Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc dziewczyny
Siamyrka moj tez ladnie spi w lozeczku ale w nocy to nie zdaje egzaminu bo kreci sie non stop wiec snu nie byloby wcale... Gratuluje odwagi z tym basenem ja sie wybieram od paru tygodni ale boje sie z tym moim maruda...
Sunrise zazdroszcze snu w nocy. U nas jest ten problem ze nie wiem o co mu chodzi czasami. Kreci sie, mamrocze ale raz to kolka raz alergia... Tez jadlam na sniadanie platki owsiane na wodzie ale teraz nie jem bo mlody cudowal jeszcze bardziej. Odstawilam tez ta biogaie bo dostawal od 3 miesiecy i w nocy jest odrobine lepiej. Ale znowu od 2 dni zasnac nie umie... A co jesz na obiad czy kolacje? -
Zazdroszcze basenu , my niestety sie nie zdecydujemy w bstoku sa tylko.chlorowane baseny, brakuje nam ozonowego a przy AZS obawiam sie ze tylko sie pogorszy, ale czekam z niecierpliwoscia na pierwsza relacje co do odzywiania polecam na sniadanie platki ryzowe blyskawiczne,kasze manne na wodzie, mozna dodac soku wlasnej roboty lub jabluszko prazone, u nas na obiad jest najczesciej udziec z indyka z marchewka,plus warzywka np kalafior lub cukinia, dzis bede robic pasztet , tylko nie wiem czym zastapic jajko ? U nas noce w kratke , dzis byla tylko jedna pobudka ok.3, a w sobote pol nocy placzu. Zapomnialam powiedziec ze w piatek dostalam 1-wszy okres rowno 4 -mce po porodzie, a tak fajnie bylo bezjulka82
-
Kurcze ja tez sie boje pierwszej miesiaczki... Mam endometrioze i to byl kszmar. Mam nadzieje ze nie przyjdzie do konca karmienia piersia...
Co do Jedzenia to u nas oprucz nabialu to jest mnustwo innych produktow pi ktorych mlody ma kolke... Czasami sama nie wiem po czym.
Z dobrych wiadomosci to moj mlody dzisiaj 1 raz przewrocil sie z brzuszka na plecku -
Na obiad przeważnie jadam zupy, na których często gotuje boczek - a potem wcinam go. Gotuje sobie sosiki z różnych mięs np schabu, karkówki czy innego mięsa.Nie jem kompletnie nabiału pod żadną postacią, nawet z niewielkim dodatkiem. Nie jem smażonego, zdaża mi się sporadycznie przyrządzić łososia na patelni. Ostatnio odkryłam super przękąskę - andruty i prażone pestki z dyni z lidla -pychotka.....
-
Na gotującą wodę wrzucam mięsko (np karkówkę, schabik lub inne mięsko na sos), zbieram"fusy", dodaje marchęwkę i przyprawy. Jak mięsko jest miekkie zaprawiam mąką, dodaje coś zielonego i w zasadzie tyle... Kiedyś dodawałam śmietankę a teraz nie mogę....
-
Do takiego mieska (jak wczesniej wspominalam ja uzywam najczesciej udzcia z indyk, lopatka lub szynka)mozna jeszcze ztarkowac kwasne jablko sos bedzie gesciejszy, lyzka oliwy z oliwe do smaku, a na koniec dodaje koperek (lub natke pietruszki ktors uwielbiam ale niestety moja corcia zle na nia reaguje) do tego buraczki ,dziis byla kasza owsiana pycha,julka82
-
Hej , jak wam minął dzień, maluszki zdrowe i uśmiechnięte ? a mamusie ? My jesteśmy po wizycie u gastrologa i pediatry ,wszystko jest ok ,musimy się karmić mlekiem mm do końca m-ca brzusio musi odpocząc. Probowałyście mleko owsiane,gryczane lub kokosowe ?
julka82 -
Hej. U nas raczej bez zmian. Maly nadal zarywa noce, Kuz lki nie ma od paru dni ale bole brzuszka sa. Musze sie dowiedziec dokladnie na co ma ta alergie bo on sie meczy i my, tylko jak? Zrobic nu usg, badania krwi? Moj maz jest alergikiem wiec pewnie po nim to ma.
Dziewczyny wychodzicie w taka pogode na zewnatrz z maluszkami? Moj nie lubi ani wozka ani ubierania wiec spasowalam... Choc wiem ze powinno sie codziennie niezaleznie od pogody.
Julka i Sunrise wasze dzieci mialy jakies testy na alergie? Julka co zrobisz w te 2 tygodnie ze swoim mlekiem? -
Witajcie. Nie robiłam swojej niuni testów. Alergia objawia sie jej czerwonymi suchymi plamami na policzkach udach i rączkach:( ja staram wychodzić sie codziennie na dwór. Zozolek a może kup ciepły śpiwór do wózka, zawsze to mniej ubierania...
-
My ostatnio w niedziele bylysmy wozkiem na spacerze, teraz siedzimy w domku mała miała katar ,ale juz przechodzi wiec jak nie bedzie padac to bedziemy wychodzić. a co do alergii to podobno w tym wieku testy z krwi sa nie wiarygodne , my od końca sierpnia jesteśmy na diecie eliminacyjnej metoda prób i błędów próbujemy. A mleko zamierzam mrozić może od jutra bo wczoraj najdałam sie cukierków czekoladowych jadłam i żałowałam że jem i tak w kółko. Sciaganie pokarmu jest bardzo uciążliwe, w nocy wstałam nakarmiłm mała butelka,pozniej przewinełam ,nasmarowałam ona poszła spać a ja odciągałam pokarm. Najważniejsze dla alergików żeby dostawały cyce min. 6 m-c,a Wy ile planujecie kp swoje dzieci? Ciekawo jaka pogoda w Norwegi ?julka82
-
No wlasnie Siamyrka gdzie ty sie podziewasz? Ja planuje karmic minimum 6 miesiecy wlasnie ale jak widze jego meczarnie to sie zastanawiam czy warto, Gg az wiem ze nie ma nic bardziej wartosciowego. Spupwor to super pomysl a co do diety to tez jem i obserwuje, dzisiaj nie tykam nic z alergenow i zobaczymy, ale glodna jestem non stop szczegolnie w taka pogode mam ochote na czekolade
-
Hej Dziewczynki.
Rano napisalam dlugi post i wcielo mi go- juz mi sie nie chcialo drugi raz pisac
Pogoda w No: slonce i pare st (rano bylo 0,5 st) ziiima
My dzis po wizycie u poloznej. "Maly" wazy 9525 i 69 cm.
Dzis podalismy pierwsza marcheweczke 3 lyzeczki w tym polowa wypluta haha. "Dietka" warzywno-owocowa ma na celu zestopowanie szybkiego przyrpstu wagi zobaczymy jak to bd. Ale Nathi miesci sie jeszcze w normach Norweskich (jest na 97 centylu hehe).
Ojj ale macie przechlapane z tymi uczuleniami...
Pisalam Wam, ze Nathanek ma jakas wysypke -kaszke na bokach brzuszka. Polozna powiedziala, ze mozliwe, iz to od zimna - narazie smarowac. Hmm - mam mieszkane uczucie do jej diagnozy. Za pare dni zapisze nas do lek. Mam Pl fastlege (lek 1-go kontaktu).
Ja staram sie chodzic codziennie na spacer- chyba, ze leje.
Co do kp to planuje do ok 8m-ca +/- 1m-ac.
Pisalam Wam, ze zaczelam brac tabl anty. Ale jestem meeega glodna - non stop, po nich... Zaraz bd jak beczka -
Zozolek a twoj starsza córcia tez zmagała się z alergią czy u niej wszystko było ok ? Pamietajcie dziewczyny ze jak przestaniecie karmic kp to przy dzieciach alergicznych przyda sie recepta na mleko a pediatra moze wypisac recepte tylko do 1 r.ż. pózniej potrzebuje zaświadczenia od alergologa.Ja dziś zaszalałam na zakupach szkoda ze nie kupiłam nic dla siebie wszystko dla małej , obłowiłam sie na szmateksie juz dawno nie miałam okazji ,szukałam tego spiworka do wózka ,ale nie znalazłam poszukam na necie,kupiłam krem nivea baby s.o.s. na czerwone placki ,czytałam ostatnio duzo pozytywnych opini na jego temat ,po za tym ma rozsądna cene, bo na emolienty typu emolium cethapil , i bioderma wydaje majatek, i w rossmanie kupiłam napojj owsiany a la mleko jutro bedzie kawka
Sunrise a siemie lniane złote czy czarne ? na wszelki wypadek kupiłam jedno i drugie
Siamyrka ja bez tabletek anty wygladam jak beczka , ze szpitala mnie wypisali z waga przed ciąży ,przez pierwsze 3-mce po porodzie przytyłam prawie tyle co w ciązy ,teraz mi waga powoli leci w dół ,drakonska dieta robi swoje ,jem lekkostrawne potrawy ale duzo
julka82 -
http://babyonline.pl/schemat-zywienia-niemowlat-na-2015-rok,rozszerzanie-diety-niemowlaka-artykul,16738,r1p1.html , link do schematu zywieniowego na 2015r. jak ktos ne ma czasu szperać ,
Siamyrka my wczoraj tez probowałysmy pierwszej marchewki było duze zaciekawienie ,zaskoczenie i plucie, a dzis zjadla pol sloiczka i jaki krzyk byl że trzeba zabrac łyzeczke i ja napełnic ,dmagała sie zeby nie przerywac karmienia i oczywiscie wszystko w marchewcesiamyrka lubi tę wiadomość
julka82 -
Dzieki Julka. Moja coreczke karmilam piersia 2 tygodnie potem wlasnie pila Tir dla alergikow bo po zwyklym byla cala obsypana-skaza bialkowa. A mlody nie ma widocznych sladow na ciele, drobne chrostki, ciemieniucha i sucha skora tylko wlasnie ta niespokojnosc w nocy. Dzisiaj np nie spalam cala noc trzaskal sie we wszystkie strony non stop smoczka mu dawalam, caly czas cos mu tam w brzuszku przeszkadza, a wczoraj moje jedzonko bylo bardzo skromne, rano chleb z szynka na, 2 sniadanie jablko, obiad gotowany schab, ziemniaki i surowka z jablka i marchewki a na kolacje chleb z gotowanym schabem... Mize ta jablko tak na niego dziala? Sorku ze truje, ale zero wsparcia w mezu i rodzinie-twierdza ze mam przejsc na butelke a mi naprawde zalezy na karmieniu piersia-to samo dobro, tylko juz naprawde nie wiem co robic...