musiała tachać taki wielki egzemplarz na łapach:D no ale fakt - niech żre ile chce:D

Co do gina-to wszystko lux. Małe Gabryśki już w jajnikach buzują więc mam uważać - dostałam tabsy, zaświadczenie do becikowego i ogólnie pobajerzyliśmy. :) Tylko smutno mi się zrobiło w tej poczekalni - wszystkie z brzuszkami - aż zatęskniłam za moim :) w sumie to już nawet nie pamiętam jak to jest czuć dzidziusia w brzuszku :(

Trzymajcie kciuki o 12 się szczepimy :)

karolina0522, Nieukowa, Ekkaja, Muniek, Joasia:), Scintilla, nenette, Rozalia lubią tę wiadomość

ukdytv73la1h903i.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu rano i wieczorem smarowałam, 2 dni i po potówkach. Po maści jaką miała ładną skórkę, taką mięciutką :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 11:22

Joasia:) lubi tę wiadomość

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Sista Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bujaczek działa :) Rano chciałam sie pakować, bo wyjeżdżamy o 12.00, a spakowac dziecko na wieś na 4 dni to masakra, nie wiem co zabrać. Chciałam ja zmęczyć, wiec o 7.00 wzięłam do kuchni, ale spac jej sie chciało, wiec nakarmiłam o 7.45 i uspiłam w łóżku obok taty. Po godzinie wstała, bo tata wstał, to sama juz nie chciała ;) Wzięłam wiec do salonu, ale dalej marudna, dostała 70ml odciaganego, leżaczek i spi juz 30 minut. A ja spokojnie poprasowałam, teraz sniadanie i pakowanie.
    Moja Olga spi w lozeczku, dostawce przy naszym lozku. Czasami po karmieniu jej nie odkładam, tylko spi z nami do rana i nie ma pózniej problemu ze spaniem u siebie. Za kilka miesiecy, jak wyrośnie z dostawki, pójdzie do normalnego lozeczka i nie bedzie juz spania z nami. Mamy łóżko 140cm i bez dostawki, z dzieckiem, to ja z tego lozka spadnę :-) Dwie przyjaciółki miały takie dostawki i po pol roku Dzieciaki bez problemu szły do swoich pokoi. Jakos jestem spokojna, ze u mnie bedzie tak samo.
    A w dzien to moja córka polubiła spanie na spacerze, jeśli sie uda to domu, to na lozku, karmie na leżąco, Olga zasypia i tak juz zostaje :)

karolina0522, Melia, dorcia8919, Dongina, Scintilla, Rozalia lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenette wrote:
    Na początku oglądała ją fizjoterapeutka i to co rzucało się od razu w oczy to prostowanie nóżek w pozycji na brzuchu, noworodek naturalnie powinien leżeć z nóżkami "na żabkę", a nie prężyć się jak struna. A Pola właśnie się tak naprężała. Nieukowa pisała, że prostowanie nóżek to przeciwwaga do podnoszenia główki - być może tak jest na etapie podnoszenia głowy, moja była badana wcześniej i wyraźnie wszyscy mówili, że to nie jest ok. Dodatkowo przykurcza główkę tak, że szyja się jakby chowa no i to samo z rączkami, podkurcza do siebie i zaciska w piąstki. I to jest to wzmożone napięcie. Natomiast brzuszek ma taki rozlany, pływa jej jakby na boki - tu ma z kolei obniżone napięcie. To typowe podobno dla wcześniaków.
    Lekka asymetria z kolei jest naturalna do 3msc, bo dziecko układa się tak jak w brzuchu. U nas niestety pręży się w literkę C zbyt mocno, czasem robi wręcz taki jakby mostek na główce :/ Badał ją i ortopeda i neurolog no i ta fizjoterapeutka oglądała i wszyscy są zgodni..ale to wszystko do ogarnięcia przez ćwiczenia :) Nie wiem czy wystarczająco obrazowo opisałam..

Dziękuję, tak obrazowo da się wyobrazić ;) U nas też stwierdzona asymetria i będziemy jeszcze badać właśnie pod kątem wzmożonego napięcia. Dlatego chciałam zobaczyć jak się to u Was objawia. Tak więc zobaczymy co u nas stwierdzi lekarz. Jeszcze raz dziękuję :)

• karolina0522 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny,
    my po szczepieniu , wybraliśmy 5w1 i rota, pneumo po 6 mieś.
    kluska wypiła rota na spiocha:)
    ukłucie też na śpiocha ryk 5 sek. i dalej śpi, razem wyszło 320 rota i 120 5w1
    powtórka za 6 tyg...
    kluska jest na piersi waży 5,050kg:) tak więc tyjemy....
    oooo beczy odezwę się potem...

Nieukowa, dorcia8919, Scintilla, nenette, Rozalia, Alorrene13 lubią tę wiadomość

AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
    541113d5ef.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krolinka u nas z zaparciem pomogł termometr w pupę. Posmarowałam wazeliną i łatwo weszło, wyciągnęłam i aż kupa wybuchła :-) minęła minuta i uśmiech u Amelki od ucha do ucha :-) w oczkach ulga. To było 4 dni temu. Od tego momentu zero zaparcia, kupy ładne. Jednorazowe zaparcie miała

karolinka85, karolina0522 lubią tę wiadomość

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasika dzieki ;) probowalam kateter windi i cos delikatnie wylecialo..ale nie duzo :( i dalej sie meczy..albo znow kolka..bo ma stwierdzona..i brzuszek ciagle wzdety.. Oprocz debridatu mamy powrocic jeszcze do bobotic forte..
    A i zapomnialam napisac ze synek wazy juz 4400g :) w ciagu 11dni przybral 580g ;)

My juz po pobraniu krwi..bidulek znow sie nacierpial.. :(

karolina0522 lubi tę wiadomość

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dada ja też nie miałam siły wstawać do Szymka, ciągle płakał aż tchu mu brakowało, więc wiem co czujesz. Ale z czasem powinno się unormować. A na razie zrób jak radzą dziewczyny - mały do siebie i zawsze to lżej ;)

Brumek, Nieukowa - zdrówka!
    Maglic nasz też taki głodomor. potrafi wsunąć dwa cyce i 90-120 ml mm, więc takie żarłoczki nam się trafiły ;)
    Żyrcia szczerze to Ci współczuję, mają wiedźmy wyczucie.
    Z. ja mało chodzę na spacery, bo Szymek na spacerze nie chce spać i się dosłownie drze, ale jak już się uda, to tak 17-18, nie wcześniej.
    Sista miłej podróży :)
    Karolinka u nas bobotic zawsze daje radę, gdy brak kupy (ale na szczęście nie jest z nimi źle). 5kropli i kupa zaraz jest ;) i szkoda, że Szymcio musi się tak meczyć, bidulek jeden <tuli>

Nie wiem już co i komu miałam jeszcze odp, więc Was podziwiam, że tyle wpisów jesteście w stanie zrobić ;)

U nas Szymek za nic w świecie nie chce spać w łóżeczku, więc ciągle śpi na naszym łóżku w sypialni, a popołudniu jak słońce wali w okna sypialni, to śpi na łóżku w swoim pokoju. Ale spanie w łóżeczku kończy się po kilku minutach i ryk, więc na razie nie będę go męczyła. Czekam aż się chłopina nieco wyreguluje ;) trudno jak potem będzie problem, ale wtedy już będzie trzeba go oduczyć. Jednak na razie się tym nie zamartwiam :)

Po wizycie u pediatry Szymon waży już 4100 o.O o tak, jeszcze nie ma miesiąca a już ponad kg na plusie. Głodomor jeden (na mm dopiero od soboty i to tylko sporadycznie)No ale przecież jak wiecznie głodny, to co się dziwić wagą ;) aż dziś położna się zaczęła śmiać ;) i zaczynają się robić fałdki na nóżkach i rączkach oraz druga broda :P no ale typ dziecka - chcę na już i koniec, nie będę czekał. Więc przeważnie ryk od razu po przebudzeniu i mega głodny. Kąpieli nie lubi, przebierania nie lubi, cycków flaków nie lubi, zabawy oczywiście tylko na momencik o.O więc trafił mi się uparciuch. A jedynie co lubi to noszenie na rękach, żeby mógł oglądać świat. eh... ale mamy kolejną umiejętność - przewracamy sie z brzuszka na plecy :D spryciarz mały :)

Po wizycie gina wszystko prawidłowo. Macica obkurczona, zostały ostanie plamienia jak coś, ale ponoć końcówka. Gina chciała dać tabsy (stosowanie po 6 tyg po porodzie i ponoć nie szkodzą przy kp) ale z mężem stwierdziliśmy, że nie będę się faszerować. Tym bardziej, że po tabsach byłam nerwowa i zatrzymywała mi się woda i puchłam. Więc zostają jak zawsze gumki. Ale co tam :)

co do szczepień to my chyba weźmiemy 5w1 i rota. Stwierdzenie, że od kupy jeszcze nikt nie umarł może i jest prawdą, ale przy biegunkach szpital gotowy, więc nie chcę ryzykować. Bo wiem z doświadczenia. Jak mnie łapie jelitówka, to zastrzyki lub kroplówki muszą być, więc nie chcę narażać dziecka. A pneumo i meningo to już za jakiś czas.

Dziś badanie bioderek i od razu zobaczymy co nam powie dr na temat naszego napięcia i asymetrii.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 12:19

karolinka85, Sista, Dongina, Scintilla, Rozalia lubią tę wiadomość

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina0522 wrote:
    Do becikowego żaden.z us o dochodach za 2014,a z zusu też ?
    Agatha kiedyś pisala
    Jakie.dokładnie.dokumenty?

Karolinka z ZUSu też musisz mieć odnośnie odprowadzanych składek (powiesz że do becikowego i dadzą Ci druk do wypełnienia). U nas z US i ZUSu za 2013 trzeba było wykazać (dla nas w sumie korzystniej ;)). Papierologia. Więcej załatwiania, jeżdżenia, jakby miało się dostać kilka dobrych tysiaków ;) U nas jeszcze kazali umowy o pracę, pity 11, świadectwa pracy (jak pracuje się teraz gdzieś indziej niż 2013), ksero dowodów, zaświadczenia o zarobkach z drugiego miesiąca zatrudnienia o.O i jeszcze kilka kartek od gopsu do wypełnienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 12:16

• karolina0522 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mogę chyba samą napisać oświadczenie o dochodach i składkach,.gdzieś tak czytałam a jeśli mam jeszcze jedno dziecko to również jej odpis aktu urodzenia? A i w połowie 2014 zmieniłam prace to też muszę wykazać?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 12:30

AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
    541113d5ef.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina0522 wrote:
    Ale mogę chyba samą napisać oświadczenie o dochodach i składkach,.gdzieś tak czytałam a jeśli mam jeszcze jedno dziecko to również jej odpis aktu urodzenia? A i w połowie 2014 zmieniłam prace to też muszę wykazać?

No tego nie wiem czy sama możesz. Nam kazano przynieść konkretnie zaświadczenie z US i ZUSu. Z ich pieczątką, żeby wiarygodne. Powiem tak. Najlepiej zapytaj u Was w mopsie/gopsie co jest potrzebne. Bo może się okazać, że u nas co innego wymagają. Bo samo to, że my wykazujemy wszystko z 2013, a Ty piszesz, że z 2014. Poza tym wniosek o to musisz pobrać z mopsu/gopsu, więc podskoczyć do nich wziać co potrzebne plus ich wytyczne i na spokojnie wszystko załatwisz.

aaa i akt urodzenia dziecka na które chcesz becikowe też musi być. i zaświadczenie od gina czy położnej, że byłaś pod opieką lekarską od 10 tygodnia ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 12:40

• aghata Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina jak zmienialas pracę to musisz dac ksero umowy o pracę i zaświadczenie o zarobkach.chyba ze jesteś na macierzynskim z zusu to zaświadczenie z zusu o wysokości macierzyńskiego. Do rodzinnego dawalam odpis aktu urodzenia Zuzi do tego podstawowego becikowego u nas nie trzeba.

preg.png[/url]
  • aghata Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama raczej nie możesz napisac chyba ze z pieczątką firmowa

preg.png[/url]
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina tu masz stronę, gdzie piszą co złożyć, u nas druki pobraliśmy właśnie z gopsu i na tej stronie każą z 2014, u nas należało wykazać z 2013:
    http://www.mjakmama24.pl/rodzice/kariera-prawo-finanse/dziecko/becikowe-2015-co-powinnas-wiedziec,229_7205.html

• aghata Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszędzie chcą za 2013r

A może jednak nie...najlepiej zadzwonić do swojej siedziby mopsu i zapytac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 12:44

preg.png[/url]
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    Wszędzie chcą za 2013r

A może jednak nie...najlepiej zadzwonić do swojej siedziby mopsu i zapytac

A w necie piszą, że za 2014 dlatego mnie zdziwiło. Ale jak mówisz najlepiej zadzwonić do swojego mopsu i podpytać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 12:46

• aghata Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak ktoras tutaj miała.umowę do dnia porodu to dostanie jeszcze drugi tysiąc

preg.png[/url]
  • Finezja Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia,Nieukowa,Brunbrumek zdrówka dziewczyn, nie ma nic gorszego jak chorować :/

Szczealiwamama trzymam kciuki za Was i dużo zdrówka życze !

Dziewczyny którym dziwciaczki nie chcą spać w dzień w łóżeczkach spróbujcie zawinąć w pieluszkę, troszke polulać, smoczek i może się uda, wiem monotematyczna jestem z tym spowijaniem, ale u nas działa więc warto sprawdzić:)

A u nas przed chwilą odpadł pępek !!!! Jupiii :) niemiecki proszek, a potem spirytus (od poniedziałku wieczór) zadziałały super !

Alorren a jak u Was z pępkiem?

Sista, Joasia:), Dongina, Scintilla, nenette, Rozalia lubią tę wiadomość

qdkk8u69wcmbbuud.png]
‹‹ 1576 1577 1578 1579 1580 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ