Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
Szczesliwamama mam nadzieję że z małym będzie wszystko w porządku,trzymam kciuki.
Maglic myślę że nie masz co się niepokoić,po prostu Gabryś tyle potrzebuje i koniec,przecież glodzic go nie będziesz.
Mój młody wczoraj wieczorem przed snem zjadł 130,ale marudził to mu dorobilam i zjadł jeszcze 20 i UWAGA pierwszy raz spał od 21:30 do 2:45 nakarmilam go i spał do 7 jestem wyspana i wypoczeta niech mu już tak zostanie.
Tylko tych upałów mam już szczerze dosyć,tym bardziej że zaczęłam się okropnie pocić w życiu tak nie miałam.
Nieukowa,Joasia zdrówka dziewczyny,coś mi się wydaje że to pewnie klimatyzacja. Wszędzie teraz chodzi na pełnych obrotach.
maglic, Scintilla lubią tę wiadomość
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
No chlor mi się traafil, ale w sumie przez połowe ciąży był ze mną na diecie więc może teraz sobie chłopak odbija Najbardziej boję się, że będę musiała tachać taki wielki egzemplarz na łapach:D no ale fakt - niech żre ile chce:D
Co do gina-to wszystko lux. Małe Gabryśki już w jajnikach buzują więc mam uważać - dostałam tabsy, zaświadczenie do becikowego i ogólnie pobajerzyliśmy. Tylko smutno mi się zrobiło w tej poczekalni - wszystkie z brzuszkami - aż zatęskniłam za moim w sumie to już nawet nie pamiętam jak to jest czuć dzidziusia w brzuszku
Trzymajcie kciuki o 12 się szczepimykarolina0522, Nieukowa, Ekkaja, Muniek, Joasia:), Scintilla, nenette, Rozalia lubią tę wiadomość
-
Joasiu rano i wieczorem smarowałam, 2 dni i po potówkach. Po maści jaką miała ładną skórkę, taką mięciutką
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 11:22
Joasia:) lubi tę wiadomość
-
Bujaczek działa Rano chciałam sie pakować, bo wyjeżdżamy o 12.00, a spakowac dziecko na wieś na 4 dni to masakra, nie wiem co zabrać. Chciałam ja zmęczyć, wiec o 7.00 wzięłam do kuchni, ale spac jej sie chciało, wiec nakarmiłam o 7.45 i uspiłam w łóżku obok taty. Po godzinie wstała, bo tata wstał, to sama juz nie chciała Wzięłam wiec do salonu, ale dalej marudna, dostała 70ml odciaganego, leżaczek i spi juz 30 minut. A ja spokojnie poprasowałam, teraz sniadanie i pakowanie.
Moja Olga spi w lozeczku, dostawce przy naszym lozku. Czasami po karmieniu jej nie odkładam, tylko spi z nami do rana i nie ma pózniej problemu ze spaniem u siebie. Za kilka miesiecy, jak wyrośnie z dostawki, pójdzie do normalnego lozeczka i nie bedzie juz spania z nami. Mamy łóżko 140cm i bez dostawki, z dzieckiem, to ja z tego lozka spadnę Dwie przyjaciółki miały takie dostawki i po pol roku Dzieciaki bez problemu szły do swoich pokoi. Jakos jestem spokojna, ze u mnie bedzie tak samo.
A w dzien to moja córka polubiła spanie na spacerze, jeśli sie uda to domu, to na lozku, karmie na leżąco, Olga zasypia i tak juz zostajekarolina0522, Melia, dorcia8919, Dongina, Scintilla, Rozalia lubią tę wiadomość
-
nenette wrote:Na początku oglądała ją fizjoterapeutka i to co rzucało się od razu w oczy to prostowanie nóżek w pozycji na brzuchu, noworodek naturalnie powinien leżeć z nóżkami "na żabkę", a nie prężyć się jak struna. A Pola właśnie się tak naprężała. Nieukowa pisała, że prostowanie nóżek to przeciwwaga do podnoszenia główki - być może tak jest na etapie podnoszenia głowy, moja była badana wcześniej i wyraźnie wszyscy mówili, że to nie jest ok. Dodatkowo przykurcza główkę tak, że szyja się jakby chowa no i to samo z rączkami, podkurcza do siebie i zaciska w piąstki. I to jest to wzmożone napięcie. Natomiast brzuszek ma taki rozlany, pływa jej jakby na boki - tu ma z kolei obniżone napięcie. To typowe podobno dla wcześniaków.
Lekka asymetria z kolei jest naturalna do 3msc, bo dziecko układa się tak jak w brzuchu. U nas niestety pręży się w literkę C zbyt mocno, czasem robi wręcz taki jakby mostek na główce Badał ją i ortopeda i neurolog no i ta fizjoterapeutka oglądała i wszyscy są zgodni..ale to wszystko do ogarnięcia przez ćwiczenia Nie wiem czy wystarczająco obrazowo opisałam..
Dziękuję, tak obrazowo da się wyobrazić U nas też stwierdzona asymetria i będziemy jeszcze badać właśnie pod kątem wzmożonego napięcia. Dlatego chciałam zobaczyć jak się to u Was objawia. Tak więc zobaczymy co u nas stwierdzi lekarz. Jeszcze raz dziękuję -
cześć dziewczyny,
my po szczepieniu , wybraliśmy 5w1 i rota, pneumo po 6 mieś.
kluska wypiła rota na spiocha:)
ukłucie też na śpiocha ryk 5 sek. i dalej śpi, razem wyszło 320 rota i 120 5w1
powtórka za 6 tyg...
kluska jest na piersi waży 5,050kg:) tak więc tyjemy....
oooo beczy odezwę się potem...Nieukowa, dorcia8919, Scintilla, nenette, Rozalia, Alorrene13 lubią tę wiadomość
AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
-
Krolinka u nas z zaparciem pomogł termometr w pupę. Posmarowałam wazeliną i łatwo weszło, wyciągnęłam i aż kupa wybuchła minęła minuta i uśmiech u Amelki od ucha do ucha w oczkach ulga. To było 4 dni temu. Od tego momentu zero zaparcia, kupy ładne. Jednorazowe zaparcie miała
karolinka85, karolina0522 lubią tę wiadomość
-
Kasika dzieki probowalam kateter windi i cos delikatnie wylecialo..ale nie duzo i dalej sie meczy..albo znow kolka..bo ma stwierdzona..i brzuszek ciagle wzdety.. Oprocz debridatu mamy powrocic jeszcze do bobotic forte..
A i zapomnialam napisac ze synek wazy juz 4400g w ciagu 11dni przybral 580g
My juz po pobraniu krwi..bidulek znow sie nacierpial..karolina0522 lubi tę wiadomość
-
Dada ja też nie miałam siły wstawać do Szymka, ciągle płakał aż tchu mu brakowało, więc wiem co czujesz. Ale z czasem powinno się unormować. A na razie zrób jak radzą dziewczyny - mały do siebie i zawsze to lżej
Brumek, Nieukowa - zdrówka!
Maglic nasz też taki głodomor. potrafi wsunąć dwa cyce i 90-120 ml mm, więc takie żarłoczki nam się trafiły
Żyrcia szczerze to Ci współczuję, mają wiedźmy wyczucie.
Z. ja mało chodzę na spacery, bo Szymek na spacerze nie chce spać i się dosłownie drze, ale jak już się uda, to tak 17-18, nie wcześniej.
Sista miłej podróży
Karolinka u nas bobotic zawsze daje radę, gdy brak kupy (ale na szczęście nie jest z nimi źle). 5kropli i kupa zaraz jest i szkoda, że Szymcio musi się tak meczyć, bidulek jeden <tuli>
Nie wiem już co i komu miałam jeszcze odp, więc Was podziwiam, że tyle wpisów jesteście w stanie zrobić
U nas Szymek za nic w świecie nie chce spać w łóżeczku, więc ciągle śpi na naszym łóżku w sypialni, a popołudniu jak słońce wali w okna sypialni, to śpi na łóżku w swoim pokoju. Ale spanie w łóżeczku kończy się po kilku minutach i ryk, więc na razie nie będę go męczyła. Czekam aż się chłopina nieco wyreguluje trudno jak potem będzie problem, ale wtedy już będzie trzeba go oduczyć. Jednak na razie się tym nie zamartwiam
Po wizycie u pediatry Szymon waży już 4100 o tak, jeszcze nie ma miesiąca a już ponad kg na plusie. Głodomor jeden (na mm dopiero od soboty i to tylko sporadycznie)No ale przecież jak wiecznie głodny, to co się dziwić wagą aż dziś położna się zaczęła śmiać i zaczynają się robić fałdki na nóżkach i rączkach oraz druga broda no ale typ dziecka - chcę na już i koniec, nie będę czekał. Więc przeważnie ryk od razu po przebudzeniu i mega głodny. Kąpieli nie lubi, przebierania nie lubi, cycków flaków nie lubi, zabawy oczywiście tylko na momencik więc trafił mi się uparciuch. A jedynie co lubi to noszenie na rękach, żeby mógł oglądać świat. eh... ale mamy kolejną umiejętność - przewracamy sie z brzuszka na plecy spryciarz mały
Po wizycie gina wszystko prawidłowo. Macica obkurczona, zostały ostanie plamienia jak coś, ale ponoć końcówka. Gina chciała dać tabsy (stosowanie po 6 tyg po porodzie i ponoć nie szkodzą przy kp) ale z mężem stwierdziliśmy, że nie będę się faszerować. Tym bardziej, że po tabsach byłam nerwowa i zatrzymywała mi się woda i puchłam. Więc zostają jak zawsze gumki. Ale co tam
co do szczepień to my chyba weźmiemy 5w1 i rota. Stwierdzenie, że od kupy jeszcze nikt nie umarł może i jest prawdą, ale przy biegunkach szpital gotowy, więc nie chcę ryzykować. Bo wiem z doświadczenia. Jak mnie łapie jelitówka, to zastrzyki lub kroplówki muszą być, więc nie chcę narażać dziecka. A pneumo i meningo to już za jakiś czas.
Dziś badanie bioderek i od razu zobaczymy co nam powie dr na temat naszego napięcia i asymetrii.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 12:19
karolinka85, Sista, Dongina, Scintilla, Rozalia lubią tę wiadomość
-
karolina0522 wrote:Do becikowego żaden.z us o dochodach za 2014,a z zusu też ?
Agatha kiedyś pisala
Jakie.dokładnie.dokumenty?
Karolinka z ZUSu też musisz mieć odnośnie odprowadzanych składek (powiesz że do becikowego i dadzą Ci druk do wypełnienia). U nas z US i ZUSu za 2013 trzeba było wykazać (dla nas w sumie korzystniej ). Papierologia. Więcej załatwiania, jeżdżenia, jakby miało się dostać kilka dobrych tysiaków U nas jeszcze kazali umowy o pracę, pity 11, świadectwa pracy (jak pracuje się teraz gdzieś indziej niż 2013), ksero dowodów, zaświadczenia o zarobkach z drugiego miesiąca zatrudnienia i jeszcze kilka kartek od gopsu do wypełnienia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 12:16
karolina0522 lubi tę wiadomość
-
Ale mogę chyba samą napisać oświadczenie o dochodach i składkach,.gdzieś tak czytałam a jeśli mam jeszcze jedno dziecko to również jej odpis aktu urodzenia? A i w połowie 2014 zmieniłam prace to też muszę wykazać?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 12:30
AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
-
karolina0522 wrote:Ale mogę chyba samą napisać oświadczenie o dochodach i składkach,.gdzieś tak czytałam a jeśli mam jeszcze jedno dziecko to również jej odpis aktu urodzenia? A i w połowie 2014 zmieniłam prace to też muszę wykazać?
No tego nie wiem czy sama możesz. Nam kazano przynieść konkretnie zaświadczenie z US i ZUSu. Z ich pieczątką, żeby wiarygodne. Powiem tak. Najlepiej zapytaj u Was w mopsie/gopsie co jest potrzebne. Bo może się okazać, że u nas co innego wymagają. Bo samo to, że my wykazujemy wszystko z 2013, a Ty piszesz, że z 2014. Poza tym wniosek o to musisz pobrać z mopsu/gopsu, więc podskoczyć do nich wziać co potrzebne plus ich wytyczne i na spokojnie wszystko załatwisz.
aaa i akt urodzenia dziecka na które chcesz becikowe też musi być. i zaświadczenie od gina czy położnej, że byłaś pod opieką lekarską od 10 tygodnia ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 12:40
-
Karolina jak zmienialas pracę to musisz dac ksero umowy o pracę i zaświadczenie o zarobkach.chyba ze jesteś na macierzynskim z zusu to zaświadczenie z zusu o wysokości macierzyńskiego. Do rodzinnego dawalam odpis aktu urodzenia Zuzi do tego podstawowego becikowego u nas nie trzeba.
karolina0522 lubi tę wiadomość
[/url] -
Karolina tu masz stronę, gdzie piszą co złożyć, u nas druki pobraliśmy właśnie z gopsu i na tej stronie każą z 2014, u nas należało wykazać z 2013:
http://www.mjakmama24.pl/rodzice/kariera-prawo-finanse/dziecko/becikowe-2015-co-powinnas-wiedziec,229_7205.html -
aghata wrote:Wszędzie chcą za 2013r
A może jednak nie...najlepiej zadzwonić do swojej siedziby mopsu i zapytac
A w necie piszą, że za 2014 dlatego mnie zdziwiło. Ale jak mówisz najlepiej zadzwonić do swojego mopsu i podpytać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2015, 12:46
-
Joasia,Nieukowa,Brunbrumek zdrówka dziewczyn, nie ma nic gorszego jak chorować
Szczealiwamama trzymam kciuki za Was i dużo zdrówka życze !
Dziewczyny którym dziwciaczki nie chcą spać w dzień w łóżeczkach spróbujcie zawinąć w pieluszkę, troszke polulać, smoczek i może się uda, wiem monotematyczna jestem z tym spowijaniem, ale u nas działa więc warto sprawdzić
A u nas przed chwilą odpadł pępek !!!! Jupiii niemiecki proszek, a potem spirytus (od poniedziałku wieczór) zadziałały super !
Alorren a jak u Was z pępkiem?Sista, Joasia:), Dongina, Scintilla, nenette, Rozalia lubią tę wiadomość